Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2013 V1 Historisch Gagel bier  (gelezen 5051 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 2013 V1 Historisch Gagel bier
« Gepost op: 09-06-2013 22:15 u »
Met dit Historisch Gagel bier de eerste prijs in de vrije klasse gewonnen. Er zijn 90 punten voor gegeven.

De keurmeester vond er het volgende van:
Zeer veel schuim bij inschenken.
Sterke geur van de gagel, wel aangenaam.
Mooie zachte (na)smaak, goed in balans met de gagel en mout.
Mooi bier!

Het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkG86
Naam receptGagelWit en GagelSaison
Brouwdatum29-08-2012
BiertypeWitbier
Volume30,77 l
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)8 IBU
Brouwzaalrendement82,7 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,46 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC44,0 %
2,67 kgPilsmoutWeyermann3 EBC34,0 %
1,73 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC22,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Glucogeen afbreken44,0 °C1 min.45 min.1,9 l/kg
Eiwit rust58,0 °C1 min.15 min.2,8 l/kg
Versuikering71,0 °C1 min.60 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C1 min.1 min.4,3 l/kg

De eerste twee maisch stappen zijn door infusie gedaan. Dus door de juiste hoeveelheid kokend water toe te voegen.

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,1 gMerkur10,0 %75 min.8,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamtypeGebruik
10,0 gGedroogd Gagelbladspecerij30 min koken
4,0 gKorianderzaadspecerij1 min koken
5,0 gVlierbloesem (gedroogd)kruid1 min koken


Gist
HoeveelheidNaamtype
1,00 l starterBelgisch Witbier(3944)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,7%
Temp. nagisting21,0 °C
Start lagering16-09-2012
Temp. lagering21,0 °C
Alcoholgehalte6,3 vol.%




Er is 30 liter wort gemaakt waarvan de helft vergist is met een starter van koelkast slurrie van de Wyeast 3944 en de andere helft met de Wyeast 3711 (French Saison). De prijs is gewonnen met de 3944 (Belgisch Witbier) gist. Deze heeft de rode temperatuurcurve. De gele temperatuurcurve is van de Saison variant. De keurmeesters vonden van de Saison variant dat het schuim erg snel weg was en dat de smaak iets te scherp was. De Saison variant had nog 75 punten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: ONK2013 V1 Historisch Gagel bier
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2013 22:43 u »
Henielma,

Allereerst gefeliciteerd met je 1e prijs met zo'n mooi bier.
Een vraagje, heb je enig idee of de bitterheidswaarde ook reëel is.
Of is dat sowieso van ondergeschikt belang bij dit biertype.

Oké, nog een vraagje: waarom gagelblad en niet de katjes?


Groeten, Dick

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK2013 V1 Historisch Gagel bier
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2013 22:52 u »
Naar mijn idee is er uit de Gagel nog eens 7 IBU aan bitterheid bijgekomen. In totaal dan iets van 15 IBU. De bitterheid is net als bij een witbier minder van belang.

Blaadjes omdat ik niet aan katjes kon komen in augustus. De gedroogde blaadjes komen via ebay uit Schotland.

Tags: gagel