Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Houten vat  (gelezen 3253 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Houten vat
« Gepost op: 18-09-2013 09:12 u »
Ha Hobbybrouwers,

Ik ben van plan om binnenkort eens bier (spontaan) te laten vergisten in een houten vat. Crux: ik heb het vat nog niet. Wel heb ik er een paar op het oog voor een schappelijk prijsje. Voordat ik tot koop over ga ben ik echter benieuwd waar ik op moet letten bij de koop van zo'n houten vat. Wanneer is het vat wel en wanneer is het niet geschikt voor bierbrouwen? Is een specifieke houtsoort aan te bevelen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Houten vat
« Reactie #1 Gepost op: 18-09-2013 11:14 u »
Heb je de tags al geprobeerd?
Daar staan vele nuttige topics onder:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=595

Succes!
;)

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Houten vat
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2013 11:18 u »
Ja al geprobeerd, anders vroeg ik niet om tips. Heb je tips?

De tags zien op houtsnippers/gebruik van houten vaten. Niet op tips betreffende de aanschaf van houten vaten.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.469
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Houten vat
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2013 11:26 u »
Heb deze topic al gelezen, daar staan ook wel wat tips.  :brouwen:

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Houten vat
« Reactie #4 Gepost op: 18-09-2013 11:30 u »
Dank je wel!

Jammer dat hier geen "Tips" topic voor bestaat. Nu moet ik alle vragen weer door gaan spitten.

 ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Houten vat
« Reactie #5 Gepost op: 18-09-2013 11:38 u »
Dank je wel!

Jammer dat hier geen "Tips" topic voor bestaat. Nu moet ik alle vragen weer door gaan spitten.

 ;)

Als je de boel hebt doorgespit kun jij er vast wel een onderwerp in het Tips topic van maken.  ;)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.469
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Houten vat
« Reactie #6 Gepost op: 18-09-2013 11:41 u »
Voordat ik tot koop over ga ben ik echter benieuwd waar ik op moet letten bij de koop van zo'n houten vat.
Wanneer is het vat wel en wanneer is het niet geschikt voor bierbrouwen?
Is een specifieke houtsoort aan te bevelen?


Jammer dat hier geen "Tips" topic voor bestaat. Nu moet ik alle vragen weer door gaan spitten.


Gebruikt of nieuw? Bij een gebruikt vat (maar ook wel bij nieuw) moet je er op letten dat het dicht is. Dus niet langst alle kanten lekt.
Als er een coating in zit ook niet kopen
Eikenhout is aan te bevelen, kastanje hout minder.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.741
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Houten vat
« Reactie #7 Gepost op: 18-09-2013 17:41 u »
Ik ben van plan om binnenkort eens bier (spontaan) te laten vergisten in een houten vat.

Wat nog even tot de koude wintermaanden. December, januari, februari... :)

Crux: ik heb het vat nog niet. Wel heb ik er een paar op het oog voor een schappelijk prijsje. Voordat ik tot koop over ga ben ik echter benieuwd waar ik op moet letten bij de koop van zo'n houten vat. Wanneer is het vat wel en wanneer is het niet geschikt voor bierbrouwen? Is een specifieke houtsoort aan te bevelen?

Vat moet waterdicht zijn, qua hout mag het eiken of kastanje zijn... Zitten wel smaakverschillen in, maar weet nog niet welke... ;)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.433
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Houten vat
« Reactie #8 Gepost op: 18-09-2013 17:51 u »
Vat moet waterdicht zijn, [...]

Zorg er voor dat je de zekerheid hebt dat het vat terug naar de leverancier kan als het niet dicht trekt, zei hij uit ervaring.

Nieuw eiken heeft meer tannines (sterke thee smaak) dan nieuw kastanje. Oud eiken heeft dat weer minder dan nieuw kastanje. Wijnvaten (rood) gaan ca. 4 jaar mee, dan zijn de meeste tannines er uit en zijn ze niet meer bruikbaar voor rode wijn. Nog wel een heel brouwersleven voor bier.

Ingo

Tags: hout rijpen