Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alcoholarm bier brouwen  (gelezen 4822 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Alcoholarm bier brouwen
« Gepost op: 26-08-2013 23:35 u »
Ik wil eens een smaakvol bier met weinig alcohol brouwen. 1 procent of zo alcohol is het streven.
Hoe zal ik dit aanpakken?
Iemand ervaringen met zoiets? Tips?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.945
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 27-08-2013 00:42 u »
Brouw een Zwaar bier (8% of meer) en als je voor je hoofd brouwsel klaar bent met spoelen, spoel je nog even door en vang je die wort nog even apart op. De ga je later nog koken met wat hop. Je krijgt zo een kleine hoeveelheid "tafelbier" van 1-2% alcohol. Ik heb dit een paar keer zo gedaan en daar kwam een smakelijk bier uit met weinig alcohol.... :brouwen:

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 27-08-2013 07:04 u »
En meteen een antwoord waar ik wat aan heb.
Dank!  :groots:.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 27-08-2013 07:10 u »
Ooit 1 keer zo'n 'tweede spoeling' gemaakt, maar die smaakte nergens naar.
Mijn brouwmaat heeft laatst een simpel biertje gemaakt, en daar een groot gedeelte na de hoofdvergisting van gekookt. Dat weer bij elkaar met een klein beetje suiker voor de nagisting en je hebt een biertje van 1 a 2 procent.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 27-08-2013 07:39 u »
Ligt eraan hoe alcoholarm het moet zijn?
Als 2-3% ook nog geldt zou ik een bier maken van 1035-40 met zo'n 20-30% smaakvolle caramout (ca 50-60 EBC), pale Crystal bijvoorbeeld. Vervolgens een gist die slecht doorgist, bijvoorbeeld de cbc01 en presto!

Staat me bij dat het uitkoken van een bier ook minder goed werkt ivm azeotropisme. William kan dat beter uitleggen. ;)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.234
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 27-08-2013 07:44 u »
Gebruik een speciale gist hiervoor.
Ik heb ooit een winkel in Duitsland gezien die het verkoopt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.060
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 27-08-2013 07:47 u »
Brouw een Zwaar bier (8% of meer) en als je voor je hoofd brouwsel klaar bent met spoelen, spoel je nog even door en vang je die wort nog even apart op. De ga je later nog koken met wat hop. Je krijgt zo een kleine hoeveelheid "tafelbier" van 1-2% alcohol. Ik heb dit een paar keer zo gedaan en daar kwam een smakelijk bier uit met weinig alcohol.... :brouwen:

Doordat je alleen wort opvangt tijdens het spoelen bevat het wort in verhouding veel looistoffen. Een beetje samentrekkend mondgevoel kan het resultaat zijn.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 27-08-2013 08:06 u »
Gebruik een speciale gist hiervoor.

Er wordt wel eens Saccharomyces ludwigii voor gebruikt, weihenstephaner biedt deze aan voor profs. Ik heb hem nog nooit in hobbyvariant gezien?
Ook voor die stam moet je rekening houden met je wort samenstelling. Staat me bij dat hij alleen glucose fermenteert oid?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.604
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 27-08-2013 09:54 u »
Ik brouw regelmatig met succes laag alcoholische bieren (2-3 %).
Meestal in de vorm van een Mild Ale. Om een goed smakend bier te krijgen is het gebruik van Engelse mouten daarbij essentieel. Zorg daarbij voor een juiste BU/GU ratio.
Daarbij een Engelse gist die niet ver uitvergist en de moutsmaak benadrukt.

Bert

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 27-08-2013 14:12 u »
Zelf heb ik wel eens een paar keer een mild gebrouwen. Daarin ga ik mee met de bevindingen van Albertus.

Wat experimenteler is het gebruik van een fruitige hop. Dat je die de smaak van je biertje laat bepalen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.945
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 27-08-2013 14:27 u »
Doordat je alleen wort opvangt tijdens het spoelen bevat het wort in verhouding veel looistoffen. Een beetje samentrekkend mondgevoel kan het resultaat zijn.

Dat kan in theorie..in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn...  :brouwen: Kwestie van goede pH sturing... ;)

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 27-08-2013 14:52 u »
Mooi artikeltje met veel tips voor het brouwen van een bier met weinig alcohol:

http://www.themadfermentationist.com/2012/01/vienna-malt-session-ipa-recipe.html

Succes met je low-alcohol bier!

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Alcohol-arm bier brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 28-08-2013 10:48 u »
Mooi artikeltje met veel tips voor het brouwen van een bier met weinig alcohol:

http://www.themadfermentationist.com/2012/01/vienna-malt-session-ipa-recipe.html

Succes met je low-alcohol bier!

Ik wist dat ik het ergens eerder had gelezen. :)

Tags: alcoholarm bier