Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Re: Coopers Mexican Cerveza  (gelezen 7176 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Coopers Mexican Cerveza
« Gepost op: 01-09-2013 20:28 u »
Moet ik nog een dagje wachten met overhevelen in een mandfles? Totdat het waterslot wat rustiger is?
Hoelang moet er eigenlijk tussen de bubbeltjes zitten wil je weten of de hoofdgisting een beetje voorbij is?
Je kunt beter af gaan op het SG. Dus over een paar dagen nog een keer meten. Wanneer het niet verder zakt is de vergisting wel klaar.
Nu je al zo ver hebt laten vergisten zou ik niet meer hevelen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Manie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #1 Gepost op: 02-09-2013 11:07 u »
Beste Brouwers,

Mijn Muntons(blik) barley wine staat nu 6 dagen te gisten op 21 graden in mijn gistingskoelkast, Maar het waterslot is nog steeds erg actief (belletjes om de 10 seconden). Vandaag S.G gemeten en was +/-1018 begin S.G 1068.

Moet ik nog een dagje wachten met overhevelen in een mandfles? Totdat het waterslot wat rustiger is?
Hoelang moet er eigenlijk tussen de bubbeltjes zitten wil je weten of de hoofdgisting een beetje voorbij is?

 :brouwen:
BVD

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #2 Gepost op: 02-09-2013 11:12 u »
dubbelpost?
Toch maar besloten een eigen topic aan te maken?
Zie mijn antwoord hier ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #3 Gepost op: 02-09-2013 11:24 u »
Als het waterslot nog steeds flink werkt, is het niet uitvergist. Dat betekent dat je het SG ook nog niet hoeft te gaan meten... dus nog even wachten

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #4 Gepost op: 02-09-2013 11:32 u »
73% is te laat om nog over te hevelen. Ik verwacht dat deze tegen het einde aan zal zitten. Uiteraard kun je altijd nog wachten met SG meten, maar overhevelen zou ik niet meer doen.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #5 Gepost op: 02-09-2013 11:46 u »
Vandaag S.G gemeten en was +/-1018 begin S.G 1068 .

Ik heb elders gezien dat het begin SG 1075 zou  moeten zijn. Was je nog van plan suiker toe te voegen (ik weet dat dit wel eens gebeurt bij blik brouwsels)?

Offline Manie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #6 Gepost op: 02-09-2013 12:15 u »
dubbelpost?
Toch maar besloten een eigen topic aan te maken?
Zie mijn antwoord hier ;)

Ja sorry  ;D wou me actie niet op 1 antwoord baseren. Denk start hem even overnieuw haha!

73% is te laat om nog over te hevelen. Ik verwacht dat deze tegen het einde aan zal zitten. Uiteraard kun je altijd nog wachten met SG meten, maar overhevelen zou ik niet meer doen.

Wanneer zou ik normaal gesproken dan kunnen overhevelen? Als ik het eerder had gedaan zat ik nog midden in de hoofdgisting toch aangezien het waterslot toen nog heel wild was , dat lijkt me ook geen goed idee toch?  Met me vorige blik heb ik na 3 dagen overgeheveld omdat het hele slot niks meer deed (heb nu nog 2 kratten met totaal mislukt bier staan in de schuur, zuur en prikloos)

Maar hoe stil of wild is je waterslot nou als de hoofdgisting voorbij is?  Of is het zo als ik de schuimkraag zie verdwijnen dat dan de hoofdgisting een beetje voorbij is? Dus dan overhevelen (heb ook wel gelezen dat overhevelen niet noodzakelijk is dat het toch wel in de nagisting gaat, maar wil graag van de eerste laag prut af elke keer)
Ik heb elders gezien dat het begin SG 1075 zou  moeten zijn. Was je nog van plan suiker toe te voegen (ik weet dat dit wel eens gebeurt bij blik brouwsels)?

Op het blik stond zelfs 1060-1064! Heb al iets extra suiker toegevoegd want vond het laag!

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #7 Gepost op: 02-09-2013 12:36 u »
Ja sorry  ;D wou me actie niet op 1 antwoord baseren . Denk start hem even overnieuw haha!
Vind ik niet erg, nu was het misschien niet voor iedereen duidelijk dat er al een vraag was gesteld.
Wanneer zou ik normaal gesproken dan kunnen overhevelen? Als ik het eerder had gedaan zat ik nog midden in de hoofdgisting toch aangezien het waterslot toen nog heel wild was , dat lijkt me ook geen goed idee toch?  Met me vorige blik heb ik na 3 dagen overgeheveld omdat het hele slot niks meer deed (heb nu nog 2 kratten met totaal mislukt bier staan in de schuur, zuur en prikloos)
Misschien dat dit je kan helpen bij die vraag.

Maar hoe stil of wild is je waterslot nou als de hoofdgisting voorbij is?  Of is het zo als ik de schuimkraag zie verdwijnen dat dan de hoofdgisting een beetje voorbij is? Dus dan overhevelen (heb ook wel gelezen dat overhevelen niet noodzakelijk is dat het toch wel in de nagisting gaat, maar wil graag van de eerste laag prut af elke keer)
Op het blik stond zelfs 1060-1064 ! heb al iets extra suiker toegevoegd want vond het laag!
Wanneer de hoofdvergisting is afgelopen hangt van meer factoren af. Daar kan ik je niet direct een antwoord op geven.
Ik zou niet (alleen) afgaan op het waterslot, ook al is dat een goede indicatie. Tussentijds een monster nemen en het SG bepalen lijkt mij een betere werkwijze. Wanneer je een refractometer gebruikt heb je ook een kleiner monster nodig en is ontgassen ook niet nodig.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #8 Gepost op: 02-09-2013 18:27 u »
73% is te laat om nog over te hevelen.
Hoeft niet.

Als het nog actief gist, en daar lijkt het op, kan je nog best hevelen. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Muntons Barley wine (blik)
« Reactie #9 Gepost op: 02-09-2013 20:45 u »
dubbelpost?
Toch maar besloten een eigen topic aan te maken?
Zie mijn antwoord hier ;)

Het is niet handig om een vraag in twee topics aan de orde te stellen. Dat geeft de nodige verwarring.

En als je iets heel anders aan de orde wil stellen dan het het beter een nieuw topic aan te maken. Dat voorkomt uitgebreide off topic discussies.

Offline Manie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #10 Gepost op: 03-09-2013 12:12 u »
Het is niet handig om een vraag in twee topics aan de orde te stellen. Dat geeft de nodige verwarring.

En als je iets heel anders aan de orde wil stellen dan het het beter een nieuw topic aan te maken. Dat voorkomt uitgebreide off topic discussies.

Sorry ik zal er op letten niet meer te doen!

Offline Manie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #11 Gepost op: 03-09-2013 12:22 u »
Vandaag weer SG gemeten is nu 1.014  en eergister 1.017/18! Had eergister nog wel kunnen overhevelen volgens mij :)
Zal het nu maar niet meer doen denk ik?
Had al wel beetje besloten om hem in dit vat te laten zitten. Wel jammer.

Kan ik nou geen rare smaken krijgen door hem in dit vat te laten? En als hij overmorgen nog 1.014 is kan ik dus bottelen eigenlijk?

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #12 Gepost op: 03-09-2013 13:08 u »
Vandaag weer SG gemeten is nu 1.014  en eergister 1.017/18! Had eergister nog wel kunnen overhevelen volgens mij :)
Zal het nu maar niet meer doen denk ik?
Had al wel beetje besloten om hem in dit vat te laten zitten. Wel jammer.

Kan ik nou geen rare smaken krijgen door hem in dit vat te laten? En als hij overmorgen nog 1.014 is kan ik dus bottelen eigenlijk?
Dan is de gist inderdaad nog niet klaar.
Hevelen moet niet en daarmee verwacht ik niet dat je daardoor vreemde smaken in je bier krijgt. Ik zou nog een dag langer wachten met meten.

Hoeft niet.
Als het nog actief gist, en daar lijkt het op, kan je nog best hevelen. :)
Zou jij het advies (ge)geven (hebben) om met 73.5% op 1017 te hevelen? Ik niet, maar dat kon je al lezen ;) . Dat het kan spreekt natuurlijk voor zich.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #13 Gepost op: 03-09-2013 13:28 u »
Zou jij het advies (ge)geven (hebben) om met 73.5% op 1017 te hevelen?

Ja hoor, als (zoals ik schreef) het nog actief gist is daar niks mis mee. Kan hij mooi klaren. :)
Wat zou het nadeel zijn?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #14 Gepost op: 03-09-2013 22:14 u »
Zou jij het advies (ge)geven (hebben) om met 73.5% op 1017 te hevelen? Ik niet, maar dat kon je al lezen ;) . Dat het kan spreekt natuurlijk voor zich.

Ook ik zou dat advies geven. Het bier hoeft echt niet helemaal uitgegist te zijn voordat je overhevelt. Beter is zelfs van niet. Er zweeft dan voldoende gist in het bier voor de voltooiing van de nagisting. En door over te hevelen ben je het overgrote deel van de afgewerkte gist kwijt.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #15 Gepost op: 04-09-2013 10:16 u »
Het bier hoeft echt niet helemaal uitgegist te zijn voordat je overhevelt. Beter is zelfs van niet.
Dat was nu juist mijn inschatting, dat het bijna was uitgegist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #16 Gepost op: 04-09-2013 18:51 u »
Het was toch nog actief?
Alleen een SVG zegt nog niet alles. :)

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #17 Gepost op: 04-09-2013 21:34 u »
Klopt.

Offline Manie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #18 Gepost op: 06-09-2013 21:11 u »
Vandaag weer S.G gemeten was 1.010  :o haha! hij houd niet meer op!
Over paar dagen(3) dus maar weer meten hij zal nou toch wel beetje op gaan houden?
Hij rook wel heel zurig trouwens, is dat goed? :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #19 Gepost op: 06-09-2013 22:17 u »
Ja, dat is CO2. :)

Offline Manie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Coopers Mexican Cerveza
« Reactie #20 Gepost op: 10-09-2013 19:15 u »
Hmmmm en nu is hij 1.008! Nog maar 2 dagen wachten denk ik?  :nut:
Heb dit met de vorige 3 blikken nog niet meegemaakt eigenlijk, die bleven steken bij de 1.018/1.016!
Komt dat misschien door het gebruik van me koelkastje ? Omdat alles dan netjes op 1 temperatuur blijft?


Tags: