Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2013 D2 Baltic Porter  (gelezen 6661 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Paide

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
OBBK 2013 D2 Baltic Porter
« Gepost op: 25-09-2013 10:27 u »
Hierbij het recept waarmee ik de 2e plaats haalde op het OBBK 2013 in klasse D met 88 punten:

Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier! Moutsmaken mooi in balans met de bitterheid. Gebrand, maar niet te, hint van drop/zoethout. Dit bier zou ik zeker kopen in de winkel.

Dit recept is het basisrecept van de mokka-porter waar ik op het ONK 2013 de 2e plaats mee haalde in de vrije klasse.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkbaltic porter
Naam receptBaltische Porter
Brouwdatum07-06-2013
BiertypePorter (Baltisch)
Volume10.00 l
Begin SG1.069 SG
Berekende kleur (Morey)64 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
10.00 lWater uit Son en Breugel
7.57 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l6 mg/l12 mg/l209 mg/l5 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.61 kgPale Ale moutDingemans7 EBC45.5 %
1.32 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC37.5 %
0.17 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4.9 %
0.11 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC3.1 %
0.09 kgSpecial BDingemans350 EBC2.6 %
0.07 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC2.0 %
0.15 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4.4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66.0 įC1 min.60 min.3.0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9.6 gMagnumbellen14.6%70 min.32.1 IBU
11.9 gSaazbellen3.4%25 min.6.2 IBU
4.8 gPerlepellets8.9%25 min.7.2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
150.0 mlMunich Lager (2308)ondergist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline fransfilius

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Bier... wie is er niet groot mee geworden
    • Smilt
Re: OBBK 2013 D2 Baltic Porter
« Reactie #1 Gepost op: 25-09-2013 11:56 u »
Kooktijd 70 minuten, wist niet dat dat ook kon :-)

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: OBBK 2013 D2 Baltic Porter
« Reactie #2 Gepost op: 25-09-2013 13:02 u »
Kooktijd 70 minuten, wist niet dat dat ook kon :-)

Kooktijd is meestal tussen de 60 en 90 minuten. Hoe langer je kookt, hoe meer de stof DMS uit het bier verwijdert wordt. In Amerika wordt veelal een kooktijd toegepast van rond de 60 minuten. Bij een Duvel pak je ook een kooktijd van 60 minuten, aangezien de Sterke Blonde een bierstijl is waar best DMS in mag voorkomen. Ook de karamelisatie neemt toe naarmate je een langere kooktijd aanhoudt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2013 D2 Baltic Porter
« Reactie #3 Gepost op: 25-09-2013 21:39 u »
Peter,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Je hebt bijzonder goed gescoord! 3 prijzen bij ťťn wedstrijd komt niet zo vaak voor.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: OBBK 2013 D2 Baltic Porter
« Reactie #4 Gepost op: 25-09-2013 22:17 u »
Dit is een heel mooi bier (ik heb het gekeurd), de collega keurmeesters waren het hier mee eens... Leuk om nu het bijbehorende recept te lezen. Mij viel tijdens het proeven wel een wat zoutige smaak op, niet storend maar mijn smaakdrempel voor zout is laag (weet ik uit ervaring).

Gezien je eerdere prijs is dit recept zeker een blijvertje, het zal vast nabrouwers krijgen!

Offline Lindenman

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2013 D2 Baltic Porter
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2019 09:55 u »
Bij welke temperatuur is dit bier vergist? En zou dit bier ook goed gaan met de w34/70 gist?  :degroeten:

Tags: