Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Palmsuiker  (gelezen 6122 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Palmsuiker
« Gepost op: 29-08-2013 18:48 u »
Heeft er iemand ervaring met palmsuiker als bottelsuiker of extra toegevoegde suiker in het beslag?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: palmsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2013 18:58 u »
Van suikerwijzer.nl
Citaat
Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is.
Hoe zich dit verhoudt tot gist weet ik niet. Ik verwacht dat het eigenlijk gewoon vergist als kristalsuiker. Misschien moet je er iets meer van gebruiken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Palmsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2013 20:22 u »
Wat een onzin citaat; het zijn allemaal natuurlijke stoffen. Riet- en bietsuiker idem.
Er zijn wel meer topics over palmsuiker overigens, ff de zoekfunctie gebruiken.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Palmsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2013 21:38 u »
Wat een onzin citaat; het zijn allemaal natuurlijke stoffen. Riet- en bietsuiker idem.
Er zijn wel meer topics over palmsuiker overigens, ff de zoekfunctie gebruiken.
Er wordt in het citaat bedoeld dat de suiker dus niet zo zuiver is als de bekende geraffineerde witte suiker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Palmsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2013 22:21 u »
Dat zal, maar raffineren maakt de suiker niet minder natuurlijk. Slechts zuiverder. :)

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Re: Palmsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 30-08-2013 00:52 u »
Ik heb bij mijn eerste brouwsel diverse tests gedaan met bottelsuiker. Het flesje met palmsuiker met dezelfde hoeveelheid suiker als een flesje met kristalsuiker, bevatte gek genoeg een vele grotere hoeveelheid koolzuur. Niveautje bierchampagne. Zit er iets in wat de grote hoeveelheid koolzuur veroorzaakt of is dit toeval.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Palmsuiker
« Reactie #6 Gepost op: 30-08-2013 08:28 u »
Het zou misschien kunnen dat de onzuiverheden nucleatiekernen vormen voor koolzuur?
Of misschien is het niet steriel?

Kook je de suiker nog vantevoren of voeg je het zo toe?

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Re: Palmsuiker
« Reactie #7 Gepost op: 31-08-2013 00:05 u »
Nee ik heb het niet gekookt. Ik heb suiker in vaste vorm toegevoegd in de fles.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Palmsuiker
« Reactie #8 Gepost op: 31-08-2013 11:51 u »
Nee ik heb het niet gekookt. Ik heb suiker in vaste vorm toegevoegd in de fles.

Hoe heb je gemeten dat de hoeveel palm- en kristalsuiker precies evenveel was?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Palmsuiker
« Reactie #9 Gepost op: 31-08-2013 15:29 u »
Hoe smaakt het bier?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Palmsuiker
« Reactie #10 Gepost op: 31-08-2013 15:34 u »
Ik ben benieuwd hoe het staat met de microbiologie van palmsuiker in vergelijking met kristalsuiker. Ik kan me voorstellen dat de kans op contaminatie bij palmsuiker groter is vanwege de mindere raffinatie.

Hoe smaakt het bier?

Ik neem aan dat dit de achtergrond van jouw vraag is.

Hervergist bier met suiker zou dan een hoger eind SG moeten dan met palmsuiker (meten na ontgassen van bier met hydrometer of refractometer)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Palmsuiker
« Reactie #11 Gepost op: 31-08-2013 22:11 u »
Ik neem aan dat dit de achtergrond van jouw vraag is.
Yep, daar hintte ik hier ook al op:
Of misschien is het niet steriel?
Kook je de suiker nog vantevoren of voeg je het zo toe?
:)

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Re: Palmsuiker
« Reactie #12 Gepost op: 01-09-2013 10:24 u »
Ik heb met een weeglepel 2 g, 4 g., 6 g van diverse suikersoorten in verschillende flessen gedaan (kristal, basterd, poeder en palmsuiker). Tot nu toe zit er weinig verschil tussen basterd en kristalsuiker alleen de ebc is soms anders. Bij de palmsuiker kreeg ik bij 4 g een fontein van bier en het koolzuurgehalte van spa rood of champagne. Niet te drinken dus. Doordat de smaak van palmsuiker minder zoet is dan van kristalsuiker, had ik verwacht dat het koolzuurgehalte ook minder zou zijn. Niet dus. Ik ben een beginnende brouwer en heb deze test gedaan om te experimenteren met bottelen. Bedankt voor de reacties voor zo ver.

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Re: Palmsuiker
« Reactie #13 Gepost op: 01-09-2013 10:31 u »
Wat info over palmsuiker gevonden.

Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Palmsuiker
« Reactie #14 Gepost op: 01-09-2013 10:49 u »
Wat info over palmsuiker gevonden.

Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.
Je hebt kennelijk post 2 t/m 5 uit je eigen topic gemist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Palmsuiker
« Reactie #15 Gepost op: 01-09-2013 11:23 u »
Ja, komt nog bij dat het gebaseerd is op dubieus onderzoek.
Andere onderzoeken laten ook GI's zien van zo'n 50- 55, wat overeen komt met ongeraffineerde rietsuiker.
Verder zijn er verschillende typen; klassiek palmsuiker en kokossuiker.

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Re: Palmsuiker
« Reactie #16 Gepost op: 01-09-2013 20:07 u »
Sorry zag net dat dit al eerder gepost was. :nut: stom.

Tags: