Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2013 Klasse C 1 tripel Jan van den Hoogen/Esterenbrouw

Gestart door Esterenbrouw, 20-06-2013 22:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Esterenbrouw

94 punten
Opm. keurmeester(s):
Zeer geslaagde tripel.
Mooie frisse geur. Uitnodigend. Balans hop-zoet/mout in hoofdsmaak is goed.
Mondgevoel goed, nasmaak nodigt uit tot meer. Mooie bitterheid.
Niks mis mee. Visueel perfect.

Tevens behaald 1e prijs met 94 punten op wedstrijd Lekkerste Biertje van Brabant (16.06.13)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptCarmelitoris 3 / Luie Lozzie
Kenmerk12-44 copie Carmelitoris 1
Brouwdatum11-10-2012
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1079 (8,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement90,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater32,0 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater15,9 liter
Spoelwater16,0 liter
Kooktijd80 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid26 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC72,3 %4191 gr3 EBC
Tarwemout12,8 %745 gr3 EBC
Havervlokken6,5 %375 gr4 EBC
Kristalsuiker8,4 %488 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade5,7 %10 gr10 minuten2 EBU
Saaz (CZ)3,8 %8 gr10 minuten1 EBU
Cascade5,7 %38 gr80 minuten25 EBU

Opmerkingenhop in vorm van pellets-


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)7 gr10 Min.

OpmerkingenKorrels zelf in vijzel geplet.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter300 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter23∞C
GistvoedingNutrivit
Hoeveelheid4
OpmerkingenGistslurry van Carmelitoris 2 3944 Belgian Witbier in augustus gebrouwen.



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163∞C45 minuten3,0 l/kg
268∞C20 minuten3,0 l/kg
373∞C30 minuten3,0 l/kg
478∞C5 minuten3,0 l/kg

Opmerkingenspoelwater 4 ml melkzuur toegevoegd en aan maisch 6 ml.


Tijdens vergisten 1e x gebruik gemaakt van T-control.
Vergistingstemp. bij aanvang 18 graden.
In 1 dag naar 21 ºC en daarna 4 dagen op 21 ºC.
Temp. met 1 graad per dag verhoogd naar 24 ºC en 4 dagen op 24  ºC nagegist.
Daarna 10 dagen op 6 ºC gelagerd.

Tripel voor 3e x gebrouwen aan de hand van aangepast recept van Cor vd Schans/Kleine Minstreel

de feyter

Ziet er goed uit, dit is een alternatief op karmeliet :biersmile:

Ik wil iets in dit genre gaan brouwen, wel heb ik enkele vragen:

Kan ik de suiker vervangen door witte kandijsuiker? Daar ben ik gek op :D
Ook heb ik momenteel geen havervlokken liggen is dit noodzakelijk

Alvast bedankt voor dit recept

William

Suiker of witte kandij zal niet zoveel uitmaken in de smaak.

Havermout is een goed alternatief voor havervlokken.

Jacques

Citaat van: de feyter op 28-02-2014  14:20 uKan ik de suiker vervangen door witte kandijsuiker? Daar ben ik gek op :D

Witte kandijsuiker en kristalsuiker zijn hetzelfde. Beide bestaan ze uit sucrosekristallen. Alleen de grootte van de kristallen is anders. Bij bruine kandijsuiker zit een kleine verontreiniging die voor een smaakje kan zorgen.

Pepe

De verontreiniging waar Jacques het over heeft is zover ik weet karamel.

seed7

Citaat van: Pepe op 28-02-2014  22:00 uDe verontreiniging waar Jacques het over heeft is zover ik weet karamel.

melasse,

Ingo

JAS

Dit ziet er uit als een mooi en degelijk recept!

Ik wil mij binnenkort is aan dit recept wagen. Bij vorige brouwsels heb ik vloeibare gist gebruikt, Wyeast als zowel opgekweekt uit depot.
Alleen wil voor dit brouwsel graag even niet het gedoe van giststarters hebben, daarom wil ik een korrelgist gebruiken.

Vraag: weet iemand een korrelgist die een vergelijkbaar smaakpallet heeft als de Wyeast 3944 Belgian witbier?

Jacques

Citaat van: JAS op 21-11-2015  11:48 uDit ziet er uit als een mooi en degelijk recept!

Ik wil mij binnenkort is aan dit recept wagen. Bij vorige brouwsels heb ik vloeibare gist gebruikt, Wyeast als zowel opgekweekt uit depot.
Alleen wil voor dit brouwsel graag even niet het gedoe van giststarters hebben, daarom wil ik een korrelgist gebruiken.

Vraag: weet iemand een korrelgist die een vergelijkbaar smaakpallet heeft als de Wyeast 3944 Belgian witbier?

Graag in dit board geen vragen stellen die niets te doen hebben met winnende recept. Dit board is daarvoor niet bedoeld, het is een eregalerij.

Hakeem_The_Dream

Heb zondag een poging gedaan om deze ook te brouwen. :brouwen:
Hoeveel gram bottelsuiker per liter heb je toegevoegd?

Brewmonkbrouwer

Beste,

Ik zie een aantal stappen in het vergisten.
Is er hier overgeheveld of alles in het eerste vat gebeurd?
Ook de lagering?
Ik ben wel eens benieuwd naar dit recept en zal een van de volgende weken eens een poging ondernemen.
Eerste kijken of ik aan mijn materiaal geraak in deze tijden.
Heb als beginner nog wat attributen nodig ivm met het me wat makkelijker toemaken enz.

Mvg
Dirk

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.