Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Belle Saison en Simcoe  (gelezen 2759 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Belle Saison en Simcoe
« Gepost op: 21-08-2013 15:53 u »
Ik heb zo'n ideetje om volgende week eens met die Belle Saison-gist en Simcoe iets te proberen. Lichter biertje, waar de hoppen goed tot hun recht komen.

Lijkt dit jullie wat?

BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB)  - Datum Export: 21/08/2013

Naam van het bier                        : simcoe saison
Brouwvolume                              : 25 liter
Extractie-efficintie                    : 71%
Voorspelling begindensiteit              : 1049,0 SG /12,2 P /12,4 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,0 SG /1,5 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,7%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 36 IBU  /  11 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Palemout 7                           8       4,220        82,4 %
Aromamout (Amber 50)                 49      0,100        02,0 %
Kristalsuiker                        0       0,800        15,6 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 15,4 liter aan 68 C
              63,0C gedurende 25 min ( amylase (maltose))
              72,0C gedurende 30 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 24,6 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  14,0%   10      0'        17,7
Cascade PELL Brouwland (A)    BLM   7,5%    20      55'       6,8
Simcou (U)                    BLM   13,0%   20      55'       11,8
Cascade PELL Brouwland (A)    PELL  7,5%    10      70'       0,0
Simcou (U)                    PELL  13,0%   10      70'       0,0
Simcou (U)                    BLM   13,0%   25      koud      0,0



VERGISTING
Gistnaam           : Belle Saison slurry, starter 2 liter


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #1 Gepost op: 21-08-2013 16:28 u »
Interessant recept, maar ik zou er rekening mee houden dat de Belle Saison verder doorvergist dan 1,006 ;)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #2 Gepost op: 21-08-2013 17:32 u »
Voor het Kimchi Farm Festival heb ik een 'Low-Alcohol Farmhouse IPA' gebrouwen met Simcoe & Belle Saison. Leverde een lekker verfrissende session IPA op. Veel mensen vonden de Simcoe goed passen met het saison gistprofiel.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #3 Gepost op: 22-08-2013 08:59 u »
Voor het Kimchi Farm Festival heb ik een 'Low-Alcohol Farmhouse IPA' gebrouwen met Simcoe & Belle Saison. Leverde een lekker verfrissende session IPA op. Veel mensen vonden de Simcoe goed passen met het saison gistprofiel.
Kun je misschien even een link of dat receptje zelf eens posten? Bedankt!

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #4 Gepost op: 22-08-2013 09:43 u »
Kun je misschien even een link of dat receptje zelf eens posten? Bedankt!

Maar natuurlijk. Zie recept

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2013 14:34 u »
Hmm ik heb een vraagje over de gistmix.

Ik heb een keer bij een brouwerij gevraagd of het mogelijk is om 2 gisten te gebruiken in 1 bier om beide kenmerken in het bier te hebben. Hij vertelde mij toen dat dit niet uitmaakte omdat de 2 gisten met elkaar zouden botsen en dat er maar 1 gistsoort zou overleven.
heb je dit dan vaker gedaan? En zo ja merk je dat beide hierdoor kenmerken?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2013 19:58 u »
Is recentelijk nog een topic over geweest toch?
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23551.0.html

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2013 20:03 u »
Ik heb zo'n ideetje om volgende week eens met die Belle Saison-gist en Simcoe iets te proberen. Lichter biertje, waar de hoppen goed tot hun recht komen.

Overweeg eens het gebruik van  de BRY-97, hoppen komen met deze gist heel mooi tot hun recht. Gist ook niet zo ver door als de Belle Saison.

Bert

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Belle Saison en Simcoe
« Reactie #8 Gepost op: 30-09-2013 13:53 u »
Gisteren na 1 week op fles een geproef, CO2 en schuim zijn in orde. De Simcoe-geur spat er werkelijk uit, maar is zeker niet onaangenaam zoals ik vreesde. Ik had 12 dagen gedryhopped met 55 g op 25 liter.

Het enige wat een beetje tegenzit: het is een wat dun bier geworden, weinig moutigheid. Uiteindelijk is hij met SG 1003 geindigd, wat nog maar eens aantoont wat een straf gistje die Belle Saison wel is. Volgende keer geen suiker, of zeker een grotere aroma- of stort met onvergistbare mouten.

Tags: