Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welke handleiding volgen?  (gelezen 4781 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rolmaatronnie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Welke handleiding volgen?
« Gepost op: 20-06-2013 14:56 u »
Hallo Brouwers,

Ik heb vorige week een Brewferm set de luxe gekocht inclusief bierkits blik. Bij deze set kreeg ik een papieren handleiding van Brouwmarkt, tevens zat er in het blik bierkits ook nog een handleiding van Brewferm en uiteraard staat er hier in de wiki ook een uitgebreide uitleg hoe je het beste kan beginnen met blikbrouwen. Alle drie de handleidingen verschillen van elkaar.

Nou is mijn vraag: Welke handleiding kan ik het beste volgen voor een eerste 'blikbrouw' ?

Tevens staat er in de handleidingen vermeld dat ik het brouwsel na een eerste hoofdgisting moet overgieten in een andere emmer om vervolgens nog na te gisten. De set die ik gekocht heb beschikt maar over een emmer.

Alvast bedankt,

Ron


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2013 15:07 u »

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2013 16:12 u »

Tevens staat er in de handlediingen vermeld dat ik het brouwsel na een eerste hoofdgisting moet overgieten in een andere emmer om vervolgens nog na te gisten. De set die ik gekocht heb beschikt maar over een emmer.


Ron
Je kan ook nagisten (lageren) in dezelfde emmer hoor, een weekje extra rekenen en de laatste dagen koeler zetten, zinkt je gist beter naar beneden. Als je gaat bottelen ga je best wel nog een 2e emmer met kraantje aanschaffen, want je moet je bier met bottelsuiker daar in mengen, terwijl de gistkoek op de bodem van je eerste emmer blijft liggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #3 Gepost op: 20-06-2013 23:07 u »
Eigenlijk zou de handleiding van de wiki moeten beginnen met de regel: vergeet de bijgeleverde handleiding...

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2013 23:16 u »
Eigenlijk zou de handleiding van de wiki moeten beginnen met de regel: vergeet de bijgeleverde handleiding...

Eigenlijk zou Brouwmarkt en/of Brouwland eens moeten inzien dat die handleidingen bar en bar slecht zijn. En dat ze eens een fatsoenlijke handleiding schrijven (of daar iemand voor inhuren die dat doet). Want die dingen kloppen gewoon niet op cruciale punten!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2013 23:53 u »
Jacques heeft al kant en klare kopij, gewoon even een sponsorstorting doen en klaar is Brouw.a..

henkg

  • Gast
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #6 Gepost op: 21-06-2013 00:14 u »
Van een medeblikker (uit Rotterdam, niet uit Medemblik)
De Wiki is correct. Geeft alle informatie. Onmisbare informatie, maar wel een beetje veel informatie voor een allereerste kennismaking. Volg in ieder geval de hoofdlijnen daaruit (o.a. temperatuur; hoeveelheid bottelsuiker). De Brewferm handleiding wordt wel steeds iets beter (minder slecht). De Brouwmarkt handleiding ken ik niet. Je kunt ze wel lezen om de informatie uit de Wiki beter te begrijpen.

Een tweede vat is handig, maar niet echt nodig. Nagisting (de Brewferm handleiding spreekt onterecht van klaren) kan ook plaatsvinden in hetzelfde vat, zonder overhevelen. Je bottelt dan direct uit het (eerste) vat.
Toevoegen van bottelsuiker (suiker 2) moet je dan direct in de flesjes doen. Bij oplossen in het (eerste) vat zou je immers alle bezonken gist weer doen opwervelen. Bottelsuiker nauwkeurig afmeten! (zie hiervoor ook weer de Wiki, en houd de daar vermelde hoeveelheden aan)

Over afmeten van de hoeveelheid toe te voegen water: het is handig om vooraf een schaalverdeling op het vat te maken, of de aanwezige schaalverdeling te ijken. De aanwezige schaalverdeling kan te onnauwkeurig zijn. Steeds precies 1 liter water toevoegen, met een viltstift een streepje zetten. Als je daarna, bij het toevoegen van water de tel kwijtraakt, heb je de schaalverdeling om het totaalvolume te controleren. Ikzelf meet niks af. Ik pleur alles bij elkaar, uiteraard nog niet de suiker 2: de bottelsuiker (wel los ik de warme blikinhoud en de suiker 1 op in warm water) en vul koud water aan tot het totaalvolume. Laten afkoelen tot onder de 25 graden, begin SG meten!, gist strooien, deksel + waterslot erop, klaar.

De suiker 1 later toevoegen: dat schijnt -zeker bij zwaardere bieren- beter te zijn. Voor een allereerste keer: gewoon alles (maar niet suiker 2) in n keer toevoegen. Staat ook als alternatief in de Wiki. Dat maakt namelijk het bepalen van het totale begin SG veel makkelijker.

Omgevingstemperatuur: Wellicht heb je geen gistkast. Dus geen verwarming, geen koeling. Ik heb wel een verwarmingsmatje, maar (nog) geen koeling. Op dit moment is de temperatuur bij mij in huis in de badkamer 25 graden. Tijdens de hoofdvergisting zou de temperatuur in het vat tot zeker 27 graden oplopen: veel te warm dus. Gelukkig wordt het binnen een paar dagen behoorlijk kouder, volgens de voorspellingen voor een langere periode.

Wanneer is het klaar: ook dat staat duidelijk in de Wiki beschreven. Vr die tijd kun je vast oefenen met je kroonkurktang. Anders dan bij een tafelmodel schijn je daar enige handigheid in te moeten krijgen.

Ik hoop iets meer duidelijkheid gegeven te hebben, niet nog meer verwarring ...

Offline rolmaatronnie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welke handleiding volgen?
« Reactie #7 Gepost op: 21-06-2013 12:31 u »
Allen, met name Henkg, hartstikke bedankt voor de uitleg. In onze kelder is een constante temperatuur van 19 graden, dit lijkt me goed. Wat betreft het overhevelen, ik zal het nagisten: circa 10 dagen in een vat tot de hoofgisting afgelopen is en dus de waterstop rustig is. Vervolgens nog een week of twee in een koelere ruimte laten staan, zonder de deksel te openen neem ik aan.

Ik ga vanmiddag de Wiki doorlezen en zal de bijgeleverde handleidingen(3) meteen weggooien.

Tags: beginner