Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: König Ludwig Weissbier  (gelezen 26569 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Ludwig

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
König Ludwig Weissbier
« Gepost op: 20-07-2013 18:46 u »
König Ludwig Weissbier, speciaal gekweekt gist geeft dit weissbier “de onmiskenbare smaak van banaan en citrusfruit. Een speciaal brouwproces met traditionele fermentatie op fles ...

Kent er iemand het recept van dit bier?

Dank en groet,
Ludwig

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #1 Gepost op: 20-07-2013 20:51 u »
De gist lijkt in ieder geval opkweekbaar en bruikbaar, zie elders op het forum.
Doe eens een opzetje?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.801
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #2 Gepost op: 21-07-2013 16:54 u »
Het is in ieder geval een heerlijk biertje!

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.958
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #3 Gepost op: 21-07-2013 18:20 u »
Kent er iemand het recept van dit bier?

Ja hoor... 50 % tarwe, 50% pils, de gist uit fles opkweken en hoppen met Cascade tot 18 IBU, vergisten bij 18°C  :brouwen:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #4 Gepost op: 21-07-2013 18:28 u »
Ja hoor... 50 % tarwe, 50% pils, de gist uit fles opkweken en hoppen met Cascade tot 18 IBU, vergisten bij 18°C  :brouwen:

Dan zou ik toch liever tarwemout en pilsmout gebruiken.

Hopbier

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.958
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #5 Gepost op: 21-07-2013 18:33 u »
Dan zou ik toch liever tarwemout en pilsmout gebruiken.

Wat jij wilt, maar hij vroeg om het recept... ;) en dat is met tarwe... :P

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #6 Gepost op: 21-07-2013 19:30 u »
Wat jij wilt, maar hij vroeg om het recept... ;) en dat is met tarwe...

De Schlossbrauerei vermeldt zelf dat ze in de Dunkel donkere tarwemout gebruiken. Dus zal in de lichtgekleurde Weissbieren lichte tarwemout gebruikt worden. En als jij tarwemout afkort tot  tarwe (net als dat je pilsmout afkort tot pils) ben je verkeerd bezig.

Hopbier

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #7 Gepost op: 21-07-2013 23:21 u »
Ik heb het idee dat de meeste van ons het wel begrepen hadden wat Oscar bedoelde  ::)

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #8 Gepost op: 22-07-2013 08:09 u »
Ik ben ook van plan om deze te gaan klonen.
Gist lijkt inderdaad op te kweken, misschien moet dit maar mijn eerste keer worden.

Ik heb ergens gevonden dat het pils 40% tarwe 60% moet zijn en dat er Saaz hop in gebruikt wordt (ik weet alleen niet meer waar).

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #9 Gepost op: 22-07-2013 08:31 u »
Waar koop je hem?

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 437
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #10 Gepost op: 22-07-2013 09:16 u »
Bij Albert Heijn kan je het bier kopen.

Offline Ludwig

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #11 Gepost op: 24-07-2013 08:25 u »
"Ik ben ook van plan om deze te gaan klonen.
Gist lijkt inderdaad op te kweken, misschien moet dit maar mijn eerste keer worden."


Wanneer ga je dat doen? Bij ons is het bier niet te krijgen in de Albert Heijn  :(
Dus binnenkort eens afzakken naar Nederland  :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #12 Gepost op: 24-07-2013 09:31 u »
Hij is deze week zelfs in de aanbieding bij de AH. Ik ben m nu ook op aan het kweken maar zie na een dag nog geen activiteit. Hij staat naast een opkweek van Gouverneur die zich duidelijk beter thuis voelt in verse wort.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #13 Gepost op: 24-07-2013 11:01 u »
Wanneer ga je dat doen? Bij ons is het bier niet te krijgen in  de Albert Heijn  :(
Dus binnenkort eens afzakken naar Nederland  :)
Vanuit België kun je niet "afzakken" naar Nederland, wel naar Frankrijk. ;)

Offline Ludwig

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #14 Gepost op: 24-07-2013 20:27 u »
Vanuit België kun je niet "afzakken" naar Nederland, wel naar Frankrijk. ;)


Inderdaad, dat is 100% juist.  :proost:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #15 Gepost op: 24-07-2013 22:43 u »
De gist staat al 60 uur op het wort á 25°C maar er is nog geen enkel teken van leven.  :weetniet:
Ik wil dus de stelling dat de gist op te kweken is bij dezen in twijfel trekken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.520
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #16 Gepost op: 25-07-2013 19:47 u »

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #17 Gepost op: 25-07-2013 20:36 u »
König Ludwig korrelgist? (pdf)

Ingo
Leuk om te lezen. Maar als ze de bieren pasteuriseren na rijping op de fles kun je de gist alsnog niet opkweken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.520
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #18 Gepost op: 25-07-2013 21:11 u »
Leuk om te lezen. Maar als ze de bieren pasteuriseren na rijping op de fles kun je de gist alsnog niet opkweken.

Ehm, je kunt die (korrel)gist daar kopen, hoef je niets op te kweken als het is wat ze suggereren dat het is.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #19 Gepost op: 26-07-2013 11:44 u »
als het is wat ze suggereren dat het is.

Tja, ik twijfel daar wel een beetje aan. Heeft iemand dat ooit gekocht?
Zomaar een korrelgist productiefaciliteit opzetten voor een weinig bekende/verkochte gist zonder distributienetwerk lijkt me niet echt rendabel.

Het kan natuurlijk wel een herverpakker zijn?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.520
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #20 Gepost op: 26-07-2013 12:05 u »
Tja, ik twijfel daar wel een beetje aan.

Een beetje vaag is het wel ja, bij onze oosterburen is men over het algemeen wel lovend over wat er geleverd wordt. De bron is mij onduidelijk, herverpakken zou kunnen.

Slag in de lucht: geen idee hoe complex een korrelfaciliteit is, maar kan me heel goed voorstellen dat een wijnkorrelaar buiten het seizoen capaciteit over heeft en dan best eens een klant specifiek bier gistje wil doen.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #21 Gepost op: 26-07-2013 12:19 u »
Dat is altijd wel een issue voor hobbybrouwers. Je weet nooit wat voor gist je te pakken hebt?
Herkomstland zijn vaak maar geruchten en overeenkomende stammen idem.

Een herverpakker kan makkelijk een gist in een zakje doen en er een naampje aan geven. Als het dan wordt aangeduid voor andere bieren dan de originele fabrikant deed, komen er ook andere gistprofielen naar boven wat de illusie van een nieuwe giststam in stand houdt.

De gistreuzen (LeSaffre en Lallemand) hebben er redelijk lang over gedaan om de korrelgisten op het huidige niveau te krijgen. Ook hebben beiden een vrij bescheiden aanbod.
Misschien is het met die kennis nu niet meer zo moeilijk het proces te kopiëren, maar toch lijkt het me sterk dat er zomaar een hobbyist opstaat die een breed assortiment van "eigen" korrelgisten aanbiedt..?

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #22 Gepost op: 07-08-2013 15:10 u »
Na bovenstaande gelezen te hebben, kies ik wel voor een andere gist.
Ik ben van plan de 3056 bavarian wheat blend te gebruiken, is dit een goede keuze?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #23 Gepost op: 07-08-2013 15:23 u »
Na bovenstaande gelezen te hebben, kies ik wel voor een andere gist.
Ik ben van plan de 3056 bavarian wheat blend te gebruiken, is dit een goede keuze?
Ik zou de 3068 pakken. Zoals hier al vaker geschreven komen daar excellente weizens uit.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #24 Gepost op: 07-08-2013 15:28 u »
Ik zou de 3068 pakken. Zoals hier al vaker geschreven komen daar excellente weizens uit.

Bedankt voor de tip, ik zal het aanpassen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #25 Gepost op: 07-08-2013 17:11 u »
Na bovenstaande gelezen te hebben, kies ik wel voor een andere gist.

Ging je niet opkweken uit een flesje? Schijnt te kunnen en een bruikbare gist te geven. Anders is de 3068 een prima backup inderdaad. :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #26 Gepost op: 07-08-2013 17:15 u »
Ging je niet opkweken uit een flesje? Schijnt te kunnen en een bruikbare gist te geven. Anders is de 3068 een prima backup inderdaad. :)
Naar het schijnt? Ben benieuwd wie dat recentelijk nog voor elkaar gekregen heeft.

De gist staat al 60 uur op het wort á 25°C maar er is nog geen enkel teken van leven.  :weetniet:
Ik wil dus de stelling dat de gist op te kweken is bij dezen in twijfel trekken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #27 Gepost op: 07-08-2013 17:23 u »
Naar het schijnt? Ben benieuwd wie dat recentelijk nog voor elkaar gekregen heeft.

Volgens de info op het Duits hobbybrouwforum. :)
Gewoon nog een keer proberen, soms heb je pech.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #28 Gepost op: 07-08-2013 17:28 u »
Ik ga toch gewoon een poging wagen, morgen een verse fles kopen en we zien wel wat het wordt.
Zaterdag zal ik in ieder geval een 3068 halen als back up.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #29 Gepost op: 13-08-2013 08:14 u »
Afgelopen weekend de gok gewaagd en het gistdepot van de König Ludwig met 100 ml appelsap op fles met een waterslot weggezet. Er kwam niet echt leven in het waterslot, het was mij dus niet duidelijk of er leven in de gist kwam. Gisteravond van moutextract, 500 ml wort gekookt. Het wort laten afkoelen tot kamertemperatuur en samen met het appelsap mengsel in een erlemeyer weggezet. Vanmorgen was er duidelijk activiteit waar te nemen, het waterslot bubbelt om de 20 seconden, er ligt schuim bovenop en op de bodem wordt al een laag gist zichtbaar.

Wat me opvalt is dat er in het schuim wat donkere puntjes zijn waar te nemen. Ik weet niet wat dit kan zijn, ik heb nog nooit eerder gist opgekweekt.

Als het zo doorgaat kan ik van het weekend een brouwsel gaan maken, de bedoeling is dat ik het dan opsplits in 2 batches, 1 met de opgekweekte gist en 1 met de 3068.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #30 Gepost op: 13-08-2013 08:47 u »
Die donkere puntjes zijn normaal, werd vroeger wel eens abusievelijk "hopharsen" genoemd, maar zijn waarschijnlijk klontjes eiwit met gist.

Mooi dat het goed gaat met de opkweek, ga je ook nog opschalen? Of splits je de batch asymmetrisch?

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #31 Gepost op: 13-08-2013 08:56 u »

Mooi dat het goed gaat met de opkweek, ga je ook nog opschalen? Of splits je de batch asymmetrisch?

Wat bedoel je hier precies mee?

Hieronder een foto zoals de gist er nu bij staat.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #32 Gepost op: 13-08-2013 09:50 u »
Een verse smackpack bevat (veel) meer gistcellen dan een starter van 500 ml. Als je dan gelijke hoeveelheden ent krijg je alleen daardoor al grote verschillen.
Ook uit "veiligheidsoverwegingen" zou je kunnen overwegen een kleiner deel te vergisten met je opkweek. Mocht het geïnfecteerd zijn, gooi je niet zoveel weg. ;)

Een aardige verhouding in dezen lijkt me 5 liter voor de opkweek en 15 liter voor de smackpack. :)
Dat is dus een asymmetrisch gesplitste batch.

Je kan ook je starter opschalen om op vergelijkbare gisthoeveelheid te komen als de smackpack (indien vers).

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #33 Gepost op: 13-08-2013 09:59 u »
Oke, duidelijk verhaal.

Ik was inderdaad zoiets dergelijks van plan, de bedoeling was om te splitsen in 13 en 7 liter. Zodoende kan ik het smackpack gebruiken voor de 13 liter. Is het trouwens nog zinvol om een 2e maal 500 ml wort toe te voegen aan de opgekweekte gist en is het dan beter om van het eerste gedeelte de bovenste laag af te gieten?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #34 Gepost op: 13-08-2013 10:49 u »
Meestal is het effectiever om op te schalen naar een groter volume. Vooral 5-10 voudige stappen zijn effectief. Na afgieten er nog weer 500 mL bij gieten zal wel enig effect hebben, maar duidelijk minder (ook relatief) dan opschalen. :)

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #35 Gepost op: 13-08-2013 11:23 u »
Meestal is het effectiever om op te schalen naar een groter volume. Vooral 5-10 voudige stappen zijn effectief. Na afgieten er nog weer 500 mL bij gieten zal wel enig effect hebben, maar duidelijk minder (ook relatief) dan opschalen. :)

Ik kan wel na afgieten 1 liter nieuw wort toevoegen, groter gaat niet i.v.m. maat erlemeyer. Is dit nog zinvol of voor de 7 liter of niet nodig denk je?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #36 Gepost op: 13-08-2013 11:44 u »
Voor 5-7 liter lijkt me die 500 ml wel voldoende. Ligt ook een beetje aan de bezonken opbrengst tzt.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #37 Gepost op: 13-08-2013 16:13 u »
Allright, bedankt voor je advies  :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.710
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #38 Gepost op: 13-08-2013 17:03 u »
Toch bijzonder fijn dat het is gelukt. Wellicht probeer ik het ook nog eens. Al vraag ik me nu wel echt af waarom het me niet is gelukt.
Nog nooit voorgekomen.

Ben benieuwd hoe hij bevalt.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #39 Gepost op: 23-08-2013 14:14 u »
Wat kan wachten toch lang duren...

Ik heb 7 liter wort aan de gist toegevoegd en deze staat al een week heerlijk te pruttelen, ben erg benieuwd wat dit gaat worden.

Ik ben van plan om de slurry in de koelkast te bewaren.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #40 Gepost op: 27-08-2013 22:22 u »
De 13 liter met de 3068 heb ik vanavond gebotteld, eind SG was 1004.
Ik kom op een vergistingsgraad van 92,6 %.

Nu nog wachten tot ik de andere batch kan bottelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #41 Gepost op: 27-08-2013 22:35 u »
Das een flinke vergistingsgraad... :o
Smaakt het goed?

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #42 Gepost op: 27-08-2013 23:26 u »
Ik vond het ook verassend laag, 3 dagen geleden was het nog 1022.
Vandaag was het waterslot ineens dood en stond het waterlevel gelijk, toen gemeten en kwam uit op de 1004 en daarom maar gelijk gebotteld.

Ik vond de smaak nog niet overtuigend, heb ook nog geen ervaring met deze hoeveelheid tarwe (60%), maar ik haal er nog niet de specifieke weissen smaak uit.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #43 Gepost op: 31-08-2013 15:18 u »
Vandaag de 2e batch met opgekweekte gist gebotteld.

Deze gist had er nog meer zin in dan de Wyeast, eind SG is 1002  :o
Dit bier heeft nu al de onmiskenbare König Ludwig smaak en geur en lijkt meer in evenwicht dan de andere batch.
Het alcohol percentage is nu wel aan de hoge kant, is ook duidelijk proefbaar.
Kan het verschil ook nog komen doordat deze in glas is vergist en de andere batch in plastic?

Voor de zekerheid maar een aantal flesjes met een zilveren dop gebotteld  ;)

Nu nog een aantal weken geduld en dan lekker proeven, vanmorgen nog maar wat originelen gehaald voor dit weekend  :P

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #44 Gepost op: 31-08-2013 15:40 u »
Denk dat het met plastic versus glas niks uit te staan heeft. Eerder verschillen tussen beide stammen.

Normaal is de w3068 echter ook niet zo'n enorme doorgister?
Wat was je recept en uitvoering?

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #45 Gepost op: 31-08-2013 16:21 u »
Denk dat het met plastic versus glas niks uit te staan heeft. Eerder verschillen tussen beide stammen.

Normaal is de w3068 echter ook niet zo'n enorme doorgister?
Wat was je recept en uitvoering?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKonig Ludwig Clone
Kenmerk#KOL1
Brouwdatum24-8-2013
BiertypeWeizen (D)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1056 (6,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,6 liter
Maischdikte4,6 l/kg
Maischwater23,0 liter
Spoelwater6,0 liter
Kooktijd80 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid14 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC40,0 %2000 gr3 EBC
Tarwemout60,0 %3000 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker3,7 %22 gr80 minuten10 EBU
Saaz (CZ)3,9 %16 gr15 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3068 Weihenstephan Weizen
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen-



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C1 minuten4,6 l/kg
263°C30 minuten4,6 l/kg
373°C35 minuten4,6 l/kg
478°C15 minuten4,6 l/kg



Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #46 Gepost op: 29-09-2013 22:44 u »
En we zijn weer een maandje verder. Hoe is dit bier geworden?

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #47 Gepost op: 30-09-2013 10:29 u »
En we zijn weer een maandje verder. Hoe is dit bier geworden?

Ik wacht nog tot komend weekend, dan proeven :)

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #48 Gepost op: 30-09-2013 11:26 u »
Ik zou ook voor de 3068 gaan, in het verleden gebruikt: machtig bier geworden destijds..

Ik denk dat ik ook maar weer eens een weizen ga brouwen  :proost:
Ik ben benieuwd naar je resultaat!

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #49 Gepost op: 04-10-2013 18:57 u »
Vandaag was het zover en heb ik beide versies geproefd.

Versie met de 3068, is lekker, niet echt bijzonder, mist de uitgesproken smaak die bij dit bier hoort.
Versie met de opgekweekte gist, deze is erg goed gelukt, komt dicht in de buurt van het origineel met de typische bijbehorende smaak (misschien iets fruitiger dan het origineel)

Al met al een geslaagde poging :P

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #50 Gepost op: 04-10-2013 20:05 u »
Zou dit bier minder ver doorgegist zijn als de 73 graden stap korter gekozen was?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #51 Gepost op: 04-10-2013 22:47 u »
Zou dit bier minder ver doorgegist zijn als de 73 graden stap korter gekozen was?

De invloed van het maischschema op de vergistingsgraad wordt vaak overtrokken.
Zie dit artikel uit de wiki.

Bij 73 ºC worden veel onvergistbare suikers aangemaakt. Maar hoe langer je bij deze temperatuur blijft zitten des te meer vergistbare suikers aangemaakt worden. Dit komt doordat het enzym alfa-amylase op willekeurige plaatsen zetmeelketens kan doorbreken.

Bij temperaturen tussen de 60 en 70 ºC worden veel meer vergistbare suikers afgebroken van de zetmeelketens. Bij die temperatuur is beta-amylase actief. Die breekt steeds maltose moleculen af van de zetmeelketens. Zodra echter een knoppunt in de zetmeelketen zit kan het enzym niet meer verder. Pas als tussen de knooppunten een verbinding is doorbroken kan beta-amylase die uiteinden weer verder afbreken. Daarom zijn temperaturen tussen de 65 en 68 ºC heel effectief als het gaat om het krijgen van zo veel mogelijk vergistbare suikers. Bij die temperaturen zijn zowel alfa- als beta-amylase actief. Want hoewel het optimum van alfa-amylase bij 73 ºC ligt is dit enzym, zij het in mindere mate, ook actief bij een lagere temperatuur.
Hoe hoger de temperatuur des meer het enzym te maken krijgt met het degeneratieproces, dat wil zeggen dat het enzym steeds minder actief is. Bij 70 ºC en hoger stopt de beta-amylase. Dit gaat niet van het ene op het andere moment. Bij 70 ºC gaat het langzamer dan bij 73 ºC. Maar hoe langer je het beslag bij die temperaturen houdt des te meer degeneratie je hebt.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #52 Gepost op: 18-03-2016 22:24 u »
Ik ben sinds afgelopen zondag bezig om deze gist op te kweken maar het gaat allemaal veel langzamer dan ik gewend ben.
Is er toevallig nog iemand die er onlangs in geslaagd is om deze op te kweken? En zo ja, hoe lang duurt dat?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.801
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #53 Gepost op: 19-03-2016 09:30 u »
Ik ben sinds afgelopen zondag bezig om deze gist op te kweken maar het gaat allemaal veel langzamer dan ik gewend ben.
Is er toevallig nog iemand die er onlangs in geslaagd is om deze op te kweken? En zo ja, hoe lang duurt dat?
Ik heb het geprobeerd maar is mij niet gelukt

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #54 Gepost op: 19-03-2016 10:38 u »
Ik heb gisterenavond de starter opgeschaald naar 1,5 liter.
Tot dan toe bleef de starterwort donker bruin. Bij het schudden ontstaat wel schuim en er vormt zich moeizaam een laagje gist op de bodem.
Toen ik vanmorgen op stond zag ik dat de starter lichter van kleur is geworden zoals het hoort.
Ik hoop er met het paasweekend 20 liter Weizen mee te kunnen brouwen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #55 Gepost op: 25-03-2016 16:58 u »
Het zag er afgelopen week naar uit dat het opkeken ging lukken. Echter nu kom ik vanmiddag thuis en zie ik iets op mijn starter drijven dat me niet bevalt. Helaas lukt het me niet om de gemaakte foto te plaatsen maar er zweven witte vlokjes (noem ik ze maar even) rond die samen klonteren tot een geheel dat boven op het wort blijft drijven.
Weet iemand wat dit is?

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #56 Gepost op: 25-03-2016 17:45 u »
Een voorteken om morgen toch maar even naar Almere of Jubbega te rijden. Ken het gevoel, kom er net van terug. ;)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.801
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #57 Gepost op: 25-03-2016 18:36 u »
Het zag er afgelopen week naar uit dat het opkeken ging lukken. Echter nu kom ik vanmiddag thuis en zie ik iets op mijn starter drijven dat me niet bevalt. Helaas lukt het me niet om de gemaakte foto te plaatsen maar er zweven witte vlokjes (noem ik ze maar even) rond die samen klonteren tot een geheel dat boven op het wort blijft drijven.
Weet iemand wat dit is?
Misschien gewoon BOVEN gist 😉

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #58 Gepost op: 25-03-2016 20:39 u »

Foto plaatsen is alsnog gelukt. Zo ziet het er uit.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #59 Gepost op: 26-03-2016 13:36 u »
Een voorteken om morgen toch maar even naar Almere of Jubbega te rijden. Ken het gevoel, kom er net van terug. ;)
Een voorteken om deze starter weg te gooien en op nieuw te beginnen.
Ik heb nog wel 2 zakjes Danstar Munich maar ik denk dat ik van het weekend gewoon iets anders ga brouwen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #60 Gepost op: 26-03-2016 13:40 u »
Misschien gewoon BOVEN gist 😉
Ik ben er eigenlijk wel zeker van dat het een bacterie of wilde gist is.  :(

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.801
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #61 Gepost op: 26-03-2016 16:45 u »
Heb je er aan geroken of geproefd?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #62 Gepost op: 26-03-2016 17:22 u »
Heb je er aan geroken of geproefd?
Ik heb het pak appelsap waarmee ik de eerste stap gedaan heb eens uitgeschonken en daar werd ik niet blij van.
Dat was zichtbaar al eens open geweest. Eigen schuld natuurlijk maar ik weet nu dat het kan dus ik probeer het binnenkort nog maar een keer direct met wort.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #63 Gepost op: 26-03-2016 20:57 u »
Ik heb het pak appelsap waarmee ik de eerste stap gedaan heb eens uitgeschonken en daar werd ik niet blij van.
Dat was zichtbaar al eens open geweest. Eigen schuld natuurlijk maar ik weet nu dat het kan dus ik probeer het binnenkort nog maar een keer direct met wort.

Je moet natuurlijk het pakje goed inspecteren. Altijd een nieuw pakje gebruiken. De aluminiumfolie waar je het rietje doorsteekt dien je te desinfecteren met alcohol of Star San oplossing. Uiteraard ook het rietje desinfecteren.
De appelsap is steriel. Als dat niet is staat het pakje bol.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #64 Gepost op: 10-06-2016 21:26 u »
De tweede poging is beter gelukt.
Twee weken geleden gebotteld en ondanks dat ik nog een lichte diacetyl smaak bespeur al een zeer geslaagd bier.
Het is dat ik een beetje vrij ben geweest met de hopkeuze anders had ik het origineel wel erg dicht benaderd.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk15
Naam receptWeizen
Brouwdatum24-04-2016
BiertypeWeizen
Volume20,1 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement66,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Juindorp
10,52 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
30 mg/l11 mg/l87 mg/l0 mg/l24 mg/l27 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,200 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC58,7 %
1,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC27,5 %
0,750 kgMünchenermoutDingemans15 EBC13,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
kruidnagelrust40,0 °C1 min.10 min.3,3 l/kg
beta amylase62,0 °C18 min.30 min.3,3 l/kg
alpha amylase72,0 °C10 min.20 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,0 gPacificabellen5,6%75 min.18,4 IBU


Gist
[/row] starter[/data][data]Konig Ludwig ()[/data][data]weizengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType



Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.520
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #65 Gepost op: 10-06-2016 21:36 u »
De tweede poging is beter gelukt.

De aanhouder wint, mooi.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #66 Gepost op: 11-06-2016 20:57 u »
Twee weken geleden gebotteld en ondanks dat ik nog een lichte diacetyl smaak bespeur al een zeer geslaagd bier.

Zet het bier wat warmer weg. Binnen een week zal normaal gesproken de diacetyl zodanig zijn afgebroken dat je die niet meer proeft.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #67 Gepost op: 12-06-2016 14:39 u »
Zet het bier wat warmer weg. Binnen een week zal normaal gesproken de diacetyl zodanig zijn afgebroken dat je die niet meer proeft.
Het staat gewoon in de huiskamer waar het momenteel 24 graden is.
T.o.v. een week geleden is er al behoorlijk wat diacetyl verdwenen en ik verwacht inderdaad wel dat het volgende week verdwenen is.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #68 Gepost op: 23-06-2016 20:56 u »
De diacetylsmaak is inmiddels verdwenen en het bier lijkt sterk op het origineel,
Alleen ik mis de typische zachte smaak van een weizen. Heeft iemand enig idee waar dat aan zou kunnen liggen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #69 Gepost op: 23-06-2016 22:54 u »
De diacetylsmaak is inmiddels verdwenen en het bier lijkt sterk op het origineel,
Alleen ik mis de typische zachte smaak van een weizen. Heeft iemand enig idee waar dat aan zou kunnen liggen?

Misschien wat te veel hop gebruikt?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #70 Gepost op: 24-06-2016 02:16 u »
Misschien wat te veel hop gebruikt?
Hij is inderdaad ietsje hoppiger maar niet opvallend veel.
Ik zal binnenkort weer eens wat flesjes van het origineel in huis halen en de pH waardes meten want ik heb het idee dat mijn bier iets zuurder is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #71 Gepost op: 24-06-2016 13:44 u »
Hij is inderdaad ietsje hoppiger maar niet opvallend veel.

Had je het wort aangezuurd tot pH 5,2 tijdens het koken? Aanzuren kan een wat wrange smaak voorkomen.

Verder krijg je een wat rondere smaak door het gebruik van calciumchloride. Terwijl calciumsulfaat een wat harde smaak geeft. Heb je brouwzouten gebruikt?


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #72 Gepost op: 26-06-2016 13:38 u »
Had je het wort aangezuurd tot pH 5,2 tijdens het koken? Aanzuren kan een wat wrange smaak voorkomen.

Verder krijg je een wat rondere smaak door het gebruik van calciumchloride. Terwijl calciumsulfaat een wat harde smaak geeft. Heb je brouwzouten gebruikt?
Ik gebruik geen brouwzouten maar heb tijdens de 62 graden stap wel het beslag aangezuurd tot 5,2 en het spoelwater tot 5,7.
Het bier smaakt ook niet wrang maar het heeft het mondgevoel van een pils.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #73 Gepost op: 27-06-2016 13:39 u »
Ik gebruik geen brouwzouten maar heb tijdens de 62 graden stap wel het beslag aangezuurd tot 5,2 en het spoelwater tot 5,7.
Het bier smaakt ook niet wrang maar het heeft het mondgevoel van een pils.

Het gebruik van brouwzouten heeft een tweeledig doel: aanzuren en bijsturen van de smaak van je bier.
Door het gebruik van calciumchloirde krijg je een zachtere en volmondigere smaak waar jij zo te merken naar op zoek bent.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #74 Gepost op: 27-06-2016 21:09 u »
Het gebruik van brouwzouten heeft een tweeledig doel: aanzuren en bijsturen van de smaak van je bier.
Door het gebruik van calciumchloirde krijg je een zachtere en volmondigere smaak waar jij zo te merken naar op zoek bent.
Bedankt voor de tip. Ik zal eens een potje van dat spul bestellen binnenkort.
Maar afgezien van dat heb ik de pH waardes inmiddels met elkaar vergeleken. Bij de Konig Ludwig meet ik pH 4,3 en bij mijn eigen bier 3,8. Best een groot verschil.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.094
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: König Ludwig Weissbier
« Reactie #75 Gepost op: 28-06-2016 21:45 u »
Bedankt voor de tip. Ik zal eens een potje van dat spul bestellen binnenkort.
Maar afgezien van dat heb ik de pH waardes inmiddels met elkaar vergeleken. Bij de Konig Ludwig meet ik pH 4,3 en bij mijn eigen bier 3,8. Best een groot verschil.

Eigenlijk heb je de maisch wat te ver aangezuurd. Voor het maischen kun je het beste een pH aanhouden van 5,4 tot 5,6. Pas bij het koken hoort de pH 5.2 te zijn. Meestal hoeft er niet aangezuurd te worden om deze waarde te bereiken als je pH tijdens het maischen goed is. Door het koken verlaagt de pH van het wort in de orde van grootte van 0,1 tot maximaal 0,3. Een en ander is afhankelijk van de mouten die je gebruikt hebt en de samenstelling van de zouten in je brouwwater. Met andere woorden: je kunt je beslag ook te ver aanzuren.

Overigens daalt tijdens de vergisting de pH van je jongbier verder. Dit komt door de aanmaak van organische zuren tijdens de vergisting. En als je een infectie te pakken hebt zakt de pH nog verder.

Tags: