Voorstellen: Edo

Gestart door Edolem, 28-07-2013 23:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edolem

Hoi,

Hierbij zal ik me even voorstellen en gelijk ook een vraagje stellen...
Ik zit al een tijdje na te denken om zelf te proberen bier te brouwen. Heb me dus zo een set gekocht met van die blikken.
Ik heb gisteren alles al ontvangen, alleen helaas waren de verkeerde deksel geleverd bij de brouwemmers. Dat wordt hersteld.
Ik woon in Elsloo, in Zuid Limburg (NL), getrouwd, kindjes en 40 jaar en heet Edo!

Mijn vraagje: ik vroeg me af of voor het bottelen alle flesjes geschikt zijn? Kleine flesjes (0,33 l) natuurlijk wel, maar grotere van 0,45 of 0,50 ook? Ik heb namelijk nog 2 lege kratjes staan van Pilsner Urquell met die leuke groene flesjes. Maakt dat wat uit? Waar moet ik dan op letten? Wie heeft overigens nog hints en tips?

Herman

Hoi Edo,

Succes met je nieuwe hobby. Je flesjes zijn prima hoor. Tips? Week alvast de etiketten maar af en spoel de flesjes direct na gebruik om. Als je dit niet direct hebt gedaan zit er rommel in de flesjes. even laten weken in heet water met vaatwasmiddel doet wonderen. Er zijn vele topics voor starters beschikbaar, lees ook de wikipagina's er even op na.

Via tags vind je veel onderwerpen terug: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags

Edolem

Bedankt.

Binnenkort eerst even de stickers verwijderen en all eens goed schoonmaken.
Heb nog even de tijd, ben nog niet aan bottelen toe, maar goed dan weet ik dat de flesjes gebruikt kunnen worden als ze schoongemaakt kunnen worden!
Bedankt!



... jeetje die verificatie! dat is niet zo fijn!

Oscar

Citaat van: Edolem op 29-07-2013  00:36 umaar goed dan weet ik in ieder geval dat de flesjes gebruikt kunnen worden als ze schoongemaakt kunnen worden!

Edo,

Welkom op dit forum.... er valt nog veel te lezen en te leren hier voor jou  :biersmile: :brouwen:

Je kunt alle flessen gebruiken die jij wenst, als je de fles maar kunt afsluiten! Of het nu een 25 cl flesjes is of en 100 cl (liter) fles is of zelf groter. Als jij hem kunt schoonmaken, vullen en afsluiten kun je 'm gebruiken.  :brouwen:

Edolem

Nou... ik heb het volgende al gedaan:
- Tarwebier volgens beschrijving hier op forum laten gisten, en nadat gisting eigenlijk voorbij was, overgeheveld naar een ander schoon vat, met zo een kraantje. Dan gaat het bottelen makkelijker. Weet dat het wellicht ook mogelijk was geweest om in één keer al in flesjes te gieten. Heb volgens beschrijving nog 120 g toegevoegd.
Wel wat problemen tegengekomen. Ik had alles lekker warm/heet gemaakt. Het blik, de oplossing van suiker (2l) erg heet gemaakt (makkelijk met oplossen), maar daarna had ik grote problemen om de boel af te koelen. Bijna 2 uurtjes nodig gehad om af te koelen, en dan ook nog maar tot 24 graden. Ik heb ook het e.e.a. gemeten SG_begin 1042, na 1e gisting 1005. Handleiding van 1010 aan, dus er is meer gegist dan noodzakelijk (?) of zo?
- Grand Cru, ook alles volgens beschrijving. Nu extra goed opgelet om alles niet te heet te maken. Gaat het toch nog fout, doordat je in verhouding natuurlijk veel minder koud water toevoegt op het laatste. Dus toch nog maar tot 26C kunnen gaan. Moest naar feestje. Ik heb toen de gist erbij gedaan, en laten staan in het koude bad (met het waterslot en deksel erop). Zal het wort toch nog wat zijn afgekoeld.
Ook de Grand Cru staat nu lekker te gisten. Begin SG = 1063, ben benieuwd.

Tot nu toe, vind ik het zo leuk, dat ik overweeg toch strakkies over te stappen op het echte werk. Eerst natuurlijk het e.e.a. nog eens proeven en proberen.
Ik vroeg me wel af: de lagering, daarin is het tarwebier niet echt actief. Ik bedoel: dat tarwebier is overgegaan naar een nieuwe emmer met nieuw suiker erin, maar dat bubbelt niet zo heel veel. Is dat normaal? Kan het zo zijn dat ik straks te lang wacht met bottelen, waardoor ik geen doorgisting meer in de fles krijg? Of moet je ook nog eens suiker bij het bottelen toevoegen ook al heb je nog een extra stap van lagering (en toevoegd suiker)?
Gaat het goed tot zo ver?

Oh ja, en ik heb al 2 kratjes bierflessen schoongemaakt. Heb het toch behoorlijk pittig spul ingezet: de gootsteenontstopper van het Kruidvat (NaOH). Ging heel goed, alleen mijn handen deden nog een paar dagen zeer daarvan.

tjleet

Citaat van: Edolem op 07-08-2013  20:07 uOh ja, en ik heb al 2 kratjes bierflessen schoongemaakt. Heb het toch behoorlijk pittig spul ingezet: de gootsteenontstopper van het Kruidvat (NaOH). Ging heel goed, alleen mijn handen deden nog een paar dagen zeer daarvan.
draag daar aub goede handschoenen bij en een veiligheidsbril. Je kunt daar lelijke brandwonden van krijgen...

RobinB

Welkom!

Tip: gebruik handschoenen en een beschermingsbril wanneer je loog (= ontstopper vh kruidvat) gebruikt. Je handen en ogen zijn het wel waard... ;)

[edit]
Dubbel zie ik, maar de waarschuwing mag best 2x. ;)

bjorri

Citaat van: Oscar op 29-07-2013  00:40 uJe kunt alle flessen gebruiken die jij wenst, als je de fles maar kunt afsluiten!
Zonder vervelend te willen doen, de flessen moeten natuurlijk wel drukbestendig zijn. Ik begon dus met het sparen van wijnflessen maar die zijn uiteindelijk toch in de glasbak verdwenen.

Edolem

Dat komt wel goed. ik heb nog wat lege kratjes in de kelder staan. Diegene die ik al heb schoongemaakt zijn de kratjes Pilsner Urquell. Daar heeft ook heel lekkere pils ingezeten, dus die kunnen het hebben!

Oxhead

Die 120 gram suiker zal waarschijnlijk je bottelsuiker zijn. Dus die had je dan vlak voor het in de flesjes doen moeten toevoegen, nu vergist het gewoon.
Dus als je gaat bottelen je nieuwe bottelsuiker niet vergeten. :biersmile:

Edolem

Nou kijk even hier na:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=17411.0
Daar staat:
Let op, er zijn nu meerdere manieren om verder te gaan!
Citeer13a. Als je suikergehalte goed is en je bier uitgegist, hevel het dan over in een andere emmer zonder het sediment dat zich onderop heeft gevormd mee te nemen, doe dit dus heel rustig en voorzichtig. Een slang is hierbij aangeraden.
13a.1. Er kunnen nu processen als nagisten, lageren etcetera toegevoegd worden, maar dit is niet per se noodzakelijk.
13a.2 Voeg 8 gram suiker toe per liter bier in je vat, goed roeren!. Laat het sediment nu weer rustig bezinken
13a.3 Schenk je bier uit in flesjes, zorg dat alle materialen en flesjes hierbij goed gereinigd zijn.
13b. Je kan ook meteen het bier in flesjes tappen, vul deze dan van tevoren met 2.5, maximaal 3.0 gram suiker. Zorg er wederom voor dat je het sediment onderop niet verstoort! Zorg dat alle materialen en flesjes hierbij goed gereinigd zijn.
14. Kroonkurk erop en plaats je flesjes in een donkere omgeving van c.a. 18 graden.
15. Laat ze hier enkele weken nagisten, open na 2 weken elke week een flesje om te kijken of er reeds een fikse hoeveelheid koolzuur inzit.
16.1. Als dit na 3-4 weken nog altijd niet het geval is, draai de flesjes dan allemaal een keer om zodat de bodemdrap zich een beetje mengt met de rest.
16.2 Knappende/ontploffende flesjes? Dan heb je teveel suiker toegevoegd!
Bij mij is stap 13a.1 dus een tijdje die emmer wegzetten op een rustige plek met de hoeveelheid suiker.
Dan moet ik dan toch nog gewoon volledig de stap 13a.2 gaan doen. Krijg ik dus extra alcohol op de fles strakkies?? En is die 8g/l dan dus eigenlijk de bedoelde 120g?
In welke gevallen maak je dan eigenlijk wel gebruik van een lagering? Dus een soort van een gisting, na de hoofdgisting en voor het bottelen?

Oh enne: zou er nog gist toegevoegd moeten worden? En het lijkt me dat de bottelsuiker kan worden toegevoegd in het vat (goed roeren, met of zonder gist?) voor afvallen van de flessen?

Oxhead

Dan snap ik het doel niet van de 120 gram suiker tijdens het lageren  :weetniet:
Lageren doe je om het bier helderder te krijgen dus om het gist e.d. te laten bezinken.
Bij voorkeur op een lagere temperatuur.
Je gaat pas lageren als het bier uitvergist is.
 
Met 8 gram bottelsuiker per liter krijg je ongeveer 0,5% alcohol extra nog op de fles.

tjleet

13.a.1 vergt wat meer tijd. 13.a.2 lijkt deze direct op te volgen (binnen enkele minuten) maar dat is niet het geval.
De suiker is dus te vroeg toegevoegd en zal wat extra alcohol opleveren.
Bij het bottelen zul je dus opnieuw suiker moeten toevoegen. Waarschijnlijk zul je geen bottelgist meer hoeven toe te voegen.

Nagisten is, in tegenstelling tot het citaat, geen optionele handeling, maar onderdeel van het vergistingsproces.
Lageren is juist bedoelt om nog net de laatste vaste zwevende delen in het bier te laten bezinken en zo een helder bier te krijgen. Dat duurt even, ergens tussen een aantal dagen tot ca 1 week.

Edolem

OKay... denk dat ik snap.
Had dus eigenlijk gemoeten:
blik + suiker --> 1e gisting
Na 1e gisting omhevelen naar ander vat... nog even laten bezinken.
Dan pas na een week of zo, suiker in het vat toevoegen, roeren en gelijk bottelen.
Toch?
Het suiker van mij toevoegen was dus te vroeg. Ik moet dus nog vlak voor bottelen suiker toevoegen.
Bedankt!

tjleet

Citaat van: Edolem op 09-08-2013  00:12 uOKay... denk dat ik snap.
Had dus eigenlijk gemoeten:
blik + suiker --> 1e gisting
Na 1e gisting omhevelen naar ander vat... nog even laten bezinken.
Dan pas na een week of zo, suiker in het vat toevoegen, roeren en gelijk bottelen.
Toch?
Het suiker van mij toevoegen was dus te vroeg. Ik moet dus nog vlak voor bottelen suiker toevoegen.
Bedankt!

In dat geval heeft lageren geen zin, dat is het helder laten worden van je jong bier.
Suiker toevoegen + roeren is het weer troebel maken.
Wanneer je lagert zul je dus nogmaals, voorzichtig, moeten overhevelen naar je bottelvat.
Maar lageren is optioneel en uiteindelijk klaart je bier op fles ook nog op.

Edolem

Okay, bedankt.
Of
- nu gewoon direct bottelen met 8g/l toegevoegd in de fles en de extra helderheid vanuit de lagertijd benutten
- die paar daagjes lagertijd te niet doen door in de brouwemmer de suiker toe te voegen en te bottelen.
- of omdat ik 120g extra extra suiker heb toegevoegd voor de lagering, kan ik ook de suiker eerst oplossen in klein beetje water (l) en die bij het bottelen gebruiken als toevoeging per fles?

tjleet

Heb je deze al gelezen?

Ik begrijp niet goed wat je nu wil doen?
En denk je nog aan handschoenen en een veiligheidsbril?

Edolem

Haha... ja!
Nou ik ging gisteren aan de gang met mijn leuke Pilsner Urquell flesjes om te bottelen. Allemaal klaar gemaakt.
4 g suiker in de flesjes gedaan en klaar om vanuit het lagervat te bottelen. Hmm... wat bleek: de doppen waren niet op de flesje te krijgen. Op de een of andere manier kon die 'tang' geen grip krijgen op het flesje: er zat geen randje aan.
Dus vandaag ga ik aan de gang met een ander kratje, schoonmaken etc. en bottelen. Tegenvaller!
Ik heb wel gelijk even getest op een leeg flesje en dat lukte!



Edolem

http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/overige-hobby-en-vrije-tijd/m703258364-platenkoeler-wortkoeler-12-platen.html?c=3c1f5dcc18d02a99040ca8de656940d2&previousPage=lr

Ik las deze post op Marktplaats. Zijn dat fijne dingetjes? want zo een dompelwortkoeler (haha) is ook prijzig, en zelf maken? zo een rol koper is ook prijzig hoor.
Hoe sluit je zoiets aan? Met knelkoppelingen, en gebruik maken van zwaartekracht? Gewoon vanuit de brouwemmer met een kraantje?

Edolem

Grappig, vrouwtje heeft me zo een Lidl inmaakketel gekocht... van 27 liter?
Dus, nu de rest van de stuff nog, koelertje, filtertje en molentjes...
En ready to go.

Edolem

Volgende is zo een pilspakket voor 12-20 liter. Ik vroeg me af.. ik heb brouwemmers van 25 liter. Gaat 20 liter gewoon goed daar in? Of beter toch voor de 12 gaan?

luftie

Kans dat het bij het gisten er overheen gaat is wel aanwezig bij zo weinig overruimte.

Gr. Thijs

tjleet

Citaat van: Edolem op 28-08-2013  22:59 uVolgende is zo een pilspakket voor 12-20 liter. Ik vroeg me af.. ik heb brouwemmers van 25 liter. Gaat 20 liter gewoon goed daar in? Of beter toch voor de 12 gaan?
Dat ligt uiteraard aan de gist en je vergistingstemperatuur. Welke gist zit erbij? Vervang je die voor een ondergister als het een bovengister is? Kun je temperatuur gecontroleerd vergisten?

Edolem

ik kan geen temperatuur controleren... helaas. En de gist is gewoon de standaard bijgeleverde gist. Op het zakje (korrelgist) staat helemaal niet geschreven.
http://www.Brouwmarkt.nl/Brewferm-pils-1220-liter-p-770.html


Edolem

Oh het recept is alleen anders doordat je voor 12 liter 0 gram suiker toevoegt voor de hoofdvergisting en voor 20 liter 1000 gram suiker toevoegt. Dus mijn redenering kan ik ook een batch maken van 16 liter met 500 gram. Toch?
Dan pas het allemaal mooi.
Toch binnenkort de 30 liter emmers gaan bestellen, want ik heb inmiddels al de 27 liter Lidl brouwketel.
Dus kan ik een batch maken van 20 liter per keer.

Edolem

Zo de volgende batch staat te gisten op de emmer.
Pils, nog altijd van blik, Brewferm: 16 liter, 500 gram
gemeten SG - 1038

Oh maar maakt natuurlijk uit, bij welke temperatuur je meet, toch?
Dit was gewoon bij 25 ºC.

Jacques

Citaat van: Edolem op 01-09-2013  13:14 uOh maar maakt natuurlijk uit, bij welke temperatuur je meet, toch?
Dit was gewoon bij 25 ºC.

Meten hoor je doen bij 20 ºC.

Voor een correctietabel zie hier.

Edolem

Zo.. alle blikken op. Nog eenmaal een flinke tripel bottelen. Boek van Arie gekocht en flink aan het doorlezen. Pittige stof toch dat brouwen, vooral deel 3. Eerst maar eens het voorgestelde recept proberen.
En... wat materiaal gaan inkopen.
Dus nog zoekende naar een fijne schrootmolen, filter en koeling.
De schrootmolen zat ik te denken aan: http://link.marktplaats.nl/696313681
Is dat een goeie?
Filter denk ik dat niet eigenwijs ga doen, maar gelijk een wortverzamelpijp ga maken (YES!) moet lukken. Past mooi in mijn LIDL brouwpan. Enige nadeel: moet ik toch weer eenmaal overgieten, na het maischen omdat ik ook in dezelfde LIDL pan wil koken.
Het lijkt me namelijk erg makkelijk om gewoon de temperatuur en de tijd in te stellen en klaar!
Koeling lijkt me nog een probleem...  Ik heb geen zin om hier 80/100 euro voor te betalen, maar ja wat moet dat moet!
Iemand nog iets goeds liggen?

bazje

Ik heb niks goeds aan materiaal liggen, maar wel aan kennis!
In Meerssen zit een bierbrouwers-gilde, "Entre Les Collines"
Da's volgens mij voor jou net een dorpje verder?
Wanneer je nu voor het echie gaat brouwen lijkt het mij slim dat je eens meekijkt bij een ervaren brouwer.
Hiervoor kun je heel goed terecht bij deze club.
Ook verzorgen zij een brouwcursus, met als ik het goed heb de volgende data:
Theorie:
Woensdag 6 november
Woensdag 13 november
Woensdag 27 november
Steeds van 20:00 tot 22:00 uur.

Praktijk:
Zaterdag 7 december van 09:00 tot +/- 16:00 uur

Informeer er eens naar!
http://www.entre-les-collines.nl/

Edolem

Iemand nog info over de schrootmolen?

Gerald

Citaat van: Edolem op 01-10-2013  21:56 uIemand nog info over de schrootmolen?

Schrootmolen is een Chinese. Zoals er hier ook een 30 tal zijn verkocht. Niets mis mee. Zoek maar eens op schrootmolen hier op de site.

Zwager

Ik heb de schrootmolen deze week besteld via de Marktplaats-link. Als het goed is wordt hij vandaag geleverd.

Edolem

Ik heb de molen binnen, nog niets mee kunnen doen.
Oh overigens, ik heb me een fatsoenlijke kraan (1/2 duims) gezet op de LIDL pan, zodat ik ook aan de binnenkant een vaste filter (verzamelpijp) kan maken van koper leidingen.
Maar verdorie ik krijg de kraan niet volledig waterdicht.
Iemand een tip? Eraan lassen lijkt me geen optie, want de lidl pan is erg dun.
Bepaalde ringetjes? Moeten natuurlijk tegen hoge temp kunnen en geen geur en smaak afgeven.
Ene kant silicone ander kant rvs of zo... Heeft iemand een tip?

John

Viton ringen zijn bestand tegen hoge temperaturen en ook voedselveilig. Op het forum zijn wisselende ervaringen met pakkingen geknipt uit siliconen bakvormen.

Neetje

Citaat van: Edolem op 23-10-2013  19:02 uMaar verdorie ik krijg de kraan niet volledig waterdicht.


Zelf pakkingringen slaan uit dik gepantserde rubber mat.
Werkt bij perfect. Hoeft ook niet zwaar aangedraaid te worden

Edolem

Dik gepantserde rubber mat?
Bijvoorbeeld?

Oh nog een vraagje. Het gewicht in recepten van hop is dat voor bellen, of voor pellets? Of maakt dat niet uit?

Herman

Pellets of bloemen hoort gewoon vermeld te staan.

Jacques

Citaat van: Edolem op 25-10-2013  18:05 uOh nog een vraagje. Het gewicht in recepten van hop is dat voor bellen, of voor pellets? Of maakt dat niet uit?

Van pellets zou je 10% minder nodig hebben. Tegenwoordig maak ik mij er niet zo druk meer over en herbereken ik de hoeveelheid hop niet meer als ik bloemen heb en het recept pellets vernoemd.

Edolem

Tjsa... in het boek van A3, staat daar voor pellets of voor bloemen? Maakt denk ik ook niet zo heel veel uit, toch?

Neetje

Citaat van: Edolem op 25-10-2013  18:05 uDik gepantserde rubber mat?

Rubbermat met vlechtwerk van touw aan binnenzijde. Als je zulke mat door snijd, zie je de puntjes.
Deze kun je wat strakker aandraaien zonder dat het rubber er tussen uit wordt gedrukt.

Edolem

Nou.. ik heb de kraan nog eens  met dezelfde rubber flink strakker gedraaid. Heel af en toe komt een druppel eruit.
Heb mijn LIDL pan, met de nieuwe kraan maar even eens een 10 minuten laten koken. Geen probleem met rubber en kraan. Alleen kraan wordt natuurlijk erg warm! (hehe). Moet nog een slang op komen die de hitte aankan uiteindelijk. Welke slangen gebruiken jullie daarvoor? Ik heb nog van die dikke aquariumslang liggen, was die goed?
Vandaag lekker een hevelwortverzamelpijp gemaakt. De koperleidingen die op de bodem van de pan komen heb ik ingezaagd, erg fijn met een ijzerzaagje, en met elkaar verbonden met knelkoppelingen. Op die manier kan ik de boel nog eens schoonmaken. De rest wat naar boven gaat (om luchttoevoer tegen te gaan) heb ik gesoldeerd met geschikte soldeer (voor water, is met zilver geloof ik) met een kraantje erop gezet, dat net onder de verzamelpijpjes komt.
Ben de koppelingen en de pijpjes (losgehaald) nu aan het schoonkoken. Maarre hoe weten we zeker dat er geen koperzaagsel meer door de pijp af komt? Ik denk dat ik het hele zaakje aan de tuinslang hang en goed met warm water een kwartiertje of zo flink hard doorspuiten.
Nu heb ik lekker alles compleet:
- ik ga met batches van 15 liter werken, zodoende kan ik mijn 25l gistvaatjes (die simpele van Brouwland) nog gewoon gebruiken -> later kan ik misschien betere kopen
- Lidl pan kan 27 liter in, zit nu een fatsoenlijk kraantje erop, slang erop nog en klaar voor koken. Maischen wil ik er ook in doen en daarvoor heb ik los een
- hevelwortverzamelpijp gemaakt, ook met een mooi kraantje erop, en daar komt ook nog een slang op.
- onlangs kunnen uithalen; een dubbele rvs koeler (dompelmodel), dus die gaat rechtstreeks na koken van wort de pan in
- en ik heb me zowaar een moutmolen gekocht, met walsen!
- en natuurlijk heb ik het boek van Adrie gekocht en al flink erin gelezen en gestudeerd.

Het is nu tijd om mout, hop, gist en jodium te gaan kopen!

Edolem

Heeft iemand suggesties, voor relatief makkelijke recepten?
Overigens ik gebruik er al drie vanuit het boek van Adrie.


Oscar

Citaat van: Jacques op 26-10-2013  00:13 uTegenwoordig maak ik mij er niet zo druk meer over en herbereken ik de hoeveelheid hop niet meer als ik bloemen heb en het recept pellets vernoemd.

Als je het in de software aangeeft, wordt de hoeveelheid/bitterheid automatisch aangepast... dus weet je altijd wat je doet. :)

DenMaarten

Citaat van: Neetje op 26-10-2013  09:14 uRubbermat met vlechtwerk van touw aan binnenzijde. Als je zulke mat door snijd, zie je de puntjes.
Deze kun je wat strakker aandraaien zonder dat het rubber er tussen uit wordt gedrukt.

Waar zijn deze matten te koop? Dat zou een mooie oplossing zijn, ringen die over half duims heen kunnen heb ik namelijk nog niet gevonden.

Neetje

Citaat van: DenMaarten op 27-10-2013  07:21 uWaar zijn deze matten te koop? Dat zou een mooie oplossing zijn, ringen die over half duims heen kunnen heb ik namelijk nog niet gevonden.

Zou ik na moeten vragen!!
Misschien beter om er eerst te proberen of het werkt en naar je zin is.
Welke mm maat binnen- en buitendiameter heb je nodig? (Ik hou de binnenmaat kleiner dan de schroefdraad, zodat deze al klemt op het einde van de draad).
Laat maar horen, dan sla ik er wel enkele.

DenMaarten

Citaat van: Neetje op 27-10-2013  09:29 uZou ik na moeten vragen!!
Misschien beter om er eerst te proberen of het werkt en naar je zin is.
Welke mm maat binnen- en buitendiameter heb je nodig? (Ik hou de binnenmaat kleiner dan de schroefdraad, zodat deze al klemt op het einde van de draad).
Laat maar horen, dan sla ik er wel enkele.

18mm zou net te krap zijn, maar dan klemt hij wel. Ik zou zeggen 18mm binnen 28mm buiten?
Bedankt alvast natuurlijk!

Ik stuur je ook wel even een PM :)

Jacques

Citaat van: Oscar op 27-10-2013  01:59 uAls je het in de software aangeeft, wordt de hoeveelheid/bitterheid automatisch aangepast... dus weet je altijd wat je doet. :)

Ik weet ook wat ik doe! En dat is mij niet al te druk maken over de bitterheidsberekening. Die berekening is een indicatie en meer niet!
Pellets of bloemen maakt niet zo veel uit is mijn ervaring. Het verschil is marginaal. Een cijfertje zegt niet zo veel. Of een bier een bitterheid heeft van 31,2 of 33,4. Proef jij het verschil?
De beleving van de bitterheid is veel meer afhankelijk van de hoeveelheid restsuikers en esters in een bier. Maar ook de pH van het bier heeft een grote invloed op de beleving van de bitterheid. En niet te vergeten de samenstelling van het brouwwater. Een hogere gehalte aan sulfaten geeft meer een wrange harde bitterheid terwijl chloriden de bitterheid verzachten. Doe eens voor de gein in een heel bitter bier een klein snufje keukenzout (of liever calciumchloride als je dat in huis hebt). Het mooiste is het als het bier verdeelt over twee glazen. Bij het ene glas wel een beetje chloride en bij het andere niet. Experimenteer en leer.

Edolem

Misschien een ideetje van de andere edo? edo117?
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23011.msg368270/topicseen.html#msg368270

Ik heb nog een paar vraagjes, over de recepten. Ik heb drie recepten uitgezocht en het zo uitgekiend dat ik met een aantal badges 25 kg pilsmout kan opmaken: Blonder bier (het voorgestelde oefenbier), Dubbel en Pils:
even de recepten, zijn allemaal van A3:
Blond bier - Pilsmout, Munchenermout, H. Herbrucker, Saaz, T58 of S33
Dubbel - Pilsmout, Munchenermout, Amber50, Cara120, Cara400, (suiker), H. Perle, T58
Pils - Pilsmout, H. Tradition, Challenger, Saaz, W34/70

- Maar daar doe ik wel eventjes over, dus ik heb wat mout, gist, hoppellets opgeslagen. 5 soorten hop en 5 soorten mout. En 3 soorten gist. Iemand tips over de opslag en hoe lang is dat houdbaar?
- daarnaast, ik kom uit op een vijftal hoppellets voor de drie recepten. Doe ik er goed aan om DEZE specifieke soorten te gebruiken, of zou ik ook bijvoorbeeld de drie soorten Hallertau kunnen verminderen tot een, omdat de smaak en aroma toch erg op elkaar lijken. Natuurlijk als het niet is, koop ik ze gewoon, zoveel kosten ze niet! Maar misschien doe ik iets doms om ze allemaal aan te kopen, terwijl ze misschien zo goed als tweelingen zijn...

Haha, en tijdens het typen kijk ik even naar de karakters van de hoppen op de wiki site: http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=hop:hopsoorten, en stel ik voor om  Challenger te vervangen door Hallertau Perle. De rest moet ik gewoon netjes laten staan.

Ik heb overigens geen temp-geregulierde vergisting, staat gewoon in de kelder. Dus ik kijk even welk soort weer (koude) het wordt en stel daar mijn vergisting op af. In de kelder is het namelijk als het zomers is 20 graden, maar als het kouder wordt, dalen de temperaturen een beetje tot 15/18. Dus ik moet even goed opletten met mijn vergisting, zeker bij pils. Toch?

Edolem

Citaat van: Jacques op 27-10-2013  10:53 uIk weet ook wat ik doe! En dat is mij niet al te druk maken over de bitterheidsberekening. Die berekening is een indicatie en meer niet!
Pellets of bloemen maakt niet zo veel uit is mijn ervaring. Het verschil is marginaal. Een cijfertje zegt niet zo veel. Of een bier een bitterheid heeft van 31,2 of 33,4. Proef jij het verschil?

Kijk! daar hebben we wat aan... relativeren!

Edolem

Mijn god! wat ben ik blij met dit forum, en met het boek natuurlijk!

Edolem

Oh nog eentje...
Kom ik met een batch van 15 liter weg met een zakje korrelgist? Wel goed behandeld natuurlijk?
En iemand nog opmerkingen over boven?

DenMaarten

Citaat van: Neetje op 27-10-2013  09:29 uZou ik na moeten vragen!!
Misschien beter om er eerst te proberen of het werkt en naar je zin is.
Welke mm maat binnen- en buitendiameter heb je nodig? (Ik hou de binnenmaat kleiner dan de schroefdraad, zodat deze al klemt op het einde van de draad).
Laat maar horen, dan sla ik er wel enkele.

De ringen werken perfect! Ze zijn ca 3 mm dik en sluiten met de hand aangedraaid goed af. Het materiaal lijkt op iets stug siliconen versterkt met draad.

Neetje

Citaat van: DenMaarten op 31-10-2013  16:24 uDe ringen werken perfect! Ze zijn ca 3 mm dik en sluiten met de hand aangedraaid goed af. Het materiaal lijkt op iets stug siliconen versterkt met draad.

Zijn waarschijnlijk de ringen met een binnendiameter van 20 mm.
Bij voldoende dikte wordt de ronding mooi opgevangen om een vlakke moer/vlakke kraan op een ronde wand te monteren.
(off topic. Proeverij is gepland voor het weekend).

Edolem

Zo vandaag eerste batch gemaakt met echt brouwen. Vond het heel erg leuk om te doen, alleen erg tijdrovend!
Maar ja, volgende keer plan ik dingen wat slimmer, en hoef ik niet na te denken hoe ik dingen aanpak. Scheelt.

Ik heb gewoon het oefenrecept genomen van A3 (in het boek). En dan niet voor 10 liter maar voor 15 liter.
Blonde: Pilsmout 3300, Munchenermout 600, Hallertau Hersbrucker   22,5 gram, Saaz 10,5.

Schroten vond ik erg leuk om te doen: even moeten zoeken hoe ik die walsmolen vast maakt, waaran. En uiteindelijk op 2 planken onder de workmate gehangen. Bakje eronder en draaien maar. En al heel vlug: boormachine erop en klaar.
Maischen 12 liter start op 62 graden met rust 30 min en 72 graden rust 20 min.
Had wat moeite om de LIDL pan te begrijpen dus ben relatief lang op 62 blijven hangen. Jodiumtest gedaan: geen zetmeel meer!
Door naar 78 graden, 5 minuten rust en affiltereren met de wortverzamelhevelpijp (zelf gemaakt) en die ging super!
9 liter spoelwater gebruikt op 78 graden. Dat vond ik moeilijk.. vervelende kleine pannetjes en dan zat ik te warm en dan weer te koud, ik weet het... had niet gehoeven maar goed.

Het wort was een beetje bruinig eerlijk gezegd. Zag er vreemd uit.
Koken. Pan moeite om op 100 graden te blijven. Eigenlijk doet hij niet echt borrelen.
Op ´koken´ Hersbrucker   erin gegooid en na 65 minuten de Saaz erin voor de laatste 10 minuten. Toen ook de dompelkoeler erbij gedaan.

Einde gelijk koelen, en in de tussentijd de gist (Safbrew S-33, 11,5) gehydrateerd. Al met al klaar met hydrateren op het moment dat de koeler de boel heeft teruggebracht naar 19-20 graden.
Via kraantje in de pan (!) hehe.. de boel in de vergistingsemmer van 25 liter laten lopen. Opgepast dat er niet teveel groenige drab meekwam van de pellets. Gist erdoor heen roeren, deksel erop en klaar. Ongeveer 13 liter. Geen 15.... Misschien te vroeg met spoelen gestopt?
Afwachten... en pas achter een paar daagjes gaan kijken.

Oh ja.. Ook nog SG gemeten: teruggerekend naar 20graden: 1058.
Zo gek is het SG niet, wel?

De volgende batch wil ik even kijken met de T-58 Safbrew. Gewoon om bekend te raken met de verschillen tussen de gisten.
Heel leuk: ik verheug me al op de volgende keer! Misschien dan het recept x1.7 doen of zo...

Edolem

Oh... ik denk dat ik de SG gepakt heb direct na het filteren... voor het koke.
Ik heb namelijk gewoon wat gepakt en nog warm apart gezet, omdat ik het niet wilde vergeten. Dus, daar moet nog een 2 liter vocht vanaf... Wordt een straffe?

Edolem

Zo, alle pilsmout op en bijna geen gist meer.
Nu ik een koelkast heb wordt het tijd voor meer.
Laatste bestelling in december dus gisteravond maar weer eens een bestelling op Brouwmarkt geplaatst.

Hebben jullie dat nu ook? Dat je gewoon greedy wordt als je je winkelwagentje vult?
25 kg pilsmout
munchener moet er bij... oh ja vienna wil ik wel eens proberen, en pale ale ook.
En dan oh ja... tarwemout bijna op.
Alles 5 kg natuurlijk
En dan de bijzondere? Chocolademout, Special B, zwarte mout... ja! is goed 1 kg. En... roggemout wil ik eens proberen 1 kg.
Gisten? Hmm, 4 van die, 2 van die. Ik heb nog een beetje s33 en t58. Neem ik er een paar van... wat ondergisters.
hoppen? Tjsa, laat ik zien...
Ik wil eigenlijk alles!
Hoe moet dat nu? Dit is niet gezond voor mijn hobby! Dus wederom 150,-!

Ik probeer dat wel voor mezelf te relativeren. Vroeger kocht ik geregeld een bakkie bier van ongeveer 10,--/ 12,-- . en ik ben nu 4 maandjes verder. Maar toch...
Misschien moet ik alles wat planmatiger aanpakken. Eerstvolgende keer experimenteren met vienna, de keer erna met rogge, etc.
Hebben jullie hier ook last van?
Ik speel ook (bas)gitaar en daar ken ik het ook van, maar heb het gelukkig niet zo veel GAS!
http://www.gitaar.net/wiki/index.php/Encyclopedie/GAS

seed7

Als hobbyist hoef je niet aan "6 sigma blackbelt lean procurement" te doen (= gewoon goed inkopen) het enige criterium is: op = op. Je wilt toch niet mis grijpen als je ineens de behoefte hebt om een Porter te brouwen, zet die Brown malt ook maar op je verlanglijstje,

Ingo ;)

heijligers

Dat is waar, maar het moet thuis wel gedoogd worden. "Help, mijn man heeft een hobby" is geen goede reclame voor ons ambacht  :brouwen:

luftie

En, hoe is het geworden?

Edolem

?
Wat is wat geworden???

luftie

Citaat van: Edolem op 10-11-2014  01:17 u?
Wat is wat geworden???
Na het brouwverslag hierboven  heb ik de uitkomst nog niet gehoord. Is al even geleden... zal nu wel lekker zijn of niet?

Edolem

Oh sorry, de blonde was mijn eerste -niet blik- brouwsel.
Daar had ik een t58 en een s33 versie van gemaakt. Die waren beide best wel aardig.
Daarna heb ik al mijn brouwsel bij discussies gezet. Zoek maar eens op mijn bijdragen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.