Recepten > Bewezen recepten

Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens

(1/13) > >>

Jacques:
Met dit bier heb ik de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 gewonnen.
Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptBlozende BlondeKenmerk1302Brouwdatum11-2-2013BiertypeSterke BlondeAantal liters33Gewenst begin SG1085 (9,0 Vol% alc.)Brouwzaalrendement74,0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater52,3 literMaischdikte4,5 l/kgMaischwater52,3 literSpoelwater0,0 literKooktijd60 minutenBerekende kleur14 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPilsmout Vloermout 4 EBC74,6 %9000 g4 EBCTarwemout (licht) - Weyermann20,7 %2500 g4 EBCCarabelge1,0 %120 g30 EBCKristalsuiker3,7 %450 g0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelCascade7,5 %15 g60 minuten7 EBUSpalter Select (D)6,0 %14 g60 minuten5 EBUAmarillo10,5 %8 g60 minuten5 EBUCentennial11,5 %9 g60 minuten6 EBUTettnanger (D)5,0 %10 g60 minuten3 EBUCascade7,0 %10 g15 minuten2 EBUCascade7,0 %7 g10 minuten1 EBUAmarillo10,0 %5 g10 minuten1 EBUCentennial10,0 %8 g5 minuten1 EBUTettnanger (D)5,5 %10 g5 minuten1 EBUSpalter Select (D)6,0 %8 g10 minuten1 EBUAmarillo10,5 %8 gKoud hop0 EBUTettnanger (D)5,0 %8 gKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort#1099 Wyeast Whitbread AleGist toegevoegd alsGiststarterVolume starter4000 ml - 300 ml slurryBeluchtingstijd0 uurTemperatuur giststarter6C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte165C40 minuten4,5 l/kg267C20 minuten4,5 l/kg369C10 minuten4,5 l/kg473C10 minuten4,5 l/kg575C1 minuten4,5 l/kg



De analyse van het bier.







RobinB:
Poeh, das nog eens een complexe hopstort!
Ben benieuwd of ze dat bij Brand ook kunnen/willen?

Bijzonder dat er suiker in de stort zit, terwijl de opdracht volmout was? :weetniet:

Jacques:
Suiker was toegestaan. Aanvankelijk was hier onduidelijkheid over. Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was. Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.

Christian1990:
Jaques, allereerst GEFELICITEERD!

Mooi, maar ook een complex recept, ben erg benieuwd hoe het smaakt.

En wie wil zo'n juryrapport nu niet aan de muur hebben, ingelijst?

Robert1968:
Aha, dus toch suiker toegestaan, want Pint mij al doorgaf en ik op het forum postte.

Vraag me inderdaad af of Brand al die hopsoorten gaat toepassen.

Daarnaast geen spoelwater? Ben benieuwd of dat overeind blijft want extractverliezen beperken is heilig.

Opmerkelijk (ingewikkeld) maischschema. Speciale reden hiervoor?

Al met al een "duur" blondje, maar kwaliteit mag wat kosten. In ieder geval op kleine schaal.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie