Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK2013 B2 American Amber-Red  (gelezen 8239 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
ONK2013 B2 American Amber-Red
« Gepost op: 05-06-2013 10:25 u »
Met dit recept haalde ik een 2e plaats en 89 punten op het ONK 2013 in klasse B:

Algemeen:
Gegevenwaarde
ReceptnaamAmAmAl
Gewenst begin SG / Pt1.055 / 13.6
Gewenste bitterheid [IBU]40
Berekende kleur [EBC]22
Maisch efficiency78
Kooktijd75


Volumes:
Gegevenwaarde
Maischwater [l]24
Spoelwater [l]4.2
Verdamping koken [l/hr]1.7
Eindvolume in ketel [l]20.4


Mouten en suikers:
Naamgram% stortEBC
Palemout 7453489.88
Munich mout 152635.216
Amber 150 (Aroma)2525150


Hop:
Naamgram% stort% alphakooktijd [min]Type
Spalt Select556.675bellen
NothernBrewer111010.450bellen
Spalt Select11106.650bellen
NothernBrewer111010.415bellen
Cascade16157.715bellen
Spalt Select16156.615bellen
Cascade21207.70bellen
Spalt Select16156.60bellen


maischschema:
RusttijdTempBeschrijving
055Inmaisch Temperatuur
5050probleem na inmaisch: geschatte duur afkoelen 55 --> 46
80681stap
278uit


Gist:
US-05


Andere toevoegingen:
oranjeschil bitter curacao: 4g     15 min koken


Opmerkingen:
vergisten bij 19C

voor koken: 24.2liter @ 12.9Pl @ 78=c : rend = 82%

Probleem na het inmaischen waardoor ik het proces heb moeten stoppen, alle mout een paar keer is omgeschept en afgekoeld tot 46C

-----------------------------------

brouwdag: 3nov 2012

gebotteld 25 nov - 3. a 3.5 pl


Meer info over wat er was misgegaan vind je hier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2013 20:09 u »
Interessant, Curaçao schil in een american amber. :)
Was je niet zeker van voldoende citrus uit de hop?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #2 Gepost op: 05-06-2013 22:36 u »
Interessant, Curaçao schil in een american amber. :)
Was je niet zeker van voldoende citrus uit de hop?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Iets out of the box doen kan goed uitvallen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #3 Gepost op: 05-06-2013 22:49 u »
Ik oordeel dan ook niet, maar stel gewoon een vraag. :)

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2013 08:42 u »
De bedoeling was inderdaad het citrus karakter wat te verhogen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #5 Gepost op: 06-06-2013 23:28 u »
Had je geen andere Amerikaanse hoppen in huis?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #6 Gepost op: 09-06-2013 00:00 u »
Had je geen andere Amerikaanse hoppen in huis?

Zoals ik al schreef: er zijn meerdere wegen naar Rome!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #7 Gepost op: 09-06-2013 00:05 u »
De vraag was niet aan jou gericht, Jacques...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #8 Gepost op: 09-06-2013 14:12 u »
Het grote voordeel van dit soort keuringen is dat het bier beoordeeld wordt, en niet het recept.

Overigens hebben citrusschillen zich al eerder bewezen in amerikaanse bierstijlen, goede keuze!
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,21034.msg314896.html#msg314896


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #9 Gepost op: 09-06-2013 15:56 u »
Ik vroeg me gewoon af wat de beweegredenen van newline waren. Dat vind ik nl. interessant. :)
Overigens hebben citrusschillen zich al eerder bewezen in amerikaanse bierstijlen, goede keuze!
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,21034.msg314896.html#msg314896
Goed gevonden!
Wel is de citrus van schil uiteraard anders dan van hop. :)

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #10 Gepost op: 09-06-2013 16:57 u »
Ik heb daar eigenlijk niet al teveel over nagedacht. Was gewoon een experimentje...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #11 Gepost op: 09-06-2013 17:09 u »
Oke, leuk. :)

Bedankt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK2013 B2 American Amber-Red
« Reactie #12 Gepost op: 09-06-2013 23:40 u »
De vraag was niet aan jou gericht, Jacques...

Klopt. Maar dat neemt niet weg dat je langs diverse wegen je doel kunt bereiken. Dat hoeft niet altijd de weg te zijn die voor jou voor de hand ligt.

Tags: