Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 24-05-2014 Brand Bierbrouwwedstrijd 2014  (gelezen 104755 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
24-05-2014 Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Gepost op: 11-07-2013 12:21 u »
Aan dit bericht is sinds 22 januari 2014 het wedstrijdreglement en het op die datum gepubliceerde persbericht gekoppeld. Inmiddels is er een aanpassing gekomen van het reglement. Het is toegestaan om Engelse hopsoorten te gebruiken mits er geen sprake is van een Engelse IPA. De bedoeling is dat een uitgesproken IPA gebrouwen wordt!



Volgend jaar dus weer!

Info Coen Dekker: Rest mij jullie nog een vraag te stellen. Brand Bier is weer van plan om volgend jaar (2014) een Bierbrouwwedstrijd te organiseren. Omdat wij nu nog in de orientatiefase zitten, zijn wij erg benieuwd naar welk bier jij graag eens zou willen proberen te brouwen als mogelijke inzending voor volgend jaar. Is het misschien een IPA, een Dubbel of Tripel of misschien iets heel anders?
Laat het mij weten door mij jouw idee per mail naar mij te sturen. Mogelijk zullen we afhankelijk van jouw reactie een type kiezen waar we volgend jaar de Brand bierbrouwwedstrijd mee zullen organiseren.

Hopbier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #1 Gepost op: 11-07-2013 12:27 u »
Is het mogelijk aan dit topic meteen een poll te koppelen?


Offline Brouwerstraat

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Tripel
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #2 Gepost op: 11-07-2013 12:46 u »
Is het mogelijk aan dit topic meteen een poll te koppelen?

Het zou mooi zijn als ze gewoon het winnende bier origineel houden....

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #3 Gepost op: 11-07-2013 13:38 u »
Het zou mooi zijn als ze gewoon het winnende bier origineel houden....

Lijkt mij ook leuker. Laat de creativiteit voorop staan! Voor binnen de lijntjes brouwen hebben we immers al de andere wedstrijden.

Wat mij betreft: stel een bierprofiel op (kleur, bitterheid, alcoholgehalte, geur, smaak, nasmaak, mondgevoel, alles met een marge) en laat ons met deze gegevens een zo lekker mogelijk bier ontwerpen en brouwen. Of maakt het nog breder en "poŽtischer": stel een profiel op met associaties die de drinker bij het bier moet krijgen: "het bier moet smaken naar de eerste lentedag" of "het bier moet de perfecte compaan zijn bij de bbq". Mogelijkheden te over, maar alsjeblieft niet weer een wedstrijd waarin we de commercieel reeds ingekleurde bierstijlen moeten imiteren.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #4 Gepost op: 11-07-2013 14:14 u »
Ik reageerde puur op de eerste post.
Hierin wordt door Coen Dekker gevraagd naar een biertype welke de hobbybrouwers graag zouden willen brouwen.
Dat kun je het beste vangen in een poll.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #5 Gepost op: 11-07-2013 15:15 u »
Heeft iemand eigenlijk al eens de nieuwe vervangende T-Shirts binnengekregen?

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #6 Gepost op: 11-07-2013 16:46 u »
Nope... Nog niet binnen gehad!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #7 Gepost op: 11-07-2013 17:18 u »
Het zou mooi zijn als ze gewoon het winnende bier origineel houden...

Dat proberen ze ook zo veel als mogelijk is, is mijn ervaring tot nu toe.
Een paar weken geleden heb ik met de brouwers van Brand gesproken om te kijken hoe het door mij gebrouwen bier het beste bij Brand gebrouwen kan worden. Naar mijn opmerkingen werd serieus geluisterd. Ik heb hierover een goed gevoel.

Biertype? Een porter lijkt mij een mooie uitdaging. Je kunt daarbij veel kanten op. Een verfrissende cleane versie of een zware fruitige, het kan allemaal. Zelf koudhoppen, honing en Amerikaanse hoppen behoren tot de mogelijkheden. Kortom een mooi biertype dat nog veel te weinig onze aandacht heeft.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #8 Gepost op: 11-07-2013 17:31 u »
Kortom een mooi biertype dat nog veel te weinig onze aandacht heeft.
Wie schaar je hier onder "ons"?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #9 Gepost op: 11-07-2013 18:14 u »
Wie schaar je hier onder "ons"?

De gemiddelde hobbybrouwer die ik ken. In andere landen dan dat anders liggen.
Volgens mij wist je dit antwoord al.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #10 Gepost op: 11-07-2013 18:22 u »
Het zou mooi zijn als Brand uitging van "onze" (;)) biertypenbeschrijvingen. Eventueel met aanvullende eisen / beperkingen (of uitbreidingen). Dat zou een hoop onduidelijkheid schelen :proost:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #11 Gepost op: 11-07-2013 18:25 u »
De gemiddelde hobbybrouwer die ik ken.
Ah, ik herkende me ook al niet in dat profiel. ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.741
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #12 Gepost op: 11-07-2013 19:13 u »
Had het mailtje ook gehad. Ik denk aan een biertje wat niet te extreem is en je goed aan een breder publiek kan introduceren. De kans dat het overeind blijft is dan ook groter. Zal nog eens nadenken over wat ik ga antwoorden.

Leuk dat we hier in betrokken worden. :brouwen:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #13 Gepost op: 11-07-2013 19:17 u »
Het zou mooi zijn als Brand uitging van "onze" (;)) biertypenbeschrijvingen. Eventueel met aanvullende eisen / beperkingen (of uitbreidingen). Dat zou een hoop onduidelijkheid schelen :proost:

Dat vind ik ook. De afgelopen keren was er zelfs met benoeming van biertypen in de opdracht nog veel onduidelijk over de werkelijke opdracht. Laat ze vooral veel tijd in de opdrachtformulering stoppen (eventueel hun marketingafdeling die aangeeft om welke consumentenbehoefte het gaat en wel biertype men voor ogen heeft)

Op zich is een meer consumentgerichte opdracht leuk en uitdagend maar ik ben bang dat dan vooral het verhaal de doorslag gaat geven en de bieren zelf veel minder goed te vergelijken zijn. Het wordt dan een beetje een vrije klasse verhaal.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #14 Gepost op: 11-07-2013 19:27 u »
De afgelopen keren was er zelfs met benoeming van biertypen in de opdracht nog veel onduidelijk over de werkelijke opdracht.
inderdaad, het volmout verhaal was erg onduidelijk en nooit via de officiŽle (Brand-)kanalen aangepast. :o

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #15 Gepost op: 11-07-2013 21:42 u »
Dat vind ik ook. De afgelopen keren was er zelfs met benoeming van biertypen in de opdracht nog veel onduidelijk over de werkelijke opdracht. Laat ze vooral veel tijd in de opdrachtformulering stoppen (eventueel hun marketingafdeling die aangeeft om welke consumentenbehoefte het gaat en wel biertype men voor ogen heeft)

Het mooie van de Brand-wedstrijd is mijn inziens dat je je eens niet hoeft te houden aan de Labo-definities.

Laten we vooral creatief zijn. Een biertype aanduiding is prima maar niet te veel de smaak precies omschrijven want dan is de uitdaging er uit.
Naar mijn idee zou de opdracht de kaders moeten aangeven. Dat wil zeggen: de kleurrange, de bitterheidmarges en alcoholgehalte. Verder hoort aangeven te worden welke stoffen niet gebruikt mogen worden.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #16 Gepost op: 11-07-2013 21:50 u »
Laten we vooral creatief zijn. Een biertype aanduiding is prima maar niet te veel de smaak precies omschrijven want dan is de uitdaging er uit.
Naar mijn idee zou de opdracht de kaders moeten aangeven. Dat wil zeggen: de kleurrange, de bitterheidmarges en alcoholgehalte. Verder hoort aangeven te worden welke stoffen niet gebruikt mogen worden.

Inderdaad hoef je smaakcriteria niet te omschrijven, dat is aan de brouwer, maar stel wel eenduidige criteria op waar een bier aan moet voldoen en communiceer deze ook duidelijk. Daar heeft het bij de vorige edities van deze leuke competitie aan ontbroken.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #17 Gepost op: 11-07-2013 21:51 u »
Ik stuur de la luna in. Vernoemd naar mijn vriendin (een spaanse schone die dezelfde naam draagt als een sprookje over de maan) en dit biertje is een zeer donker en zwaar biertje. Dus zo zwart mogelijk maar niet de scherpe smaak dat je vaak hebt bij een donker bier. En met een geheim ingredient moet dit biertje ook een bijzondere ervaring geven wat betreft de intoxicatie! ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #18 Gepost op: 11-07-2013 22:00 u »
Laten we vooral creatief zijn. Een biertype aanduiding is prima maar niet te veel de smaak precies omschrijven want dan is de uitdaging er uit.

Ja dat is leuk...maar het is toch gebleken dat de brouwers duidelijk richtlijnen willen, zoals gebleken was bij de richtlijnen van de sterke blonde... meerdere pagina's discussie over de term volmout... :nut: :weetniet:  En als er geen richtlijnen voor de brouwers zijn zijn er dus ook geen strakke richtlijnen voor de keuring... dus creatief is leuk..maar voor een wedstrijd moeten er gewoon een "hokje" gecreŽerd  worden waar tussen het bier moet vallen...  :)

Naar mijn idee zou de opdracht de kaders moeten aangeven. Dat wil zeggen: de kleurrange, de bitterheidmarges en alcoholgehalte.

Gewoon een biertype noemen en de marges houden zoals ze al reeds beschreven staan. Dan weet iedereen waar over gepraat wordt en binnen de biertypes is al voldoende  ruimte om creatief te zijn...

Verder hoort aangeven te worden welke stoffen niet gebruikt mogen worden.

Dat dan als enigste toevoeging wegens de beperking van en installatie van de grote commerciŽle... ;) ;D


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #19 Gepost op: 11-07-2013 23:26 u »
Ja dat is leuk...maar het is toch gebleken dat de brouwers duidelijk richtlijnen willen, zoals gebleken was bij de richtlijnen van de sterke blonde... meerdere pagina's discussie over de term volmout... :nut: :weetniet:  En als er geen richtlijnen voor de brouwers zijn zijn er dus ook geen strakke richtlijnen voor de keuring... dus creatief is leuk..maar voor een wedstrijd moeten er gewoon een "hokje" gecreŽerd  worden waar tussen het bier moet vallen...  :)

Gewoon een biertype noemen en de marges houden zoals ze al reeds beschreven staan. Dan weet iedereen waar over gepraat wordt en binnen de biertypes is al voldoende  ruimte om creatief te zijn...

Dat dan als enigste toevoeging wegens de beperking van en installatie van de grote commerciŽle... ;) ;D

Zucht... Wanneer komen we ooit van die hokjes geest af. Brouwerijen gaan juist buiten de hokjes als ze iets nieuws op de markt willen brengen. Zo heeft Heineken de nodige jaren geleden de Tarwebok geÔntroduceerd in Nederland. Een dergelijk bier kenden we toen nog niet in Nederland. En de Tarwebok van Heikenen is toch echt wel anders van smaak dan de dunkles weizen van onze ooster buren.

Bij het ontwikkelen van mijn Blozende Blonde heb ik bewust er voor gekozen niet het pad op te gaan dat de meeste hobbybrouwers bewandelen. Volgens mij hoor je onderscheidend bezig te zijn. In ieder geval heeft het bij mij gewerkt...

Het uitsluiten van ingrediŽnten is noodzakelijk omdat voldaan moet worden aan de HACCP voorschriften. Zo mogen niet alle kruiden worden gebruikt. Bij Brand wil men zo veel mogelijk duurzame grondstoffen gebruiken. Toch zaken om rekening mee te houden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #20 Gepost op: 12-07-2013 08:15 u »
Wanneer komen we ooit van die hokjes geest af.

De wens van duidelijkheid verwarren met "hokjes geest" is mijns inziens een grote vergissing. Vermeende "hokjes geest" of "hokjesdenken" enz is ook maar een pejoratief van mensen die zelf uiteraard ook "in hokjes denken".

Maar vaak gaat het dan om andere hokjes, wat ze niet van zichzelf doorhebben. Dit gecombineerd met het "het oog kijkt altijd van zich af"-fenomeen en misschien een soort van superioriteitsgevoel van de betichter ("ik ben beter want zij denken in hokjes en ik niet" of "mensen moeten meer doen als ik, want dat is beter dan hoe het nu gaat") geeft vervelende situaties.

Hokjes denken doet iedereen op een eigen, vaak verschillend, niveau. Dat verdwijnt dus niet zomaar.
Wat wel heel makkelijk kan verdwijnen is het "anderen betichten van hokjesdenken". Daar kan je immers gewoon mee stoppen.

Wat voor een wedstrijd naar mijn idee erg belangrijk is, is duidelijkheid en dan vooral mbt basisparameters. Zoals het volmout-probleem van de vorige keer, dat was een fundamentele fout met verstrekkende gevolgen.
Dat soort onduidelijkheid moet zeker voorkomen worden en indien het bestaat via de officiŽle kanalen gecorrigeerd/gerectificeerd worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #21 Gepost op: 12-07-2013 09:56 u »
De wens van duidelijkheid verwarren met "hokjes geest" is mijns inziens een grote vergissing. Vermeende "hokjes geest" of "hokjesdenken" enz is ook maar een pejoratief van mensen die zelf uiteraard ook "in hokjes denken".

Maar vaak gaat het dan om andere hokjes, wat ze niet van zichzelf doorhebben. Dit gecombineerd met het "het oog kijkt altijd van zich af"-fenomeen en misschien een soort van superioriteitsgevoel van de betichter ("ik ben beter want zij denken in hokjes en ik niet" of "mensen moeten meer doen als ik, want dat is beter dan hoe het nu gaat") geeft vervelende situaties.

Duidelijkheid krijg je door de kleur-, bitterheids- en alcoholgrenzen aan te geven samen met een indicatie van de smaak (bijvoorbeeld zoetig, fruitig of zurig). Dat gaf ik al eerder aan. Dat betekent dat ook ik in een hokje denk maar minder in de bestaande hokjes die veelal bepaald zijn door de bestaande bieren. Juist door een beetje af te wijken ontstaat er iets nieuws.
Het is mijn inziens daarom goed niet de bestaande Labo-indeling te hanteren. Dat is te veel van hetzelfde. Het mooie van de Brand-wedstrijd is dat je juist buiten de Labo-indeling kunt treden omdat sommige dingen minder omschreven zijn. Het geeft meer ruimte om creatief om te gaan met de materie.

Een mooi voorbeeld vind ik de hobbybakkerswedstrijd die je nu kunt volgen op de tv (Heel Nederland bakt). De deelnemers krijgen soms opdrachten om iets te bakken dat bijna niemand kent. In het recept staan de ingrediŽnten genoemd maar niet de hoeveelheden en de exacte bereidingswijze. De ingrediŽnten worden aangeleverd door de makers van het programma. Laatst moesten ze iets bakken en stond er een grote bak met eieren op elke werktafel. De verleiding was groot om het deeg veel eieren te gebruiken. Het leuke was dat in het deeg helemaal geen eieren moesten maar dat het deeg alleen met eiwit bestreken moest worden.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #22 Gepost op: 12-07-2013 09:59 u »
Een mooi voorbeeld vind ik de hobbybakkerswedstrijd die je nu kunt volgen op de tv (Heel Nederland bakt). De deelnemers krijgen soms opdrachten om iets te bakken dat bijna niemand kent. In het recept staan de ingrediŽnten genoemd maar niet de hoeveelheden en de exacte bereidingswijze. De ingrediŽnten worden aangeleverd door de makers van het programma. Laatst moesten ze iets bakken en stond er een grote bak met eieren op elke werktafel. De verleiding was groot om het deeg veel eieren te gebruiken. Het leuke was dat in het deeg helemaal geen eieren moesten maar dat het deeg alleen met eiwit bestreken moest worden.
Kan ik mij prima in vinden, echter wil ik dan niet bij de eerste de beste ronde er al uit liggen omdat het niet in de lijn/smaak van Brand ligt.
Als Brand op een bepaald type stuurt ivm HACCP, eigen inzichten of eigen type producten dan moeten ze dat vooraf duidelijk communiceren.

Bij het programma waar je het over hebt zie ik namelijk niemand afvallen met de mededeling 'lekker, maar niet wat ik zoek'.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #23 Gepost op: 12-07-2013 10:02 u »
...
Dat was, zonder het te benoemen als hokjesdenken, daarvoor toch ook al genoemd? :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
« Reactie #24 Gepost op: 12-07-2013 11:44 u »
Kan ik mij prima in vinden, echter wil ik dan niet bij de eerste de beste ronde er al uit liggen omdat het niet in de lijn/smaak van Brand ligt.
Als Brand op een bepaald type stuurt ivm HACCP, eigen inzichten of eigen type producten dan moeten ze dat vooraf duidelijk communiceren.

Bij het programma waar je het over hebt zie ik namelijk niemand afvallen met de mededeling 'lekker, maar niet wat ik zoek'.

Over al dan niet volmout was volgens mij het enige waar de vorige keer onduidelijkheid over bestond. Dat had inderdaad beter gecommuniceerd moeten worden.

Verder waren de kaders wel duidelijk. Met uitzondering dus dat het wort niet voor 100% uit gerste- en tarwemout hoefde te komen.
Als je Podjebier #24 had beluisterd had je zelfs kunnen horen dat Brand een fruitige blonde zocht. En iedereen die weet hoe Brand zich graag profileert wist dat het een hoppig bier moest zijn. Maar ook dat stond in het regelement.


Blijft de vraag welke spannende biersoort volgend jaar gebrouwen zou moeten worden.
Welke richting gaan we uit? Licht van kleur (is als twee keer geweest)? Zwaar? Of juist licht van alcohol?
Waarin zit de uitdaging voor ons hobbybrouwers en wat zou de consument graag willen drinken?

Laten we vooral ons vooral hiermee op dit moment mee bezig houden. Daarna kan gecommuniceerd worden over de specificaties waaraan voldaan moet worden.

Tags: