Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Pee Pastinakel  (gelezen 2093 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Pee Pastinakel
« Gepost op: 27-09-2013 13:16 u »


Pee Pastinakel, het kleine mannetje met de kruiwagen is een van mijn favorite kleine grootse figuren in Toonders Bommel saga.

Pastinaken zijn ook een van mijn favoriete groenten en de ideale basis voor hutspot en hete bliksem. In een ver verleden werd er in Engeland zeer veel wijn, Sack, mee gemaakt en Shakespeares creatie Sir John Falstaff was er een groot liefhebber van. Pastinakenwijn heeft een madeira / sherry achtige smaak.

Een deel van de pastinaken wil ik eerst roosteren en dan alles tot moes inkoken. Als het goedje afgekoeld is tot een graad of 65C de pils mout er bij en maischen tot jood normaal, als dat met deze verhouding haalbaar is.

Zou het zin hebben de pastinaken met een klein deel van het pilsmout bij een lagere temperatuur in te maischen zodat de enzymen minder snel denatureren en dus langer hun werk kunnen doen?

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#51
Naam receptPee Pastinakel
Brouwdatumn.n.b.
BiertypeBlond
Volume10,60 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)20 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,33 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,33 kgPastinaakGroentenboer3 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 C1 min.45 min.6,0 l/kg
72,0 C1 min.30 min.6,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gSaazpellets3,8%60 min.17,6 IBU
15,0 gSaazpellets3,8%5 min.2,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
5 gWindsor (-)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 C


Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


ThomasM

  • Gast
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #1 Gepost op: 27-09-2013 13:46 u »
Pastinaak alleen lijkt me nogal weeg. Misschien als je dit met wat kruiden (nootmuskaat bijvoorbeeld) in balans brengt?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #2 Gepost op: 27-09-2013 19:36 u »
Pastinaak alleen lijkt me nogal weeg. Misschien als je dit met wat kruiden (nootmuskaat bijvoorbeeld) in balans brengt?

Weeg ben ik niet zo bang voor omdat je eigenlijk alle zetmeel kwijt raakt. De zetmeel zorgt bij gekookte pastinaak denk ik voor de wat weeg beleving. De wijnen die ik er in het verleden mee heb gemaakt hadden dat zeker niet. Als je pastinaak rauw eet heeft het zelfs een zekere pittigheid / scherpte. Daarnaast wil een deel roosteren / caramelliseren boven een BBQ (niet roken).  Ik ben er eerder bang voor dat het een redelijk dun alcoholisch biertje wordt, we zullen zien,

Ingo

ThomasM

  • Gast
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2013 19:37 u »
Kandijsiroop?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2013 19:47 u »
Kandijsiroop?

Ja!

daar zie ik wel wat in, misschien niet meteen voor de eerste poging. Of toch wel? Weer iets om op te broeden,

Dank je,

Ingo

Offline BrouwMark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #5 Gepost op: 28-11-2017 09:52 u »
Hallo,

Heb je dit bier ook gebrouwen en zo ja, hoe is het geworden?

Mark.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #6 Gepost op: 28-11-2017 11:24 u »
Ja. Het had een heel subtiele pastinaak smaak, niet weeig. Het bier klaarde ongelofelijk slecht, zelfs na een gelatinebehandeling niet.
Ik denk dat ik nu de pastinaak eerst zou roosteren voor het verstijfselen.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #7 Gepost op: 28-11-2017 18:48 u »
Dank voor de reactie. Je gaf aan dat je een deel van de pastinaak eerst ging roosteren, maar dit heb je dus niet gedaan? En het is dus geen dun alcoholisch biertje geworden?

Mark

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #8 Gepost op: 29-11-2017 07:38 u »
Ja, had maar een klein deel geroosterd, zou nu alles roosteren. Dun alcoholisch was het niet, wel een lekkere doordrinker.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #9 Gepost op: 29-11-2017 13:44 u »
Top. Ik ga er denk ik eens een poging aan wagen als de vorst over de pastinaken is geweest (en ze voor weinig op de markt liggen).
Ben toch ook wel benieuwd of er een echt oud recept voor is...

 :biersmile:

Mark.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Pee Pastinakel
« Reactie #10 Gepost op: 01-12-2017 19:39 u »
Ja, had maar een klein deel geroosterd, zou nu alles roosteren. Dun alcoholisch was het niet, wel een lekkere doordrinker.

Ingo

Geweldig idee!
Bij welke temperatuur heb je de pastinaken geroosterd, en hoe lang?

Bert

Tags: