Hierbij het recept waarmee ik de 2e plaats haalde op het ONK 2013 in de vrije klasse met 88 punten:
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Mokka Porter |
Brouwdatum | 01-03-2013 |
Biertype | Porter (Baltisch) |
Volume | 10.00 l |
Begin SG | 1.075 SG |
Berekende kleur (Morey) | 64 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 52 IBU |
Brouwzaalrendement | 70.0 % |
Kooktijd | 70 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 10.00 l | Water uit Son en Breugel |
7.57 | spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 47 mg/l | 6 mg/l | 12 mg/l | 209 mg/l | 5 mg/l | 0 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 1.32 kg | Münchenermout | Dingemans | 15 EBC | 37.5 % |
1.61 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 45.5 % |
0.17 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 4.9 % |
0.15 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 4.4 % |
0.11 kg | Crystal mout | Thomas Fawcett and Sons | 130 EBC | 3.1 % |
0.09 kg | Special B | Dingemans | 350 EBC | 2.6 % |
0.07 kg | Carafa Special III | Weyermann | 1400 EBC | 2.0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 66.0 °C | 1 min. | 60 min. | 3.0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 9.6 g | Magnum | 14.6 % | 70 min. | 41.2 IBU |
11.9 g | Saaz | 3.4 % | 25 min. | 4.8 IBU |
4.8 g | Perle | 8.9 % | 25 min. | 5.6 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | type | Gebruik | 15.0 g | cacaopoeder | smaakstof | nagisting/lagering |
100.0 ml | espresso, versgezet | smaakstof | nagisting/lagering |
GistHoeveelheid | Naam | type | 150.0 ml | Munich Lager(2308) | ondergist |
Twee weken hoofdgisting op 12 graden, 1 week nagisting met de espresso en cacao. Daarna gebotteld met 6 gram suiker/liter.
Opmerkingen van de keurmeester: Heel mooi bier. Het enige dat er misschien op aan te merken is, dat er iets teveel koolzuur in zit.