Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2013 C2 Hellebaard  (gelezen 7865 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Gepost op: 23-09-2013 21:53 u »
Tot mijn grote verbazing heb ik met mijn allereerste ondergister afgelopen zaterdag met 91 punten een tweede plaats behaald. Het was de allereerste wedstrijd waar ik aan meegedaan heb, dus ik ben erg trots op het resultaat.

Opmerking van de keurmeester:
Citaat
Mooie Bock.
Goede balans mout-hop. Mooie moutige geur; nasmaak nodigt uit tot meer.
zeer geslaagd.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk023
Naam receptHellebaard
Brouwdatum07-04-2013
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume19.71 l
Begin SG1.073 SG
Eind SG1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Brouwzaalrendement80.2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22.00 lWater uit Water
10.15 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutDingemans3 EBC66.7 %
2.00 kgMünchenermoutDingemans16 EBC33.3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62.0 °C1 min.30 min.3.7 l/kg
72.0 °C15 min.30 min.3.7 l/kg
78.0 °C10 min.5 min.3.7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35.0 gSelect Spaltpellets6.3%75 min.34.1 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets4.8%20 min.1.2 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets4.8%0 min.0.6 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.0 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Bohemian Lager (2124)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Start nagisting15-04-2013
Temp. nagisting12.0 °C
Start lagering29-05-2013
Temp. lagering4.0 °C
Alcoholgehalte7.4 vol.%



Vergisting
8 dagen hoofd op 10 ºC
14 dagen navergisting op 12 ºC
21 dagen lageren op 4 ºC 

EDIT: Recept aangepast naar aantekeningen
EDIT 2: XML bestand toegevoegd


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #1 Gepost op: 23-09-2013 22:29 u »
Tot mijn grote verbazing heb ik met mijn allereerste ondergister afgelopen zaterdag met 91 punten een tweede plaats behaald. Het was de allereerste wedstrijd waar ik aan meegedaan heb, dus ik ben erg trots op het resultaat.

Mooi resultaat. Klopt de bitterheid wel? Is er 30 minuten zonder hop gekookt?
ProMash berekent 24.4 IBU (Tinseth)

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #2 Gepost op: 23-09-2013 23:28 u »
Étienne, bedankt voor het plaatsen van het recept. Het is een mooi eenvoudig recept.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #3 Gepost op: 24-09-2013 13:58 u »
Étienne, bedankt voor het plaatsen van het recept. Het is een mooi eenvoudig recept.

Graag gedaan. Ik ben wel een voorstander van eenvoudige recepten.

Offline KJ!

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #4 Gepost op: 24-09-2013 19:38 u »

Gaaf man! Dat smaakt vast naar meer :-)


Tot mijn grote verbazing heb ik met mijn allereerste ondergister afgelopen zaterdag met 91 punten een tweede plaats behaald. Het was de allereerste wedstrijd waar ik aan meegedaan heb, dus ik ben erg trots op het resultaat.

Opmerking van de keurmeester:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk023
Naam receptHellebaard
Brouwdatum07-04-2013
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume19.71 l
Begin SG1.073 SG
Eind SG1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement80.2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22.00 lWater uit Water
10.15 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutDingemans3 EBC66.7 %
2.00 kgMünchenermoutDingemans16 EBC33.3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62.0 °C1 min.30 min.3.7 l/kg
72.0 °C15 min.30 min.3.7 l/kg
78.0 °C10 min.5 min.3.7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35.0 gSelect Spaltpellets6.3%60 min.34.1 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets8.9%20 min.2.3 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets8.9%0 min.1.1 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.0 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Bohemian Lager (2124)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Start nagisting15-04-2013
Temp. nagisting12.0 °C
Start lagering29-05-2013
Temp. lagering4.0 °C
Alcoholgehalte7.4 vol.%


Vergisting
8 dagen hoofd op 10 ºC
14 dagen navergisting op 12 ºC
21 dagen lageren op 4 ºC

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #5 Gepost op: 24-09-2013 22:15 u »
Gefeliciteerd Etienne!
Het verbaast mij niets dat je in de prijzen bent gevallen want je bieren zijn altijd van uitstekende kwaliteit.

(Bewaar wel een flesje voor me okee  ;))

Offline Ooievaar

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • A je to!
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #6 Gepost op: 24-09-2013 22:30 u »
Jan slaat de spijker op zijn kop.

Nogmaals gefeliciteerd.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: OBBK 2013 C2 Hellebaard
« Reactie #7 Gepost op: 27-09-2013 07:23 u »
Mooi resultaat. Klopt de bitterheid wel? Is er 30 minuten zonder hop gekookt?
ProMash berekent 24.4 IBU (Tinseth)

Hopbier

Ik heb er nog even mijn aantekeningen op nageslagen. Ik heb 15 min zonder hop gekookt, de Spalt Select heeft 75 min meegekookt. Volgens BrouwHulp is de bitterheid 36 IBU (Tinseth).

Tags: