Brouwinstallatie David

Gestart door David Steeman, 25-08-2013 22:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

David Steeman

Heren,

Ik werk al een tijdje aan mijn eigen Speidel-geinspireerde brouwinstallatie. De uitgangspunten zijn:
- een klein volume van 10 à 15 liter (ik brouw liever veel verschillende dingen dan één keer een grotere hoeveelheid)
- compact om weg te bergen en licht om te verplaatsen
- gemakkelijk schoon te maken (vaatwas waar het kan)
- zo automatisch mogelijk en de brouwtijd zo veel mogelijk verkorten (zodat ik op een avond kan brouwen terwijl de vrouw en kindjes toch de nodige aandacht krijgen)
- budgetvriendelijk (onder de € 500)

Veel van deze eigenschappen vond ik terug in de Speidel, daar heb ik dan ook mijn inspiratie vandaan gehaald.



Het compacte is in ieder geval gelukt, dit zijn alle onderdelen die nodig zijn voor het brouwen (op de warmtewisselaar na). Alle pompen en electronica zitten netjes in de oorspronkelijke voet van de ketel verstopt.


Ik ben vertrokken van een elektrische Weck-ketel van een liter of 30, die ik tweedehands op de kop heb getikt. Hierin heb ik een binnenketel geplaatst, dewelke er zo nauw mogelijk in past. Dit zorgt ervoor dat er veel plaats is in de ketel voor de moutstort, en weinig dood volume tussen de binnen- en buitenketels. Centraal in de buitenketel heb ik een doorvoer geplaatst in de onderwand. Deze bestaat uit een sanitair koppelstuk onderaan waarin in de ketel een einddop past. Die heb ik op de draaibank uitgedraaid op 15mm zodat er een 15mm koperbuis in past. Hetzelfde systeem heb ik toegepast onderaan in de binnenketel, zodat de buis tot helemaal bovenaan de rand van de ketel reikt. Hierdoor kan ze dienen als mechanische bevestiging voor 2 filterplaten, één onderaan en één bovenaan in de binnenketel. Hiertussen komt de moutstort. Door een pompje in de voet onderin de kookketel wordt het wort opgezogen (langs een doorvoer in de onderkant aan de rand van de kookketel) en via een driewegkraan naar de centrale koperbuis geleid. Strategisch geplaatste openingen in de wand van deze buis zorgen ervoor dat het wort in de binnenketel terecht komt, en via de onderste filterplaat over het wort verdeeld wordt, waarna het langs de bovenste filterplaat en over de rand van de binnenketel terugstroomt. Op de terugweg passeert het langs het verwarmingselement dat in de bodem van de Weckketel zit, voordat het terug door de pomp aangezogen wordt en het aan z'n weg herbegint. Dezelfde methode als een Speidel dus.

Ik heb een tijdje vast gezeten met het ontwerp van dit systeem omdat ik niet goed wist hoe ik de filterplaten zou bevestigen op een stevige manier. De Speidel heeft een draadstang, maar ik zag het niet zitten om telkens die vleugelmoeren er volledig op en af te draaien, en wou ook een centrale aanvoer van het wort dus een draadstang in het middel was niet mogelijk. Tot ik het idee had van de centrale koperpijp die tegelijkertijd als aanvoer van het wort en als mechanische bevestiging dient. Om de filterplaten te bevestigen heb ik op de draaibank 2 messing ringen gemaakt die over de buis passen en met een borgbout vastgezet kunnen worden.



De opbouw is vrij simpel. Beginnend met de lege ketel



wordt eerst de binnenketel geplaatst. Hierin wordt de centrale buis gezet, en de onderste filterplaat geplaatst.


Na het vullen met water, het opwarmen en het storten van de mout wordt de bovenste filterplaat geplaatst.


Daarna kan het deksel erop. Ten gepaste tijde piept de brouwinstallatie om te melden dat het maischen afgelopen is en de moutkorf er dus uit moet, of dat er bijvoorbeeld hop bij moet. Na het koken wordt in de centrale opening een buis van 15 mm met daarop een platenkoeler geplaatst, waarbij de pomp het wort door de platenkoeler en terug in de ketel pompt. Zo daalt de temperatuur heel snel uit de 80°-zone. Na het koelen kan de driewegkraan de andere richting op gezet worden, waardoor de pomp het gekoelde wort in de vergistingstank pompt. Ik ben ook van plan om een buis met sproeikop te maken waardoor de ketel na het brouwen kan gereinigd worden. Spoelwater en een afwasblokje erin, verwarming en pomp aan en sproeien maar. Een soort van mini-CIP zeg maar. Eventueel zelfs een verdeelwerk waardoor ik er flesjes mee kan kuisen.



Het geheel wordt aangestuurd door een BrewTroller-module. Deze doet alles wat ik nodig heb, en voor € 70 ga ik het warm water niet opnieuw uitvinden... Heel het brouwprogramma (maischschema, hopgiften etc) kan hierin geprogrammeerd worden, en de brouwsessie wordt dan automatisch uitgevoerd. Het enige dat men moet doen is af en toe reageren wanneer het systeem piept, en bvb hopgiften geven. Ideaal om toch te brouwen tijdens andere activiteiten.



Je kan de installatie ook aansluiten op de laptop via USB, je kan dan op de pc het recept invoeren en het brouwproces volgen.



Mijn huidig gespendeerde bedrag is ongeveer € 300. Ik maak me sterk dat ik dit onder de € 400 werkend kan krijgen. Momenteel ben ik het systeem nog aan het testen en moet ik nog de nodige aanpassingen doen aan de software, maar ik hoop dat dit degelijk zal werken en me veel plezier zal geven in de toekomst.

Adbrouwt

Dat ziet er super fantastisch uit.  8) Hopelijk gaat ie lekker werken en anders ben je lekker aan het fröbelen geweest.
Als je nog een naam zoekt voor je vat wat dacht je van de Divad  :D

Jacques

Zo, dat ziet er indrukwekkend uit.  :duimop:

Heb je een grote siliconen ring voor het afsluiten van de onderkant van de binnenketel?

Overigens het gebruik van de vleugelmoer bij de Speidel Braumeister ervaar ik niet als een belemmering. Werk eigenlijk prima! En je weet zeker dat de moutkorf goed vast zit. Wel een veilig idee.

Ik ben heel benieuwd naar jouw eerste brouwresultaten. Mij bevalt de Braumeister in ieder geval heel goed.

RobinB

Mooi hoor!
Duidelijk geïnspireerd door de Braumeister inderdaad, maar toch ook duidelijk anders. Een groot pluspunt tov de Braumeister vind ik bijvoorbeeld de afwezigheid van verwarmingsspiralen ín de ketel. Dat vind ik een zwak punt mbt reiniging in de Braumeister.

Als je hier ombouwsets van kan maken, had ik die Speidel nooit gehaald...

Pim

Petje af Waaslandwolf! Ziet er wederom keurig uit. Ben benieuwd naar de (bier) resultaten.
Succes verder    :biersmile:

tjleet

Dat ziet er zeer indrukwekkend uit.
Ik ben ook benieuwd of dit systeem goed bevalt en wat je er nog aan gaat "tweaken".

Bierbrouwsmurf

Petje af! Ziet er goed uit.

KJ!


Mooie opstelling! 

Zeer geinteresseerd in het aansturingsgedeelte.


Anton

Dat begint er veelbelovend uit te zien, netjes hoor. :duimop:
Anton

EvdBroek

Dat ziet er echt indrukwekkend uit!
Mooi om te zien, ik heb namelijk dezelfde weckketel.
Ik ben zeer geïnteresseerd hoe je dit allemaal omgebouwd hebt en wat je resultaten straks zijn met brouwen.
Wellicht dat ik dan ook ga overwegen om één van mijn weckketels zo om te bouwen, dat scheelt toch wel behoorlijk in ruimte als je er met één omgebouwde ketel kunt brouwen.
Wat denk je dat je zo maximaal kunt brouwen in één keer, 15 liter, of zou 20 liter ook kunnen?

Adrie

Heel mooi. Ik ben benieuwd hoe dit systeem in de praktijk gaat bevallen.

Tinus

Ik vind hem echt helemaal top! Ben behoorlijk onder de indruk!

ray71

Ziet er SUPER uit! Goed bezig :biersmile:

David Steeman

Bedankt voor de positieve feedback iedereen!

Citaat van: Jacques op 25-08-2013  23:04 uHeb je een grote siliconen ring voor het afsluiten van de onderkant van de binnenketel?
Nee, de koppelstukken zijn vastgezet met een polymeerlijm die temperatuursbestendig is. Die zit enkel intern in de koppelstukken, aan de buitenkant zie je er niets van.

Citaat van: KJ! op 26-08-2013  10:47 uZeer geïnteresseerd  in het aansturingsgedeelte.
Goh, de aansturing is een standaard BrewTroller BX1 die via een SSR de verwarming bedient, en via een relay een pompje. De temperatuur wordt gemeten aan de buitenkant van de messing koppelstukken met 2 DS18B20 sensoren. Dat werkt prima zolang het pompje draait (= altijd behalve tijdens het spoelen). Ik weet niet wat ik er nog meer over kan uitleggen. Zoek eens op Google en Youtube op 'BrewTroller'. Heb je specifieke vragen dan stel je ze maar.

Citaat van: EvdBroek op 26-08-2013  11:51 uWat denk je dat je zo maximaal kunt brouwen in één keer, 15 liter, of zou 20 liter ook kunnen?
Dat weet ik nog niet, ik heb er nog niet aan gemeten. De ketel zelf is 27 liter, de moutkorf 21 liter. Je kan er zeker 15 liter in brouwen, misschien meer. Maar ik kijk eerder in de richting van minder volume en meer verschillende brouwsels.

Ik ben de ketel net voor de eerste keer aan het testen met water, het ziet er in ieder geval veelbelovend uit! Ik had schrik dat het pompje te weinig vermogen zou hebben om het wort omhoog te pompen door de moutkorf, maar het ziet ernaar uit dat dat wel goed komt.

EvdBroek

Je mogelijke netto volume in de ketel zou dus 27 liter minus het volume die de wand en bodem van de binnenketel in neemt. Dat volume resteert dus voor wort + mout, dit zou je nu dan wel uit kunnen meten door het vullen. Zelf ben ik in detail niet zo op de hoogte van de werking van een Speidel, maar ik vroeg me af hoe dit dan met spoelen gaat?

David Steeman

2 mogelijkheden: ofwel spoel je niet en dan maisch je dus heel dun, dit kost wel een paar procenten aan rendement. Ofwel haal je na het maischen de moutkorf naar boven, zet hem bovenop de ketel en voegt bovenaan spoelwater toe. Ik ga beginnen brouwen zonder spoelen, misschien dat ik het spoelen later nog wel eens probeer.

bierhenkie

Mooi gemaakt. Zelf heb ik met een LIDL pan een rims gemaakt met als moutkorf een rvs brabantia prullenbak zonder bodem met daar weer onder een rvs ikea zeef. Werkt ook mooi. Ik laat dus het wort van de bovenkant (klassiek) door de bostel stromen.

Gerald

Citaat van: bierhenkie op 26-08-2013  19:36 uMooi gemaakt. Zelf heb ik met een LIDL pan een rims gemaakt met als moutkorf een rvs brabantia prullenbak zonder bodem met daar weer onder een rvs ikea zeef. Werkt ook mooi. Ik laat dus het wort van de bovenkant (kklassiek) doorde bostel stromen.
Dat vraagt ook om foto's ;) zeker omdat ik ook met zo iets in gedachten rond loop. ;D

Jacques

Citaat van: waaslandwolf op 26-08-2013  14:07 uBedankt voor de positieve feedback iedereen!
Nee, de koppelstukken zijn vastgezet met een polymeerlijm die temperatuursbestendig is. Die zit enkel intern in de koppelstukken, aan de buitenkant zie je er niets van.

Ik doelde niet op de koppelstukken maar op de losse moutkorf (de binnenpan om in jouw terminologie te blijven) Bij de Braumeister zit er een grote siliconen ring aan de onderkant van de moutkorf om te voorkomen dat het wort via de onderkant van de korf meteen weer naar de  pomp gaat. De ring dient dus ter afsluiting van de binnenpan.

David Steeman

Ah ok, nu begrijp ik wat je bedoelt.

Bij de Speidel zit er geen bodem in de korf, het is een holle buis en daarvoor heb je inderdaad een siliconen ring nodig die rond de omtrek van de buis past. Bij mijn systeem zit er wel een bodem in de binnenketel. In de bodem ervan zit centraal een doorvoer van diameter 15 die over de buis glijdt. Doordat die doorvoer zeer nauwkeurig uitgedraaid is, zit er amper speling tussen de buis en die koppeling waardoor het daar niet (noemenswaardig) lekt. Daardoor wordt al het wort in de binnenketel 'geperst' door de pomp. Ik zal ter gelegener tijd es een dwarsdoorsnede posten, dat zal de zaken een hoop duidelijker maken.

In ieder geval heb ik vandaag een eerste test gedaan met water, en de circulatie van het wort is zoals het hoort. Ik hoop dat dat ook het geval is eens er mout in de korf zit.

EvdBroek

Heb je misschien ook nog foto's van de onderzijde van de ketel, met de ingebouwde pomp en het besturingssysteem?
De binnenpan en de filterplaten, heb je die laten maken of ergens gekocht?

David Steeman

Natuurlijk zijn er foto's van de binnenopbouw. Ik heb vandaag de installatie opnieuw moeten opengooien omdat de electronica last heeft van de warmte van de ketel en het element. De electronica zit nogal krap verwerkt in de voet van de ketel, en ik denk dat met name de voeding niet goed tegen de warmte kan. Ik heb dus een koelsysteem gemaakt met ventilator in de bodem, en de ruimte onder de warme delen geïsoleerd met rotswol. Hopelijk gaat het nu wel goed.


In het oorspronkelijke front van de ketel zit de sturing. Vooraan het display met in het midden de BrewTroller. Deze is in steuntjes met een gleuf gemonteerd waardoor hij gemakkelijk uitgenomen kan worden. Door het vastzetten van het deksteltje zit hij muurvast. Ook de buzzer, encoder voor de bediening en de FET die de pomp stuurt zitten hierin. En ook 2 LEDs die laten zien wanneer de pomp en de verwarming aangestuurd worden.


Aan de binnenkant van het front in de plastic voet van de ketel zijn connectoren gemonteerd, die zorgen dat de delen van de ketel gescheiden kunnen worden. Ook is een kleine ventilator geplaatst die moet bijdragen aan het koel houden van de electronica. Of dat voldoende is moet nog blijken.


Om de grotere electronica te monteren heb ik een aluminium plaat gemaakt die in de voet past, en die door vastschroeven van de oorspronkelijke schroeven mee vastgeklemd wordt. Hierop staat de voeding, een oude laptopvoeding of zoiets uit de rommeldoos (12 V 2 A) en een SSR die het ingebouwde verwarmingselement van de ketel schakelt. Hiervan heb ik de thermostaat weggehaald en vervangen door de SSR, de droogkookbeveiliging zit er wel nog in. Lijkt me wel zo veilig want met electronica die een verwarmingselement stuurt weet je maar nooit.


In zijn geheel ziet het er dan zo uit. Op de kraan na is er uiterlijk bijna niets veranderd aan de ketel, het blijft lekker compact.


De besturing is natuurlijk nu compleet digitaal. Hiervoor moet ik nog eens een mooi frontje maken.


Ik ben net een watertest aan het doen, je ziet dat het water mooi over de rand stroomt en dan aan de wand blijft 'kleven'. Dus geen spetteren. Daar vreesde ik een beetje voor gezien de nogal forse rand aan de binnenketel.




Ondertussen is ook de koeling afgewerkt. Het is een 50-plaats warmtewisselaar die op z'n kop gemonteerd is. Via een koperen buis in de centrale opening van de ketel wordt het wort in de ww gepompt, de uitstroom is via een andere buis die een haakse bocht op het eind heeft. Daardoor wordt tijdens het koken een whirlpool gecreëerd en blijft het bezinksel in het midden liggen, waar het niet aangezogen wordt door de pomp.


Doordat de platenwisselaar over de rand van de ketel past, worden de aansluitingen voor het koelwater mooi buiten de ketel gehouden. Als ik daar eens een lekje heb van het regenwater wat ik gebruik hoef ik niet te vrezen voor infectie.

David Steeman

Citaat van: EvdBroek op 27-08-2013  12:24 uDe binnenpan en de filterplaten, heb je die laten maken of ergens gekocht?
De binnenketel heb ik van eBay (cateringportal), de filterplaten heb ik van de schroothandel + zelf rond gemaakt. Niet evident omdat rvs heel hard is om te verwerken. Ik begin de prijs van commerciële filterplaten te begrijpen.

bjorri

Diep onder de indruk!

Een koeler op de kop, blijft daar niet heel veel lucht in zitten? Zowel aan wortzijde als aan waterzijde.

henkie

Ik begrijp nog steeds niet hoe het wort van onderuit de ketelbodem de binnenpan in stroomt. Zou je daar ook foto van willen maken?

Dank.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.