Soort blondje

Gestart door visserkevis, 11-08-2013 15:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

visserkevis

Na mijn eerste moutbrouwsel exact uit Adri's boek te hebben gemaakt wil ik hetzelfde bier nogmaals maken maar dan met alleen een andere hopsoort.
Het idee is dat ik dan de hop een beetje leer proeven. Aangezien Cascade in diverse biertjes zit waar ik blij van word heb ik Cascade bloemen en pellets gehaald.
Ook vond ik de kleur van de huidige blond wat te licht en mag de alcoholwaarde un petit peu omhoog.

Ik heb dit recept in gedachten. Is dit wat?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk4
Naam receptBier 2: soort blond
Brouwdatum11-08-2013
BiertypeBlond
Volume20,00 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
19,20 lUjes water14,16 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l197 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgPilsmoutArsegan3 EBC82,1 %
1,20 kgMunicher dark moutArsegan18 EBC17,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.2,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C12 min.20 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gCascadepellets5,5%65 min.25,1 IBU
22,0 gCascadebellen5,5%10 min.4,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,025 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering18,0 °C
Alcoholgehalte7,2 vol.%

Ik heb vraagtekens bij:
- als bitterhop heb ik nu de Cascade pellets staan en als aromahop de bloemen. Is dat gebruikelijk? Of zal ik het omdraaien?
- zijn de hoeveelheden hop (bitter/aroma) ok? Ik wil nog steeds een redelijk neutrale blond maken maar met een pietsje meer hoppigheid
- zijn de hoeveelheden mout ok? Ik heb wat meer mout toegevoegd dan mijn vorige recept om het alcoholgehalte een pietsje omhoog te brengen (van 6,6 naar ca 7,2)
- zijn de temperaturen van de gisting ok? Hoofdgisting 20 g, nagisting 20 g, evt. lagering 18 graden (of misschien gewoon op 20 houden).

Schiet maar!

bert braadslee

Ik zou zelf eerder voor een S-33 gaan dan voor een T-58, maar dat is mijn persoonlijke smaak. De T-58 is niet mijn favoriet.
De hopgiften kloppen wel.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.