Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel versie 2  (gelezen 5028 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Tripel versie 2
« Gepost op: 27-09-2013 14:59 u »
Omdat de eerste Tripel bijna op is en de winter toch een keer zal komen, wil ik het volgende recept proberen.
Dit keer met haver in plaats van rogge om te kijken wat het smaakverschil wordt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptTripel V2
Brouwdatum27-09-2013
BiertypeTripel
Volume15.00 l
Begin SG1.084 SG
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)47 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15.00 lWater uit Water
11.05 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC59.3 %
1.00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC14.8 %
1.00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14.8 %
0.25 kgSpecial BDingemans350 EBC3.7 %
0.50 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC7.4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69.0 įC2 min.60 min.2.4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30.0 gPerlebellen8.0%60 min.29.4 IBU
30.0 gPacific Jadebellen13.0%10 min.17.3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Tripel versie 2
« Reactie #1 Gepost op: 27-09-2013 15:46 u »
Heb je geen andere gist? Een tripel moet het toch vooral hebben van esters en fenolen uit de gist. De US-05 is veel te clean voor een tripel. Het is toch sterk aan te raden een Wyeast Trappist High Gravity, Belgian Ale of Belgian Ardennes te gebruiken.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Tripel versie 2
« Reactie #2 Gepost op: 27-09-2013 16:05 u »
Oke, dank voor de tip.
Is de S-33 of de S-04 misschien beter?
De vorige tripel smaakte naar mijn idee niet verkeerd met de us-05, maar kan natuurlijk altijd beter.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Tripel versie 2
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2013 16:17 u »
Oke, dank voor de tip.
Is de S-33 of de S-04 misschien beter?
De vorige tripel smaakte naar mijn idee niet verkeerd met de us-05, maar kan natuurlijk altijd beter.

Tja, smaak is persoonlijk. Maar persoonlijk vind ik dat er geen goede korrelgist is voor een tripel. Er zijn echter mensen die met plezier S-33 of S-04 gebruiken. Als ik een tripel met een korrel zou moeten maken, zou ik het liefst denk ik de WB-06 gebruiken. Dit is een Weizengist, maar deze komt nog het meest in de buurt van een Belgische tripelgist.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Tripel versie 2
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2013 16:18 u »
Dus een 1388 belgian strong ale of een van jouw keuze geeft een significant andere smaak?
Dan moet dat gewoon eens proberen. Eens moet de eerste keer zijn om vloeibare gist te proberen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tripel versie 2
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2013 16:27 u »
Tja, smaak is persoonlijk. Maar persoonlijk vind ik dat er geen goede korrelgist is voor een tripel. Er zijn echter mensen die met plezier S-33 of S-04 gebruiken. Als ik een tripel met een korrel zou moeten maken, zou ik het liefst denk ik de WB-06 gebruiken. Dit is een Weizengist, maar deze komt nog het meest in de buurt van een Belgische tripelgist.

Ik vind dat juist de US-05, mits bij relatief hoge temperaturen gebruikt, een mooi kruidig karakter aan een bier kan geven dat goed voor een tripel door kan gaan. Volgens mij heeft MO er zo'n ťťn in z'n portfolio.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Tripel versie 2
« Reactie #6 Gepost op: 27-09-2013 16:34 u »
Ik vind dat juist de US-05, mits bij relatief hoge temperaturen gebruikt, een mooi kruidig karakter aan een bier kan geven dat goed voor een tripel door kan gaan. Volgens mij heeft MO er zo'n ťťn in z'n portfolio.

Zo zie je maar weer dat ieder zijn eigen smaak heeft.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Tripel versie 2
« Reactie #7 Gepost op: 27-09-2013 16:36 u »
Dan maak ik twee keer dit recept, een keer met korrel en een keer met vloeibare gist.

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Tripel versie 2
« Reactie #8 Gepost op: 27-09-2013 17:28 u »
Citaat Adrie:

Tja, smaak is persoonlijk. Maar persoonlijk vind ik dat er geen goede korrelgist is voor een tripel. Er zijn echter mensen die met plezier S-33 of S-04 gebruiken. Als ik een tripel met een korrel zou moeten maken, zou ik het liefst denk ik de WB-06 gebruiken. Dit is een Weizengist, maar deze komt nog het meest in de buurt van een Belgische tripelgist.


In je boek geef je wel een recept met naast Wyeast 1214, Fermetis S-04 als gist. Waarom adviseer je dan nu WB-06? Morgen gaan ik nml een trapist brouwen en ik wilde dat met S-04 doen. Ik heb ook nog WB-06 liggen, dus ik kan nog veranderen.

Anton

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Tripel versie 2
« Reactie #9 Gepost op: 27-09-2013 18:06 u »
Voortschrijdend inzicht.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tripel versie 2
« Reactie #10 Gepost op: 28-09-2013 01:05 u »
Ik denk overigens dat de Belle saison ook wel een aardige tripel zou kunnen geven?
Vooral wanneer je wat koeler vergist zodat het gistprofiel minder naar voren komt.

T58 vind ik daarnaast ook een goede in Belgische bieren, incl tripel maar dan met vrij veel suiker in de stort. Dan is ook met de S33 wel een goede tripel te maken.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Tripel versie 2
« Reactie #11 Gepost op: 28-09-2013 08:01 u »
Ik denk overigens dat de Belle saison ook wel een aardige tripel zou kunnen geven?
Vooral wanneer je wat koeler vergist zodat het gistprofiel minder naar voren komt.

T58 vind ik daarnaast ook een goede in Belgische bieren, incl tripel maar dan met vrij veel suiker in de stort. Dan is ook met de S33 wel een goede tripel te maken.

De belle saison heb ik nu twee keer gebruikt en die geven inderdaad lekkere bieren. De T58 heb ik nog nooit gebruikt, de S33 en de S04 wel. Dus misschien leuk om de T58 eens te proberen. Natuurlijk is een smack pack voor mij ook nieuw en dus een uitdaging.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tripel versie 2
« Reactie #12 Gepost op: 28-09-2013 10:01 u »
Zo zie je maar weer dat ieder zijn eigen smaak heeft.

Zo is dat. Een US-05 korrel zal het op Tripel-attributen niet snel winnen van een typische tripel-vloeibare gist. Maar een US-05 op hoge(re) temperatuur kan je verrassen.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Tripel versie 2
« Reactie #13 Gepost op: 28-09-2013 17:16 u »
Morgen ga ik het recept brouwen, maar dit keer zal ik de T58 gebruiken ipv de US-05 die ik vorige keer gebruikt heb voor een tripel. Nu afwachten of ik het verschil in smaak tussen de gist ga proeven. :brouwen:

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Tripel versie 2
« Reactie #14 Gepost op: 30-09-2013 21:23 u »
Wat gaat de T58 gist als een speer. Na toevoegen binnen een uur al belletjes en een dag later een aan een stuk afgaand waterslot. Het aroma wat vrij komt is erg fris en licht fruitig.

Het uiteindelijke recept is dit geworden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptTripel V2
Brouwdatum27-09-2013
BiertypeTripel
Volume15.50
Begin SG1.097 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)53 IBU
Brouwzaalrendement69.4 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15.00 lWater uit Water
11.05 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC59.3 %
1.00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14.8 %
1.00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC14.8 %
0.25 kgSpecial BDingemans350 EBC3.7 %
0.50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7.4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69.0 įC2 min.60 min.2.4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30.0 gPerlebellen9.3%60 min.33.0 IBU
35.0 gPacific Jadebellen13.0%10 min.19.5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Na een week gisten heb ik het bier overgeheveld in een schoon vat. Sg was 1.030, dus nog even geduld hebben. Het bier begint wel langzaam aan helder te worden met een mooie kastanjebruine kleur.

Tags: