Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste brouwsel  (gelezen 2913 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Eerste brouwsel
« Gepost op: 27-06-2013 11:04 u »
Beste brouwers.

Ik wil graag een sterke blonde gaan brouwen en heb het volgende recept - met behulp van BrouwHulp- samengesteld.
Ik heb enkele vragen.

Is dit een recept wat een een sterke blonde benaderd, of heb ik te veel veranderd.
Waarom geeft BrouwHulp in het maischschema niet een verhoging van de temperatuur aan naar 70 of 78 graden.

Alvast bedankt voor het advies.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSterke Blonde
Brouwdatum
BiertypeSterke Blonde
Volume10,00 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,12 lWater uit Water
6,73 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,6 %
0,57 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC21,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.60 min.5,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22,6 gSaazbellen3,5%90 min.23,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 27-06-2013 11:12 u »
Waarom geeft BrouwHulp in het maischschema niet een verhoging van de temperatuur aan naar 70 of 78 graden.

Staat die dan wel in je maischschema? Je kunt meerdere maischschema's kiezen of handmatig invoeren.

Overigens mag een sterke blonde wel wat aromahop gebruiken. Voeg bijvoorbeeld 15 gram Saaz toe bij 15 minuten aan het eind van het koken en 15 gram bij vlamuit.

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 27-06-2013 11:31 u »
Staat die dan wel in je maischschema? Je kunt meerdere maischschema's kiezen of handmatig invoeren.

Overigens mag een sterke blonde wel wat aromahop gebruiken. Voeg bijvoorbeeld 15 gram Saaz toe bij 15 minuten aan het eind van het koken en 15 gram bij vlamuit.

Beste Adrie,

Het getoonde maischschema rolde zo uit BrouwHulp. Welke stap zou je toevoegen aan de 65 graden stap van een uur?

De hoptoevoeging is, denk ik,  in de plaats van toch? Anders is het wel erg veel hop.
Na de vlamuit ga ik hevelen en via een tegenstroomkoeler direct het gistvat in. Hoelang moet ik wachten voordat ik hiermee kan beginnen? Ik heb mijn tegenstroomkoeler zelf gemaakt door 2 lange koperen buizen van 12 en 15 mm in elkaar te schuiven en in de tussenruimte stroomt koud water. Koelt direct naar een graad of 18.

Dus met een brouwels van 10 liter is dat in een minuut of 20 wel gepiept.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 27-06-2013 11:36 u »
Voor een dergelijk soort bier zou ik een half uur op 63 graden maischen, een kwartier op 72 graden en dan opwarmen naar 78 graden voor een uitmaischrust van 5 minuten.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 27-06-2013 11:41 u »
Ik heb mijn tegenstroomkoeler zelf gemaakt door 2 lange koperen buizen van 12 en 15 mm in elkaar te schuiven en in de tussenruimte stroomt koud water. Koelt direct naar een graad of 18.
Hoe lang is je koeler?

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 27-06-2013 11:44 u »
Bedankt voor je advies  :groots:

Wat betreft de hoptoevoeging klopt het toch dat het in totaal 30 gram is. 15 gram bij 15 minuten aan het eind van het koken en 15 gram bij vlamuit.

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #6 Gepost op: 27-06-2013 11:50 u »
Hoe lang is je koeler?

1,5 meter en staat in een lichte hoek van 10 - 15 graden. Aan het uiteinde zit een silicone slang die direct het gistvat in loopt. Aan de hevelstang zit een kraan gesoldeerd - onder het niveau van de kookketel - zodat ik de uitstroomsnelheid kan regelen. In het gistvat zit een temperatuursonde zodat ik het afkoelproces kan monitoren.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #7 Gepost op: 27-06-2013 11:51 u »
Wat betreft de hoptoevoeging klopt het toch dat het in totaal 30 gram is. 15 gram bij 15 minuten aan het eind van het koken en 15 gram bij vlamuit.

Inderdaad. En natuurlijk nog de 60-minuten gift van 23 gram.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #8 Gepost op: 27-06-2013 12:10 u »
1,5 meter en staat in een lichte hoek van 10 - 15 graden. Aan het uiteinde zit een silicone slang die direct het gistvat in loopt. Aan de hevelstang zit een kraan gesoldeerd - onder het niveau van de kookketel - zodat ik de uitstroomsnelheid kan regelen. In het gistvat zit een temperatuursonde zodat ik het afkoelproces kan monitoren.
Dank je!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #9 Gepost op: 27-06-2013 17:22 u »
Voor een zwaar blond mag het begin SG wat omhoog. Ik zou op minimaal 1075 gaan zitten.

Verder denk ik dat de gistkeuze niet zo gelukkig is. Deze gist wil banaan aanmaken. Ik zou meer voor appelachtige esters kiezen. Je kunt daarvoor de S-04 kunnen gebruiken.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Eerste brouwsel
« Reactie #10 Gepost op: 27-06-2013 17:52 u »
1,5 meter en staat in een lichte hoek van 10 - 15 graden. Aan het uiteinde zit een silicone slang die direct het gistvat in loopt. Aan de hevelstang zit een kraan gesoldeerd - onder het niveau van de kookketel - zodat ik de uitstroomsnelheid kan regelen. In het gistvat zit een temperatuursonde zodat ik het afkoelproces kan monitoren.
Kan je een foto plaatsen? Één plaatje zegt vaak meer dan héél veel woorden   8)

Tags: