Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Saison des belles vacances  (gelezen 7307 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Saison des belles vacances
« Gepost op: 15-07-2013 13:29 u »
Met nog enkele weekjes te gaan voor het kampeergenot in de Dordogne en een zakje Belle Saison dat in mijn frigo 'pak mij!' zit te roepen kriebelt het hier nog eens om een saison te brouwen, en dan op zijn gemak in de gistkast een 2-tal weekjes te laten staan zodat die na het verlof stevig diep uitgegist is.


Hier al een poging tot recept:

BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB)  - Datum Export: 15/07/2013

Naam van het bier                        : bellesaison
Type van het bier                        : Biertype
Brouwvolume                              : 25 liter
Extractie-efficintie                    : 74%
Voorspelling begindensiteit              : 1054,4 SG /13,4 P /13,7 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,5 SG /1,7 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,4%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 35 IBU  /  7 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       4,593        80,0 %
Tarwemout                            3       0,574        10,0 %
Kristalsuiker                        0       0,574        10,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 20,0 liter aan 66 C
              62,0C gedurende 45 min ( amylase (maltose))
              66,5C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 20,5 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Target (U)                    BLM   11,0%   12      0'        14,2
EastKent Golding (A)          BLM   5,0%    20      20'       9,8
EastKent Golding (A)          BLM   5,0%    20      5'        10,6

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
zwarte peperbollen gekneusd: 5 g - 5' meekoken

VERGISTING
Gistnaam           : 1 zakje Danstar Belle Saison
Gisteigenschappen: zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma / trage vergisting


Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 16 gram



Wat ik me afvraag: ik heb maar 1 zakje van 11 g korrelgist terwijl men 16 g adviseert. Eventueel een starter mee maken paar dagen op voorhand? En hoeveel? Of met een deel van het zakje (bijvoorbeeld 3-4 g) een starter maken en die dan samen met rest zakje toevoegen aan het wort?

Ik krijg de suggestie suiker eruit te laten omdat die gist toch diep genoeg gaat. Vervangen door pils, tarwe, of wat havervlokken evt?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #1 Gepost op: 15-07-2013 14:13 u »

Gisteigenschappen: zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma / trage vergisting


Traag? Dat zou ik de Danstar niet geven; bij mij ging ie als een dolle en wist ook niet van ophouden... Niet dat je hem rustig 2 weken op de vakantie kan laten staan, maar toch. Ik zou inderdaad geen suiker toevoegen.

Van starters weet ik minder af, ik zou zelf kijken of ik toch niet even langs Brouwmarkt/-land zou kunnen rijden om een extra zakje op de kop te tikken of te laten opsturen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #2 Gepost op: 15-07-2013 19:38 u »
Als je niet al te koel vergist, zou het wel moeten kunnen. De SG is immers niet zo hoog?

Voor wat betreft de gisteigenschappen van brouwplanner; daar zou ik me niet al te veel van aantrekken... ;)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #3 Gepost op: 16-07-2013 11:52 u »
Moet wel lukken, ik zou een 1,5 liter korrelgiststarter maken. Doen jullie dat ook in opkweekstappen? Ik zou het zakje van 11gr gewoon op 1,5 liter gieten en 2tal dagen op de roerder en dan in koelkast.
Of beter anders?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #4 Gepost op: 16-07-2013 14:54 u »
25 liter met SG van 1054?

1 zakje redt dat best

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #5 Gepost op: 16-07-2013 15:11 u »
25 liter met SG van 1054?

1 zakje redt dat best

Dat moet nog blijken.
MrMalty komt uit op 1,2 zakje, dat lijkt redelijk te kloppen.
Hij berekent dat  249x109 cellen benodigd zijn.
MrMalty gaat uit van 18x109 cellen per gram gedroogde gist, dat klopt miscchien wel voor andere gedroogde gisten maar niet voor de Belle Saison, de Windsor en de BRY-97.
De datasheet van Belle Saison geeft aan dat er 5x109 cellen per gram gedroogde gist in zitten.
Dat scheelt een factor 3,6 !
Je zult dan volgens de berekening van MrMalty 4,3 zakje moeten toevoegen. Dan wordt vloeibare gist ineens goedkoop!

Je kunt ook kijken naar de aanbeveling van Lallemand: 1 g per liter wort. Er zit 11 g in een zakje.
In dat geval heb je toch nog ruim 2 zakjes nodig.

Bert

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #6 Gepost op: 16-07-2013 15:26 u »
Ik heb sowieso nog een week tijd om een flinke starter op te kweken, dus geen paniek. Ze gaan altijd ruim belucht en geroerd, aangezuurd en extra gevoed de koelkast in. Tot nu toe altijd dieper uitgegist (opkweek uit Chouffe, Rochefort, StFeuillien, Westmalle) dan vergelijkbare korrelgist.

Mijn vraag was eigenlijk: gewoon volledig zakje bij 1,5 liter wort, of in stappen?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #7 Gepost op: 16-07-2013 15:34 u »
Mijn vraag was eigenlijk: gewoon volledig zakje bij 1,5 liter wort, of in stappen?

Gewoon 1 zakje in 1,5 liter wort zou ik doen.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #8 Gepost op: 16-07-2013 15:43 u »
Zou te doen moeten zijn, al vraag ik me af in hoeverre je vitaliteitsverlies opweegt tegen de extra cellen?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #9 Gepost op: 16-07-2013 18:38 u »
Het vitaliteitsverlies heb je sowieso. Of je het zakje nou direct aan het wort toevoegt of aan de starterwort.
Door een starter te maken heb je daarna een aanwas van cellen die voldoende moet zijn.

Mijn antwoord had eigenlijk alleen betrekking op de vraag:
Mijn vraag was eigenlijk: gewoon volledig zakje bij 1,5 liter wort, of in stappen?

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #10 Gepost op: 16-07-2013 18:54 u »
Ja, mijne ook. :)

Maar daarnaast de fundamentelere vraag of je misschien meer hebt aan een iets kleiner aantal met glycogeen reserves opgepompte die-hards, of meer in aantal maar mogelijk minder fitte cellen?

Ik weet het niet. :)

Misschien kan je de batch splitsen? ;D

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #11 Gepost op: 16-07-2013 20:37 u »
Traag? Dat zou ik de Danstar niet geven; bij mij ging ie als een dolle en wist ook niet van ophouden...

Heb dat in de brouwplanner gezet na eerste 2 brouwsels met die Belle Saison: ze komt traagjes op gang, maar vanaf halfweg de 2de dag is het inderdaad een sneltrein.
Was wel gestart op 19C en na enkele dagen voorzichtig z'n ding laten doen.
Ook LucB had die ervaring: traagjes beginnen en dan ... holala!

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #12 Gepost op: 17-07-2013 09:47 u »
Heb dat in de brouwplanner gezet na eerste 2 brouwsels met die Belle Saison: ze komt traagjes op gang, maar vanaf halfweg de 2de dag is het inderdaad een sneltrein.
Was wel gestart op 19C en na enkele dagen voorzichtig z'n ding laten doen.
Ook LucB had die ervaring: traagjes beginnen en dan ... holala!

Ik kan dat bevestigen.
De Saison die ik enkele weken geleden met de Belle Saison maakte startte pas na een uur of tien op maar daarna ging het heel hard, geindigd op 1001. Ik heb daarbij twee zakjes gebruikt voor 30 liter wort met een SG van 1055.

Bert

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #13 Gepost op: 22-07-2013 11:11 u »
Ik kan dat bevestigen.
De Saison die ik enkele weken geleden met de Belle Saison maakte startte pas na een uur of tien op maar daarna ging het heel hard, geindigd op 1001. Ik heb daarbij twee zakjes gebruikt voor 30 liter wort met een SG van 1055.

Dat was precies mijn punt: bijna al mijn korrelgisten starten niet eerder dan tussen de 6 en 12 uur op. De belle saison ging toen als een razende en als ik me goed herinner zat ik bij mijn eerste meting na zes dagen al onder de 1010 (1008 meen ik, misschien zelfs lager).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.202
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #14 Gepost op: 22-07-2013 21:02 u »
Dat was precies mijn punt: bijna al mijn korrelgisten starten niet eerder dan tussen de 6 en 12 uur op.

Dat ligt ook aan de hoeveelheid gist die het brouwsel geeft. Hoe meer gist des te korter de lagfase (tijd benodigd voor het zichtbaar starten van de vergisting) zal zijn.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #15 Gepost op: 23-07-2013 13:30 u »
Voila, 26 litertjes aan 1049 gevat. Was een warm dagje, mein Gott  :nut:!

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 627
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #16 Gepost op: 23-07-2013 22:04 u »
Ik heb sowieso nog een week tijd om een flinke starter op te kweken, dus geen paniek. Ze gaan altijd ruim belucht en geroerd, aangezuurd en extra gevoed de koelkast in. Tot nu toe altijd dieper uitgegist (opkweek uit Chouffe, Rochefort, StFeuillien, Westmalle) dan vergelijkbare korrelgist.

Mijn vraag was eigenlijk: gewoon volledig zakje bij 1,5 liter wort, of in stappen?


Opmerkinkje: als je naar de spec sheets kijkt van Lallemand/Danstar dan staat er bij hun gisten vaak dit, zoals ook bij de Belle Saison staat:

Citaat
Belle Saison Yeast has been conditioned to survive rehydration, and contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is not necessary to aerate wort.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #17 Gepost op: 21-08-2013 10:09 u »
Hij is net voor de vakantie even naar 27 gebracht, en dan tijdens 2 weken verlof rustig naar 23. Vorige week gebotteld, zat aan SG 1002 . Megagist  :groots:
Vanavond proeven, can't wait!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #18 Gepost op: 21-08-2013 13:50 u »
Hij is net voor de vakantie even naar 27 gebracht
Actief?

Is voor een vlotte vergisting bij deze stam niet nodig h?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #19 Gepost op: 21-08-2013 13:56 u »
Actief?

Is voor een vlotte vergisting bij deze stam niet nodig h?
Jep, als vergisting wat af begon te nemen stelselmatig wat verhoogd, wat wel degelijk effect had aan het waterslot te zien. Maar goed om weten voor een volgende keer.
Zou bvb 3 weken op 23 constant hetzelfde geven?

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #20 Gepost op: 21-08-2013 13:59 u »
Ik heb laatst ook een siason gebrouwen met de Belle Saison gist.. van SG1.066 naar SG1.001 gegaan. De smaak is perfect, alleen mis ik (en Oscar) het muffige van een saison in de geur... Ook is het alcoholgehalte wat aan de hoge kant omdat ik uitging van een eind SG van 1.008 of zo :D

Het volgende saison brouwsel gaat vergist worden zo rond de 30 graden..

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #21 Gepost op: 21-08-2013 19:41 u »
Het gistprofiel gaat natuurlijk nooit identiek worden aan die van de Dupont gist (Wyeast belgian saison). Als dat is wat je typische saisonsmaak noemt, dan moet je die gist gebruiken. Muffig associeer ik overigens meer met kurk?

Voor een nadrukkelijker gistprofiel kan je inderdaad de temperatuur verhogen, voor zover bekend lijkt er een optimum/maximum te liggen rond 24-25 C voor bijvoorbeeld banaan esters.

Voor de vergistingssnelheid is dat bij deze gist niet nodig, 30 C al helemaal niet. :)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Saison des belles vacances
« Reactie #22 Gepost op: 22-08-2013 08:57 u »
Gisteren geproefd na een weekje op fles: er zit wel degelijk zo'n kurkachtige geur aan, zeker als ik daarna ook de fond uitschenk, duidelijk de gist.
Hoewel goed uitgegist zou ik dit bier zeker niet droog noemen. Ik ruik weinig hop, wel een zekere moutigheid, lichte toets van champignons zelfs. Smaak is bitter-lichtzurig met een inderdaad drogere nasmaak, met een lichte wrangheid achteraf.
Zeer licht en dorstlessend, wat de bedoeling was. Carbonisatie en schuim zat al in orde.

Tags: gist saison