Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oorzaak van een zeer troebele IPA?  (gelezen 21358 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Gepost op: 11-07-2013 23:15 u »
Op 20 mei 2013 heb ik een IPA gebrouwen zoals ik al vaker gemaakt heb maar deze keer is dit bier zeer zeer hardnekkig troebel. Heeft iemand een idee wat hier aan de hand is?

Er zijn die brouwdag een paar dingen anders gegaan dan bedoeld.

1. Waarschijnlijk was toen van de schrootmolen een wals los waardoor er hele moutkorrels in de stort zaten. Het rendement was 71% en dat is een paar procent lager dan normaal bij mij.

2. De eerste maischstap was 70 ºC zoals ik bij dit recept normaal doe. Maar deze keer is door een foute instelling van mij de temperatuur vrij snel doorgeschoten naar 72 ºC.

3. Bij het filteren lag het filter niet goed op de bodem van de pan maar stond onder een hoek waardoor een deel van het filter maar net onder het bostel stond.

Het eind SG was net als anders bij dit bier 1019. Het is in een fust afgevuld en geforceerd van koolzuur voorzien.

Inmiddels staat het bier al 5 weken bij 6 ºC om het bier helderder te krijgen maar het helpt maar weinig.

Zie onderstaande foto


Het bier smaakt ook niet echt lekker. De hopsmaak komt niet echt goed tot zijn recht. Het is wat ruw bitter met niet al te veel hoparoma.

Wie heeft een idee wat hier aan de hand is?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkI96
Naam receptLonse APA
Brouwdatum20-05-2013
BiertypePale Ale (American)
Volume27,00
Begin SG1,056 SG
Eind SG1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,1%
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement72,1 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
31,00 lWater uit Overloon
11,50 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,94 kgPale moutWeyermann6 EBC80,0 %
0,45 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC6,0 %
0,45 kgMünchenermoutDingemans15 EBC6,0 %
0,30 kgAroma 50Dingemans50 EBC4,0 %
0,30 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Versuikering70,0 °C1 min.90 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.1 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gCentennialpellets10,0%90 min.17,5 IBU
20,0 gCentennialbellen10,0%30 min.11,4 IBU
20,0 gAmarillobellen8,5%30 min.9,7 IBU
20,0 gCascadepellets5,5%1 min.0,4 IBU
26,0 gCentennialpellets10,0%koudhop0,0 IBU
26,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,026 SG
Schijnbare vergistingsgraad53,6%
Temp. nagisting21,0 °C
Start lagering30-05-2013
Temp. lagering6,0 °C
Alcoholgehalte4,8 vol.%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 627
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #1 Gepost op: 12-07-2013 01:22 u »
Welke gist heb je gebruikt?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #2 Gepost op: 12-07-2013 08:27 u »
De US-05 is als gist gebruikt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2013 08:50 u »
Andere mout dan gebruikelijk?
Infectie?

Misschien de volgende keer eens een eiwitrust? ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2013 08:54 u »
Ik denk toch dat het eerder een troebeling van de gist is. Iso-alfazuren hechten zich aan de cellen van de gist, waardoor je, als er veel gist in suspensie is, een harde bitterheid krijgt.

Heb je de pH van het beslag gemeten? En van het bier?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.136
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #5 Gepost op: 12-07-2013 08:55 u »
Heb er al eens met de microscoop naar gekeken?

Het zou verstijfseld zetmeel kunnen zijn (jodiumkleuring en dan microscopisch beoordelen) doordat het de kans niet heeft gehad om volledig omgezet te worden. Je zou dan een lager rendement en een lagere vergistingsgraad verwachten. Het laatste heb je blijkbaar geen last van.

Het zou ook een eiwit-hopflavanoide interactie kunnen zijn. Hiervan zou je verwachten dat het langzaam uitzakt.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #6 Gepost op: 12-07-2013 08:57 u »
Deze zak pale mout heb ik al meerdere malen gebruikt zonder dat me dit zo duidelijk opgevallen is.

De troebelheid gaat niet weg als het bier wat warmer wordt. Dus geen koudewaas lijkt me.

Voor een witbier zou deze troebelheid knap gedaan zijn. Maar ik weet niet wat de oorzaak is en kan het waarschijnlijk ook niet reproduceren.



Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #7 Gepost op: 12-07-2013 09:08 u »
De oorzaak hier kan van alles zijn: gist, eiwit, beta-glucanen.
Heb je iets (niet) met je water gedaan? Normaal gebruik je in dit bier toch aardig wat calcium?

Ik kan me goed voorstellen dat het iets te maken heeft met de (te) hoge temperatuur en/of de problemen met je filter. Als er (te) veel beta-glucanen in je wort komen kan je een hardnekkige waas krijgen. Dat is ook soms zo met bv. haver.

Repareren kan evt. met gelatine, dat zal de smaak waarschijnlijk ook verbeteren.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #8 Gepost op: 12-07-2013 09:14 u »
Door de smaak heb ik ook het idee dat het gist is maar ik zal het vandaag eens gaan onderzoeken.

De pH van het beslag was 5.4 nadat het beslag aangezuurd was met 4,5 ml melkzuur. Normaal zuur ik dit bier aan met fosforzuur. Dus dat is wel een verschil. Kan melkzuur verouderen en daardoor dergelijke problemen geven?

Het volgende zal ik vandaag eens meten:
pH meten
SG opnieuw meten
Met jodium kleuren en met de microscoop bekijken. Wat zou ik dan moeten zien bij nog aanwezig verstijfselt zetmeel?



Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.136
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #9 Gepost op: 12-07-2013 09:18 u »
Met jodium kleuren en met de microscoop bekijken. Wat zou ik dan moeten zien bij nog aanwezig verstijfselt zetmeel?

Kleine bruin-rood gekleurde korreltjes.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #10 Gepost op: 12-07-2013 09:20 u »
Waterbehandeling met brouwzouten doe ik steeds minder. In deze variant heb ik het lokale water niet behandeld met brouwzouten. Voorheen deed ik dit inderdaad wel met dit bier, goed geheugen Geert.

Gelatine, hoeveel heb ik dan ongeveer nodig op een fustje van 9 liter? Ik neem aan eerst oplossen in warm water en dan aan het fust toevoegen. Het is wel al verzadig met koolzuur dus maar afwachten of het bier niet direct omhoog komt na het toevoegen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #11 Gepost op: 12-07-2013 10:16 u »
Zojuist wat metingen aan het bier gedaan:

pH is 4,16

7,8 Brix

SG met hydrometer is 1019

1 druppel Betadine opgelost in 5 ml bier. Hiervan 1 druppel op een telkamer gelegd met een afdekglaasje.
Hierin herken ik geen gist en geen bruine korreltjes bij 400x vergroting. In het raster van 2,5 um zie ik wel iets van 1/200 ste van het 2,5 um raster.

Het viel me wel op dat het opgewarmde bier in de hydrometer toch best wel helder was geworden. Dan zal het waarschijnlijk toch koudewaas zijn denk ik dan.
Of krijgt iemand met bovenstaande gegevens een andere ingeving?  :weetniet:

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 627
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #12 Gepost op: 12-07-2013 11:03 u »
Hoe lang heb je over het koelen gedaan dan?

Mijn ervaring met US-05 is dat het razendsnel uitzakt dus apart vind ik het wel als het gistsuspensie zou zijn.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #13 Gepost op: 12-07-2013 13:03 u »
Inmiddels staat het bier al 5 weken bij 6 ºC om het bier helderder te krijgen maar het helpt maar weinig.

Al een hele tijd dus. Ik vind het ook apart anders had ik er geen onderwerp voor aangemaakt.  ;)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #14 Gepost op: 12-07-2013 13:28 u »
Misschien is het een combinatie van gist en iets dat uit de (dry)hop voort komt zoals Adrie al aangeeft. Extreem gehopte bieren hebben vaak een waas... bij jou is het echter wel heel erg troebel.

Die ruwe smaak associeer ik vaak met bieren die een wat hardnekkige (gist)waas hebben, in mijn geval altijd IPA's.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #15 Gepost op: 12-07-2013 17:16 u »
Zojuist gelatineblaadjes gehaald in de supermarkt. 6 blaadjes van in totaal 10 gram dus 1,7 gram per stuk. In totaal kosten deze EUR 0,51.  :nut:

Hiervan 1 blaadje opgelost in 5 eetlepels water en dat aan het aangebroken fustje toegevoegd en even wat geroerd. In dit fustje zit nog iets van een liter of 5. Als dit goed lukt dan doe ik morgen de andere 2 fustjes.

Alvast allemaal bedankt voor het meedenken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #16 Gepost op: 12-07-2013 18:30 u »
Ik vraag me af of een paar ml CaCl2 toevoegen ook had gewerkt?
Ik weet niet wat voor doseringen je zou moeten aanhouden, maar flocculentie is een actief proces waarbij calcium een belangrijk ion is.

Vooral omdat je zegt dat je in dit bier normaliter meer calcium gebruikt?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #17 Gepost op: 13-07-2013 15:52 u »
Zojuist gelatineblaadjes gehaald in de supermarkt. 6 blaadjes van in totaal 10 gram dus 1,7 gram per stuk. In totaal kosten deze EUR 0,51.  :nut:

Hiervan 1 blaadje opgelost in 5 eetlepels water en dat aan het aangebroken fustje toegevoegd en even wat geroerd. In dit fustje zit nog iets van een liter of 5. Als dit goed lukt dan doe ik morgen de andere 2 fustjes.

Alvast allemaal bedankt voor het meedenken.
Ben benieuwd!
Je hebt er misschien niets meer aan, maar ik gebruik geloof ik altijd 1 eetlepel gelatine poeder op 20 liter bier.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #18 Gepost op: 13-07-2013 16:42 u »
Het werkt, geweldig!  :duimop:

Er is een best mooie zachte APA onderuit gekomen.

Zojuist een klein glaasje getapt met dit resultaat:



Je dosering had ik in een ander topic gelezen. Helaas had onze supermarkt geen gelatinepoeder anders had ik dat advies preciezer kunnen volgen. Maar ik denk dat dit wel ongeveer in de richting komt.

De hoeveelheid schuim die ontstond bij het toevoegen was niet veel. Dit fust kan ik vanavond gebruiken bij een feestje en die andere twee fustjes zal ik ook voorzien van een opgelost blaadje gelatine. 

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #19 Gepost op: 13-07-2013 17:12 u »
Het werkt, geweldig!  :duimop:
Fijn!

Probleem opgelost, volgende  :D

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: be
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #20 Gepost op: 14-07-2013 07:57 u »
Laat ik nu exact hetzelfde probleem hebben... Een zeer troebele IPA met een harde bittere nasmaak. Hij is vergist met S-04 en gebotteld met CBC-1 dewelke allebei zeer flocculente gisten zijn. Hij heeft wel nog maar 1 week nagisting gehad bij 23°.

Helaas is hij al gebotteld in flesjes, dus gelatine is geen optie meer. Iemand andere ideeën? Ik ben van plan de flesjes na nog 2 weken nagisten koel te zetten en een maand of 2 te wachten.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #21 Gepost op: 14-07-2013 16:27 u »
De opgeloste gelatine zou je per flesje kunnen doseren met een pipet. Alleen even het bier koelen, de dopjes eraf halen, gelatine oplossing met een pipet toevoegen en flesjes weer van een nieuw dopje voorzien.

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #22 Gepost op: 14-07-2013 18:08 u »
Raak je dan niet teveel koolzuur kwijt?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #23 Gepost op: 14-07-2013 19:13 u »
Niet als je ze goed koud zet en snel handelt. :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Oorzaak van een zeer troebele IPA?
« Reactie #24 Gepost op: 14-07-2013 20:21 u »
Raak je dan niet teveel koolzuur kwijt?

Daar heb ik wel eens aan gerekend maar die hoeveelheid koolzuur die je kwijt raakt is heel erg klein. Het meeste koolzuur zit opgelost in je bier. Om een paar tiende Volume% CO2 kwijt te raken moet je echt meerdere malen het dopje verwijderen en dan weer druk laten opbouwen.

Inderdaad gewoon een dag koud wegzetten op 6 ºC en dan per flesje dopje eraf, gelatine oplossing erbij en dopje er weer op. 

Tags: brouwzouten