Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2013 D3 Quadrupel - Orangeloo (Angelo van Gimst)  (gelezen 6556 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.517
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
ONK 2013 D3 Quadrupel - Orangeloo (Angelo van Gimst)
« Gepost op: 04-06-2013 23:38 u »
Hier mijn recept van de Quadrupel waarmee ik 89 punten heb behaald op het ONK 2013.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange trouble
Kenmerknr 044 12/14
Brouwdatum9/9/2012
BiertypeQuadrupel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1094 (9.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement69.7%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30.7 liter
Maischdikte2.8 l/kg
Maischwater17.4 liter
Spoelwater13.3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur56 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid41 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC54.5 %3.773 kg3 EBC
Tarwemout10.0 %0.692 kg3 EBC
Munchenermout 15 EBC15.0 %1.038 kg16 EBC
Karamelmout 150 EBC5.0 %0.346 kg150 EBC
Special B5.0 %0.346 kg391 EBC
Chocolademout (ontbitterd)0.5 %0.035 kg800 EBC
Kandijsuiker (bruin)10.0 %0.692 kg10 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle7.6 %27 gr90 minuten26 EBU
Fuggle (GB)4.8 %15 gr90 minuten9 EBU
Fuggle (GB)4.8 %35 gr15 minuten10 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
KorianderzaadTijdens koken5 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd36 uur
Temperatuur giststarter20C
Opmerkingen
Westvleterengist van de Zeeuwse gistbank.


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162C45 minuten2.8 l/kg
272C25 minuten2.8 l/kg
378C5 minuten2.8 l/kg

 
Opmerking van de keurmeester: Proficiat een erg mooi Quadrupel. Als ie nog iets complexer wordt eindigt ie als kampioen.

De suikerstort (waarvan 390 gram correctie is) is opgebouwd uit:
500 gram Candico Sassonade bruin
294 gram Kandijsuiker
288 gram Candico kandijsiroop
Toegevoegd op 14-9-2012

Begin SG  1094
Eind SG 1006
correctie 390 gram (zie hierboven)
Vergistingsgraat 92.59%
Bottelsuiker 8 gr/l kristalsuiker
Koolzuurgehalte 0.64 gew%
% alcohol na bottelen 12.08 % vol.

Op 1-11-2012 gebotteld na een vrij lange na vergisting, helaas was de hergisting op fles niet meer gestart.
Op 28-12-12 alles voorzichtig terug in een bottelemmer gegoten en 3 gram champagnegist toegevoegd en opnieuw gebotteld.
Discussies over dit recept zijn hier te lezen.

Tags: