Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het is weer kriekentijd  (gelezen 9678 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Het is weer kriekentijd
« Gepost op: 23-07-2013 20:16 u »
Gisteren weer 15 kilo krieken oftewel zure kersen wezen trekken.
En wel van het ras Prunus Kelleriis. Uit dezelfde boomgaard waar Hanssens zijn krieken haalt.
10 kilo is de vriezer in gegaan, en 5 kilo is in de sap extractor tot 3 liter sap gestoomd.
We kunnen dus weer wat kriek experimenten uitvoeren het komende jaar.  :brouwen:
Hier nog wat actie fotootjes van de dag.







 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #1 Gepost op: 23-07-2013 22:18 u »
Zo, dat ziet goed uit. Moet een mooie dag zijn geweest.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.825
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2013 13:11 u »
Leuk! Heb je een adres? Zure kersen zijn redelijk lastig te vinden denk ik?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #3 Gepost op: 24-07-2013 20:10 u »
Leuk! Heb je een adres? Zure kersen zijn redelijk lastig te vinden denk ik?

De krieken zijn geplukt bij de Fam. Dekker Kruisweg 4 4513 KH Hoofdplaat. (Zeeuws Vlaanderen)
Daar hebben ze er in ieder geval genoeg, want ze hebben 4800 bomen staan  :nut:
De prijs was € 2,50 per kilo. Wel zelf plukken dus.  :)
Je kan ze overigens nog maar een weekje plukken, want daarna worden de bomen machinaal "geschud"

Offline FremBrew

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • In Bresjes drink'n ze uut flesjes!
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #4 Gepost op: 24-07-2013 20:58 u »
De krieken zijn geplukt bij de Fam. Dekker Kruisweg 4 4513 KH Hoofdplaat. (Zeeuws Vlaanderen)
Daar hebben ze er in ieder geval genoeg, want ze hebben 4800 bomen staan  :nut:
De prijs was €2,50 per kilo. Wel zelf plukken dus.  :)
Je kan ze overigens nog maar een weekje plukken, want daarna worden de bomen machinaal "geschud"

Aan de goede kant van Zeeuws Vlaanderen geweest Angelo ;D ;D ;D

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #5 Gepost op: 24-07-2013 21:00 u »
Aan de goede kant van Zeeuws Vlaanderen geweest Angelo ;D ;D ;D

hihi, ja het leek wel een wereldreis met al die wegwerkzaamheden, toeristen en natuurlijk 2 keer voor de brug van Sluiskil.  >:D

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #6 Gepost op: 24-07-2013 21:07 u »
Zojuist al even een eerste test gedaan met het verkregen sap uit de sap extractor.
Ik was namelijk bang dat de kleur vele malen minder zou zijn als ik het sap zou gebruiken i.p.v. dezelfde hoeveelheid echte kersen.
Maar niks is minder waar....op de foto heb ik 50 cc puur krieken sap vermengt met 300 cc 3 granen tripel van 7,5 % vol. alc. (met karmelietgist)
Resultaat een heerlijk fris zomerbiertje. (Jammer dat dit niet onder te brengen in een klasse bij de ONK  ;))

Offline FremBrew

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • In Bresjes drink'n ze uut flesjes!
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #7 Gepost op: 24-07-2013 21:08 u »
hihi, ja het leek wel een wereldreis met al die wegwerkzaamheden, toeristen en natuurlijk 2 keer voor de brug van Sluiskil.  >:D

Ik ga waarschijnlijk dit weekend ook om morellen voor in de vriezer (fris zure kersen worden ze ook wel genoemd, maar als je ze proeft  schieten de tranen in je ogen).



Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #8 Gepost op: 24-07-2013 21:24 u »
Ik ga waarschijnlijk dit weekend ook om morellen voor in de vriezer (fris zure kersen worden ze ook wel genoemd, maar als je ze proeft  schieten de tranen in je ogen).

Morellen, krieken of zure kersen is volgens mij dezelfde benaming voor die "zure krengen"
Iedere streek noemt ze weer anders.

Offline FremBrew

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • In Bresjes drink'n ze uut flesjes!
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #9 Gepost op: 24-07-2013 21:29 u »
In Oostburg is er ook een boomgaard met morellen maar ze hebben ook een paar bomen met echte zoete kersen, vorige week een paar kilo gekocht. Ze waren deze week helaas al uitverkocht.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #10 Gepost op: 03-08-2013 13:15 u »
50 cc puur krieken sap vermengt met 300 cc 3 granen tripel van 7,5 % vol. alc.

Heb je ook een Brix meting gedaan?
Een dergelijke hoeveelheid zou je ook nog wel als "bottel"-sap kunnen gebruiken, zeker als het niet zoveel suikers bevat. :)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #11 Gepost op: 03-08-2013 13:49 u »
Heb je ook een Brix meting gedaan?
Een dergelijke hoeveelheid zou je ook nog wel als "bottel"-sap kunnen gebruiken, zeker als het niet zoveel suikers bevat. :)

Uiteraard ook de Brix gemeten... 11,9  :lessmile: want meten = weten.

Alleen is het even lastig uitrekenen hoeveel suiker er dan in zit.
Volgens mijn vader die wijnmaker is het suikergehalte in vruchten ook afhankelijk van het aanwezige zuur in vruchten.
En zo bevat de ene vrucht met dezelfde brix meer of minder suiker. Maar hier zijn tabellen van.  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #12 Gepost op: 03-08-2013 17:08 u »
Is dat verschil niet meer smaaktechnisch?
Of storen de zuren de brixmeting?

Dat lijkt me vrij sterk, aangezien zo toch ook wordt bepaald of de druiven plukrijp zijn?

Als je dat dus buiten beschouwing laat, zat er in die 50ml ca. 6g suiker. Mooi om mee te bottelen in die verhouding. :)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #13 Gepost op: 04-08-2013 09:31 u »
Is dat verschil niet meer smaaktechnisch?
Of storen de zuren de brixmeting?

Dat lijkt me vrij sterk, aangezien zo toch ook wordt bepaald of de druiven plukrijp zijn?

Als je dat dus buiten beschouwing laat, zat er in die 50ml ca. 6g suiker. Mooi om mee te bottelen in die verhouding. :)

Ik zal t nog eens navragen bij mijn vader hoe dat nu precies zit. Die wijnmakers moeten altijd het suiker in de vrucht uit rekenen die hebben daar meer ervaring in.  ^-^

Maar wel een leuke theorie om het sap als bottelsuiker te gebruiken  :duimop: Dit vraagt om een experiment.  :)
Toch nog te weinig krieken getrokken dus.
Want er staan als 3 proefbrouwsels op de planning:
Mijn bewezen recept maar dan met het verkregen sap i.p.v. de krieken heel
Een krieken bier op basis van een amberbiertje
Een krieken bier op basis van een zwaare blonde

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #14 Gepost op: 18-06-2016 12:46 u »
Wat doen jullie met de krieken voor ze de vriezer ingaan?

Gewoon spoelen met water en invriezen? Of gebruiken jullie één of ander product?


Alvast bedankt voor de info!


Ik ga waarschijnlijk dit weekend ook om morellen voor in de vriezer (fris zure kersen worden ze ook wel genoemd, maar als je ze proeft  schieten de tranen in je ogen).

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer Krieken tijd
« Reactie #15 Gepost op: 18-06-2016 16:15 u »
Wat doen jullie met de krieken voor ze de vriezer ingaan?

Gewoon spoelen met water en invriezen? Of gebruiken jullie één of ander product?


Alvast bedankt voor de info!

Inderdaad gewoon wassen en dan in de vriezer.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #16 Gepost op: 18-06-2016 17:59 u »
Ik spoel de krieken in een sulfiet/citroenzuur oplossing, dan laten uitlekken en vacuüm verpakken en de vriezer in, zo zijn ze ook ontsmet en hoef je niet bang te zijn voor "beestjes"...

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #17 Gepost op: 18-06-2016 18:06 u »
Herman,

Hoeveel sulfiet / citroenzuur neem jij dan per liter?

Heb er nog staan, dus dat zou ik wel kunnen doen...

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #18 Gepost op: 18-06-2016 18:26 u »
zo zijn ze ook ontsmet en hoef je niet bang te zijn voor "beestjes"....

Nog geen last van beestjes gehad en toch al verschillende prijzen gewonnen met bier waar Krieken in zijn verwerkt.
3de ONK 2013
2de Kees Home Brew Day 2016
4de Leuven Best innovatief amateur bier 2016
 

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #19 Gepost op: 18-06-2016 22:19 u »
Hoeveel sulfiet / citroenzuur neem jij dan per liter?
Ik ga er echt wel tegenaan voor zo'n spoeling(!), ik gebruik 1 g sulfiet en 0.5 g citroenzuur per liter "spoel"water, ze druipen toch uit in een ontsmette zeef, dus er blijft bijna niks meer van over van dit mengsel als je ze in uw bier gooit. Ook doe ik op de bevroren krieken bijna kokende wort, daarna gaat er gekoelde wort op die via mijn platenkoeler bij de rest loopt, ook om de krieken te laten "schrikken" en dus daarna beter hun aroma/smaak te laten afgeven. Enkel ga ik volgende keer meer krieken gebruiken en minder lang op de gisting laten, ik vond dat de vorige kriek een "pitten"smaakje had, dus een maand minder lang er op laten (2maand dus ipv 3) dan de eerdere versie. Heb nog 50 kg in de diepvries, dus als ik uit verlof ben ga ik er eens tegenaan gaan...  :)

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #20 Gepost op: 18-06-2016 22:22 u »
Nog geen last van beestjes gehad en toch al verschillende prijzen gewonnen met bier waar Krieken in zijn verwerkt.
Kan zijn, en grote brouwerijen gaan er zich ook niet mee bezig houden, doch ik speel liever op safe omdat ik maar om de 2 jaar aan krieken geraak via de gilde, dus voorzichtigheid is geen overbodige luxe voor mij...  :)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #21 Gepost op: 18-06-2016 22:25 u »
Heb nog 50 kg in de diepvries, dus als ik uit verlof ben ga ik er eens tegenaan gaan...  :)


Wauw.... nog 50 kg... Ik wou dat ik die nog had. Dan zou ik ook tegenaan gaan  :brouwen:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #22 Gepost op: 18-06-2016 22:28 u »
Kan zijn, en grote brouwerijen gaan er zich ook niet mee bezig houden, doch ik speel liever op safe omdat ik maar om de 2 jaar aan krieken geraak via de gilde, dus voorzichtigheid is geen overbodige luxe voor mij...  :)

Vooral blijven doen. Er zijn immers meer wegen naar Rome  ^-^

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #23 Gepost op: 19-06-2016 09:15 u »
Dat recept van het ONK ziet er wel niet slecht uit...

Een soort witbier als basis? Ooit jouw basisbier gedronken zonder de krieken?


Nog geen last van beestjes gehad en toch al verschillende prijzen gewonnen met bier waar Krieken in zijn verwerkt.
3de ONK 2013
2de Kees Home Brew Day 2016
4de Leuven Best innovatief amateur bier 2016

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.479
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het is weer kriekentijd
« Reactie #24 Gepost op: 19-06-2016 09:37 u »
Dat recept van het ONK ziet er wel niet slecht uit...

Een soort witbier als basis? Ooit jou basisbier gedronken zonder de krieken?

Dat niet, van witbier hou ik niet en heb ik dan ook nog nooit gebrouwen.
Voor een witbier zit er trouwens wel erg weinig tarwe in. :brouwen:

Tags: