Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens

Gestart door Jacques, 04-06-2013 22:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Met dit bier heb ik de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 gewonnen.
Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlozende Blonde
Kenmerk1302
Brouwdatum11-2-2013
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters33
Gewenst begin SG1085 (9,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater52,3 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater52,3 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout Vloermout 4 EBC74,6 %9000 g4 EBC
Tarwemout (licht) - Weyermann20,7 %2500 g4 EBC
Carabelge1,0 %120 g30 EBC
Kristalsuiker3,7 %450 g0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,5 %15 g60 minuten7 EBU
Spalter Select (D)6,0 %14 g60 minuten5 EBU
Amarillo10,5 %8 g60 minuten5 EBU
Centennial11,5 %9 g60 minuten6 EBU
Tettnanger (D)5,0 %10 g60 minuten3 EBU
Cascade7,0 %10 g15 minuten2 EBU
Cascade7,0 %7 g10 minuten1 EBU
Amarillo10,0 %5 g10 minuten1 EBU
Centennial10,0 %8 g5 minuten1 EBU
Tettnanger (D)5,5 %10 g5 minuten1 EBU
Spalter Select (D)6,0 %8 g10 minuten1 EBU
Amarillo10,5 %8 gKoud hop0 EBU
Tettnanger (D)5,0 %8 gKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort#1099 Wyeast Whitbread Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter4000 ml - 300 ml slurry
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter6°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten4,5 l/kg
267°C20 minuten4,5 l/kg
369°C10 minuten4,5 l/kg
473°C10 minuten4,5 l/kg
575°C1 minuten4,5 l/kg

De analyse van het bier.








RobinB

Poeh, das nog eens een complexe hopstort!
Ben benieuwd of ze dat bij Brand ook kunnen/willen?

Bijzonder dat er suiker in de stort zit, terwijl de opdracht volmout was? :weetniet:

Jacques

Suiker was toegestaan. Aanvankelijk was hier onduidelijkheid over. Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was. Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.

Christian1990

Jaques, allereerst GEFELICITEERD!

Mooi, maar ook een complex recept, ben erg benieuwd hoe het smaakt.

En wie wil zo'n juryrapport nu niet aan de muur hebben, ingelijst?


Robert1968

Aha, dus toch suiker toegestaan, want Pint mij al doorgaf en ik op het forum postte.

Vraag me inderdaad af of Brand al die hopsoorten gaat toepassen.

Daarnaast geen spoelwater? Ben benieuwd of dat overeind blijft want extractverliezen beperken is heilig.

Opmerkelijk (ingewikkeld) maischschema. Speciale reden hiervoor?

Al met al een "duur" blondje, maar kwaliteit mag wat kosten. In ieder geval op kleine schaal.


heijligers

Citaat van: RobinB op 04-06-2013  22:41 uPoeh, das nog eens een complexe hopstort!
Ben benieuwd of ze dat bij Brand ook kunnen/willen?

Bijzonder dat er suiker in de stort zit, terwijl de opdracht volmout was? :weetniet:
Met zo'n hopstort lijkt het wel een hoprestjes blonde  ;D. Hoe ben je hier toe gekomen? Al vaker dergelijke complexe hopstorten gebruikt?

Jammer van de onduidelijkheid over de volmout/suikerstort.

Heb je het spoelwater achterwege gelaten om zo'n hoog mogelijk extractgehalte te krijgen, terwijl je vrij dun hebt ingemaischt?

Dat wordt nog een hele opgave om deze commercieel of hobbymatig na te brouwen  :brouwen:

Oscar

Citaat van: Jacques op 04-06-2013  22:34 uGelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

Dit recept gezien weet ik al bijna 100% zeker dat ze dit recept niet 1 op 1 gaan overnemen. Dus als ze een bier gaan maken wordt het sowieso aangepast.  De hopstort gaan ze niet overnemen, ze gaan ongetwijfeld andere gist gebruiken, en dat maischschema ga ze zeker weten ook niet gebruiken. Ik hoop voor je dat ze alsnog jou die € 2500,- gaan betalen... :) Maar dat is dan meer uit coulance of commercieel oogpunt dan dat ze dit recept tot hun eigen willen maken...

Wel weer een leuk leermoment van amateur tot commercieel... :)

Leuk detail : bitterheid berekend 33, bitterheid gemeten 40,3  :)

assebasie

Ik las het recept en kon het nog volgen tot ik bij het kopje 'hop' kwam  :nut:
Dit deed me beseffen dat ik nog lichtjaren achter loop met wat ik weet wat ingredienten doen op geur/smaak.
Ben benieuwd hoe je hier toe bent gekomen.

Jacques proficiat met dit mooie resultaat  :biersmile:


RobinB

Citaat van: heijligers op 04-06-2013  23:50 uJammer van de onduidelijkheid over de volmout/suikerstort.
Ja, inderdaad.
Initieel waren de instructies duidelijk: volmout.

Citaat van: Jacques op 04-06-2013  22:46 uLater is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was.
2 dingen:
- dat kwam inderdaad later, veel later. Menig potentieel deelnemer had het bier toen al klaar (kunnen hebben). Of ivm die regel afgezien hebben van deelname.
- het werd niet door Brand noch Pint overduidelijk gecommuniceerd. Tot het einde is er onduidelijkheid over gebleven.
Citaat van: Robert de Boer op 04-06-2013  23:28 uAha, dus toch suiker toegestaan, wat Pint mij al doorgaf en ik op het forum postte.

En het bleek geen futiliteit, zelfs voor dit winnend bier is het mogelijk essentieel voor deelname aan de keuringen geweest:
CiteerNaar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.

Ik ben benieuwd hoe de echte volmouters nu gescoord hebben tov de suikertoevoegers...

De Kiekert

Citaat van: RobinB op 05-06-2013  08:05 uIk ben benieuwd hoe de echte volmouters nu gescoord hebben tov de suikertoevoegers...

Eindigde bij de laatste 10. Niet bij de laatste 4. Opmerking op mijn formulier: mooi gebrouwen! Wel vielen er acetaldehyde en hogere alcoholen te bespeuren :-\

Ronald_

Hopelijke mag je tegen die tijd ook wat openheid geven over de aanpassingen die ze moeten doen voor hun installatie. Zoals gezegd denk ik ook dat de hop wordt aangepast - evenals het maischschema.

Ik ben heel benieuwd of ze de gist overnemen.. zoals ik al zei: hopelijk mag je open blijven :)

Trouwens frappant dat jij het bier in aanloop naar de webstrijd telkens te zoet noemde, maar dat hij 7 IBU bitterder is dan berekend, én dat de jury 0 zoetheid aangeeft :).. smaken verschillen..

ThomasM

Wow, wat een hopgiften.

Natuurlijk, gefeliciteerd met het winnende bier!

dennisbier

Mooie brede hopgift.
Zoiets moet je terugproeven in het bier.
Komt de Tettnanger je nog lekker tegemoet in geur en smaak?

Jacques

Vandaag een fantastische dag gehad. Al vroeg vertrok ik naar Wylre. Daar aangekomen meteen met de brouwers aan de slag met het recept.

Zo links en rechts zijn er een paar aanpassingen gedaan maar de basis van het recept staat nog steeds stevig overeind. De aanpassingen zitten hem vooral in het terugbrengen het aantal hopgiften waarbij zowel ik als de brouwers van Brand hebben daarbij gewaakt voor het behoud van het hoparoma. Zo worden alle gebruikte hoppen die ik bij het begin koken heb toegevoegd ook door Brand toegevoegd. Aanvankelijk wilde men alleen typische bitterhoppen gebruiken aan het begin koken.

Verder heb ik een persoonlijke rondleiding gehad van Rob Habets. Alle hoeken en gaten van de brouwerij heb ik gezien. Het controlesysteem dat gehanteerd wordt werd toegelicht aan de hand van formulieren en monitorbeelden. Bij vragen van mijn kant heeft Rob geduldig uitleg gegeven. Een brouwerij van deze omvang gebruikt nu eenmaal met andere apparatuur dan wij gebruiken.

Alles bij elkaar een zeer leerzame dag.

heijligers

Was dit de receptafstemdag of is er al echt gebrouwen?

Weet je wanneer het bier in de schappen komt?

Hoppenbrouwers

Citaat van: RobinB op 05-06-2013  08:05 uIk ben benieuwd hoe de echte volmouters nu gescoord hebben tov de suikertoevoegers...
Best redelijk  ;)

Ronald_

Citaat van: Jacques op 05-06-2013  23:06 uVandaag een fantastische dag gehad. Al vroeg vertrok ik naar Wylre. Daar aangekomen meteen met de brouwers aan de slag met het recept.

Zo links en rechts zijn er een paar aanpassingen gedaan maar de basis van het recept staat nog steeds stevig overeind. De aanpassingen zitten hem vooral in het terugbrengen het aantal hopgiften waarbij zowel ik als de brouwers van Brand hebben daarbij gewaakt voor het behoud van het hoparoma. Zo worden alle gebruikte hoppen die ik bij het begin koken heb toegevoegd ook door Brand toegevoegd. Aanvankelijk wilde men alleen typische bitterhoppen gebruiken aan het begin koken.

Verder heb ik een persoonlijke rondleiding gehad van Rob Habets. Alle hoeken en gaten van de brouwerij heb ik gezien. Het controlesysteem dat gehanteerd wordt werd toegelicht aan de hand van formulieren en monitorbeelden. Bij vragen van mijn kant heeft Rob geduldig uitleg gegeven. Een brouwerij van deze omvang gebruikt nu eenmaal met andere apparatuur dan wij gebruiken.

Alles bij elkaar een zeer leerzame dag.

Mooi dat ze je recept grotendeels behouden! Hoe zit dat met de gist? Gaan ze daar dezelfde voor gebruiken, of komt er een bovengistende huisstam om de hoek kijken?

seed7

Citaat van: Jacques op 05-06-2013  23:06 uVandaag een fantastische dag gehad. Al vroeg vertrok ik naar Wylre. Daar aangekomen meteen met de brouwers aan de slag met het recept.

Ze houden de vaart er zo wel in, mooi hoor,

Ingo

Brouwter

Mooi, spannend recept! En natuurlijk gefeliciteerd met de prijs! Ben erg benieuwd naar het bier.

fwouters

Ook van mijn kant de felicitaties! Erg leuk om te zien dat de beheerder van dit forum en ambassadeur van hobbybrouwers deze prijs wint.
Ik lees graag de vorderingen van het proces om van jouw gebrouwen bier een productiebier te maken.

Jacques

Citaat van: Ronald_ op 06-06-2013  08:10 uMooi dat ze je recept grotendeels behouden! Hoe zit dat met de gist? Gaan ze daar dezelfde voor gebruiken, of komt er een bovengistende huisstam om de hoek kijken?

Het is de bedoeling de door mij gebruikte gist te gaan gebruiken. Daarmee zou het een nieuwe gist zijn binnen de brouwerij.
Men doet op dit moment testen om te kijken of de gist geen problemen geeft voor de andere gisten in de brouwerij. De verwachting is dat dit niet het geval is.

Verder wordt het bier opnieuw volledig geanalyseerd daarvoor heeft Band bier bij mij thuis opgehaald. ik heb nu nog maar een paar flessen in huis...
Een nieuwe analyse werd raadzaam geacht omdat het bier tot een paar weken geleden nog een zoete indruk maakte. Gecontroleerd wordt of het vergiste extractgehalte niet gewijzigd is sinds de eerdere analyse. Ze laten niets aan het toeval over.

Overigens heb ik slecht nieuws voor degenen die hopen gist op te kweken uit de gist. Dit zal niet lukken. Er is niet gekozen voor een hergisting op de fles. Autolyse en vermindering van de schuimhoudbaarheid werd door de brouwers van Brand als voornaamste reden genoemd.  :)

Binnen de hobbybrouwgemeenschap is dit laatste een controversieel onderwerp. Omdat dit topic gaat om een bewezen recept is dit niet te plek om daarover te discussiëren.

Hai


De-Geert

Citaat van: Jacques op 06-06-2013  22:05 uOverigens heb ik slecht nieuws voor degenen die hopen gist op te kweken uit de gist. Dit zal niet lukken.
Waarom zou iemand dat willen? Het is toch gewoon een Wyeast?


PatrickBrouwer

Jeetje Jacques... Wat een hoplijst.
De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P

George81

Citaat van: PatrickBrouwer op 07-06-2013  02:01 uJeetje Jacques... Wat een hoplijst.
De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P
Ach dat hoeft helemaal niet.
Simpele recepten zijn vaak het beste, dit is een uitzondering.

Hoppenbrouwers

Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?

Jacques

Citaat van: Hoppenbrouwers op 07-06-2013  16:42 uGaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?

Nee, dit wordt gecompenseerd door een vlam-uit hopgifte.

William

Zouden ze veel koudhopeffect overhouden door een vlam-uit hopgift te doen en daarna onder druk te vergisten? De verhoogde druk kan er voor zorgen dat veel aromacomponenten in het bier blijven.

Wordt er onder druk vergist?

citrasimcoe

Citaat van: Hoppenbrouwers op 07-06-2013  16:42 uGaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?
Interessante vraag. Hier even een apart draadje voor dit onderwerp:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23108.0.html

matthew

Citaat van: PatrickBrouwer op 07-06-2013  02:01 uJeetje Jacques... Wat een hoplijst.
De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P

Vooral niet doen :P

Ik zat ook bij de laatste 10 en mijn bier was 'echt' volmout en had maar 2 hopsoorten en vergist met Wyeast 1214

Simpel recept en toch een lekker bier...

Ik zeg dus; gewoon volgend jaar meedoen (als er weer een wedstrijd is) ;)

Christian1990

Matthew, dan ook jij gefeliciteerd. Om tot de beste 10 te behoren heb je wel kwaliteiten nodig. Zelf ben ik ook van: simpeler is beter, maar ik snap zelf ook dat wanneer een recept zo complex als dit is, je met veel meer parameters kunt spelen, en het ook een gewaagder eind resultaat kan geven.

Volgend jaar hoop ik dat Brand komt met een andere biersoort, een keer een porter of een bier dat helemaal niet bij het merk past, gewoon om mensen dat ook eens te laten proeven. :proost:

Drents Hopbier

Citaat van: Jacques op 04-06-2013  22:34 uMet dit bier heb ik de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 gewonnen.
Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

De Brand gegevens zijn niet te lezen. Wat vond Brand als bitterheid?

Hopbier

Jacques

Citaat van: Drents Hopbier op 08-07-2013  19:24 uDe Brand gegevens zijn niet te lezen. Wat vond Brand als bitterheid?

Ook voor mij niet. Raar.

De gemeten bitterheid was 40,3 IBU. (Staat overigens ook elders in dit topic.)

[edit]
Het eerste bericht aangepast.
[/edit]

dennisbier

Dat bitter is ook wel in opkomst. Gelukkig doet deze lekker mee.

Maarten

Ik had het lekker laat door, maar van harte gefeliciteerd, Jaqcues!! :biersmile: En ik wacht met smart op het resultaat  :D

Erwin

Gefeliciteerd Jaqcues, mooi om te lezen.
Kan je nou toch eens uitleggen hoe je dat hop-schema hebt bedacht? Een hybride Amerikaanse westcoast DIPA schema gemengd met Duitse hopsoorten, hoezo ben je die kant op gegaan? Iemand suggereerde hop-restjes bier, dat kan ik me toch niet voorstellen?

Jacques

Citaat van: Erwin op 05-08-2013  20:52 uGefeliciteerd Jaqcues, mooi om te lezen.
Kan je nou toch eens uitleggen hoe je dat hop-schema hebt bedacht? Een hybride Amerikaanse westcoast DIPA schema gemengd met Duitse hopsoorten, hoezo ben je die kant op gegaan? Iemand suggereerde hop-restjes bier, dat kan ik me toch niet voorstellen?

Dit is zeker geen hop-restjes bier. Een paar hoppen (Centennial en Amarillo) zijn speciaal voor dit brouwsel aangekocht. De andere hoppen had ik royaal op voorraad.

Het idee achter de hopgifte is dat dit bier beoordeeld zou worden door de brouwers van Brand en door een aantal ervaren bierliefhebbers. De brouwers van Brand hebben veel ervaring met de Duitse hopsoorten. Maar met alleen  Duitse hop zou het bier niet interessant zijn omdat men dat zo gewend is. Daarom heb ik gekozen voor een hybride.
Ook bij de gistkeuze heb ik geprobeerd een keuze te maken die niet iedereen maakt. Ik heb goed geluisterd naar Rob Habets, de brouwmeester van Brand, die in een podcast aangaf dat hij een fruitig profiel kan waarderen in een blond. Ik vermoedde dat veel hobbybrouwers zouden kiezen voor een saisongist of een US-05. Die gisten geven wat minder fruitige smaken. Ik wilde wat anders omdat ik als bierkeurmeester weet dat een bier dat net een beetje afwijkt van de doorsnee hoger kan scoren.
Omdat de gekozen gist een lagere vergistingsgraad kent dan gemiddeld en ik toch een goed doordrinkbaar bier wilde hebben heb ik gekozen voor een langer maischschema dan ik gebruikelijk hanteer. Maar de betere doordrinkbaarheid is ook veroorzaakt door een late suikergift die ik heb gegeven toen duidelijk werd dat suiker toch toegestaan was. Die suikergift deed ik ook om zeker te zijn dat ik binnen de grenzen van het alcoholgehalte zou blijven (ik was bang te laag uit te komen).

Al met al heb het brouwsel helemaal afgestemd om de wedstrijd. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk binnen de voorgeschreven kaders qua biertype, kleur en zwaarte te blijven maar tegelijk onderscheidend te zijn. Deze strategie heeft goed uitgepakt.

RobinB

Citaat van: Jacques op 05-08-2013  21:46 uIk vermoedde dat veel hobbybrouwers zouden kiezen voor een saisongist of een US-05. Die gisten geven wat minder fruitige smaken.

Wat ook gevoed werd door de eis van een volmout bier (zonder suiker). Dat staat zelfs nog altijd in het definitieve reglement. De afwijking hiervan is nooit via algemene officiële kanalen vermeld...

Jacques

Citaat van: RobinB op 05-08-2013  21:53 uWat ook gevoed werd door de eis van een volmout bier (zonder suiker). Dat staat zelfs nog altijd in het definitieve reglement. De afwijking hiervan is nooit via algemene officiële kanalen vermeld...

Die communicatie was inderdaad niet optimaal te noemen. (Door mij ook gemeld bij Brand.)

Maar hier hebben we het al eerder over gehad...

dennisbier

Citaat van: Jacques op 04-06-2013  22:46 uSuiker was toegestaan. Aanvankelijk was hier onduidelijkheid over. Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was. Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
Met het commentaar: Goed doorvergist!  Na de hoofdgisting de suiker nog even verwend.
Zal wel een flink gespartel zijn geweest in dat gistvat.  Was dit in het vat waar de hoofdgisting plaats had gevonden
of in een aparte lagertank met minder gist?


Jacques

Ik heb een CCT. Niks geen gespatel. De suiker vermengt zich toch wel.
Er was al een klein gedeelte van de gist afgetapt.

Robert1968

CiteerOok bij de gistkeuze heb ik geprobeerd een keuze te maken die niet iedereen maakt

Jacques, wat ik me afvraag: doet de gist er nog toe als je zoveel (aroma)hoppen gebruikt. M.a.w. komt het licht-fruitige gist aroma wel naar boven tussen al die op de voorgrond tredende hoppen?

Jacques

Citaat van: Robert de Boer op 05-11-2013  20:53 uJacques, wat ik me afvraag: doet de gist er nog toe als je zoveel (aroma)hoppen gebruikt. M.a.w. komt het licht-fruitige gist aroma wel naar boven tussen al die op de voorgrond tredende hoppen?

Amarillo, Centennial en Cascade dragen bij aan een fruitig aroma. In dit geval versterkt de gist het fruitige aroma.

dennisbier

Citaat van: Jacques op 05-11-2013  20:47 uIk heb een CCT. Niks geen gespatel. De suiker vermengt zich toch wel.
Er was al een klein gedeelte van de gist afgetapt.
Zal wel een flink gespartel zijn geweest in dat gistvat.  Was dit in het vat waar de hoofdgisting plaats had gevonden
of in een aparte lagertank met minder gist?

Ik bedoel dat het voor een snelle opleving in je cct heeft gezorgd?

Olaf H

Gefeliciteerd met je prijs! Leuk dat je gewonnen hebt en dat ik op deze manier een keer een biertje van je kan proeven. Ik heb hem nog niet gezien in de winkel, maar dat zal niet lang meer duren. Alvast Proost! :biersmile: 

Jacques

Citaat van: dennisbier op 06-11-2013  17:56 uIk bedoel dat het voor een snelle opleving in je cct heeft gezorgd?

De CCT staat in een temperatuurgecontroleerde koelkast. Dat remt.


dennisbier

CiteerNaar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
Dat geeft ook een verdere uitgisting en een speciaal effect.
Heeft Brand dit ook zo gedaan?

Jacques

Citaat van: dennisbier op 27-02-2014  16:41 uDat geeft ook een verdere uitgisting en een speciaal effect.
Heeft Brand dit ook zo gedaan?

Nee, die voegen suiker toe tijdens het koken. Dat is gebruikelijk bij commerciële brouwerijen.

harry

Ik controleer graag allerlei zaken, en nu heb ik afgelopen weekend tijdens het brouwen dit bier geproefd en gelijk ook even gemeten.

De SG die ik mat bedroeg 1035. En het Brandrapport spreekt van 19,63 Brix=> ~1081 SG

Als ik die waarden invul in onderstaand brekeningsprogramma geeft dit  een SG met hydrometer van 1006 en een alcohol percentage van 7,8 in massa en 9,7 in volume.

Dit wijkt af van de waarden van het Brandrapport van respectievelijk 6.57 en 8,46.

Nu neem ik aan het Brandrapport klopt. Ik neem ook aan dat het rekenprogramma klopt.

Dus of ik meet verkeerd en zou dus graag weten wat iemand anders hier meet. Of dit rapport beschrijft alleen het bier wat Jaques ingedient heeft en brouwen ze het commerciele bier iets lichter qua SG maar halen ze een hogere vergistingsgraad om toch aan die 8,5 % vol. te komen.


http://www.hobbybrouwen.nl/rekenen/alcoholberekening_refractometer.xls


Niels B.

Met het Brand-rapport bedoel je de documenten die in deze thread staan? Die zijn van Jacques' bier. Het bier wat jij hebt geproefd is wellicht niet 100% hetzelfde.

Sterker nog, ik weet wel zeker dat het niet 100% hetzelfde is maar in hoeverre zouden alleen Jacques en de brouwmeester(s) van Brand weten.

Hilbren

Jaques,

Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?

Jacques

Citaat van: Hilbren op 27-04-2014  09:00 uJaques,

Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?

Het spreekt voor zich dat er aanpassingen gedaan zijn. Onderling is afgesproken dat daarover geen mededelingen worden gedaan.

Feit is dat de brouwers van Brand veel hoofdbrekens heeft gekost om de Brand Zwaar Blond zo dicht mogelijk bij de Blozende Blonde te krijgen. Daar zijn de uiteindelijk goed in geslaagd. Het verschil tussen de bieren is klein. Wel had de Blozende Blonde meer koolzuur.

ErwinH

Beste Jacques,
Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?


Jacques

Citaat van: ErwinH op 29-05-2014  20:54 uBeste Jacques,
Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?

Je hebt dan meer uitspoeling van de bostel.

Het zal overigens niet zo veel uitmaken. Bij Brand wordt de bostel ook gespoeld. Maar er zijn veel meer factoren die de smaak van het bier bepalen. Kleine verschillen in de werkwijze kunnen grote gevolgen hebben weet ik uit ervaring.

Succes met het klonen.

ErwinH

Bedankt voor de snelle reactie Jacques!
Dan gaan we het maar met spoelen proberen. Aangezien werkwijze erg bepalend is (zoals je al aangeeft) hierbij nog een paar vragen m.b.t. het recept;
-Welke vergistingstemperatu(u)r(en) zijn gehanteerd?
-Suikergift was (als ik het goed begrijp) na de hoofdvergisting, is een eerder moment (bij koken) aan te raden?
-Hoe ging het koudhoppen in zijn werk, pas bij navergisting in een hopzakje? Bepaalde tijdsduur?

Alvast bedankt!

Jacques

- Vergisting rond de 20 ºC. (Aan oplopende temperatuur doe ik niet.) Ook de nagisting bij die temperatuur.
- Ik heb de suiker na de hoofdgisting toegevoegd. Bij het koken kan ook.  ;)
- Koudhoppen doe ik altijd als de nagisting nagenoeg beëindigd is. Door mij wordt een korte lagertijd gehanteerd. Voor het koudhoppen gebruik ik een groot RVS thee-ei.




Hilbren

Veel hoofdbrekens, ja? Kan ik me niks bij voorstellen  :nut:  ::)

Morgen wil ik het recept proberen te reproduceren, ik zit nog met één open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

Eerder ging ik er vanuit dat de koude hop er gedurende de hele gisting in het bier moest zitten. Op andere plekken op het fora staat aan gegeven dat dit tot een grassige smaak kan lijden.

Jacques

Citaat van: Hilbren op 30-05-2014  09:00 uik zit nog met één open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

Simpel:
- hop afwegen
- in een hopzakje of een groot rvs thee-ei doen
- hop laten zakken in het bier
- rustig wachten
- voor het bottelen het bier overhevelen en het hopzakje in het gistvat laten zitten.

Overigens wil ik je verzoeken om dit soort algemene vragen niet in deze rubriek te plaatsen. Deze rubriek is bedoeld als een soort eregalerij.

Riniman

Jacques,

Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
Rien

Jacques

Citaat van: Riniman op 08-12-2014  22:39 uJacques,

Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
Rien

Nee, waarom zou ik veranderingen aanbrengen bij een bier dat commercieel een groot succes is?

knifeman

IK zou deze eens heel graag brouwen. Het recept, van hoeveel brouwzaalrendement wordt er uitgegaan?

tdp

Citaat van: knifeman op 16-01-2019  13:04 uIK zou deze eens heel graag brouwen. Het recept, van hoeveel brouwzaalrendement wordt er uitgegaan?

OmschrijvingWaarde
Naam receptBlozende Blonde
Kenmerk1302
Brouwdatum11-2-2013
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters33
Gewenst begin SG1085 (9,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,0%

Let wel, dit is de methode die in BrouwHulp gebruikt wordt, ik weet dat in België er mensen zijn die een andere methode gebruiken.

Davester

Citaat van: Jacques op 08-12-2014  22:42 uNee, waarom zou ik veranderingen aanbrengen bij een bier dat commercieel een groot succes is?
🤣🤣 Dit recept gaan we zeker proberen💪

middelaersch

Citaat van: Jacques op 29-05-2014  21:03 uJe hebt dan meer uitspoeling van de bostel.

Het zal overigens niet zo veel uitmaken. Bij Brand wordt de bostel ook gespoeld. Maar er zijn veel meer factoren die de smaak van het bier bepalen. Kleine verschillen in de werkwijze kunnen grote gevolgen hebben weet ik uit ervaring.

Succes met het klonen.

Jacques, wat was de reden dat je voor dit recept niet gespoeld hebt?
4,5 liter/kg is best 'dun'.

Jacques

Citaat van: middelaersch op 03-02-2020  00:09 uJacques, wat was de reden dat je voor dit recept niet gespoeld hebt?
4,5 liter/kg is best 'dun'.

Ik heb een periode de bostel niet gespoeld.
In dit geval speelde ook mee dat het een zwaar bier moest worden.

Arthur B

Citaat van: Jacques op 06-06-2013  22:05 uHet is de bedoeling de door mij gebruikte gist te gaan gebruiken. Daarmee zou het een nieuwe gist zijn binnen de brouwerij.
Men doet op dit moment testen om te kijken of de gist geen problemen geeft voor de andere gisten in de brouwerij. De verwachting is dat dit niet het geval is.

Beetje late vraag; ging dit alleen om STA-1 of zijn er meer factoren die voor problemen kunnen zorgen? Ik neem aan dat ze toch wel wisten of het een var diastaticus was?

Jacques

Citaat van: Arthur B op 14-10-2023  11:10 uBeetje late vraag; ging dit alleen om STA-1 of zijn er meer factoren die voor problemen kunnen zorgen? Ik neem aan dat ze toch wel wisten of het een var diastaticus was?

Wat men wilde weten was of het een gist was met een killerfactor. Onder geen beding wilde men die in de brouwerij hebben.

Overigens is de Wyeast #1099 geen diastaticus gist. Alternatieve korrelgisten zijn Safale S-33 / Lallemand Windsor / Mangrove Jack's M15.

Arthur B

Citaat van: Jacques op 14-10-2023  11:23 uOverigens is de Wyeast #1099 geen diastaticus gist.

Dat was al helder. 😉 Ik had het misschien iets anders kunnen verwoorden.

Citaat van: Jacques op 14-10-2023  11:23 uAlternatieve korrelgisten zijn Safale S-33 / Lallemand Windsor / Mangrove Jack's M15.

Ik dacht S-04?

Jacques

Citaat van: Arthur B op 14-10-2023  11:37 uIk dacht S-04?
Dat is schijnbaar de Wyeast #1098. Zowel de 1098 en 1099 zijn afkomstig van Whitbread.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.