Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ojee flesje gesprongen  (gelezen 4161 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Ojee flesje gesprongen
« Gepost op: 17-08-2013 13:36 u »
2 dagen op de fles en 1 gesprongen.
Gebotteld met suiker in bier dan bier in fles.

2e flesje opengetrokken en daar zit maar weinig prik op.

Kwestie van zwak flesje?

Mocht ik toch iets fout hebben gedaan en te veel druk krijgen op de rest van de 20 liter is dat op een of andere manier nog te redden ofzal de batch door de gootsteen moeten?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: ojee flesje gesprongen
« Reactie #1 Gepost op: 17-08-2013 14:01 u »
Hoeveel gram per liter heb je toegevoegd en heb je de suiker goed verdeeld over je jong bier?
Anders kan het zijn dat de verdeling verkeerd is en er dus in sommige flesje veel suiker zit en in sommige weinig.
En dan ga ik er ook vanuit dat je jongbier volledig klaar was met de vergisting.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: ojee flesje gesprongen
« Reactie #2 Gepost op: 17-08-2013 14:23 u »
Uitvergisten zal eerder het probleem zijn als suiker niet goed verdelen, maar is het nog te redden? Terug gieten en verder uitvergisten lijkt me enorm infectiegevoelig. Heb in ieder geval geleerd mijn gebottelde kratten niet bovenop schone lege kratten te zetten. Heb er net 5 opnieuw kunnen spoelen. Heb de rest maar in een koelkast (uit) gezet heel wat makkelijker schoon te maken.

Zal ik afwachten, terug in de mandfles gieten of weggooien?

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: ojee flesje gesprongen
« Reactie #3 Gepost op: 17-08-2013 15:07 u »
Heb in ieder geval geleerd mijn gebottelde kratten niet bovenop schone lege kratten te zetten. Heb er net 5 opnieuw kunnen spoelen.
Een van de vele redenen om gespoelde schone flessen op de kop te bewaren.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: ojee flesje gesprongen
« Reactie #4 Gepost op: 17-08-2013 15:15 u »
Ja heb ik ook gelijk gedaan

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: ojee flesje gesprongen
« Reactie #5 Gepost op: 17-08-2013 16:09 u »
Zoek op PietO en speldenknop methode.
Als het niet uitvergist is... tsja, volgende keer beter meten en nu goed opletten op knallers.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.296
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #6 Gepost op: 17-08-2013 16:31 u »
Gebotteld met suiker in bier dan bier in fles.

2e flesje opengetrokken en daar zit maar weinig prik op.

Het ziet er naar uit dat de toegevoegde suiker niet goed is verdeeld.
Als je de suiker eerst oplost voordat je die toevoegt aan het bier moet je er op letten dat je de suikersiroop niet te dik maakt. Gebruik minstens 2x zoveel milliliters water dan het aantal gram suiker. Dus 200 ml water op 100 g suiker. Wanneer de siroop dikker is verdeelt deze zich minder makkelijk. Het gevolg is flesjes met te veel en flesjes met te weinig water.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #7 Gepost op: 17-08-2013 17:00 u »
Het ziet er naar uit dat de toegevoegde suiker niet goed is verdeeld.
Als je de suiker eerst oplost voordat je die toevoegt aan het bier moet je er op letten dat je de suikersiroop niet te dik maakt. Gebruik minstens 2x zoveel milliliters water den het aantal gram suiker. Dus 200 ml water op 100 g suiker. Wanneer de siroop dikker is verdeelt deze zich minder makkelijk. Het gevolg is flesjes met te veel en flesjes met te weinig water.
Volgens hetspook was de verdeling niet het probleem, al klinkt het wel zo: ene flesje wel, andere weer niet.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #8 Gepost op: 17-08-2013 22:13 u »
Zou toch kunnen, ik los fijne kristalsuiker op direct in het bier en dan goed roeren, tot nu toe goed gegaan.

Zat eigenlijk te denken om morgen 15 liter terug in een 15 liter mandfles te gieten met wat extra suiker om meer vergisting te krijgen en dat dan uit laten gisten. de overige 5 liter drink ik morgen op zodat mocht het mislukken heb ik er in ieder geval van genoten.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #9 Gepost op: 17-08-2013 23:25 u »
Zou toch kunnen, ik los fijne kristalsuiker op direct in het bier en dan goed roeren,
Verstandiger is om een siroop te maken, zoals Jacques aangeeft. Kristallen kunnen een tijd nodig hebben om op te lossen. Zeker als het bier koud is.

Citaat
tot nu toe goed gegaan.
En toch bestaat deze draad.  ;)


Offline Reinout

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • A meal without beer is called breakfast
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #10 Gepost op: 18-08-2013 00:41 u »
de overige 5 liter drink ik morgen op zodat mocht het mislukken heb ik er in ieder geval van genoten.

Na 2 dagen op fles? Vraag me af of je er dan van zal gaan genieten.
Daarbij is 5 liter best veel ;)

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #11 Gepost op: 18-08-2013 08:11 u »
Daarbij is 5 liter best veel ;)
Dat is persoonsafhankelijk... :P

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #12 Gepost op: 21-08-2013 00:52 u »
Haha, nee ben niet verder gekomen als elke dag een flesje, zo en zo niet het lekkerste biertje geworden zal het recept later nog eens bespreken. maar tot nu toe geen 2e gesprongen flesje, ook niet enorm veel koolzuur.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Ojee flesje gesprongen
« Reactie #13 Gepost op: 02-09-2013 19:18 u »
Elke dag?
Nee joh, gewoon 1 om de week los trekken, of gewoon 2 weken wachten, dat geduld krijg je vanzelf.
Als je net begint dan ben je erg nieuwsgierig dus ik snap het wel :)
Maar elke dag proeven heeft geen zin, zo snel is die gist niet.

Tags: