Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 2e brouwdag 15-06-13  (gelezen 11206 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
2e brouwdag 15-06-13
« Gepost op: 16-06-2013 10:25 u »
Gisteren de 2e brouwdag gedaan en het is een Belgisch blond bier geworden (hoop ik)
Vandaag voor Vaderdag buiten een hele mooie tekening van mijn dochter ook het boek Verander water in bier mogen ontvangen.

BrouwHulp Recept uitdraai

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptpats blond
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume10,00 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
10,00 lWater uit Water
6,88 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,9 %
0,30 kgCara 20Dingemans20 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gStyrian Goldingsbellen4,6%60 min.15,9 IBU
17,0 gStyrian Goldingsbellen4,6%15 min.7,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist




Dit is mijn poging van gisteren.
Na het hopkoken en het overhevelen in het gistvat had ik ongeveer 2 liter te weinig vocht dus dit heb ik aan gevuld met water zodat ik aan de 10 liter zat.
Het is een volledig mout recept geworden en mijn begin sg was 1068.
Door de gebruikte gist stond het bier bij 20 graden 4 uur na toevoeging al te gisten.
Wederom veel plezier beleefd aan de brouwdag en nu hopen op een mooi resultaat.

Groet Patrick


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #1 Gepost op: 16-06-2013 20:42 u »
Ziet er goed uit. Je beoogde begin SG is wel wat aan de hoge kant voor een blond (dan wordt het een tripel denk ik?) dus lijkt me helemaal niet erg dat je begin SG wat lager is uitgevallen.
Als je zulke sterke Belgische bieren brouwt kun je ook overwegen om kristalsuiker toe te voegen; dan wordt het bier wat minder zwaar om te drinken.

Je moutrendement lag dus lager dan 75%. Volgende keer dat je brouwt kan je 'm bijvoorbeeld op 70% instellen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #2 Gepost op: 16-06-2013 21:07 u »
Ziet er goed uit. Je beoogde begin SG is wel wat aan de hoge kant voor een blond (dan wordt het een tripel denk ik?)
Met een SVG van 70% zou het originele begin SG uitkomen op 6,7%. Het huidige begin SG zou dan uitkomen op 6,3%. Beide zijn mooie waarden voor een blond, echter het 1073 bier zou best eens wat te volmondig kunnen uitpakken. Daarom is het huidige begin SG niet zo ongelukkig, maar wat suiker in de stort om de verwachtte SVG wat op te krikken is ook niet gek. :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #3 Gepost op: 16-06-2013 23:36 u »
Inderdaad, je zou morgen of overmorgen nog wat suiker kunnen toevoegen. Is niet nodig natuurlijk.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #4 Gepost op: 17-06-2013 19:36 u »
Dank voor de opmerkingen en adviezen  :duimop:
Ik was zelf ook wel blij met het lager uitpakken van het begin SG.
Ik heb besloten om geen extra suiker toe te voegen eigenlijk gewoon om de smaakbeleving te proberen van een moutbrouwsel.
Ik heb ook al driftig in het boek gelezen en ik zie nog zo veel dingen en mogelijkheden voor in de toekomst dat ik mij voorlopig nog niet hoef te gaan vervelen.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #5 Gepost op: 17-06-2013 21:04 u »
Eerst volgende inverstering daar ik binnenkort jarig ben wordt een goede walsmolen.
Komend weekend ga ik een hevelfilter maken van koperen buis en knelkoppelingen.
Een vraagje aangaande deze filter. Hoe maken jullie deze filter schoon aangezien het inwendige van de buis in aanraking komt met het wort.
Gewoon goed doorspoelen met heet water en voor gebruik ontsmetten?

Offline Renť K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #6 Gepost op: 17-06-2013 21:07 u »
Goed doorspoelen met water en droog opbergen. Tegen het einde van de kook doe ik de hevelfilter in het kokende wordt. Apart ontsmetten is dus niet nodig.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #7 Gepost op: 17-06-2013 21:10 u »
Misschien heb ik het verkeerd omschreven of begrepen.
Het is mijn bedoeling deze filter te gebruiken om het wort te onttrekken na het maischen dus dan is er van koken nog geen spraken toch ?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #8 Gepost op: 17-06-2013 22:02 u »
Klopt, maar desondanks hoef je hevelfilter niet steriel te zijn. Macroscopisch schoon is voldoende. :)

Offline Renť K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #9 Gepost op: 17-06-2013 22:34 u »
Misschien heb ik het verkeerd omschreven of begrepen.
Het is mijn bedoeling deze filter te gebruiken om het wort te onttrekken na het maischen dus dan is er van koken nog geen spraken toch ?

Dat klopt Patrick. Maar aangezien je na het maischen nog gaat koken hoeft de hevelfilter niet ontsmet te worden.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #10 Gepost op: 18-06-2013 14:35 u »
Hevelfilter (of javal) gebruik je zowel om te filteren na maischen, als filteren na hop koken. Dubbel handig dus!

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #11 Gepost op: 18-06-2013 15:12 u »
Helemaal duidelijk. 
Hop koken doe ik nu in een hopzak maar dat hoeft dan inderdaad niet meer.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #12 Gepost op: 21-06-2013 22:07 u »
Ik ben begonnen aan de hevelfilter. Helaas kwam ik net een stuk buis te kort voor de weg terug naar beneden dus morgen nog even naar de bouwmarkt.
Morgen ook even de decoupeerzaag van de buurman lenen voor de insneden.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #13 Gepost op: 22-06-2013 08:47 u »
Tip: vervang de lange buis naar boven met 4 knelkoppelingen in een nog langere buis waarin een grote bocht gebogen is. Je hebt dan veel minder kans op lekkende knelkoppelingen. De goede werking van je hevelfilter is daardoor veel beter gegarandeerd. Bij mij gingen de knelkoppelingen (waarschijnlijk ook door het te hard aandraaien) na verloop van tijd lekken.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #14 Gepost op: 22-06-2013 09:31 u »
Zonder knelkoppelingen is inderdaad beter. Het lekken gebeurt snel als je na de moeren handvast gezet te hebben, meer dan een hele slag met een sleutel geeft. 1 hele slag is maximaal vast.
Wat niet goed werkt bij knelkoppelingen is als ze steeds een beetje bewogen worden. Bij een (Javal) filter kan er na verloop van tijd wat speling ontstaan en kan er lucht in de hevel lekken.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #15 Gepost op: 22-06-2013 10:11 u »
Duidelijk.
Ik heb hem nu zover in elkaar zitten dus ik ga het zo eens een keer proberen.
Als ik inderdaad lekkage heb weet ik nu in ieder geval een goede oplossing.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #16 Gepost op: 22-06-2013 11:30 u »
En klaar.


Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #17 Gepost op: 22-06-2013 20:12 u »
Hmmm ik ben bang dat ik de blonde nog een keer opnieuw moet doen.
Zojuist het testflesje geopend en mijn vrouw had ge willen dat ik dat niet gedaan had  :-[
Ik vrees dat ik te vroeg gebotteld heb. Ik opende het flesje en ik moet zeggen als het een wedstrijdje fontein maken was had ik de eerste prijs gehad.
Het beetje wat er nog in het flesje zat was wel heel er lekker moet ik zeggen maar ja 3 kwart van de fles hing tegen het plafon  :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #18 Gepost op: 22-06-2013 22:36 u »
Oke, als je leven je lief is kan je best alle andere flesjes ook ontdoppen of de doppen doorprikken zoals beschreven elders op het forum (Posts van PietO).
De overige flesjes worden namelijk glasgranaten waar je je lelijk aan kan verwonden.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #19 Gepost op: 22-06-2013 23:20 u »
ik heb met pijn in het hart je advies opgevolgd.
ik baal als een stekker want wat was de smaak goed zeg..
Nou ja ik heb er weer van geleerd en die fout maak ik niet nog eens.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #20 Gepost op: 23-06-2013 09:23 u »
7 dagen na het brouwen een gebotteld bier openen is inderdaad een beetje te vroeg. brouwen=geduld hebben

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #21 Gepost op: 23-06-2013 10:03 u »
ik heb met pijn in het hart je advies opgevolgd.
ik baal als een stekker want wat was de smaak goed zeg..
Nou ja ik heb er weer van geleerd en die fout maak ik niet nog eens.
Met pijn in je hart? Heb je het weggegooid? Met de methode van PietO behoud je juist je bier, zonder dat dat pijn zou moeten doen.
Ik hoop niet dat je inmiddels een glasscherf in je hart hebt...

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #22 Gepost op: 23-06-2013 11:42 u »
Nee de flessen zijn heel gebleven dus geen scherven gelukkig.
Het bier heb ik helaas wel weg gedaan ja.
Het rare vond ik wel dat de druk op de flessen mij wel mee viel. Echter als ik de flessen open maakte:
Een sis zoals normaal is en dan na een aantal seconden vanaf de bodem van de fles een enorme ontlading waarbij je vaste stukken gist letterlijk op kon zien opstijgen vanaf de bodem.
Bij de ene fles was deze reactie heftiger dan bij de andere.
Het ging hier om 75 cl flessen en ik heb hier in 2 schepjes van 3 gram dus 6 gram suiker gedaan per fles.
Hoe dan ook ik heb er mee geleerd en ik ga komend weekend vol goede moed een nieuw brouwsel maken welke ik zeker een week in het gistvat laat zitten en minimaal 2 tot 3 keer controleer of het sg gelijk blijft alvoor ik weer ga bottelen.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #23 Gepost op: 23-06-2013 11:55 u »
Nee de flessen zijn heel gebleven dus geen scherven gelukkig.
Het bier heb ik helaas wel weg gedaan ja.
Het rare vond ik wel dat de druk op de flessen mij wel mee viel. Echter als ik de flessen open maakte:
Een sis zoals normaal is en dan na een aantal seconden vanaf de bodem van de fles een enorme ontlading waarbij je vaste stukken gist letterlijk op kon zien opstijgen vanaf de bodem.
Bij de ene fles was deze reactie heftiger dan bij de andere.
Het ging hier om 75 cl flessen en ik heb hier in 2 schepjes van 3 gram dus 6 gram suiker gedaan per fles.
Hoe dan ook ik heb er mee geleerd en ik ga komend weekend vol goede moed een nieuw brouwsel maken welke ik zeker een week in het gistvat laat zitten en minimaal 2 tot 3 keer controleer of het sg gelijk blijft alvoor ik weer ga bottelen.

Dat lijkt op gushing. Alle koolzuur ontsnapt in een keer. Flessen wel goed schoongemaakt?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #24 Gepost op: 23-06-2013 12:01 u »
Ik heb de flessen eerst 2x gespoeld met heet water en daarna heb ik ze 20 minuten met een schepje chemi oxi en warm water laten staan.
Daarna na gespoeld met lauw warm water.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #25 Gepost op: 23-06-2013 12:34 u »
Nee de flessen zijn heel gebleven dus geen scherven gelukkig.
Het bier heb ik helaas wel weg gedaan ja.
Het ging hier om 75 cl flessen en ik heb hier in 2 schepjes van 3 gram dus 6 gram suiker gedaan per fles.
Gelukkig geen ongelukken.
Had je deze link gevonden (zoeken op PietO zoals aangegeven door RobinB) had je het bier niet weg hoeven te gooien.
6 gram op 75 cl geeft dus 8 gram /liter en zit volgens mij behoorlijk aan de bovengrens. Als het bier dan ook niet volledig is vergist krijg je behoorlijk wat koolzuur in je bier.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #26 Gepost op: 23-06-2013 12:44 u »
Die link had ik niet gevonden helaas.
Hoe dan ook het bier is nu naar de eeuwige jachtvelden  :huilen:
Een goed leermoment wat gelukkig goed is afgelopen (zonder handgranaten bedoel ik dan)
Even goed dank voor jullie suggesties en hulp.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #27 Gepost op: 23-06-2013 13:11 u »
Dat lijkt op gushing. Alle koolzuur ontsnapt in een keer. Flessen wel goed schoongemaakt?

Ik denk dat deze gushing niet door vieze flessen komt maar door gist die nog bezig is met de hergisting.

Er zit dan nog koolzuurgas in de gistcel die bij het openen van de fles binnen een paar seconden vrij komt. Ik zag het net toen ik een gistslurrie in een afgesloten fles ontluchtte. De gist zat mooi onderin de fles maar een tiental seconden na het openen wervelde het de hele fles door. Dit effect zul je minder zien als de gist klaar is en zelf geen koolzuur meer bevat (heeft alles afgegeven aan het bier).

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #28 Gepost op: 23-06-2013 13:45 u »
Ik denk dat deze gushing niet door vieze flessen komt maar door gist die nog bezig is met de hergisting.

Er zit dan nog koolzuurgas in de gistcel die bij het openen van de fles binnen een paar seconden vrij komt. k zag het net toen ik een gistslurrie in een afgesloten fles ontluchtte. De gist zat mooi onderin de fles maar een tiental seconden na het openen wervelde het de hele fles door. Dit effect zul je minder zien als de gist klaar is en zelf geen koolxuur meer bevat (heeft alles afgegeven aan het bier).

Zou kunnen... Maar de symptomen lijken ook op gushing, zeker als de koolzuurdruk niet (heel) hoog is en de fles in een keer hele maal leeg spuit.

We zullen het nooit te weten komen, want alles is door de gootsteen :-\

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #29 Gepost op: 23-06-2013 13:57 u »
Zou kunnen... Maar de symptomen lijken ook op gushing, zeker als de koolzuurdruk niet (heel) hoog is en de fles in een keer hele maal leeg spuit.

Het fenomeen blijft inderdaad gewoon gushing. :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #30 Gepost op: 23-06-2013 14:08 u »
Denk je dat het ook met deze gushing (tot aan het plafond) mettertijd goed gekomen was?
Indien ja, bied ik mijn nederige excuses aan. :)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #31 Gepost op: 23-06-2013 14:15 u »
Denk je dat het ook met deze gushing (tot aan het plafond) mettertijd goed gekomen was?
Indien ja, bied ik mijn nederige excuses aan. :)

Een beetje wild als de hergisting net klaar is kan ik me nog iets bij voorstellen, maar als het tot aan het plafond spuit... ???

Ik denk dat dit nooit meer goed zou komen. ”f er zit zoveel koolzuur in, dat het gevaarlijk wordt (en het wordt misschien nog meer als er nog (her)gisting plaatsvindt), ůf er is een serieus probleem met miniscule verontreinigingen waardoor alle koolzuur ineens uit oplossing komt. Of misschien wel een combinatie van beide...

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #32 Gepost op: 23-06-2013 14:51 u »
Denk je dat het ook met deze gushing (tot aan het plafond) mettertijd goed gekomen was?
Indien ja, biedt ik mijn nederige excuses aan. :)

Nee hoor absoluut geen reden voor excuses.
Dit is geheel aan mijn eigen gebrek aan geduld te wijten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #33 Gepost op: 23-06-2013 22:36 u »
Ik denk dat deze gushing niet door vieze flessen komt maar door gist die nog bezig is met de hergisting.

Er zit dan nog koolzuurgas in de gistcel die bij het openen van de fles binnen een paar seconden vrij komt. Ik zag het net toen ik een gistslurrie in een afgesloten fles ontluchtte. De gist zat mooi onderin de fles maar een tiental seconden na het openen wervelde het de hele fles door. Dit effect zul je minder zien als de gist klaar is en zelf geen koolzuur meer bevat (heeft alles afgegeven aan het bier).

Het gebeurt vaker dat een bier een beetje wild is kort na de hergisting. Later is dat bier weer een stuk rustiger.
Mijn verklaring is dat het even duurt voordat alle koolzuur goed gebonden is aan het bier.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #34 Gepost op: 29-06-2013 10:53 u »
Niet geschrokken van de vorige mislukking heb ik vandaag de blonde nogmaals gebrouwen.
Het brouwproces is goed gegaan en het gistvat staat al lekker te borrelen echter er viel mij iets op.
De vorige keer kwamen mijn producten uit Kaatsheuvel en daar zat een sealzakje gist bij.
Duidelijk herverpakte gist dus.
Deze keer komen mijn ingrediŽnten van Brouwmarkt alwaar alles uiteraard in de originele verpakking zit.
De vergisting verloopt veel heftiger deze keer.
Kan het zo zijn dat de herverpakte gist van de vorige keer gewoon niet zo vers is geweest of verloopt iedere vergisting gewoon anders?
Wel heb ik deze keer extra suiker toegevoegd kan dat het misschien verklaren?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptpats blond
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume15,00 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Water
8,51 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,6 %
0,70 kgCara 20Dingemans20 EBC16,5 %
0,55 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC12,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gStyrian Goldingsbellen5,5%60 min.20,7 IBU
10,0 gStyrian Goldingsbellen5,5%15 min.4,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #35 Gepost op: 29-06-2013 11:09 u »
Een verse gist kan inderdaad een veel heftigere vergisting geven. Dat kan ook een oorzaak zijn geweest van de eerdere problemen (te weinig actieve gist, vergisting vertraagd en jij denkt dat het klaar is en je gaat bottelen).

(Gemakkelijke) suiker kunnen ook een wat snellere start geven maar zoveel zal dat niet uitmaken.

Je hebt best wel veel suiker toegevoegd aan dit bier (12%) wat niet al te sterk is. Dat zal een vrij droog bier worden.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #36 Gepost op: 29-06-2013 13:10 u »
Ik mag graag een wat droger bier drinken.
Op dit moment drink ik een Urthel saisonniere  die is ook erg droog en heerlijk bitter.
Als het resultaat er op gaat lijken ben ik zeer tevreden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #37 Gepost op: 29-06-2013 13:32 u »
De vorige keer kwamen mijn producten uit kaatsheuvel en daar zat een sealzakje gist bij.
Duidelijk herverpakte gist dus.
Deze keer komen mijn ingrediŽnten van Brouwmarkt alwaar alles uiteraard in de orginele verpakking zit.
De vergisting verloopt veel heftiger deze keer.
Kan het zo zijn dat de herverpakte gist van de vorige keer gewoon niet zo vers is geweest?

Dat is inderdaad erg waarschijnlijk. In de originele verpakking zit het onder een beschermende atmosfeer.
Na het openen adviseert de fabrikant het binnen enkele dagen te gebruiken, ivm achteruitgang vd kwaliteit/vitaliteit. Om die redenen mag de gist ook niet worden herverpakt.

Het is zelfs niet ondenkbaar dat de spuiters een resultaat zijn van dit herverpakking. Door de mindere vitaliteit was het bier waarschijnlijk niet geheel uitvergist bij het bottelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #38 Gepost op: 29-06-2013 13:34 u »
Ik mag graag een wat droger bier drinken.
Op dit moment drink ik een Urthel saisonniere  die is ook erg droog en heerlijk bitter.
Als het resultaat er op gaat lijken ben ik zeer tevreden.

Voor een droger bier kan je beter een andere gist gebruiken. De Danstar Belle Saison of Nottingham zijn dan betere opties.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #39 Gepost op: 29-06-2013 14:42 u »
Morgen ook een leuke dag hier in Tilburg.
Het bierfestival.


www.fvanbergen.wix.com/tilburgsbierfestival

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #40 Gepost op: 29-06-2013 18:11 u »
Ja beetje raar om die korrelgisten te herverpakken; ik zou in het vervolg gewoon 11 gram zakjes kopen. Maar goed dat je doorzet en opnieuw bent gaan brouwen! Van deze eerste brouwsels (inclusief mislukkingen) leer je veel.

Voor een droger bier kan je inderdaad de Nottingham (erg droog en weinig gistprofiel) of Belle Saison (droog met veel gistprofiel) proberen.
De US05 van Fermentis is ook een mooie gist, vooral voor GB/VS bierstijlen. Gist redelijk ver door, laat veel ruimte voor hoparoma's. Heeft wel een subtiele typische smaak/aroma van snoepjes of kauwgomballen. Daardoor ervaar je het bier niet als heel droog. (dit alles natuurlijk vanuit mijn subjectieve waarneming :) )

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #41 Gepost op: 29-06-2013 22:29 u »
Je mag dan ook wel hopen dat die herverpakte gist veel goedkoper was, grootverpakking is immers ook relatief veel goedkoper.
Als de prijs nog redelijk vergelijkbaar is met 11 g verpakkingen ben je gewoon afgezet zonder toelichting van de risico's. :(

[edit]
Ff gecheckt; Ä 2 per 10 g; afzetterij dus...

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #42 Gepost op: 29-06-2013 22:47 u »
Nou ik heb min of meer besloten om mijn grondstoffen in het vervolg gewoon bij Brouwmarkt te bestellen.
Netjes thuis bezorgd en origineel verpakt.
Eecht een enorm verschil in vergisting.
Ook de hop is netjes vacuŁm verpakt bij Brouwmarkt en dat is in Kaatsheuvel ook niet het geval.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #43 Gepost op: 03-07-2013 21:03 u »
Zojuist het SG gemeten van de blonde aangezien het waterslot zo goed als gelijk stond.
Ik kwam uit op 1017 van de beoogde 1016.
We zijn begonnen op 1064.
Dit geeft mij een vergistingsgraad van 73% als ik het goed heb.
De gist heeft zeer goed zijn best gedaan lijkt me.
Ik laat hem voor de zekerheid nog een dag of wat staan al denk ik niet dat hij nog veel verder zal gaan.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #44 Gepost op: 03-07-2013 21:31 u »
zojuist het SG gemeten van de blonde aangezien het waterslot zo goed als gelijk stond.
Ik kwam uit op 1017 van de beoogde 1016.
We zijn begonnen op 1064.
Dit geeft mij een vergistingsgraad van 73% als ik het goed heb.
De gist heeft zeer goed zijn best gedaan lijkt me.
Ik laat hem voor de zekerheid nog een dag of wat staan al denk ik niet dat hij nog veel verder zal gaan.
Met s33 toch? Ja, dan heb je een goede vergisting gehad. Ook al wat geproefd tijdens het meten?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #45 Gepost op: 03-07-2013 21:52 u »
Ja zeker. En wat ik proefde stemde mij zeer blij.
Wel nog die gistachtige smaak ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven maar er zit een mooie smaak in.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #46 Gepost op: 03-07-2013 22:56 u »
Zojuist het SG gemeten van de blonde aangezien het waterslot zo goed als gelijk stond.

Om te bepalen of de vergisting nagenoeg afgelopen is kun je het beste kijken naar het aantal bluppen per 2 minuten die door het waterslot gaat. Het waterslot hoeft namelijk niet gelijk te staan. Bij een klein beetje overdruk staat het waterslot niet gelijk maar kan de vergisting wel afgelopen zijn.


Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #47 Gepost op: 04-07-2013 07:13 u »
Dan zit ik zeker aan de veilige kant aangezien er in 5 minuten geen eenkel belletje meer was.
Dat in combinatie met de berekende vergisting graad ga ik komende zaterdag bottelen.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag 15-06-13
« Reactie #48 Gepost op: 05-07-2013 20:27 u »
Zojuist het bier op de fles gedaan nadat ik het SG nogmaals heb gemeten.
Was nog steeds 1017.
De smaak heeft iets weg van een Leffe blond.
Zoet bitter met in de afdronk een hele duidelijke mouterige smaak.
Ik ben er zeer tevreden over en het kan alleen nog maar beter worden als er straks koolzuur op staat.

Tags: