Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)  (gelezen 11406 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Gepost op: 04-06-2013 23:58 u »
Hier mijn recept van de Kriek (lambiek) waarmee ik 88 punten heb behaald op het ONK 2013.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Red
Kenmerknr 046 12/16
Brouwdatum10/29/2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1051 (5.4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater28.0 liter
Maischdikte3.7 l/kg
Maischwater15.4 liter
Spoelwater12.6 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur9 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75.0 %3.101 kg3 EBC
Tarwemout10.0 %0.414 kg3 EBC
Viennamout15.0 %0.620 kg7 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Mittelfrüh3.6 %40 gr75 minuten21 EBU
Hallertauer Mittelfrüh3.6 %25 gr10 minuten5 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
KersenTijdens koken6600 gr1 Min.


OpmerkingenKersen bevroren toevoegen an het wort van 50 graden


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Blanche
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gistvoedinggistvoedingscomplex Wyeast
Hoeveelheid3 gram


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten3.7 l/kg
262°C35 minuten3.7 l/kg
372°C30 minuten3.7 l/kg
478°C5 minuten3.7 l/kg


OpmerkingenWort + starter + krieken = 22.5 liter


Opmerking van de keurmeester:  Mooie kriek, prima gedaan, lekker zuur met kers en ontwikkeld mooi met touche. Prima gedaan!

Begin SG  1051
Eind SG 1008
correctie 2,356 liter water
Vergistingsgraat 83,6%
Bottelsuiker 8 gr/l kristalsuiker
Koolzuurgehalte 0.56 gew%
% alcohol na bottelen 5,93 % vol.

Vorig jaar had ik ditzelfde recept gebrouwen en ingestuurd in de V klasse.
Op het ONK behaalde dat bier toen 75 punten en op de OBBK 80 punten.
Commentaar van de keurmeester was toen dat deze ook in de B klasse kon worden ingezonden en dat ik punten liet liggen op originaliteit.
Vandaar dit bier nogmaals gebrouwen en nu ingezonden in de B klasse.

Discussie over dit recept is hier te lezen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2013 00:07 u »
Geen spontane of wilde gisting als basis?  :(

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #2 Gepost op: 05-06-2013 08:27 u »
Hier mijn recept van de Kriek (lambiek)...

Zou je denken, maar dit lijkt een kriekenbier ipv een kriek lambiek.
Misschien daardoor ook wel lekkerder! ;)

Gefeliciteerd met de mooie score!

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #3 Gepost op: 05-06-2013 17:57 u »
Zou je denken, maar dit lijkt een kriekenbier ipv een kriek lambiek.
Misschien daardoor ook wel lekkerder! ;)

Gefeliciteerd met de mooie score!

Is inderdaad een Kriekenbier zonder wilde gisten  :nut: en zo denk ik er ook over maar zoals ik al zei kreeg ik vorig jaar tot 2 keer (ONK + OBBK) de opmerking van de keurmeester dat ik hem in de B klasse moest insturen omdat ik in de V klasse punten liet liggen voor originaliteit. En ja dan zal ik maar naar de Chef  :lessmile: luisteren hé.  :weetbeter:

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.472
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #4 Gepost op: 28-05-2014 12:32 u »
Vraagje.. Ik lees dat je de kersen 1 minuut meekookt, en dat je die bevroren toevoegt als het wort 50 graden is. Dit doe je dus na het koken? En je laat het slechts 1 minuut weken? Of laat je ze in je bier tot je gaat bottelen? Ik wil deze graag eens na proberen te maken :)

homoeccentricus

  • Gast
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #5 Gepost op: 28-05-2014 14:01 u »
En, noem mij anaal, maar heb je zoete kersen gebruikt of zure krieken? Indien het kersen zijn is het uiteraard geen kriek.  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #6 Gepost op: 28-05-2014 15:25 u »
Zoals al vorig jaar aangegeven is het een kriekenbier, geen kriek(lambiek). ;)

Hier de herkomst van de krieken:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17976.msg277501.html#msg277501

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #7 Gepost op: 28-05-2014 16:53 u »
Vraagje.. Ik lees dat je de kersen 1 minuut meekookt, en dat je die bevroren toevoegt als het wort 50 graden is. Dit doe je dus na het koken? En je laat het slechts 1 minuut weken? Of laat je ze in je bier tot je gaat bottelen? Ik wil deze graag eens na proberen te maken :)

Ha ha goed op gemerkt, had ik zelf niet eens gezien.
Nee de krieken zijn niet meegekookt.
Maar bevroren in het gistvat gegaan, daarna het wort (van 50 ºC) erop en dat 3 maanden  weg gezet voor vergisting/rijping/...
Daarna overgeheveld in een mandfles en na een week gebotteld.  :brouwen:

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.472
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #8 Gepost op: 28-05-2014 16:55 u »
Ha ha goed op gemerkt, had ik zelf niet eens gezien.
Nee de krieken zijn niet meegekookt.
Maar bevroren in het gistvat gegaan, daarna het wort (van 50 ºC) erop en dat 3 maanden  weg gezet voor vergisting/rijping/...
Daarna overgeheveld in een mandfles en na een week gebotteld.  :brouwen:

Bedankt! Bij het overhevelen van de mandfles de krieken mee overgebracht of niet? :)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo

homoeccentricus

  • Gast
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #10 Gepost op: 28-05-2014 16:57 u »
Zoals al vorig jaar aangegeven is het een kriekenbier, geen kriek(lambiek). ;)

Hier de herkomst van de krieken:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17976.msg277501.html#msg277501

't Is maar omdat er "kersen" in het recept staat. Gebruiken jullie in Nederland "kersen" en "krieken" als synoniemen? :-)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #11 Gepost op: 28-05-2014 16:58 u »

Thnx! Bij het overhevelen van de mandfles de krieken mee overgebracht of niet? :)

Nee juist niet, om "hem" helder te krijgen nog een week gewacht zodat de zware bestandsdelen nog wat konden uitzakken.
Voor het bottelen nog een keer overgeheveld naar een bottelemmer.

homoeccentricus

  • Gast
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #12 Gepost op: 28-05-2014 17:08 u »
En is het bier niet heel droog geeindigd? Ik struggle wel wat met mijn fruitbieren om er meer body in te krijgen.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #13 Gepost op: 28-05-2014 17:54 u »
't Is maar omdat er "kersen" in het recept staat. Gebruiken jullie in Nederland "kersen" en "krieken" als synoniemen? :-)
Dat is wel de enige manier om een Hollander uit te leggen wat krieken zijn ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #14 Gepost op: 28-05-2014 17:59 u »
't Is maar omdat er "kersen" in het recept staat. Gebruiken jullie in Nederland "kersen" en "krieken" als synoniemen? :-)
Nee, maar ik denk dat dat een beperking van BrouwVisie is. :)

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #15 Gepost op: 28-05-2014 18:04 u »
Ik zie dat je 15 liter bier hebt gemaakt en 6.6 kg krieken hebt toegevoegd, hoeveel liter bier bekom je dan uiteindelijk?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #16 Gepost op: 28-05-2014 22:22 u »
Ik zie dat je 15 liter bier hebt gemaakt en 6.6 kg krieken hebt toegevoegd, hoeveel liter bier bekom je dan uiteindelijk?

Ik heb uiteindelijk 18.6 liter bier gebotteld.  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #17 Gepost op: 29-05-2014 15:47 u »
Nee, maar ik denk dat dat een beperking van BrouwVisie is. :)

Lijkt mij niet. In BrouwVisie kun je allerlei ingrediënten toevoegen. Dat er vaak niet van komt is iets anders.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #18 Gepost op: 29-05-2014 18:07 u »
Klopt, maar krieken staan er niet standaard in.

Online Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #19 Gepost op: 28-07-2015 15:25 u »
Ik heb 10 kg morellen(krieken) weten te bemachtigen en heb die schoongemaakt en in de vriezer liggen.
Ook heb ik nog een paar kg bramen geplukt en ingevroren die er eventueel bij kunnen.
Ik wil zo ongeveer hetzelfde recept gebruiken maar zat er aan te denken om er nog wat haver bij te doen.
En ik wil het op dezelfde manier doen wort op bevroren kersen.
Alles is me wel duidelijk maar ik weet nog niet welke korrelgist ik wil gebruiken en ik heb nog een vraag, als alles in het gistvat zit en de gist erbij en de ergste gisting is voorbij laat je het dan op dezelfde temperatuur staan of kan het dan ook de kelder in?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #20 Gepost op: 28-07-2015 18:19 u »
Alles is me wel duidelijk maar ik weet nog niet welke korrelgist ik wil gebruiken en ik heb nog een vraag, als alles in het gistvat zit en de gist erbij en de ergste gisting is voorbij laat je het dan op dezelfde temperatuur staan of kan het dan ook de kelder in?

Bij mij heeft het 3 maanden in mijn tuinhuis gestaan. Ongecontroleerde temperatuur dus.  :brouwen:

Online Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #21 Gepost op: 28-07-2015 21:47 u »
Kijk dat is lekker makkelijk ga ik ook zo doen.
Bedankt.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.779
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #22 Gepost op: 29-07-2015 16:35 u »
Bij mij heeft het 3 maanden in mijn tuinhuis gestaan. Ongecontroleerde temperatuur dus.  :brouwen:

Had je na deze 3 maanden geen bottelgist nodig?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.392
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: ONK 2013 B3 Kriek (lambiek) Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Reactie #23 Gepost op: 29-07-2015 17:23 u »
Had je na deze 3 maanden geen bottelgist nodig?

Heb ik niet gebruikt. Later heb ik nogmaals die recept gebrouwen en toen heeft hij zelfs 4 maanden gestaan.
En ook weer zonder bottelgist.  :brouwen:

Tags: