Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vloeibare gist versus korrelgist  (gelezen 5048 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vloeibare gist versus korrelgist
« Gepost op: 18-09-2013 17:51 u »
Ik zie heel veel recepten waarbij een vloeibare gist wordt gebruikt.
Hebben deze vloeibare gisten voordelen ten opzichte van de korrelgisten?
Kunnen deze gisten ook vervangen worden door een korrelgist en zoja hoe bepaal ik dan welke korrelgist ik hiervoor in de plaats kan gebruiken of is dit gewoon een gok?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: vloeibare gist vs korrelgist
« Reactie #1 Gepost op: 18-09-2013 18:03 u »
Er zijn geen duidelijke verschillen bij uitwisselbare stammen.
Wel zijn er verschillende stammen bij zowel korrels als vloeibaar en is vooral bij vloeibaar de keuze veel groter. Meer verschillende stammen betekent meer verschillende gistprofielen dus meer verschillende "smaken" aan het bier.

Adrie heeft een tabel gemaakt waarin vervangende gisten staan. :)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11634.0.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.926
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibare gist versus korrelgist
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2013 21:36 u »
Door even te kijken bij de tags bij het onderwerp korrelgist had ik snel dit topic gevonden.

Verder verwijs ik naar de wiki behorende bij dit forum. Daar is deze pagina te vinden.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vloeibare gist versus korrelgist
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2013 21:39 u »
1 zakje korrelgist is dus even effectief als 1 zakje Wyeast vloeibare gist?

Een giststarter maken waag ik me nog maar even niet aan...  :-\

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vloeibare gist versus korrelgist
« Reactie #4 Gepost op: 18-09-2013 21:42 u »
Ja, ongeveer inderdaad. De houdbaarheid van korrels is wel beter. :)
Het beste is echter Mr Malty te raadplegen voor de te gebruiken hoeveelheid gist. Je kan immers makkelijk wat meer nemen met korrels, indien nodig.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.926
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibare gist versus korrelgist
« Reactie #5 Gepost op: 18-09-2013 21:51 u »
Een giststarter maken waag ik me nog maar even niet aan...  :-\

Waarom niet. Het is veel eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. Even wort van vorig brouwsel koken (kun je in de vriezer bewaren of een goed afgesloten flessen wanneer je het wort er heet in gedaan hebt). Vooraf aan het koken verdunnen tot SG 1040. Laten afkoelen in een afgesloten fles. Fles openen boven een brandende vlam. Fles sluiten en schudden met de fles om te beluchten. Gist er bij en weer schudden met de fles. Waterslot op de fles en je bent klaar. Het is zo uitgevoerd en je hebt er heel veel plezier van.

Tags: korrelgist