Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2013 V3 - Amber Wit - George81 (George Esselink)  (gelezen 4160 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
ONK 2013 V3 - Amber Wit - George81 (George Esselink)
« Gepost op: 07-06-2013 14:06 u »
Met 85 punten een gedeelde 3e plek behaald in de vrije klasse op het ONK 2013 met dit bier.

Reden van het recept was de Duuster Wit die ik geproefd heb tijdens een weekendje weg in Epe.
Een Gekleurd witbier met sinaasappel en koriander, Erg lekker!
Dat kon ik ook wel dacht ik en na aanpassing van een simpel witbier recept kwam ik hier op uit, dit is de 2e keer dat ik 'm gemaakt heb en het is een prima zomerbier.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmber Wit
KenmerkDonker Witbier
Brouwdatum11-7-2012
BiertypeWitbier
Aantal liters18
Gewenst begin SG1045 (4,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,7 liter
Maischdikte5,0 l/kg
Maischwater24,6 liter
Spoelwater10,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC48,0 %1748 gr3 EBC
Tarwemout40,0 %1457 gr3 EBC
Caramünch type 27,0 %255 gr120 EBC
Kristalsuiker5,0 %182 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle8,9 %13 gr60 minuten16 EBU
Hallertauer Perle8,9 %2 gr0 minuten0 EBU


Opmerkingen2 gram hop had ik nog over, ipv weggooien heb ik die tijdens het koelen erbij gedaan. Deze stap kan je gewoon weglaten wat mij betreft.


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gistvoeding1 gr10 Min.
Gedroogde Sinaasappelschillen (zoete variant)2 gr15 Min.
Koriander4,2 gr15 Min.


OpmerkingenDe volgende keer dat ik deze brouw pak ik 3 gram sinasappelschillen.



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3463 Forbidden Fruit Yeast
Gist toegevoegd alsGist slurry
Beluchtingstijd24 uur
Opmerkingen Alternatieve gist is: Brewferm Blanche (korrelgist), ook een prima gist voor dit bier.



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C75 minuten5,0 l/kg
272°C5 minuten5,0 l/kg


Opmerkingen-



Gecontroleerd vergist, startend op 20,5 graden en daarna elke dag een halve graad omhoog tot 23 graden.
eind SG was 1006 en daarmee het alcohol percentage op 5,5%
Vergistingsgraad 87%

Keuringsrapport
85 punten totaal
"Iets estering maar verder een heel mooi bier. Doelstelling is goed gehaald."

Tags: