Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Roggebier

Gestart door MaartenM, 12-04-2005 19:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Hallo allemaal,
ik ga komend weekend ook een roggebier brouwen. Het is overduidelijk geinspireerd door het recept van Herman's Rogge pale ale:

Roggebier

3640 g    Pale Ale mout
500 g      Roggemout
500 g      Caravienna

15 g       Magnum          (13% α)   75 minuten
25 g       Hallertau Spalt Select    (4% α)      75 minuten
15 g       Hallertau Spalt Select    (4% α)      10 minuten
20 g       Hallertau Spalt Select    (4% α)      75 minuten

Inmaischen met 16,6 L
Verwacht SG: 1056


Danstar Windsor gist

Maischschema:

20 minuten op 38ºC
10 minuten op 52ºC
30 minuten op 60ºC
30 minuten op 70ºC
5 minuten op 76ºC

suggesties iemand?

en Herman, kan jij me vertellen hoeveel spoelwater je gebruikt hebt? Verder had ik gevraagd bij Burg Bieren om Vienna 10 EBC en daar zeiden ze dat dat hetzelfde was als pale ale mout. Voor mijn gevoel is dat niet zo, maar wie kan me het verschil vertellen  :weetniet:

Herman

Pale Ale is niet gelijk aan Vienna, maar kun je in dit bier denk ik wel als goede vervanger gebruiken. Wellicht is 20 min op 38C een beetje overkill, maar een negatief effect had het ook niet. De mijne is bijna op!

MO

Kloppen de hoppen, tweemaal dezelfde gift van Spalt voor 75 min? Heb je de bitterheid berekend, hij lijkt me vrij bitter.

Herman

Ik denk dat die laatste waarschijnlijk geen 75 maar 0 moet zijn?

O ja, over je spoelwater vraag heengelezen. Ik houd hier nooit aantekeningen van bij, maar hanteer een simpele vuistregel. Ik ga meestal uit van de hh bier die ik wil krijgen + 15% voor koken. Als je er van uitgaat dat er per kg mout een liter water achterblijft, kun je snel je spoelwater berekenen. Soms spoel ik wat extra, heb ik gelijk een giststarter.

MaartenM

Inderdaad, de laatste 75 moet 0 minuten zijn  :stom:
4.64 kg graan, dus 4.64 L, + 20 + 3 = 27.6 L - 16.6 L maischwater = 11 L spoelwater dan?

MaartenM

Oh, nog even een vraagje: moet ik de rogge gewoon meeschroten?
mvg
Maarten

Hopmans

Hoi Maarten,

Indien de rogge geen roggemout is:

Andere granen
Als we andere granen, met name ongemoute granen, willen verwerken,
moeten we zorgen dat het zetmeel ervan toegankelijk is voor de
enzymen  van de mout.
We mogen niet te veel ongemoute granen gebruiken, anders zijn er
onvoldoende enzymen in de mout om alle zetmeel om te zetten.
Als vuistregel kunt u aanhouden 40% ongemout, 60% gemout.
Elk soort zetmeel is anders van vorm en heeft ook een andere
verstijfselingtemperatuur.

Grondstof      graden Celsius
Gerst                60-85
Tarwe              60-85
Aardappel         60-65
Rijst                 76-85
Rogge              80
Haver               85
Mais                 72-74

Voeg per kg ongemout graan 200 a 300 gr mout toe, verwarm de pap
langzaam tot 78 graden en wacht 20 minuten. Het zetmeel zal
verstijfselen en de enzymen (alfa amylasen) zijn nog net werkzaam.
De stijfselachtige pap wordt weer vloeibaar. na de rust gaan we de
pap even koken. De zetmeelcellen barsten open en de inhoud is
bereikbaar voor de enzymen. Er zijn soorten rijst die pas boven
de 80 graden versijfselen. In dat geval moet men eerst de rijst
verstijfselen en pas na afkoelen tot 72 graden de mout toevoegen.
Maisvlokken en tarwevlokken zijn al verstijfseld. Voor u een
beslag gaat maken, mengt u alle granen uit het recept grondig.

Bron: Het groot zelf Bierbrouwboek. Jan van Schaik.

  :degroeten:

Herman

Hoi Maarten,

Roggemout moet je inderdaad gewoon schroten en je spoelwaterberekening klopt. Je kunt altijd een litertje meer spoelen en achter de hand houden, als je je wort dan meet kun je het sg voor koken terugrekenen. Hoe? SG voor koken * liters voor koken (let op hete wort heeft meer volume dan koude, 1 liter kokend = 0,96/0,97 gekoeld). Als je hier bijv 3 vanaf trekt (verdampende liters) en deelt door 20, krijg je je verwachte SG.

Mocht het wel vlokken zijn, zie Hoppie, maar zelfs dan zou ik nog wel de viscoserust aanhouden.

MaartenM

Hartelijk bedankt voor de tips heren! ik laat nog weten hoe het gegaan is!
mvg
Maarten

MaartenM

Hallo allemaal,
wat een heerlijke geur heeft die Magnum toch! en dat voor zo'n bitter-kanon! Wel het SG is vreemdgenoeg véél te hoog: 1072 ipv 1056!!!! terwijl het volume wel een keurige 17,5 L is ipv 20 L! Heel raar. Iemand een idee hoe dit kan? Wel grappig dat aan het begin van het maischen het wort melkachtig is, itt normaal. De vergisting verloopt goed, het waterslot ging als een dolle te keer.
mvg
maarten

Herman

Zou je het met 2,5 l verdunnen naar 20 liter, dan kom je nog steeds op 1.063, je kunt tijdens de hoofdgisting zonder problemen verdunnen, mocht je dat willen. Mooie efficiency gehaald!

MaartenM

Tijdens de hoofdvergisting? Kan het ook tijdens de 2e gisting? dat is nog wel een idee!! Ik durfde het voor de gisting niet aan, mijn gistingsemmer zat al aardig vol, en tijdens de eerste gisting was ik bang dat ik dan een fontijntje zou creeeren :)

Herman

Jawel, maar dan moet er nog wel vergistbaar extract aanwezig zijn. Het moet namelijk nog wel mixen, gistend bier is in beweging. Je zou het dus ook op het eind van de hoofdgisting kunnen doen en daarna hevelen. Als je op safe wilt spelen kun je het water eerst koken. Overigens gebruik ik zelf vrijwel altijd normaal leidingwater.

MaartenM

Goed, na 6,5 dag was het SG 1030. ik heb het geheel verdund met 2,5 L (gekookt) water en nu maar weer afwachten :) Herman, weet jij nog wat het eind SG bij jou was?

Herman

Mijn eind SG was 1.014.

MaartenM

ok, ik heb gisteren gebotteld met een eind SG van 1024. toch weer wat aan de hoge kant, maar ja. Geur en smaak zijn zeer goed. Ik ben benieuwd.

Herman

Mmh 62% is inderdaad niet hoog, maar ook niet ongewoon voor Windsor. De ervaringen op het forum schommelen nu tussen 62 en 65%, zo uit mijn hoofd.

Herman

Maarten,

Heb je nog nieuws?

Herman

MaartenM

Ah ja,
ik was al helemaal de ervaringen vergeten! Nou de geur is fantastisch (wat ik altijd vindt bij deze hop combinatie). De kleur is oranje en bijna helder. De schuimstabiliteit is redelijk goed. De smaak is zeer aangenaam! Een mooie mout smaak (mogelijk mede door de niet volledige vergisting met een toon van zuur (van de rogge) en zoet. De hop bitterheid is mooi in balans en laat een droge tannine achtige nasmaak achter. de volle (maar niet overdadige) hop smaak blijft mooi een tijd achter na een slok en lijkt zelfs nog iets te ontwikkelen (misschien een wat vage omschrijving maar anders kan ik het ook niet benoemen). ik heb het bier aan een aantal mensen laten proeven (ook mensen die normaal alleen pils drinken) en heb alleen maar zeer positieve reacties gekregen.
Al met al een bier die het opnieuw brouwen waard is!
mvg
Maarten

Vergelijkbare Topics (5)

2093

Reacties: 46
Gelezen: 14222

13224

Gestart door jacob


Reacties: 5
Gelezen: 2013

30130

Reacties: 13
Gelezen: 4265

8872

Reacties: 33
Gelezen: 9989

16305

Gestart door ed


Reacties: 33
Gelezen: 15936


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.