Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?  (gelezen 6193 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline afleiding-2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Gepost op: 30-05-2013 18:51 u »
Ik heb onlangs een bier gebrouwen uit blik, maar de tweede die we gedaan hebben is volledig zelf gebrouwen. Nu heb ik het blikbier geproefd en vind ik het koolzuurgehalte te laag. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een goed stevig koolzuurgehalte in het bier krijgen?

Een Duvel vind ik een mooi koolzuurgehalte hebben.

Ik heb wel wat eerdere berichten op het forum gelezen, maar daar wordt het mij niet duidelijker door.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #1 Gepost op: 30-05-2013 19:26 u »
Door de hoeveelheid suiker die je gebruikt voor het bottelen.

Een Duvel mag denk ik wel 8 gram suiker per liter bier hebben (afhankelijk van hoeveel koolzuur al is opgelost tijdens de vergisting wat meer is bij lagere temperaturen).

Met brouwprogramma's kun je uitrekenen om welke koolzuurdruk (tot 4 volume% voor Duvel) het gaat en hoeveel suiker je dan moet toevoegen

Offline afleiding-2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #2 Gepost op: 30-05-2013 19:32 u »
We hebben 16 liter, dus dan gaat het om 128 gram.

Ik zal BrouwHulp eens downloaden.

Alvast bedankt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #3 Gepost op: 30-05-2013 19:41 u »
Dan moet je er wel zeker van zijn dat het bier uitvergist is. Als dat niet zo is zou de koolzuurdruk wel eens erg hoog kunnen worden. Bij twijfel maar iets voorzichtiger zijn met de suikerpot.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #4 Gepost op: 30-05-2013 20:00 u »
Dan moet je er wel zeker van zijn dat het bier uitvergist is. Als dat niet zo is zou de koolzuurdruk wel eens erg hoog kunnen worden. Bij twijfel maar iets voorzichtiger zijn met de suikerpot.

En je moet ook nog rekening houden met de koolzuur die al in je bier zit vr het bottelen (afhankelijk van de temperatuur van nagisting / lagering 1,7-2,0 gram per liter).

Duvel bevat ongeveer 8 gram koolzuur per liter. Minus de 2 gram die er al inzit betekent dat 6 gram koolzuur per liter toevoegen. 6 gram koolzuur komt uit 12 gram suiker (de rest wordt omgezet in alcohol). Dus 12 gram suiker per liter toevoegen voor een Duvel-koolzuurhoeveelheid.

MAAR: kijk uit, dit is heel veel. Als het bier nog niet uitvergist is krijg je bommen! Houd voor de veiligheid maximaal zo'n 6 7 gram suiker per liter aan!

Offline afleiding-2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2013 20:53 u »
Het jong bier staat nu bijna twee weken en er gebeurt niks meer in het vat. Maandag willen we bottelen. Zou 7 a 8 gram dan goed zijn?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2013 21:05 u »
Als je SG niet meer daalt /gedaald is sinds de meting van ca. een week geleden, dan wel. Als het waterslot ook al een week oid stil is, is de kans redelijk dat het uitgegist is.

8 g/L geeft een aardige hoeveelheid koolzuur. Het kan zelfs zijn dat je eerst alleen schuim schenkt?
Maar probeer het uit, misschien bevalt het je prima! :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.964
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2013 21:33 u »
(tot 4 volume% voor Duvel)
Is dat niet erg hoog? Of bedoel je 4 VOL?
1 VOL is 10 liter (bij omgevingsdruk) koolzuurgas=20 gram=40 g bottelsuiker laten oplossen in 10 liter bier=>0.2 gew% koolzuur. Met ca 0.2% wat er al van nature inzit kom je dan op 0.4 gew% met 1VOL en 1 gew% met 4 VOL.
Bij ca 0.7 gew% krijg wordt je mond opgeblazen als je een slok neemt.
4 vol% = 40 ml vloeibare koolzuur opgelost in 1 liter bier. Dat is heel erg veel.
HansH

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2013 21:46 u »
is dat niet erg hoog? of bedoel je 4 VOL?
1 VOL is 10 liter (bij omgevingsdruk) koolzuurgas=20gram=40g bottelsuiker laten oplossen in 10 liter bier=>0.2 gew% koolzuur. met ca 0.2% wat er al van nature inzit kom je dan op 0.4 gew% met 1VOL en 1gew% met 4 VOL.
Bij ca 0.7gew% krijg wordt je mond opgeblazen als je een slok neemt.
4 vol% = 40 ml vloeibare koolzuur opgelost in 1 liter bier. Dat is heel erg veel.
HansH

Ik bedoel inderdaad vol.

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #9 Gepost op: 31-05-2013 02:23 u »
Het is jammer dat er niet een hele simpele som/schema is (lbo nivo) om dit te berekenen.
Er hoeven maar 2 lijstjes in het schema te staan:

Hoeveel koolzuur je uitvergistte bier bevat bij een bepaalde temperatuur.
En de ideale hoeveelheidkoolzuur per biertype.(bestaat daar geen lijst van?)

De som staat wel in het boek van A3 en daar kan ik nog mee uit de voeten maar daar staat geen lijst in met hoeveelheden koolzuur per biertype. En ik kon zo 1,2,3 niks op internet vinden wat mij een duidelijk overzicht gaf.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #10 Gepost op: 31-05-2013 02:35 u »
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen
hier staat toch per biertype de bandbreedte van het koolzuurgehalte

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #11 Gepost op: 31-05-2013 06:45 u »
Het is jammer dat er niet een hele simpele som/schema is (lbo nivo) om dit te berekenen.
Er hoeven maar 2 lijstjes in het schema te staan:

Hoeveel koolzuur je uitvergistte bier bevat bij een bepaalde temperatuur.
En de ideale hoeveelheidkoolzuur per biertype.(bestaat daar geen lijst van?)

Broeder tuk...

http://hbd.org/brewery/library/YPrimerMH.html


Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #12 Gepost op: 31-05-2013 06:53 u »
Ik wil niet zeuren hoor maar dat is in het Engels en er staat een heel verhaal bij met informatie die ik in principe niet nodig ben. 
Wat is de som van : gewicht% omrekenen naar volume ?


Edit: het duurt even maar dan heb je ook wat.

Het is dus 5 x gew% = het aantal Volumes CO2

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #13 Gepost op: 31-05-2013 08:37 u »
Volume is de Amerikaanse manier, 1 Vol is ongeveer 2 gram per liter. 4 Vol komt dus overeen met 8 gram per liter.
Zie verder deze berekening.

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #14 Gepost op: 31-05-2013 09:14 u »
Voor de verdere berekening neem ik gewoon die som van Adrie want daar kun je ook meteen de temperatuur in meenemen.

S = ___C____    0,00297 x T  + 0,205 x T 5.98
          0,286

S  bottelsuiker (g/ L bier )
C gewenst koolzuurgas
T temperatuur bier

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.964
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #15 Gepost op: 31-05-2013 12:37 u »
Hoeveel koolzuur je uitvergistte bier bevat bij een bepaalde temperatuur.
even gekeken in de CO2 calculator van Bierpro:

temp CO2 gew% (gisten bij atmosferische druk)
30     0.13
25     0.15
20     0.17
15     0.20
10     0.23
5       0.28
0       0.34

Ik houd altijd 0.5% aan als gewenste koolzuur voor mijn bieren. bij 15 C (mijn temperatuur na de hoofdgisting) moet ik dan nog 0.3% erbij krijgen. Dat is 30 gram koolzuur per 10 liter bier. om 30 gram koolzuur te krijgen moet je 60 gram suiker laten vergisten, dus dan bottel je met 6 gram suiker per liter.   
Kortom: voor elke 0.1% kooluur die je erbij wilt hebben moet je 2 gram suiker per liter bier toevoegen.
Dus bijvoorbeeld uitgegist bij 20 C (0.17%) en je wilt 0.6% koolzuur, betekent 0.6-0.17=0.43% erbij=4.3 x 2=6.8 gram suiker per liter bier toevoegen.

Simpeler kan het toch niet.
HansH

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoe bepaal ik mijn koolzuursterkte?
« Reactie #16 Gepost op: 01-06-2013 01:30 u »
Het is jammer dat er niet een hele simpele som/schema is (lbo nivo) om dit te berekenen.

Tip : Brouwsoftware... die rekent het voor je uit... Niveau "kind kan de was doen"  ;)

Er hoeven maar 2 lijstjes in het schema te staan:
Hoeveel koolzuur je uitvergiste bier bevat bij een bepaalde temperatuur.
En de ideale hoeveelheid koolzuur per biertype. (Bestaat daar geen lijst van?)

Zit verwerkt in de brouwsoftware... daarin staan tabellen met alle gegevens over biertypen, dus ook de CO2 gehaltes per biertypes  ;)

maar daar staat geen lijst in met hoeveelheden koolzuur per biertype. En ik kon zo 1,2,3 niks op internet vinden wat mij een duidelijk overzicht gaf.

In de Brouwsoftware zit deze lijst wel!  :brouwen:

Tags: koolzuurgehalte