Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw  (gelezen 6145 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Basis   
OmschrijvingWaarde
Naam receptEsterenbrouw Koyt
Kenmerk13-53 voor ONK
Brouwdatum29-3-2013
BiertypeJopen Koyt
Aantal liters15
Gewenst begin SG1094 (9,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement85,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,4 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater16,3 liter
Spoelwater14,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur69 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid10 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC19,9 %1133 gr3 EBC
Havervlokken22,5 %1283 gr4 EBC
Tarwemout donker20,3 %1159 gr15 EBC
Munchenermout 15 EBC9,5 %542 gr16 EBC
Caramunich 120 EBC5,7 %324 gr123 EBC
Pale alemout15,6 %889 gr6 EBC
Zwartemout0,2 %10 gr1400 EBC
Special B1,9 %107 gr350 EBC
Rietsuiker4,4 %250 gr6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %8 gr90 minuten11 EBU


Opmerkingen-


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gagelkatjes3 gr15 Min.
Rozemarijn7 gr10 Min.
Zoethout3 gr10 Min.
Koriander3 gr10 Min.
Bergamot olie6 gr0 Min.


OpmerkingenBergamot-olie 6 druppels na koken toevoegen.
Gagelkatjes 2,5 gram (afronding op 3 gram).


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140C20 minuten3,0 l/kg
267C60 minuten3,0 l/kg
372C10 minuten3,0 l/kg
478C1 minuten3,0 l/kg


Opmerkingen4 ml melkzuur toegevoegd tijdens maischen. Aan het einde van het
koken een flinke scheut karamel E150 toegevoegd.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


ThomasM

  • Gast
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #1 Gepost op: 13-06-2013 09:34 u »
Dank je voor het recept. Hoe ben je aan de kruiden gekomen?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #2 Gepost op: 13-06-2013 10:38 u »
Het zoethout en de koriander via Brouwland/Brouwmarkt/van der Kooy.
De gagel had ik eerst in blaadjes gekocht via Ebay in Schotland, maar de katjes later via een brouwmaat van De Roerstok gekregen, die ze zelf geplukt zou hebben (wat verboden blijkt te zijn).
De rozemarijn en de Bergamot-olie via Homeopatische drogisterij De Kastanje in Grave (info@dekastanjegrave.com).
Belangrijk te melden dat vergist is met T-control van Henielma.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #3 Gepost op: 13-06-2013 21:16 u »
Citaat
Aan het einde van het koken een flinke scheut karamel E150 toegevoegd.
Was hij te licht?
Het staat niet in de stort dus lijkt niet meeberekend?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #4 Gepost op: 13-06-2013 23:26 u »
Aan het einde van het koken vond ik het wort er te licht uitzien t.o.v. de originele Koyt dus heb er een scheut
kleurstof bijgedaan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #5 Gepost op: 13-06-2013 23:33 u »
Probeer de volgende keer eens de "Morey" kleurformule?
De "BrouwVisie" formule is sterk afwijkend en geeft een donkerdere kleur aan dan dat je krijgt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #6 Gepost op: 03-08-2013 12:52 u »
Wat me nu opvalt; er wordt gebruik gemaakt van hop in dit recept. De echte Koyt is toch hoploos?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #7 Gepost op: 03-08-2013 23:05 u »
Volgens zeggen is de echte Koyt inderdaad hoploos.
Ik heb verschillende recepten gezien met een geringe hopgift.
Hier heb ik ook voor gekozen.

Tags: