Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2013 B1 + Algemeen kampioen - Münchener Dunkles - Fons Michielsen  (gelezen 5053 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Van Fons Michielsen ontving ik vandaag zijn recept waarmee hij Algemeen Kampioen van het ONK 2013 is geworden.
Fons heeft zijn recept in een excel-formaat gezonden die door mij omgezet is in tekst.
Om het recept goed te lezen raad ik aan het excel-bestand te downloaden.





Münchener dunkles            M   28-10-'12      
                     
GROND- EN HULPSTOFFEN                     
                        recept      uitgevoerd         prijs   
MOUT en ONGEMOUT   (kg per 25 l)      (kg)      (EBC)   (€/eenheid)   (€)
Münchener mout               8,04      15      1,752   14,09
pilsmout 3 EBC                  0,82      3      0,988   0,81
zwarte mout 1400 EBC            0,09      1500      4,2      0,38
mout 4                     0,00
mout 5                     0,00
mout 6                     
mout 7                     
TOTAAL   0,0      9,0            
water         36            
                     0,00
KRUIDEN   (g/25 l)      (g)            
                     
pH REGELAAR                     
citroenzuur         3 schepjes            
pH REGELAAR         5,3            
                     
HOP   recept         uitgevoerd            
   (g per 25 l)         (% ?-zuur)   (g)   (% ?-zuur)         
Hallertau mittelfrüh         26   4,3      3,06   0,80
Hallertau mittelfrüh         17   4,3      3,06   0,52
Hallertau mittelfrüh         27   4,3      3,06   0,83
Hallertau mittelfrüh         41   4,3      3,06   1,25
                     
GIST                     
type   Wyeast 2308 (Münich lager)               6,25   6,25
voorent                     24,92
                     
BROUWSCHEMA                     
BESLAG MAKEN                     
recept            uitgevoerd         
temperatuur   tijd (min)      temperatuur      tijd (min)      
41 °C   15      38      15      
52 °C   30      50      30      
64 °C   15      63      15      
70 °C   15      69      15      
77 °C   5      77      5      
 °C                     
 °C                     
                     
KOKEN                     
tijdsduur               90      
Hallertau mittelfrüh   75            75      
Hallertau mittelfrüh   45            45      
Hallertau mittelfrüh   10            10      
Hallertau mittelfrüh   5            5      
                     
                     
METINGEN                     
   recept      uitgevoerd            
pH inmaischen                     
   densiteit   extractgehalte   densiteit   extractgehalte   hoeveelheid      
      (°P)      (°P)   (l)      
stamwort vóór suikertoevoeging         1054   13,3   49,5      
uitslagwort   1058      1054   13,3   49,5      
na hoofdvergisting                     
na eindvergisting   1010      1012            
                     
afgetapt voor vriezer               0,5      
afgetapt voor eindvergistingsgraad               0,25      
resteert voor vergisting               47,5      
einde proefvergisting            (g/l)         
suiker toegevoegd bij afvullen            5,6         
afgevuld               41,6      
                     
T vergisting (?C(         9,5            
koolzuurgehalte voor afvullen (gew %)         0,27            
gewenst koolzuurgehalte         0,55            



Tags: