Gisteren weer naar het ONK geweest. Altijd leuk om weer oude bekenden en nieuwe mensen te ontmoeten. Leuke locatie en goed gecombineerd met het festival. De bieren van de verschillende standjes vond ik wat tegenvallen. Al was Stanislaus de positieve uitblinker hier.
En weer een leuke verrassing. Ik mocht voor de 3e keer op rij het podium op. En weer (net zoals vorig jaar) met het bier waar ik het niet van verwachte. Het is op 3 maart 2019 gebrouwen en dat was tevens de dag dat mijn neefje in geboren. Dus met recht een geboortebier.
Aantal punten: 88
Algemene indruk: Mooi bier, prettig en nodigt uit voor een volgende slok. Schoon en fris in smaak en geur. Nasmaak mag sterker wat de reflectie van het
bier ten goede zou komen. Vooral balans tussen moutzoetheid en hopbitterheid is goed!
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 201901 |
Naam recept | American Red (Amarillo) |
Brouwdatum | 03-03-2019 |
Bierstijl | Amber-Red (American) |
Volume | 16,0 |
Begin SG | 1,056 SG |
Eind SG | 1,011 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 80,4% |
Alcoholgehalte | 5,9 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 32 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 29 IBU |
Brouwzaalrendement | 71,2 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 17,00 l | Water uit Water |
6,28 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 57 mg/l | 12 mg/l | 61 mg/l | 161 mg/l | 96 mg/l | 42 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,00 kg | Pale mout. Marris Otter | Thomas Fawcett and Sons | 5 EBC | 69,0 % |
0,60 kg | Cara-mout | Thomas Fawcett and Sons | 30 EBC | 13,8 % |
0,40 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 9,2 % |
0,25 kg | Crystal mout | Thomas Fawcett and Sons | 150 EBC | 5,7 % |
0,10 kg | Dark Crystal mout | Thomas Fawcett and Sons | 306 EBC | 2,3 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Beta amylase | 66,0 °C | 1 min. | 75 min. | 3,9 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 1 min. | 10 min. | 3,9 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 4,0 g | Magnum 11.6 % | bellen | 10,7% | 60 min. | 6,7 IBU |
5,0 g | Simcoe | pellets | 13,1% | 30 min. | 8,7 IBU |
5,0 g | Amarillo 2015 | pellets | 8,9% | 15 min. | 3,8 IBU |
10,0 g | Amarillo 2015 | pellets | 8,9% | 5 min. | 3,1 IBU |
10,0 g | Mosaic 11,4 | pellets | 11,4% | 5 min. | 3,9 IBU |
10,0 g | Simcoe | pellets | 13,1% | 5 min. | 4,5 IBU |
15,0 g | Amarillo 2015 | pellets | 8,9% | koudhop | 0,0 IBU |
15,0 g | Mosaic 11,4 | pellets | 11,4% | koudhop | 0,0 IBU |
15,0 g | Simcoe | pellets | 13,1% | koudhop | 0,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 11,5 g | Safale American (US-05) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 20,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 23,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 23,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,000 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 100,0% |
Temp. nagisting | 21,0 °C |
Start lagering | 24-03-2019 |
Temp. lagering | 20,0 °C |
03/03/19 Start Temp 18 C
10/03/19 Brix 8.2 SG = 1018 SVG = 68% Temp naar 20C
16/03/19 Brix 7.1 SG = 1011 SVG = 81 % 5.9 % Dryhop erbij
23/03/19 Brix 7.1 SG = 1011