Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte  (gelezen 6815 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Gepost op: 22-09-2013 21:28 u »
Dit is een bier met een lange geschiedenis. Het is een mengsel van twee jaargangen Vlaams Rood. Een brouwsel gemaakt in december 2009 is gemengd met een brouwsel gemaakt in oktober 2012. In januari 2013 zijn de bieren gemengd. Vervolgens heeft het mengsel nog een half jaar langzaam doorgegist en doorgezuurd voordat het bier op fust en fles ging. Het SG was toen 1,007 en zakte niet verder.

Voor de hergisting op fles heb ik geen nieuwe gist toegevoegd, alleen bottelsuiker. Ik vertrouwde erop dat de aanwezige Brettjes de omzetting wel zouden doen en dat gebeurde ook. Na een week was al een duidelijk vliesje in de flesjes op het bier te zien. Na een tijdje verdween dat vliesje weer en waren de flessen op druk.

Hieronder dus twee recepten:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP047
Naam receptBerkelbach
Brouwdatum06-12-2009
BiertypeVlaams Rood
Volume13,80
Begin SG1,064 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,7%
Berekende kleur (Morey)30 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement91,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lKraanwater
2,0 gCaSO4
3,3 mlMelkzuur
9,98 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
105 mg/l12 mg/l72 mg/l234 mg/l120 mg/l120 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,98 kgPale Ale moutDingemans7 EBC48,6 %
0,81 kgVienna moutWeyermann14 EBC20,0 %
0,81 kgMaïsvlokkenSupermarkt3 EBC20,0 %
0,41 kgCara 45Dingemans45 EBC10,0 %
0,06 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,7 °C1 min.90 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gGoldings - E.K.bellen3,9%60 min.11,9 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,0 gEikenhoutsnippers. matig geroosterdsmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
1,00 l starterRoeselaere Belgian Blend (3763)bovengist



Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP084
Naam receptBerkelbach 2
Brouwdatum21-10-2012
BiertypeVlaams Rood
Volume17,00
Begin SG1,057 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,9%
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement69,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen
3,5 mlMelkzuur
10,83 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l197 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC41,8 %
1,89 kgVienna moutWeyermann7 EBC39,5 %
0,36 kgMünchenermoutDingemans15 EBC7,5 %
0,18 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,8 %
0,18 kgSpecial BDingemans350 EBC3,8 %
0,18 kgCara 120Dingemans120 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust70,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gGoldings - E.K.bellen4,9%90 min.14,3 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,0 gIers mosklaringsmiddelkoken
60,0 gKersenhout. medium roastsmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
100,0 mlBelgian Ardennes (3522)bovengist
1 pak(ken)Roeselaere Belgian Blend (3763)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,9%
Start nagisting29-10-2012
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering05-01-2013
Temp. lagering20,0 °C


Merk op dat bij het eerste bier de vergisting alleen gedaan is met de Roeselaere. De vergisting verliep prima, maar het bier wilde maar niet echt zuur worden. Vandaar dat ie ook zo lang heeft gestaan. Het tweede bier is vergist met de Belgian Ardennes gist en tijdens de nagisting is een pak Roeselaere (zonder starter te maken, maar wel gesmacked) toegevoegd. Dit bier was binnen een paar weken zuur. Het mengsel was in eerste instantie niet zo zuur, maar het tweede bier zorgde ervoor dat het mengsel na een paar maanden toch behoorlijk zuur was geworden. Ik leerde hieruit dat de aanpak van het tweede bier beter werkt dan de aanpak van het eerste bier.

Uiteindelijk is het een heerlijk complex bier geworden. Er zit duidelijk kersen in de geur (mede uit het kersenhout), hij heeft een complexe zuurheid en zelfs nog een zoetje. (Eiken)hout is ook duidelijk te proeven. Mijn vrouw kan niet van dit bier afblijven. Helaas.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.785
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #1 Gepost op: 22-09-2013 21:56 u »
Mijn vrouw kan niet van dit bier afblijven. Helaas.
Heb je daarom je vrouw aan dat schip gebonden? ;)

Gefeliciteerd!

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #2 Gepost op: 22-09-2013 21:59 u »
Opletten met dat roeselaars logo op haar glas ;)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.405
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #3 Gepost op: 23-09-2013 09:30 u »
Ik wil zoiets ooit ook maken, is één van mijn absoluut favoriete bierstijlen. Dat ik héél lang geleden in Roeselare geboren ben, heeft er ook wel iets mee te maken.

Zou het opkweken van Rodenbachgist uit fles lukken, of is dat een bottelgist?

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #4 Gepost op: 23-09-2013 09:42 u »
Is iets wat ik ook wil gaan proberen ook een van mijn lievelingsbieren.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #5 Gepost op: 23-09-2013 10:39 u »
Zou het opkweken van Rodenbachgist uit fles lukken, of is dat een bottelgist?

Geen idee. Ik weet niet eens of er wel gist in de fles zit, eigenlijk. Het lijkt me dat de boel gepasteuriseerd is om verdere verzuring (met kans op teveel koolzuur en explosies) in de fles te voorkomen. De Grand Cru is ook zoeter dan mijn versie, wellicht dat er eerst gepasteuriseerd wordt en daarna nog wat suiker toegevoegd? In ieder geval zit er dan geen levende gist of bacterie meer in.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #6 Gepost op: 23-09-2013 18:38 u »
Echt super dat je zo'n bier kunt maken! Is echt ook één van mijn lievelingsbieren.
Wat een werk en geduld moet je er niet voor hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2013 Vlaams Rood - Adrie Otte
« Reactie #7 Gepost op: 23-09-2013 22:47 u »
Bedankt voor het plaatsen van het recept Adrie. Dit recept zou wel eens een inspiratiebron kunnen zijn voor veel hobbybrouwers. Het brouwen van verzuurde bieren zit in de lift.

Tags: