Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Michiel zegt brouw  (gelezen 21066 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #25 Gepost op: 14-06-2013 17:33 u »
Zo! De brouwwinkel vanmiddag zo ongeveer leeg gekocht  :nut:
Gisterenavond een nieuwe 30 platige plaatkoeler in Duitsland besteld, scheelde de helft met winkels in Nederland.
Bij de brouwwinkel een meter of zes siliconenslang gehaald om een en ander aan te sluiten op elkaar.

Lang nagedacht over het RVS plaatfilter. Toen maar eens een paar schematische tekeningen gemaakt van de 'installatie'  zoals ik die in mijn hoofd had zitten.
Bleek dat ik niet stil had gestaan bij het filteren van hopresten etc na het koken en voor het wort de platenkoeler in gaat.
Dus weer een studie op hopfilters gedaan  :nut:

Ik kwam op dit forum bij het javal hevelfilter terecht.
Jacques liet een voorbeeld zien van een combinatie van hevelfilter en hopfilter:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=16813.0

Dat lijkt me een hele goede en slimme oplossing! Goed en snel filteren.
Nog even verder over nadenken en overleggen met andere handige harries voor ik wat ga knutselen.
Gelukkig is de platenkoeler nog onderweg en heb ik de pasta molen nog niet in elkaar zitten, anders zou ik ongeduldig worden  :P

Ik zit ook te denken om een 2e identieke pan te zoeken. Nu heb ik een ronde pan en een vierkante. Dat is niet handig als ik hetzelfde filter wil gaan gebruiken lijkt me zo.

Wordt vervolgd...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #26 Gepost op: 14-06-2013 18:30 u »
Javal filter is inderdaad erg handig. Voor zowel het filteren na maischen, als het hop-filteren na koken.

Ik gebruik 1 pan voor maischen en koken (werkt goed), maar een 2e pan kan natuurlijk wel handig zijn.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #27 Gepost op: 21-06-2013 12:16 u »
Weet iemand de diameter voor de koperen pijp voor een hevelfilter? Is dat 12 mm?

Ik heb nog het een en ander liggen aan koper maar ik kan niet echt bedenken waarom ik geen 12 mm zou moeten gebruiken?
Voor de hevelwerking is het alleen maar handig om niet al te dikke buis te nemen denk ik. Alleen het moet natuurlijk wel hard genoeg blijven stromen om door de platenkoeler te komen.

Ideeen of tips?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.812
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #28 Gepost op: 21-06-2013 13:16 u »
12 mm moet voldoende zijn, zelf heb ik een hevelfilter van 15mm en die werkt ook

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #29 Gepost op: 22-06-2013 18:44 u »
Vandaag helaas niet toegekomen aan het maken van het javalfilter.
Wel over nagedacht.
Het wordt een soort koektrommel van RVS die boven en onder gaatjes heeft, wellicht ook aan de zijkant.
En dan een pijp omhoog waar met een koppeling de siliconenslang aan komt te zitten.

Wel vast bezig geweest om de platenkoeler bruikbaar te maken.
Mooi klusje :)

https://plus.google.com/u/0/photos/100778814677358317198/albums/5892346031030301953
De eerste testen zijn veelbelovend: een pan kokend water aangezogen, op volle doorstroomsterkte komt het er op 23 graden uit! Hatsekiedee!

Binnenkort weer verder knutselen. De pastamolen ligt nog steeds in stukjes uit elkaar maar nu wel met de afgedraaide walsrollen. En het hevelfilter moet ook nog vorm krijgen.

Het brouwgeduld wordt aardig op de proef gesteld, maarja ik geniet er wel van als alle apparatuur gewoon goed is.
Leukleuk.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.873
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #30 Gepost op: 06-07-2013 12:23 u »
...
Binnenkort weer verder knutselen. De pastamolen ligt nog steeds in stukjes uit elkaar maar nu wel met de afgedraaide walsrollen. En het hevelfilter moet ook nog vorm krijgen.

Het brouwgeduld wordt aardig op de proef gesteld, maarja ik geniet er wel van als alle apparatuur gewoon goed is.
Leukleuk...

Mijn pasta 'schrootmolen' heb ik net afgerond, wellicht kun je er ideeën uit opdoen (mocht je deze nog niet af hebben)
Hierbij de link https://www.dropbox.com/sc/5ls5hcs930ptj8t/xJ4Ut4ZcwP#/

Klinkt in ieder geval allemaal wel veelbelovend!

Succes en proost!

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #31 Gepost op: 07-07-2013 11:35 u »
Zo, dan nu toch echt de 1e brouwdag gehad!

Paar fotootjes: https://picasaweb.google.com/100778814677358317198/1eBrouwdag

We (mijn vader en ik) zijn tegen onze verwachting in veel langer bezig geweest met het 'afronden'  van de brouwinstallatie dan gedacht. Vooral alles doornemen en kijken hoe-wat-waarmee-waar naar toe etc. duurde lang, maar uiteindelijk verliep het brouwproces daardoor wel mooi volgens planning. En het reinigen en ontsmetten (oxi) duurde ook wel even omdat we alle onderdelen voor de 1e keer in gebruik namen en we vonden dat het daarom extra schoon moest worden. Overigens de ikea fantast nog voor gebruik om zeep geholpen door het draadje in water te leggen, kan ie niet tegen las ik later in de handleiding  :proost:

De omgebouwde pastamolen functioneert nu nog met chinees bakjes als voorraad en opvangbakje. Ook besloten maar met de hand te gaan draaien en te kijken hoe dat zou gaan. Met z'n tweeen was dat prima te doen. Ik heb geprobeerd zo grof mogelijk te malen en af en toe nog wat bijgesteld om te kijken wat de ideale stand was. Naar mijn idee heb ik goed gemalen.

De spullekes:
- omgebouwde pastamolen (walsrollen door draaibank laten halen)
-Als maischketel en spoelwaterpan 2 ca. 20-22 liter Weckpannen gebruikt.
-Als kookketel een vierkante RVS bak/pan gebruikt.
-Hevelfilter / hopfilter heeft een vriend voor me gemaakt, het is een soort koektrommeltje. 100% rvs, van gaas tot pijp. Het is een trommel van rvs plaatmateriaal dat rond gevouwen is en een klemmend gat voor de rvs stijgpijp. Daar omheen zeer fijn rvs gaas (ca. 0.8 mm gaatjes), boven en onder. Diameter ca. 20 cm, pijp 15mm. Kan uit elkaar voor schoonmaken.
- 30 plaats platenkoeler (met siliconenslangen)
- ikea fantast thermometer (reeds kaputt)
- 34 L mandfles(sen) waar ik ook de hoofdgisting in ga doen --> via dit forum kon ik er toevallig 2 kopen. Geld is even op dus moet het maar in deze flessen gaan gisten...

Het recept zal ik in de volgende post zetten vanuit BrouwHulp. Maar dan moet ik eerst even Linux opstarten in een virtual box en daar vandaan het recept copy-pasten  ;D

Kort samengevat recept: Adries boek 'Verander water in bier', bladzijde 31. Het recept heb ik x2 gedaan qua hoeveelheid. Een blond bier met ca. 6,8% alc.

Het proces:
Na wat testen besloten niet het brabantse kraanwater te gebruiken maar opgepompt water uit de grond. pH waarde daarvan is 5,6 pH. Zit vast wel vanalles in wat je niet wil hebben en er mist ook vast wel vanalles maar we gaan het toch proberen met dit water. We drinken dit water normaal ook regelmatig. Een half uurtje water laten pompen (tuin bewatert) en toen direct vers water gepakt voor het brouwen. Gokje...

Het schroten ging aardig. Ik had al een paar testjes gedraaid om de stand te bepalen. Niet ideaal dit ding maar wel te doen als je met z'n tweeen bent. Puntje voor de volgende brouw: kookketel gebruiken als geschroot mout opvangbak (nu losse bakjes etc, niet handig).

Maischen (62-72-78)
Het was echt even leren spelen met het gasfornuis. Het duurt even voor de temperatuur begint te stijgen, maar als ie eenmaal begint met stijgen dan is ie lastig te stoppen. Ervaring: 2 graden afkoelen duurt langer dan 8 graden stijgen. Dus rustiger aan met het gas de volgende keer.
Wat hier mis is gegaan is de 72 graden stap, die heeft 9-10 minuten op 74 graden gestaan ipv 72. Te hard gestookt, te laat gas lager/dicht gedraaid.
Zou dat kwaad kunnen?
SG na maischen: 1060. Niet hetzelfde als wat de checklist van BrouwHulp aangaf dat hij moest zijn na maischen: 1087. Ik moet ook nog even leren werken met BrouwHulp, dus ik zal wel iets verkeerd hebben gezet of iets niet ingevuld hebben. Toch maar doorgegaan want even geen tijd (en zin..) om het forum af te struinen naar wat-nu?
Tussendoor een oplossing bedacht om de thermometer mooi zichtbaar te laten hangen, door het stabiliseerstangetje van het hevelfilter van een iets groter klemmetje te voorzien waar de thermometer net tussen kan.

Hevelfilteren
Het filteren ging mooi. Eerst hoeveel (ca een glas) teruggekiept en vervolgens rustig geheveld. Geen enkele stukje kaf of andere vorm van rommel te vinden het wort. Was wel wat troebel en werd steeds minder troebel, zie de 3 foto's van de monsters die ik nam. Totale tijd filteren ca. 10-15 min.
We waren ERG verbaasd over de enorme hoeveelheid bostel. Ik had er wel over gelezen natuurlijk maar in het echt was het toch even een aha-erlebnis  :o
Erg blij met het stabiliseerstangetje dat we 's ochtends nog maar even gemaakt hadden, de bui van het filter klikt mooi in het haakje en blijft zo rechtop staan.
Als kraantje een stukje dikwandige buis genomen, gat erin, moer M10 erop gelast en om siliconenslang geschoven. Met afgeronde M10 bout kan je de stroomsnelheid mooi regelen.

Koken
Het koken liep ook prima. De laatste 10 graden duurde wel wat lang, maar gelukkig is door de vorm van de vierkante rvs pan het mogelijk om 2 pitten tegelijk te gebruiken onder de pan.
Ik vermoed dat we te hard gekookt hebben.
Helaas heb ik de RVS pan niet voorzien van maatstreepjes. Dat ga ik dus wel even doen. Wel met potlood aan de buitenkant streepjes begin / eind hoeveelheid gezet, dus ik kan nog wel ongeveer achterhalen hoeveel er verdampt is. We hebben geprobeerd net aan rollend te koken.

De kooktijd werd iets verlengd omdat ik de mandfles nog niet ontsmet had. Dus ipv 75 min koken denk ik ca. 80-85 min. Ik heb het idee dat ik daar wat extra wort weggekookt heb en het geheel iets donkerder heb laten worden.
Wel heel handig om met z'n tweeen te zijn bleek zo. Je kan elkaar mooi controleren. Mijn vader vroeg of ik de mandfles al ontsmet had en ik zei dat zou jij toch doen? Nee ik zou hem reinigen en jij zou hem ontsmetten. Mooi  :nut:

Tijdens het koken moeders teleurgesteld dat er helaas GEEN eten klaargemaakt kon worden ivm het brouwproces. Dan maar chinees. Opvallend hoe goed chinees eten aansluit bij het brouwgevoel. Net als een welverdiend biertje zodra het vuur onder de kookpan gaat en alles klaar staat.

Nu hoppellets gebruikt. Na gebruik in gesloten zakjes gewogen en de vriezer in.
Volgende keer wil ik toch bloemen gebruiken. Lijkt me gewoon leuker. Is vast vanalles over te lezen hier. Weer wat te doen :)
SG na koken 1067,5. Volgens BrouwHulp had dat 1060 moeten zijn. Maar dat verschil kan dus goed aan mijn gerommel met parameters in BrouwHulp hebben gelegen.

Het hopfilteren ging ook perfect met het RVS filter. Geen enkel hopprutje kwam mee.
Het aanzuigen vond ik wel nog even spannend. Daar komt ie daar komt ie daar komt ie ennnnn los!

In mijn enthousiasme heb ik de kraan van de platenkoeler helemaal open gezet. Geen idee waarom, interne error denk ik.
Het wort kwam er op 22,5-23 graden uit. Dat had dus makkelijk 18-20 graden kunnen worden als ik het wort niet zo hard had laten stromen.
Aangezien het buiten en binnen 25 graden was wilde het wort ook niet lager zakken. Dus buiten gezet en grondwater in de mandfleshouder laten stromen. Al met al heeft het een half uur geduurd om het naar de 20 graden te krijgen. Besloten toen de gist er maar bij te doen.
Tijdens het koelen wel de dop met gevuld waterslot er goed opgehouden tegen eventuele infecties.

Weggezet in de schuur op 21-22 graden om een uur of 21:00.

Vanmorgen was de gisting goed op gang. Zie het filmpje en de laatste foto.

Al met al een inspannende dag. Het kostte heel wat energie om het hele proces al doende te evalueren en zo mogelijk direct bij te stellen. Wat ons vooral opviel was het grote verlies van brouwhoeveelheid. Uiteindelijk hadden we toch maar een liter of 18 over. Aangezien ik geen nauwkeurige metingen van de hoeveelheid wort op verschillende momenten heb gedaan is het brouwzaal rendement lastig te bepalen. Met de zo-ongeveer hoeveelheden zegt BrouwHulp dat ik een rendement van ca 72% heb. Ik ben mezelf nu op het forum aan het inlezen op hoe je met dat getal het volgende brouwsel beter kan inschatten wat de hoeveelheid maischwater, spoelwater en hop moet worden.

Mijn vader en ik concludeerden gisteren na afloop onder het genot van een gekocht biertje dat we een ontzettend vakantie gevoel hadden. Een goed gevoel dus!

Moet ik me zorgen maken over het SG dat ik na het maischen heb gemeten?
Als dat te laag is zal het neem ik aan aan het schroten liggen? Volgens mij kan ik niet veel grover malen, dan komen er ongemalen korrels mee.

Het eind SG van 1067,5 lijkt me prima toch?

Ik heb nog geen klimaatkast. Die moet nog op het politiek juiste moment ter bedde gebracht worden bij moeders  8)
Daardoor zal de temperatuur te hoog zijn: 21-22 graden omgevingstemperatuur. Dus als het gist goed tekeer gaat zal dat nog wel oplopen.
Ik zat daarom te twijfelen om er misschien maar iets minder gist bij te doen dan mr malty zegt.
Maarja, toch maar gedaan 2 zakjes (11,5 gram zakjes) bij gedaan.
Ik had nog niet helemaal door hoe ik de juiste hoeveelheid gist kon bepalen geloof ik.
Toch heb ik onlangs naar mr malty gekeken en daar de hoeveelheid ingevoerd etc. En vervolgens heb ik daar niks mee gedaan. Stom natuurlijk.  :weetniet:
Mr. Malty zegt 1,2 zakjes. En ik heb er 2 zakjes bij gedaan.

Is er iets wat ik nu nog zou kunnen doen om die te grote hoeveelheid gist te 'herstellen'?

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #32 Gepost op: 07-07-2013 11:41 u »
Vanuit linux geplakt, het recept vanuit BrouwHulp.
Ik zie trouwens dat ik 9,25 liter spoelwater had moeten gebruiken. Ik ben uitgegaan van de 6 liter spoelwater uit Adries boek, en die heb ik x2 gedaan. Er is dus 3 liter teveel spoelwater bij gegaan. Of niet?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptBier 1
Brouwdatum21-06-2013
BiertypeBlond
Volume18,00
Begin SG1,068 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,5%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement71,9 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,80 lUjes water
9,25 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l197 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,40 kgPilsmoutArsegan3 EBC84,6 %
0,80 kgMunicher moutArsegan13 EBC15,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C12 min.20 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,2 gHallertau Hersbrucker  pellets3,4%65 min.18,8 IBU
14,0 gSaazpellets3,8%10 min.1,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,1%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering26-07-2013
Temp. lagering22,0 °C
Alcoholgehalte6,8 vol.%


Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #33 Gepost op: 07-07-2013 12:04 u »

Overigens heb ik geen kokend water in de brouwketel gehad, zal ik dat alsnog doen voor ik een nieuw bier begin te brouwen?


Als het wort klaar is en gefilterd, moet je het wort eerst nog koken voordat je het gaat koelen. Dan wordt het allemaal gesteriliseerd. Dus je kookpan hoef je daarom alleen maar goed schoon te maken.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #34 Gepost op: 07-07-2013 22:13 u »
Ik had inderdaad ook zo'n gedachte dat alles bij het koken alsnog steriel wordt. Maar bij twijfel doe ik het liever dubbel (ontsmetten).

Maar oeiiiii joei joei!!
Vandaag is het veel te warm voor een bier dat ongekoeld in zijn hoofdgisting staat!
26 graden was het bier vanmiddag  :huilen:

Zoveel mogelijk ijscompressen er omheen en vaak wisselen houdt de temperatuur op 24-25 graden. Niet te doen zonder temperatuurkast. Dat gaat er dus snel komen.

Hopen dat dit nog goed gaat komen  :huilen: :huilen: :huilen: :huilen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #35 Gepost op: 07-07-2013 22:41 u »
Hopen dat dit nog goed gaat komen  :huilen: :huilen: :huilen: :huilen:

Weet wat het mooie is: het wordt altijd bier!
Wat overigens niet wil zeggen dat het beste bier zal zijn dat je brouwt. Maar één ding is zeker je eerste biertje smaakt altijd!

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #36 Gepost op: 07-07-2013 22:50 u »
Dank voor de opbeurende woorden :)

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #37 Gepost op: 07-07-2013 23:06 u »
Ik lees dat je Ujes grondwater gebruikt.
Ben je niet bang voor teveel ijzer in het water?

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #38 Gepost op: 07-07-2013 23:18 u »
Dat is een goeie, teveel ijzer.
Wij drinken het water al jaren en hebben het er ook al tijden over om het te gebruiken voor bier. Ondanks dat we behalve het pH en de smaak helemaal niks van het water weten hebben we toch de gok genomen.

Dat de samenstelling niet optimaal is lijkt me bijna logisch.
Ik vind alleen het kraanwater uit Uden zo vies dat ik er geen bier mee wilde maken.

Eigenlijk zou ik hetzelfde bier nog eens moeten brouwen maar dan met neutraal kraanwater om te kijken wat het effect van grondwater is.

Wat zou teveel ijzer in je bier doen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #39 Gepost op: 08-07-2013 19:03 u »
Heb je een drinkwater-analyse van die bron?
En van hoe diep pompen jullie op?

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #40 Gepost op: 09-07-2013 17:27 u »
Geen drinkwateranalyse helaas. Ik zou ook niet precies weten waar ik dat zou kunnen laten doen en of het de moeite (lees: geld) waard zou zijn. Het water wordt vanaf 8 meter diep opgepompt onder het maaiveld. Het is voornamelijk zandgrond.

Zou het kwaad kunnen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #41 Gepost op: 09-07-2013 17:41 u »
Klinkt mij (maar ik ben geen grondwaterexpert) als niet heel diep en daardoor vatbaar voor periodieke kwaliteitswisselingen. Bijvoorbeeld door tijdelijke zware regenval al dan niet icm landbouw activiteiten (bemesting/bestrijdingsmiddelen) en/of industriële contaminatie.

Jullie gebruiken het als drinkwater begrijp ik? Zou ik persoonlijk niet doen zonder analyse. Echter als het inderdaad een grote kans is op (sterk) wisselende kwaliteit zou dat frequent moeten gebeuren waarbij de kosten niet meer gedekt worden door de baten. In dat geval zou ik het enkel als water voor de tuin, wc, enz gebruiken.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #42 Gepost op: 09-07-2013 17:43 u »
Dat is waar. Niet aan gedacht!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #43 Gepost op: 09-07-2013 23:00 u »
Geen drinkwateranalyse helaas. Ik zou ook niet precies weten waar ik dat zou kunnen laten doen en of het de moeite (lees: geld) waard zou zijn. Het water wordt vanaf 8 meter diep opgepompt onder het maaiveld. Het is voornamelijk zandgrond.

Zou het kwaad kunnen?

Je pompt dus freatisch water op. Zijn er veel varkensboeren in de buurt? Als de het geval ik kun je er donder op zeggen dat er flink gemest wordt. In het grondwater kan daardoor een hoog nitraatgehalte zitten. En dat is niet zo best voor de gist...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #44 Gepost op: 10-07-2013 08:35 u »
En dat is niet zo best voor de gist...
Ik zou me eerst zorgen maken om de drinker... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #45 Gepost op: 10-07-2013 13:28 u »
Ik zou me eerst zorgen maken om de drinker... ;)

Altijd in het juiste perspectief...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #46 Gepost op: 10-07-2013 17:47 u »
Altijd in het juiste perspectief...
inderdaad, gist kan je zo weer opkweken of een nieuw zakje kopen.  ;)

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #47 Gepost op: 15-07-2013 10:16 u »
De vraag voor een wateranalyse ligt inmiddels bij Brabants water, volgens google kan je normale waterleverancier normaliter (toepasselijke term) hier voor zorgen. Kosten voor mij natuurlijk. Ik wacht het af. Mocht ik al bierdrinkend ten onder gaan dan moet het maar zo zijn  :biersmile:

Ik heb wel nog een echte beginnersvraag over mijn eerste moutbrouwsel.
De hoofdvergisting is voorbij (veel te warm, heeft 3 dagen geduurd).
Toen overheveld in mooi passende mandfles met niet teveel hoofdruimte (head room), zoveel mogelijk drab achtergelaten bij hevelen.
Daar staat hij nu nog steeds in, bier temperatuur ca. 19-21 graden, SG 1020. Smaakt nog niet echt naar goed bier.
Het bier zit nu bijna 7 dagen in deze mandfles en begint mooi te klaren.

De vraag is Wat nu?
In Adries boek lees ik bij het basis recept:
 "na 1 tot 3 weken komt er nauwelijks of geen koolzuur meer door het waterslot en wordt het bier steeds helderder. Bepaal het soortelijk gewicht van het jonge bier. Als het ergens tussen 1013 en 1016 is én er geen of nauwelijks meer koolzuurgas door het waterslot ontsnapt, kun je gaan bottelen."

...."zet de flessen weg op een warme plek (18-22 graden). Na ongeveer 2-3 weken is je bier op druk. Proost!"

Echter als ik lees over nagisting en lageren raak ik de draad even kwijt. Bij nagisten worden er stofjes opgeruimd in het bier en kan het gist helemaal uitgisten. Bij lageren wordt het bier vooral helderder en komt het goed op smaak. Dat is wel vrij kort door de bocht natuurlijk. Bij nagisten laat je het bier op dezelfde temperatuur staan als de hoofdgisting of een graadje meer, en bij lageren gooi je de temperatuur drastisch omlaag.

Ik snap even niet meer in welke fase mijn bier nu is. Ben ik nu aan het nagisten? En sla ik het lageren dan over omdat het een beginnersrecept is?

Aangezien de hongkongse postbode nog niet langs is geweest met de stc1000 heb ik toch nog geen klimaatkast, dus lageren zit er sowieso niet in bij deze batch. Maar het gaat mij er vooral om goed te begrijpen wat ik waarom doe.
 


Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #48 Gepost op: 15-07-2013 11:08 u »
Je zit nu in ieder geval in de vergistingsfase. Die is inderdaad onderverdeeld in hoofd- en nagisting. Als ik je bericht zo lees, dan zit je in de nagisting.
Lageren is optioneel, hoewel het voor een helder(der) bier kan zorgen. Je slaat het dus niet over omdat je een beginnersbier aan het brouwen bent, maar omdat het sowieso optioneel is ;)

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Michiel zegt brouw
« Reactie #49 Gepost op: 15-07-2013 11:25 u »
Die zit dus tussen het nagisten en het bottelen in. Ik kan me voorstellen dat als je gelijk na het nagisten gaat bottelen het lagerproces gedeeltelijk wel plaatsvindt maar dan gewoon in het flesje, of zit ernaast?

Hoe zit dat met de smaak van het bier op dit moment? Hij is nog niet uitgegist maar ook echt niet te peren. Is dat normaal?

Tags: