Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koffie in bier  (gelezen 17835 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Koffie in bier
« Gepost op: 23-06-2013 15:44 u »
Nu zijn er speciale mouten die een koffie aroma aan je bier geven. Maar wat zal het effect zijn van koffie toevoegen bij het koken? Zal dat een koffiesmaak geven aan je bier of is dit een raar idee?
Ik wil een stout export maken met een lichte koffiesmaak.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Koffie in bier
« Reactie #1 Gepost op: 23-06-2013 16:12 u »
Prima te doen. Is ook vaker gedaan.
Er is hier ergens een topic over een moccaporter te vinden via de zoekknop.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Koffie in bier
« Reactie #2 Gepost op: 23-06-2013 16:13 u »
Oke, dank voor het antwoord. Zoeken alleen op koffie levert niks op.

Offline Twentse Schapekop

  • Twents Bierbrouwers Gilde HAB
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #3 Gepost op: 23-06-2013 16:29 u »
Oscar heeft en blond bier gemaakt met koffie,

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22938.msg349348.html#msg349348

Misschien kan je hier mee verder?
Ik heb hem geproefd en hij smaakte zeer goed. :proost:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Koffie in bier
« Reactie #4 Gepost op: 23-06-2013 16:42 u »
Koffieporter, espressostout enz.
Een beetje enthousiasteling brand z'n boontjes ook nog zelf... ;)

Offline Renť K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Koffie in bier
« Reactie #5 Gepost op: 23-06-2013 17:40 u »
Een andere optie is zoiets als hier te zien is. De koffiesmaak hoeft dan niet in het gebrouwen bier te zitten maar geef je dan tijdens het tappen mee. Het is natuurlijk wel een vrij prijzige oplossing.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #6 Gepost op: 23-06-2013 17:50 u »
Ik heb net een stout gemaakt.
2 batches: 1 met toevoeging koffiebonen (als koudhop-achtige toevoeging tijdens nagisting) en 1 zonder die toevoeging.

Ik moet zeggen: de batch zonder toevoeging heeft een subtiele koffiesmaak: prima.
De batch met toevoeging is "overdone". Smaakt naar espresso.
Het kan liggen aan de hoeveelheid toegevoegde koffie: 90 gram op 10 liter is wat veel blijkbaar...

Overigens heb ik ook lactose toegevoegd, heul veel hop en een startSG van rond de 1100.
Gewoon, omdat het kan en ik zin had in wat experimenteren.

Mijn conclusie: ik voeg in het vervolg geen koffie meer toe (want koffiesmaak uit gebrande mout is subtieler en toch voldoende), geen lactose meer toevoegen in Rissig bier (want het smaakt nu als zoete koude hoppige koffie met een berg alcohol)

Mijn 2 centen over koffietoevoeging bij een Stout.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Koffie in bier
« Reactie #7 Gepost op: 23-06-2013 19:23 u »
Ik heb net een stout gemaakt.
2 batches: 1 met toevoeging koffiebonen (als koudhop-achtige toevoeging tijdens nagisting) en 1 zonder die toevoeging.

Ik moet zeggen: de batch zonder toevoeging heeft een subtiele koffiesmaak: prima.
De batch met toevoeging is "overdone". Smaakt naar espresso.
Het kan liggen aan de hoeveelheid toegevoegde koffie: 90 gram op 10 liter is wat veel blijkbaar...

Overigens heb ik ook lactose toegevoegd, heul veel hop en een startSG van rond de 1100.
Gewoon, omdat het kan en ik zin had in wat experimenteren.

Mijn conclusie: ik voeg in het vervolg geen koffie meer toe (want koffiesmaak uit gebrande mout is subtieler en toch voldoende), geen lactose meer toevoegen in Rissig bier (want het smaakt nu als zoete koude hoppige koffie met een berg alcohol)

Mijn 2 centen over koffietoevoeging bij een Stout.

Oke, dus een te sterke koffiesmaak. En als je nu een pot koffie zet en die gebruikt en toevoegt aan het eind van het koken? Blijft er dan misschien een subtiele maar iets sterkere koffiesmaak over.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #8 Gepost op: 23-06-2013 19:52 u »
Oke, dus een te sterke koffiesmaak. En als je nu een pot koffie zet en die gebruikt en toevoegt aan het eind van het koken? Blijft er dan misschien een subtiele maar iets sterkere koffiesmaak over.

Ja, dat zou kunnen werken.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Koffie in bier
« Reactie #9 Gepost op: 23-06-2013 20:11 u »
Ja, dat zou kunnen werken.

Ik ga dat in de toekomst eens proberen. Een espresso of 5 op 15 liter moet kunnen denk ik. :brouwen:

Offline Emperor

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #10 Gepost op: 23-06-2013 20:41 u »
Je kunt de koffie koud extraheren, en toevoegen bij de nagisting.
Op deze wijze heb ik een koffiebier gebrouwen dat zeer veel aftrek had onder de vrienden.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: Koffie in bier
« Reactie #11 Gepost op: 12-03-2015 07:38 u »
Ik heb een klein 5 liter gistflesje, ik wil daar wat gebrande koffiebonen aan toevoegen tijdens het nagisten / lageren. Iemand een idee hoeveel ik er bij zal doen? Ik snap dat het een beetje gissen is, maar wil het gewoon proberen.

Patrick

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Koffie in bier
« Reactie #12 Gepost op: 12-03-2015 07:47 u »
Ik heb een klein 5 liter gistflesje, ik wil daar wat gebrande koffiebonen aan toevoegen tijdens het nagisten / lageren. Iemand een idee hoeveel ik er bij zal doen? Ik snap dat het een beetje gissen is, maar wil het gewoon proberen.

Patrick
Persoonlijk zou ik niet te veel gebruiken 1 g de liter en even in de oven gooien tegen bacteriŽn.
Dit eens proberen en aanpassen naar smaak.
Koffie heeft qua smaak wel redelijk snel de neiging weg te trekken vind ik dus regelmatig een flesje opentrekken. (Dat mag ook zonder doktersrecept ;) )

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.440
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Koffie in bier
« Reactie #13 Gepost op: 12-03-2015 08:49 u »
Ik heb zelf nog maar 2 keer een koffiebier op, maar beide keren vond ik het smaken, zoals de koffiedrab uit koffiefilter ruikt na het koffiezetten. Niet lekker dus :)  Terwijl ik wel groot koffiefanaat ben.
 
Mocht de smaak bevallen, dan hoor ik graag hoe jullie het gedaan hebben, want dan ga ik het ook een keer proberen.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: Koffie in bier
« Reactie #14 Gepost op: 12-03-2015 09:02 u »
Persoonlijk zou ik niet te veel gebruiken 1gr de liter en even in de oven gooien tegen bacteriŽn.
Dit eens proberen en aanpassen naar smaak.
Koffie heeft kwa smaak wel redelijk snel de neiging weg te trekken vind ik dus regelmatig een flesje opentrekken.  ( dat mag ook zonder doktersrecept ;) )
Als ik de gebrande bonen in de oven gooi, worden ze denk ik nog verder gebrand? Goed idee om er weinig in te doen. Ik probeer het wel. Ik laat het flesje een paar maanden staan.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Koffie in bier
« Reactie #15 Gepost op: 12-03-2015 09:13 u »
Bonen gewoon zo er in doen, gaat prima zonder problemen. Ik zou ook voor 1 a 2 gram per liter gaan. De smaak overheerst snel.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #16 Gepost op: 12-03-2015 09:24 u »
Ik heb 2x koudgetrokken koffie toegevoegd bij het nagisten. Hoewel de schuim van het bier beter leek te zijn, werd het bier na een maand of 4 hartstikke muf, net als een oude koffiefilter. Een flesje die vrij lang in de koelkast had gestaan had daar geen last van. Voordat het bier muf was, was het wel heel lekker.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: Koffie in bier
« Reactie #17 Gepost op: 12-03-2015 09:29 u »
Ik heb 2x koudgetrokken koffie toegevoegd bij het nagisten. Hoewel de schuim van het bier beter leek te zijn, werd het bier na een maand of 4 hartstikke muf, net als een oude koffiefilter. Een flesje die vrij lang in de koelkast had gestaan had daar geen last van. Voordat het bier muf was, was het wel heel lekker.
Was dat ook met boontjes gedaan? Koel bewaren is hier dus de sleutel?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.082
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Koffie in bier
« Reactie #18 Gepost op: 12-03-2015 11:25 u »
Er zit altijd bier in mij  :proost:

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #19 Gepost op: 12-03-2015 12:06 u »
Was dat ook met boontjes gedaan? Koel bewaren is hier dus de sleutel?

Nee koudgetrokken koffie, gemalen koffie 24 uur laten trekken in water. Hierna de koffie drab eruit filteren. Ik verwacht dat door het filteren de koffie is geoxideerd waardoor deze later muf werd.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Koffie in bier
« Reactie #20 Gepost op: 12-03-2015 12:33 u »
De manier die ik heb gebruikt is een sterke cold brew maken met een goede toddy (ik heb deze: http://www.amazon.com/Hario-Mizudashi-Coffee-600ml-MCPN-7B/dp/B0009MZ67Q), en de koffie toevoegen bij het bottelen. Eerst experimenteren met een paar glaasjes bier, en koffie toevoegen tot het goed zit. In mijn geval was dat 1 deel koffie op 20 delen bier. Geen idee of dat bier lang bewaart.

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
  • Brouwen aan een betere toekomst
Re: Koffie in bier
« Reactie #21 Gepost op: 12-03-2015 12:53 u »
Na een diner nemen sommige mensen graag een kopje koffie, espresso of zo.
Voor een kookclub waar ik bij zit heb ik een stout gebrouwen met 5 gram hele koffiebonen (type Roma)per liter bij de tweede gisting gedaan voor 1 week. Dit om het kopje koffie te vervangen. We hadden als thema dat in ieder gerecht bier moest zitten, vandaar. Samen met een stuk chocolade was dit heerlijk.
Met die 5 gram per liter geef je echt een stevige koffiesmaak aan je bier.

Wil je dus een wat zachtere smaak zoals bijvoorbeeld de Emilisse espresso stout kun je volgens mij op 2 gram hele bonen per liter gaan zitten.

Na toevoeging van de bonen ging het bier weer gisten bij mij, er zit dus nog wat vergistbare suiker in die bonen :D

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #22 Gepost op: 12-03-2015 13:35 u »
Na een diner nemen dommige mensen graag een kopje koffie, espresso of zo.
Ik had eerst niet door dat dit een spelfout was, en voelde me dus eerst redelijk beledigd... Een goeie espresso-stout/porter lijkt me ook heerlijk na het diner. ^-^  :degroeten:

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #23 Gepost op: 12-03-2015 13:40 u »
Kom naar het bierfestival in Groningen zou ik zeggen, daar wordt een masterclass gegeven over koffie en bier.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: Koffie in bier
« Reactie #24 Gepost op: 12-03-2015 14:23 u »
Kom naar het bierfestival in Groningen zou ik zeggen, daar wordt een masterclass gegeven over koffie en bier.
Klinkt goed, wanneer en waar is dat dan?

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #25 Gepost op: 13-03-2015 10:33 u »
10, 11 en 12 april in de Martinikerk in Groningen. Zie: http://www.bierfestivalgroningen.nl/

Offline Heersert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #26 Gepost op: 25-03-2015 16:45 u »
Misschien roep ik iets totaal doms (kom net om de hoek kijken) maar wat gebeurt er als je bij het bottelen van je bier een of 2 koffiebonen in het flesje gooit?

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #27 Gepost op: 25-03-2015 18:52 u »
Misschien roep ik iets totaal doms (kom net om de hoek kijken) maar wat gebeurt er als je bij het bottelen van je bier een of 2 koffiebonen in het flesje gooit?
Dingen in flesje gooien, behalve bottelsuiker en evt. gist, is meestal geen goed idee. Tenminste, ik heb nog nooit positieve ervaringen gehoord met ingrediŽnten toevoegen bij het bottelen, zoals bijvoorbeeld hop. Je kunt niet controleren hoe lang het in contact is met je bier en ik weet van iemand die extra hop in de fles gegooid heeft, dat er geen schuim meer over bleef. Koffie kun je mooi toevoegen tijdens het lageren.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.097
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Koffie in bier
« Reactie #28 Gepost op: 25-03-2015 18:55 u »
Misschien roep ik iets totaal doms (kom net om de hoek kijken) maar wat gebeurt er als je bij het bottelen van je bier een of 2 koffiebonen in het flesje gooit?

Geen idee. Probeer het eens. je kunt hooguit de pech hebben dat het een overschuimer wordt. Ik denk wel dat je wat koffiesmaak meekrijgt.

Er is een koffielikeur waarbij je 43 koffiebonen in een sinaasappel prikt en dit een tijd in 1 liter alcholisch suikerwater laat extraheren. Dit geeft een hele duidelijke koffiesmaak.
Op een flesje bier (300 ml) zou je dan zo'n 10 bonen nodig hebben als het extractierendement vergelijkbaar is.

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Koffie in bier
« Reactie #29 Gepost op: 25-03-2015 21:31 u »
1 flesje met 1 , 1 flesje met 2 , 1 flesje met 3 enz
Cheers

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.097
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Koffie in bier
« Reactie #30 Gepost op: 25-03-2015 21:40 u »
1 flesje met 1 , 1 flesje met 2 , 1 flesje met 3 enz
Cheers

Een november experiment is geboren  :D

Offline Heersert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #31 Gepost op: 25-03-2015 22:26 u »
Ik heb een keer een koffie likeur gemaakt met hele bonen laten trekken in alcohol en wat ander spul. Nou ik had ze iets te lang er in laten trekken (ongeveer 3 maanden te lang) die likeur daar kreeg de cafeÔne verslaafde nog Hartkloppingen van. Zo dronken als een garnaal in bed liggen met een razend hart alsof je de marathon 3 keer aan het rennen bent...

Maar hij was wel erg lekker :)

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #32 Gepost op: 17-04-2017 14:03 u »
Kun je van ongebrande koffie geen bier brouwen?

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Koffie in bier
« Reactie #33 Gepost op: 17-04-2017 15:13 u »
't Lijkt me dat je van groene bonen geen bier kan maken, tenzij het mogelijk is om van de stof waarvan de groene bonen (koffiebes-kern)  gemaakt zijn, een complexe of eenvoudige suiker te maken. Het is, geloof ik, geen zetmeel, waarvan de kern gemaakt is. Eens geprobeerd groene bonen te malen en met amylase te behandelen, kijken of er iets zoets uitkomt?

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #34 Gepost op: 17-04-2017 15:31 u »
Wat is amylase?

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Koffie in bier
« Reactie #35 Gepost op: 17-04-2017 15:57 u »
Wat is amylase?

Een enzym dat zetmelen omzet in suikers.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Koffie in bier
« Reactie #36 Gepost op: 17-04-2017 18:15 u »
Ik heb een keer 20 L stout gebrouwen. Na de hoofdgisting ongeveer twee weken 50 g espressobonen in het jongbier gehad. Erg lekker, Maar als ik het nog nogmaals doe dan hou ik het bij 20g / 20L ongeveer :-)

Offline bello

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie in bier
« Reactie #37 Gepost op: 18-04-2017 10:55 u »
Waar kan ik  amylase kopen?

Online beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Koffie in bier
« Reactie #38 Gepost op: 18-04-2017 12:02 u »
5% brown malt in stort. Overheerlijk na 6 mnd

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Koffie in bier
« Reactie #39 Gepost op: 18-04-2017 12:07 u »
Waar kan ik  amylase kopen?

Wordt gratis bijgeleverd met de mout  ;)
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/enzymen.html

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.190
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Koffie in bier
« Reactie #40 Gepost op: 18-04-2017 12:11 u »
Waar kan ik  amylase kopen?
Zit in je mout.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Koffie in bier
« Reactie #41 Gepost op: 18-04-2017 12:37 u »
Zit in je mout.
En in je speeksel!  >:D

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Koffie in bier
« Reactie #42 Gepost op: 18-04-2017 12:45 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptBrown ale
Brouwdatum05-02-2017
BierstijlBrown Ale
Volume21,5
Begin SG1,054 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,8%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)32 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement91,1 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Culemborg, Nederland
1,50 mlMelkzuur
9,62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
72 mg/l6 mg/l21 mg/l270 mg/l9 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,8 %
0,54 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC11,9 %
0,33 kgCara-amberWeyermann70 EBC7,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gColumbusbellen16,7%60 min.30,1 IBU
35,0 gBramling Crossbellen6,0%10 min.6,3 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
100,00 gKoffie,  koud getrokkensmaakstofkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
19,0 gNottingham (-)bovengist
5,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 įC
Max. temp. hoofdvergisting0,0 įC
Eind temp. hoofdvergisting0,0 įC
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting18,0 įC
Start lagering26-02-2017
Temp. lagering0,0 įC


Dit is mijn laatste brouwsel. De 100 g koffie is eigenlijk 2 nespresso's erin 5 minuten voor het koken, maar op het totale volume was daar niets van terug te proeven.
Ik heb contact gehad met Rik van Bird Brewery om te vragen hoe zij die milde koffiesmaak aan hun nognietnaarhuismus kregen. Hij adviseerde me om te 'koud bonen' ;)
Ik heb in de nagisting zo'n 24 uur voor het bottelen 3 g/L gebrande koffiebonen in een hopzakje erbij gedaan. Dit geeft een aroma van koffie en uiteraard ook wat smaak, maar is naar mijn mening precies goed. Het is geen overheersend koffiebier geworden, maar een bier met subtiel koffiearoma.
De bonen heb ik eerst 15 min. op 160 graden in de oven gehad en warm in het bier gedaan.

De oplettende lezer ziet dat er behoorlijk overgeŽnt is met de gist. Dit kwam door een domme rekenfout mijnerzijds. Het heeft wel als resultaat gehad dat ie als een malle vergistte. ;D

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Koffie in bier
« Reactie #43 Gepost op: 19-04-2017 08:43 u »
Ikzelf zou pilsmout gebruiken ipv pale mout omdat deze laatste de koffiesmaak verbasterd, ik voeg bij de nagisting sterke geconcentreerde versgezette koffie heet toe, omdat mijns inziens (maar ik kan verkeerd zijn) koffie het meest smaak afgeeft als je hem vers zet.
mvg

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.029
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #44 Gepost op: 19-04-2017 21:27 u »
Ikzelf zou pilsmout gebruiken ipv pale mout omdat deze laatste de koffiesmaak verbasterd, ik voeg bij de nagisting sterke geconcentreerde versgezette koffie heet toe, omdat mijns inziens (maar ik kan verkeerd zijn) koffie het meest smaak afgeeft als je hem vers zet.
mvg

Ik heb gisteren ook een koffiebier gebrouwen en daar vienna mout voor gebruikt in plaats van pilsmout omdat naar mijn idee dit de smaak van de koffie juist versterkt. Een smaak wordt namelijk vaak gedragen door een andere smaak.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Koffie in bier
« Reactie #45 Gepost op: 19-04-2017 22:56 u »
Leuke tip Jacques, ik gebruik altijd pilsmout om een zo zuiver mogelijke basis te hebben vooraleer ik er de koffie toevoeg, als ik dan koffie proef is het de koffie, ik ben bang dat de smaken van mouten de koffiesmaak gaan overschaduwen, als ik dan koffie proef kan het vanalles zijn, maar vienna mout, ik ga het zeker eens proberen. Bedankt

Offline Barreltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • De draak is los!
Re: Koffie in bier
« Reactie #46 Gepost op: 20-04-2017 00:56 u »
Net twee weken geleden onze coffee quad op fles gedaan.
Koffiebonen (heel) 6 dagen lang na de hoofdgisting.
Vol koffie aroma zonder de koffie bitterheid!
Zodra de koffie smaak langzaam wegvloeit de smaak van de rozijnen en een tikkeltje choco van de mout.

Geniaal!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.029
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koffie in bier
« Reactie #47 Gepost op: 20-04-2017 21:21 u »
Leuke tip Jacques, ik gebruik altijd pilsmout om een zo zuiver mogelijke basis te hebben vooraleer ik er de koffie toevoeg, als ik dan koffie proef is het de koffie, ik ben bang dat de smaken van mouten de koffiesmaak gaan overschaduwen, als ik dan koffie proef kan het vanalles zijn, maar vienna mout, ik ga het zeker eens proberen. Bedankt

Probeer maar eens. Weense koffie is lekker...  :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.588
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Koffie in bier
« Reactie #48 Gepost op: 21-04-2017 01:37 u »
Wat is amylase?

En je weet echt niet hoe Google werkt? ???  :nut: :weetniet: Je mag hier alles vragen, maar wel eerst ff zelf zoeken hoor, komt anders nogal dom over... :-[

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amylase

Tags: