Beste brouwers,
Naar aanleiding van een chatsessie is dit onderwerp.
Zelf bedenk ik mijn receptuur en dan vooral de moutsamenstelling nav van wat getheoretiseer. De volgende stap is proeven.
Dit proeven doe ik door het percentage om te zetten naar een hoeveelheid dat deelbaar is door tien.
Dan steek ik voor elke tiende een korrel mout in mijn mond.
(bijvoorbeeld 90% pils mout is 9 18 36
5%cara aroma is 0.5 1 2
5 =% Special B is 0.5 1 2 korrels mout.
Meestal ga ik voor een hoeveelheid van plm 20 korrels.
Deze stop ik in mijn mond en rustig kauwend zonder slikken proef ik dan hoe de smaak zich ontwikkeld.
Ik merk dat deze methode een erg goed beeld geeft van de uiteindelijke moutsmaak in het te brouwen bier.
(Her)Kennen jullie dit en zo nee, hebben jullie eigen methoden om een receptuur te checken alvorens het te brouwen?

Wim