Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Voorstellen: Edo  (gelezen 23386 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #50 Gepost op: 27-10-2013 16:46 u »
Oh nog eentje...
Kom ik met een batch van 15 liter weg met een zakje korrelgist? Wel goed behandeld natuurlijk?
En iemand nog opmerkingen over boven?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #51 Gepost op: 31-10-2013 16:24 u »
Zou ik na moeten vragen!!
Misschien beter om er eerst te proberen of het werkt en naar je zin is.
Welke mm maat binnen- en buitendiameter heb je nodig? (Ik hou de binnenmaat kleiner dan de schroefdraad, zodat deze al klemt op het einde van de draad).
Laat maar horen, dan sla ik er wel enkele.

De ringen werken perfect! Ze zijn ca 3 mm dik en sluiten met de hand aangedraaid goed af. Het materiaal lijkt op iets stug siliconen versterkt met draad.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.066
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #52 Gepost op: 31-10-2013 19:50 u »
De ringen werken perfect! Ze zijn ca 3 mm dik en sluiten met de hand aangedraaid goed af. Het materiaal lijkt op iets stug siliconen versterkt met draad.

Zijn waarschijnlijk de ringen met een binnendiameter van 20 mm.
Bij voldoende dikte wordt de ronding mooi opgevangen om een vlakke moer/vlakke kraan op een ronde wand te monteren.
(off topic. Proeverij is gepland voor het weekend).

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #53 Gepost op: 03-11-2013 20:55 u »
Zo vandaag eerste batch gemaakt met echt brouwen. Vond het heel erg leuk om te doen, alleen erg tijdrovend!
Maar ja, volgende keer plan ik dingen wat slimmer, en hoef ik niet na te denken hoe ik dingen aanpak. Scheelt.

Ik heb gewoon het oefenrecept genomen van A3 (in het boek). En dan niet voor 10 liter maar voor 15 liter.
Blonde: Pilsmout 3300, Munchenermout 600, Hallertau Hersbrucker   22,5 gram, Saaz 10,5.

Schroten vond ik erg leuk om te doen: even moeten zoeken hoe ik die walsmolen vast maakt, waaran. En uiteindelijk op 2 planken onder de workmate gehangen. Bakje eronder en draaien maar. En al heel vlug: boormachine erop en klaar.
Maischen 12 liter start op 62 graden met rust 30 min en 72 graden rust 20 min.
Had wat moeite om de LIDL pan te begrijpen dus ben relatief lang op 62 blijven hangen. Jodiumtest gedaan: geen zetmeel meer!
Door naar 78 graden, 5 minuten rust en affiltereren met de wortverzamelhevelpijp (zelf gemaakt) en die ging super!
9 liter spoelwater gebruikt op 78 graden. Dat vond ik moeilijk.. vervelende kleine pannetjes en dan zat ik te warm en dan weer te koud, ik weet het... had niet gehoeven maar goed.

Het wort was een beetje bruinig eerlijk gezegd. Zag er vreemd uit.
Koken. Pan moeite om op 100 graden te blijven. Eigenlijk doet hij niet echt borrelen.
Op īkokenī Hersbrucker   erin gegooid en na 65 minuten de Saaz erin voor de laatste 10 minuten. Toen ook de dompelkoeler erbij gedaan.

Einde gelijk koelen, en in de tussentijd de gist (Safbrew S-33, 11,5) gehydrateerd. Al met al klaar met hydrateren op het moment dat de koeler de boel heeft teruggebracht naar 19-20 graden.
Via kraantje in de pan (!) hehe.. de boel in de vergistingsemmer van 25 liter laten lopen. Opgepast dat er niet teveel groenige drab meekwam van de pellets. Gist erdoor heen roeren, deksel erop en klaar. Ongeveer 13 liter. Geen 15.... Misschien te vroeg met spoelen gestopt?
Afwachten... en pas achter een paar daagjes gaan kijken.

Oh ja.. Ook nog SG gemeten: teruggerekend naar 20graden: 1058.
Zo gek is het SG niet, wel?

De volgende batch wil ik even kijken met de T-58 Safbrew. Gewoon om bekend te raken met de verschillen tussen de gisten.
Heel leuk: ik verheug me al op de volgende keer! Misschien dan het recept x1.7 doen of zo...

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #54 Gepost op: 03-11-2013 22:23 u »
Oh... ik denk dat ik de SG gepakt heb direct na het filteren... voor het koke.
Ik heb namelijk gewoon wat gepakt en nog warm apart gezet, omdat ik het niet wilde vergeten. Dus, daar moet nog een 2 liter vocht vanaf... Wordt een straffe?

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #55 Gepost op: 05-04-2014 12:33 u »
Zo, alle pilsmout op en bijna geen gist meer.
Nu ik een koelkast heb wordt het tijd voor meer.
Laatste bestelling in december dus gisteravond maar weer eens een bestelling op Brouwmarkt geplaatst.

Hebben jullie dat nu ook? Dat je gewoon greedy wordt als je je winkelwagentje vult?
25 kg pilsmout
munchener moet er bij... oh ja vienna wil ik wel eens proberen, en pale ale ook.
En dan oh ja... tarwemout bijna op.
Alles 5 kg natuurlijk
En dan de bijzondere? Chocolademout, Special B, zwarte mout... ja! is goed 1 kg. En... roggemout wil ik eens proberen 1 kg.
Gisten? Hmm, 4 van die, 2 van die. Ik heb nog een beetje s33 en t58. Neem ik er een paar van... wat ondergisters.
hoppen? Tjsa, laat ik zien...
Ik wil eigenlijk alles!
Hoe moet dat nu? Dit is niet gezond voor mijn hobby! Dus wederom 150,-!

Ik probeer dat wel voor mezelf te relativeren. Vroeger kocht ik geregeld een bakkie bier van ongeveer 10,--/ 12,-- . en ik ben nu 4 maandjes verder. Maar toch...
Misschien moet ik alles wat planmatiger aanpakken. Eerstvolgende keer experimenteren met vienna, de keer erna met rogge, etc.
Hebben jullie hier ook last van?
Ik speel ook (bas)gitaar en daar ken ik het ook van, maar heb het gelukkig niet zo veel GAS!
http://www.gitaar.net/wiki/index.php/Encyclopedie/GAS

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.588
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #56 Gepost op: 05-04-2014 14:39 u »
Als hobbyist hoef je niet aan "6 sigma blackbelt lean procurement" te doen (= gewoon goed inkopen) het enige criterium is: op = op. Je wilt toch niet mis grijpen als je ineens de behoefte hebt om een Porter te brouwen, zet die Brown malt ook maar op je verlanglijstje,

Ingo ;)

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #57 Gepost op: 05-04-2014 23:48 u »
Dat is waar, maar het moet thuis wel gedoogd worden. "Help, mijn man heeft een hobby" is geen goede reclame voor ons ambacht  :brouwen:

Offline luftie

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #58 Gepost op: 10-11-2014 01:10 u »
En, hoe is het geworden?

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #59 Gepost op: 10-11-2014 01:17 u »
?
Wat is wat geworden???

Offline luftie

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #60 Gepost op: 10-11-2014 01:20 u »
?
Wat is wat geworden???
Na het brouwverslag hierboven  heb ik de uitkomst nog niet gehoord. Is al even geleden... zal nu wel lekker zijn of niet?

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Voorstellen: Edo
« Reactie #61 Gepost op: 11-11-2014 21:06 u »
Oh sorry, de blonde was mijn eerste -niet blik- brouwsel.
Daar had ik een t58 en een s33 versie van gemaakt. Die waren beide best wel aardig.
Daarna heb ik al mijn brouwsel bij discussies gezet. Zoek maar eens op mijn bijdragen.

Tags: