ONK 2013 D1 - Russian Imperial Stout - George81 (George Esselink)

Gestart door George81, 07-06-2013 09:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

George81

Hier het recept van de winnende RIS met 92 punten op het ONK2013 in de klasse D:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDementor
KenmerkRIS
Brouwdatum17-11-2012
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1092
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,3 liter
Maischdikte3,7 l/kg
Maischwater28,5 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur102 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid55 EBU

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC56,6 %4542 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC16,0 %1284 gr16 EBC
Chocolademout4,0 %321 gr900 EBC
Caramünch type 28,1 %650 gr120 EBC
Havervlokken8,1 %650 gr4 EBC
Zwartemout (ontbitterd)3,2 %257 gr1200 EBC
Kristalsuiker4,0 %321 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle8,9 %25 gr60 minuten25 EBU
Cascade5,7 %35 gr60 minuten22 EBU
Cascade5,7 %10 gr30 minuten5 EBU
Cascade5,7 %10 gr15 minuten3 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Iers Mos6 gr10 Min.
Gistvoeding3 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGistslurry (1,5 week oud)
Gisthoeveelheid+-400ml
Temperatuur giststarter20°C

Gistslurry van een korrelgist gebruiken was een probeersel, 2 zakjes verse gist zou ook voldoende moeten zijn.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140°C20 minuten3,7 l/kg
263°C20 minuten3,7 l/kg
366°C60 minuten3,7 l/kg

Opmerking: 40 graden stap alleen voor de haver, Havermout verstijfseld in een aparte pan met een beetje gewone pilsmout, 20 minuten op 40 graden om de gom stoffen af te breken, hiervoor 4,5 liter van het maischwater gebruikt.

63 en 66 graden liggen dicht bij elkaar, ik denk niet dat dit veel uitmaakt maar dit was het recept wat ik gebruikt heb en heb dit zo aangehouden.
Uitmaischen doe ik niet meer. (maar mocht je het eind sg halen dan kan je dat alsnog doen om te voorkomen dat je moet aanlengen en dus je bitterheid niet meer klopt)

Vergisting heb ik gecontroleerd laten verlopen, begonnen op 20,5 en elke dag iets op laten lopen: 20,5 21,5 22 22,5 23

Eind SG is 1008 en daarmee is het alcohol percentage 11% geworden.
Dit bier vind ik zowel vers als na een paar maanden erg lekker, in een paar maanden ontwikkeld deze zich wel mooi.

Keuringsrapport
92 punten totaal
"Mooi in balans, zoet-bitter-gebrand. Mooi zacht bier met een complex smaakpallet."

Met dank aan mede MTG-Lid Jeroen Quiros voor het recept. Ik heb het recept wel aangepast op meerdere punten, o.a. andere hop.

De Kiekert

Gefeliciteerd George81. Sportief dat je de bron hebt vermeldt, ook kan deze weer ergens anders vandaan komen :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.