Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spontane gisting  (gelezen 3201 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Brouwen aan een betere toekomst
Spontane gisting
« Gepost op: 25-01-2012 13:46 u »
Naast bier maak ik ook vaak mijn eigen brood. Zuurdesem heb ik altijd wel wat staan, hoe ouder hoe beter, hoe zuurder. Zolang er geen groen gras op groeit kun je dat gebruiken. Voor een bier met spontane gisting heb ik een kickstarter gemaakt en bij vijf liter (pils) wort gegooid als test.
Dus geen (commerciŽle) gist erop maar een zelf gemaakte kickstarter van spontane gisting (K.S.G.)
Het gist nu al een dag flink.
De KSG heb ik gemaakt door 100 gram roggemeel en 200 ml water in een pot met losse deksel ik de kast te zetten, na een dag of drie gaat het bubbelen. Nu ga je voeren met licht moutextract (2 eetlepels) en wat water, het moet een papje blijven geen deegbol.
Na een paar dagen gaat het zuur ruiken en beter gisten. Dit heb ik 2 weken vol gehouden voeren, roeren ;D (eigenlijk om er brood mee te bakken)
Eergisteren vijf liter pilswort gemaakt en de KGS erbij en... het waterslot bubbelt. Niet hard maar zoals bij een pilsje op lage temperatuur. Het vat staat op een kamer van 20 graden.
Als het nu nog zurig en lekker gaat smaken ga ik het met een ander bier recept nog eens wat groter overdoen.
Wordt vervolgd.



 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Spontane gisting
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2012 22:02 u »
Echt spontane vergisting van het wort is dit natuurlijk niet, wel met andere microben.
Ben benieuwd wat het oplevert, zal vast zuur worden.

De voorfase in deegpap, geeft waarschijnlijk een heel andere selectie dan normale spontane vergisting.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.320
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Spontane gisting (zuurdesem)
« Reactie #2 Gepost op: 15-06-2013 18:33 u »
Gebaxke,

Is het nog wat geworden?

Zat net aan mijn zuurdesem starter te snuffelen en proeven, Mmmmmm, heel veel ananas in smaak en geur en fris zuur, erg lekker. Denk dat ik er maar eens 10 l wort aan waag, ben alleen bang dat het niet al te best uitvergist. We zullen zien.

Maak mijn zuurdesem starter wel iets anders, de eerste drie a vier dagen zuur ik het water aan tot een pH onder de 5 om lacto en gist een voorsprong te geven op de beestjes die normaal de eerste twee a drie dagen heersen. Ook halveer ik de starter telkens voor ik hem voer.

Ingo

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spontane gisting
« Reactie #3 Gepost op: 15-06-2013 23:35 u »
Zou het niet lukken om je bier eerst te laten vergisten met een standaard korrelgist en er daarna de zuurdesem aan toe te voegen?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.320
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Spontane gisting
« Reactie #4 Gepost op: 16-06-2013 08:21 u »
Dat kan zeker, maar ik ga het toch eens zo proberen, ben gewoon benieuwd. Op zich moeten er voldoende wilde gisten en mogelijk brett op het graan zitten, bovendien is zuurdeeg voor een groot deel gebaseerd op de symbiose tussen bacterien en gist. De bacterien breken de langere suikers af en de gist leeft van het restprodukt, simplistisch weergegeven. Ook bij Berliner Weisse wordt altijd over een symbiose gesproken, wellicht de zelfde?

Ingo

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Brouwen aan een betere toekomst
Re: Spontane gisting
« Reactie #5 Gepost op: 16-06-2013 19:56 u »
Het was een licht bier geworden met een zurige smaak leek veel op een geuze qua zuurte. Een paar vrienden vonden hem lekker, ik zelf ben niet zo'n geuze/lambiek drinker dus ik vond het wat minder lekker. Na een paar maanden was het veel minder zurig en vond ik hem beter te drinken. Wel leuk om een keer te doen.  En als je dan toch eens gaat experimenteren pak eens fermipan broodgist of Brugman en maak daar eens een biertje mee. Lukt ook prima. Andersom ook een keer biergist voor je brood gebruiken ook lekker. ^-^

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.320
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Spontane gisting
« Reactie #6 Gepost op: 16-06-2013 20:41 u »
Het was een licht bier geworden met een zurige smaak leek veel op een geuze qua zuurte.

Dank je, ga er een 'echte' starter mee maken en woensdag brouwen. Bakkersgist voor bier heb ik te vaak uit 'bittere noodzaak' moeten doen om nu weer mee aan de slag te willen, een brett broodje zou wel een keer een leuke zijn

Ingo

Tags: