Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: König Ludwig Weissbier  (gelezen 27323 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #75 Gepost op: 28-06-2016 21:45 u »
Bedankt voor de tip. Ik zal eens een potje van dat spul bestellen binnenkort.
Maar afgezien van dat heb ik de pH waardes inmiddels met elkaar vergeleken. Bij de Konig Ludwig meet ik pH 4,3 en bij mijn eigen bier 3,8. Best een groot verschil.

Eigenlijk heb je de maisch wat te ver aangezuurd. Voor het maischen kun je het beste een pH aanhouden van 5,4 tot 5,6. Pas bij het koken hoort de pH 5.2 te zijn. Meestal hoeft er niet aangezuurd te worden om deze waarde te bereiken als je pH tijdens het maischen goed is. Door het koken verlaagt de pH van het wort in de orde van grootte van 0,1 tot maximaal 0,3. Een en ander is afhankelijk van de mouten die je gebruikt hebt en de samenstelling van de zouten in je brouwwater. Met andere woorden: je kunt je beslag ook te ver aanzuren.

Overigens daalt tijdens de vergisting de pH van je jongbier verder. Dit komt door de aanmaak van organische zuren tijdens de vergisting. En als je een infectie te pakken hebt zakt de pH nog verder.

Tags: