Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor 1e moutbrouwsel  (gelezen 16609 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #50 Gepost op: 05-06-2013 20:47 u »
inderdaad toch bedankt voor je reactie  :duimop:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #51 Gepost op: 07-06-2013 19:12 u »
Heel apart.

Na dat de activiteit in het gistvat al 2 dagen stil lag het sg gemeten.
Deze was 1018 net zoals gisteren dus ik ben tevreden.
De flessen schoongemaakt en uiteraard ook even het jongbier geproefd.
Dat het geen copy van een WM dubbel zou zijn dat wist ik maar het smaakt echt lekker.
Het bier in de flessen gaan doen en tot mijn verbazing kom ik maar aan de 5 liter terwijl het toch echt een 10 liter recept is  :weetniet:
Ergens is dus 5 liter vocht verloren gegaan.
Nou goed de liters die er wel zijn zijn goed van smaak en niet te strerk dus ik denk niet dat ik het met koken ben kwijt geraakt.
waar wel ?? geen idee.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #52 Gepost op: 07-06-2013 20:33 u »
tot mijn verbazing kom ik maar aan de 5 liter terwijl het toch echt een 10 liter recept is  :weetniet:
Ergens is dus 5 liter vocht verloren gegaan.
Tip: breng een maatverdeling aan op je gistvat of mandfles.

Na het hopkoken en koelen hevel ik naar mijn gistemmer en zie daar het gebrouwen volume. Als het bedoelde SG klopt doe ik niks en als het SG te hoog ligt voeg ik nog water toe.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #53 Gepost op: 07-06-2013 21:31 u »
 Ja zo simpel is het inderdaad.  ik ga meteen een schaal verdeling aanbrengen voor de volgende keer.
 het vreemde is wel dat het sg  na het koken van de hop perfect klopte.
 in ieder geval dank voor de tip.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #54 Gepost op: 07-06-2013 21:39 u »
het vreemde is wel dat het sg  na het koken van de hop perfect klopte.
 in ieder geval dank voor de tip.
Dat is niet zo vreemd. Elke installatie/methode heeft een ander mout-rendement. Omdat je voor het eerst brouwde ben je uitgegaan van een geschat rendement.
Voor een volgende moutbrouwsel moet je dus uitgaan van een lager rendement, oftewel je hebt meer mout nodig.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #55 Gepost op: 09-06-2013 15:32 u »
Ik kon het niet laten om nadat ik  vrijdag het jongbier op de fles had gedaan een flesje te proberen.
Er zat al aardig wat koolzuur in en de smaak bevalt mij erg goed. Een erg hoppig bier lekker bitter en met heel in de verte de smaak van wat voor mij lijkt op zoethout.  :biersmile:
Ben toch bang dat ik mijn schoen op moet gaan eten.
Nu de rest met rust laten zodat alle smaak over een aantal weken echt tot zijn recht komt.

Voor mijn 2e brouwsel ga ik toch de Belgische blonde die Aart hier heeft opgeschreven brouwen.
Kortom het brouw virus heeft echt toegeslagen hier.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #56 Gepost op: 09-06-2013 16:19 u »
Voor mijn 2e brouwsel ga ik toch de Belgische blonde die Aart hier heeft opgeschreven brouwen.
Kortom het brouw virus heeft echt toegeslagen hier.
Misschien een leuk moment om eens BrouwVisie of BrouwHulp te proberen? Voer het recept in en kijk welke alfazuur je hop heeft. Als je het vervolgens hier post kunnen we je misschien nog wat tips geven.

Met die software kan je ook terug-rekenen wat je mout-rendement was bij je vorige brouwsel.

Maar als je er geen zin in hebt hoeft het helemaal niet. Er is immers duizenden jaren bier gebrouwen zonder software :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #57 Gepost op: 09-06-2013 16:49 u »
Ik heb BrouwHulp gedownload maar ik kan er nog niet echt chocola van maken.
Even in verdiepen denk ik.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #58 Gepost op: 09-06-2013 17:03 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume20,00 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)44 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMagnumbellen14,9%60 min.43,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #59 Gepost op: 09-06-2013 17:16 u »
Maar als je er geen zin in hebt hoeft het helemaal niet. Er is immers duizenden jaren bier gebrouwen zonder software :)
Ook zonder metingen aan het wort, maar waarom zou je jezelf die gemakken en informatie ontnemen? ;)

@Patrick:
:duimop: dat je het ingeklopt hebt.
Zie je ook meteen dat je huidige recept flink (te) bitter is voor een blond. :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #60 Gepost op: 09-06-2013 17:20 u »
inderdaad. ik moet dus iets met mijn hop hoeveelheid of hopsoort gaan doen.

Zoiets ?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume20,00 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Water
10,63 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,40 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,8 %
1,08 kgMünchenermoutDingemans15 EBC16,6 %
0,04 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC0,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gHallertauerpellets4,8%90 min.32,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #61 Gepost op: 11-06-2013 09:50 u »
Ik heb nu een aantal malen gespeeld met de software en het werkt inderdaad erg makkelijk.
Ik wil alleen wel nog een keer de hoeveelheid verdamping van mijn kook ketel bekijken.
Kan ik dan gewoon bijvoorbeeld 5 liter water in de ketel doen dit een kwartier laten koken en dan X 4 of ga ik nu te kort door de bocht?

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #62 Gepost op: 11-06-2013 11:21 u »
Ik heb nu een aantal malen gespeeld met de software en het werkt inderdaad erg makkelijk.
Ik wil alleen wel nog een keer de hoeveelheid verdamping van mijn kook ketel bekijken.
Kan ik dan gewoon bijvoorbeeld 5 liter water in de ketel doen dit een kwartier laten koken en dan X 4 of ga ik nu te kort door de bocht?
Das te kort door de bocht.
Beter de volle hoeveelheid gebruiken bij de volle tijd, dan kom je beter in de buurt. Normaal kook je geen water maar wort dus er zal nog steeds een afwijking in de waarde zitten maar deze zal redelijk in de buurt komen schat ik.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #63 Gepost op: 11-06-2013 14:17 u »
Die verdamping vind ik niet zo heel belangrijk, want je kan gewoon water aanvullen in je gistvat (na het koelen).

Software is een beetje wennen in het begin, juist omdat je nog niet weet hoe je de instellingen moet inschatten. Maar op de lange termijn echt heel erg handig :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #64 Gepost op: 11-06-2013 20:12 u »
De verdamping weet je als je de volgende keer even goed meet tijdens het kookproces. :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #65 Gepost op: 16-06-2013 11:25 u »
Het bier zit nu 1 week in de fles dus heb ik gisteren een flesje geprobeerd.
Er zat precies genoeg koolzuur op een mooie sis bij het open maken van het flesje.
De schuimkraag was mooi fijn van structuur en bleef mooi overeind gedurende een 5 minuten en het bier was zeer mooi helder.
De smaak... ondanks dat ik het teveel aan verloren kookvocht niet heb aangevuld na het koken en koelen en het bier dus bitterder is dan bedoeld is het echt een lekker biertje geworden.
Ook hoop ik dat wanneer het wat meer tijd heeft gekregen in de fles dat de smaken nog wat meer naar voren gaan komen al zal het altijd een wat te bitter bier blijven.
Toch veel geleerd van mijn eerste brouw ervaring uiteraard met dank voor jullie hulp  :groots:
Dit gezegd hebbende vind ik dit bier zo lekker dat ik het in de toekomst nog eens ga maken en dan wel goed ga letten op de eind hoeveelheid vocht.
Ik kan alleen maar dromen over hoe smakelijk dit bier dan gaat worden.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #66 Gepost op: 16-06-2013 11:28 u »
Heerlijk toch? En dan te bedenken welke lekkere bieren je nog meer kunt brouwen.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #67 Gepost op: 16-06-2013 12:42 u »
Goed om te horen :)

Wanneer ga je de blond brouwen?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #68 Gepost op: 16-06-2013 14:12 u »
Die is gisteren geboren.  Ik heb er een nieuw topic voor geopend.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #69 Gepost op: 17-06-2013 20:04 u »
Goed om te horen Patrick! Geniet er lekker van. Zo zie je maar weer, het komt wel goed! Ook al brouw je niet precies volgens recept, dit zorgt er niet meteen voor dat je een slecht bier krijgt.

Tags: