Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens  (gelezen 55523 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 573
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #50 Gepost op: 06-03-2014 19:23 u »
Met het Brand-rapport bedoel je de documenten die in deze thread staan? Die zijn van Jacques' bier. Het bier wat jij hebt geproefd is wellicht niet 100% hetzelfde.

Sterker nog, ik weet wel zeker dat het niet 100% hetzelfde is maar in hoeverre zouden alleen Jacques en de brouwmeester(s) van Brand weten.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hilbren

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #51 Gepost op: 27-04-2014 09:00 u »
Jaques,

Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.636
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #52 Gepost op: 27-04-2014 11:53 u »
Jaques,

Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?

Het spreekt voor zich dat er aanpassingen gedaan zijn. Onderling is afgesproken dat daarover geen mededelingen worden gedaan.

Feit is dat de brouwers van Brand veel hoofdbrekens heeft gekost om de Brand Zwaar Blond zo dicht mogelijk bij de Blozende Blonde te krijgen. Daar zijn de uiteindelijk goed in geslaagd. Het verschil tussen de bieren is klein. Wel had de Blozende Blonde meer koolzuur.

Offline ErwinH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Echte hobbyisten laten suikers vergisten!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #53 Gepost op: 29-05-2014 20:54 u »
Beste Jacques,
Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.636
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #54 Gepost op: 29-05-2014 21:03 u »
Beste Jacques,
Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?

Je hebt dan meer uitspoeling van de bostel.

Het zal overigens niet zo veel uitmaken. Bij Brand wordt de bostel ook gespoeld. Maar er zijn veel meer factoren die de smaak van het bier bepalen. Kleine verschillen in de werkwijze kunnen grote gevolgen hebben weet ik uit ervaring.

Succes met het klonen.

Offline ErwinH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Echte hobbyisten laten suikers vergisten!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #55 Gepost op: 29-05-2014 21:23 u »
Bedankt voor de snelle reactie Jacques!
Dan gaan we het maar met spoelen proberen. Aangezien werkwijze erg bepalend is (zoals je al aangeeft) hierbij nog een paar vragen m.b.t. het recept;
-Welke vergistingstemperatu(u)r(en) zijn gehanteerd?
-Suikergift was (als ik het goed begrijp) na de hoofdvergisting, is een eerder moment (bij koken) aan te raden?
-Hoe ging het koudhoppen in zijn werk, pas bij navergisting in een hopzakje? Bepaalde tijdsduur?

Alvast bedankt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.636
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #56 Gepost op: 29-05-2014 21:32 u »
- Vergisting rond de 20 C. (Aan oplopende temperatuur doe ik niet.) Ook de nagisting bij die temperatuur.
- Ik heb de suiker na de hoofdgisting toegevoegd. Bij het koken kan ook.  ;)
- Koudhoppen doe ik altijd als de nagisting nagenoeg beindigd is. Door mij wordt een korte lagertijd gehanteerd. Voor het koudhoppen gebruik ik een groot RVS thee-ei.




Offline Hilbren

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #57 Gepost op: 30-05-2014 09:00 u »
Veel hoofdbrekens, ja? Kan ik me niks bij voorstellen  :nut:  ::)

Morgen wil ik het recept proberen te reproduceren, ik zit nog met n open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

Eerder ging ik er vanuit dat de koude hop er gedurende de hele gisting in het bier moest zitten. Op andere plekken op het fora staat aan gegeven dat dit tot een grassige smaak kan lijden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.636
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #58 Gepost op: 30-05-2014 17:36 u »
ik zit nog met n open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

Simpel:
- hop afwegen
- in een hopzakje of een groot rvs thee-ei doen
- hop laten zakken in het bier
- rustig wachten
- voor het bottelen het bier overhevelen en het hopzakje in het gistvat laten zitten.

Overigens wil ik je verzoeken om dit soort algemene vragen niet in deze rubriek te plaatsen. Deze rubriek is bedoeld als een soort eregalerij.

Offline Riniman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #59 Gepost op: 08-12-2014 22:39 u »
Jacques,

Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
Rien

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.636
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #60 Gepost op: 08-12-2014 22:42 u »
Jacques,

Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
Rien

Nee, waarom zou ik veranderingen aanbrengen bij een bier dat commercieel een groot succes is?

Tags: