Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Afkoelen  (gelezen 1830 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rem

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Afkoelen
« Gepost op: 02-07-2013 21:59 u »
Beste mede brouwers!

Ik ben al een tijdje aan het brouwen met de blikken, en vind het super om te doen!
Alleen loop ik in ieder proces tegen een probleem aan, namelijk het zo snel mogelijk laten afkoelen van mijn brouwsel. Meestal duurt dit ongeveer 3 uur, heeft er iemand enig idee hoe ik dit zo snel/goedkoop mogelijk kan doen?

Alvast bedankt!

Remco

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Afkoelen
« Reactie #1 Gepost op: 02-07-2013 22:01 u »
Heb je wel een koeler?
Zoek maar eens op koelspiraal, tegenstroomkoeler en/of platenkoeler. :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Afkoelen
« Reactie #2 Gepost op: 02-07-2013 23:09 u »
Of kijk bij de tag koelen.

Een eenvoudige methode is overigens het gistvat in bad met koud water zetten en zo nu en dan een gedeelte van het water vernieuwen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.169
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Afkoelen
« Reactie #3 Gepost op: 03-07-2013 09:00 u »
Heb je wel een koeler?
Zoek maar eens op koelspiraal, tegenstroomkoeler en/of platenkoeler. :)

Voorzichtig, zo zonder koken dus als je 1 van deze bovenstaande opties wil gebruiken bij blikbrouwen wel goed desinfecteren


Wat ik destijds deed met blikbrouwen was dat de laatste liters die erbij moesten uit goed gekoeld (ijswater) bestond.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Afkoelen
« Reactie #4 Gepost op: 03-07-2013 10:46 u »
Bij blikbrouwen hoef je helemaal niet zo heet water te gebruiken.
Gewoon koud kraanwater aangevuld met heet water (of andersom) zodat je op de gewenste vergistingstemperatuur uitkomt.

Tags: koelen