Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor 1e moutbrouwsel  (gelezen 16612 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #25 Gepost op: 01-06-2013 21:46 u »
Nu ja, een klein beetje extra meel zal er niet toe doen. Logischerwijs verwacht ik dat je de stand moet nemen waarmee de as het meest in- en uitgetrokken kan worden. Op mijn wandkoffiemolen moet ik dan het schroefje/moer naar de wandhouder toe draaien (kloksgewijs, naar beneden dus), dan komt er beweging in de as.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #26 Gepost op: 01-06-2013 22:08 u »
 So heb ik hem nu staan.  Ik ga het mogen  gewoon proberen.
 Dank voor de hulp zover.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #27 Gepost op: 01-06-2013 22:50 u »
Ja, snap ik. Ik heb echter precies genoeg mout voor mijn brouwsel.
Hoezo dat, een moutpakket? :weetniet:

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #28 Gepost op: 02-06-2013 00:20 u »
 Nee ik heb mijn ingrediënten gehaald bij de 3 Horne in Kaatsheuvel.
 Zodoende precies de hoeveelheid die ik nodig heb.
 Na het gangbaar maken van het asje in de koffiemolen ziet het er een stuk beter uit.
 Op hoop van zege  :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #29 Gepost op: 02-06-2013 11:49 u »
Succes ermee!

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #30 Gepost op: 02-06-2013 12:44 u »
Hallo allemaal.

Het schroten is perfect gegaan.

Het recept is wel een andere geworden namelijk:

2400 gram pilsmout 3.5 EBC
85 gram choco 800 EBC
115 gram suiker

8 gram styrian goldings
9gram Saaz
6 gram Tettnanger.

gist: belgian abby 1214.

8.5 liter maischwater
8 liter spoelwater.

Het maischen heb ik op 1 temperatuur gedaan namelijk 67 graden.
Het viel me erg mee de juiste temperatuur te houden.
Daarna het spoelen met de zelf gemaakte spoelemmer. Ook dit ging goed en het filterbed sloeg gelukkig niet dicht.
nu staat het geheel te koken met de styrian en de Tettnanger hop en over 3 kwartier gaat de Saaz er bij.
Het SG na het maischen en spoelen was 1040.
Ik heb er een prima gevoel over.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #31 Gepost op: 02-06-2013 13:49 u »
Wat is je beoogd doel?
Zowel voor wat betreft je SG, volume als het bier(type)?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #32 Gepost op: 02-06-2013 13:59 u »
10 liter dubbel Westmalle begin SG 1066 eind SG 1016.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #33 Gepost op: 02-06-2013 14:04 u »
Oke.
Had je dan niet beter een kloonrecept als uitgangspunt kunnen nemen?
De Westmalle Dubbel is wat zwaarder dan dat en daarvoor heb je uiteraard de Westmalle gist voor nodig (Wyeast trappist high gravity)...

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #34 Gepost op: 02-06-2013 14:10 u »
Het is een recept wat ik hier heb gevonden en om eerlijk te zijn ben ik voor een eerste keer al heel blij als alles gaat lukken.  :D

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #35 Gepost op: 02-06-2013 14:45 u »
Het is een recept wat ik hier heb gevonden en om eerlijk te zijn ben ik voor een eerste keer al heel blij als alles gaat lukken.  :D
Zo is het maar net  ;)
Succes! :brouwen:

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #36 Gepost op: 02-06-2013 14:54 u »
SG na het koken en koelen 1066. ik sta versteld  :biersmile: :biersmile:
smaak hele duidelijke bitter smaak en redelijke zoethout achtige afdronk.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #37 Gepost op: 02-06-2013 14:56 u »
SG na het koken en koelen 1066. ik sta versteld  :biersmile: :biersmile:
Je hebt wat litertjes verdampt, waardoor je SG gestegen is. Mooi SG.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #38 Gepost op: 02-06-2013 15:39 u »
Een nadeel heeft dit avontuur wel gehad.
Of het nu een lekker bier gaat worden of totaal gaat mislukken ik heb het virus nu echt te pakken.
Jaren lang graanbrouwen uitgesteld niet durven maar wat is dit gaaf zeg.
Iedereen heel erg bedankt voor alle hulp zover.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #39 Gepost op: 02-06-2013 19:07 u »
Een nadeel heeft dit avontuur wel gehad.
Of het nu een lekker bier gaat worden of totaal gaat mislukken ik heb het virus nu echt te pakken.
Jaren lang graanbrouwen uitgesteld niet durven maar wat is dit gaaf zeg.
Iedereen heel erg bedankt voor alle hulp zover.

Het virus is hardnekkig, maar er is mee te leven! Ik wens je nog veel brouwplezier!

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #40 Gepost op: 03-06-2013 07:56 u »
 Vanmorgen ruim 12 uur na toevoegen van de Wyeast gist nog geen activiteit in het vat.
 Nu heb ik al wat zitten lezen en daaruit begrijp ook dat het vaker gebeurt dat de Wyeast langer duurt dan een korrelgist.
 Ga me dus maar niet druk maken en laat het gewoon zijn gang gaan aangezien ik niet veel meer kan doen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #41 Gepost op: 03-06-2013 09:50 u »
Gewoon dicht laten en wachten.
Je hebt al ervaring met dit vat?
(Dus geen gaslek of zo?)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #42 Gepost op: 03-06-2013 10:31 u »
 Ja ik heb het eerder gebruikt. Is perfect dicht.  De productiedatum van de gist was 20  feb.
 De gist heb ik 24 uur voor gebruik geactiveerd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #43 Gepost op: 03-06-2013 13:38 u »
Stond hij ook al bol voor het toevoegen?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #44 Gepost op: 03-06-2013 13:52 u »
Het pak stond gespannen maar niet volledig bol.

En herstel.
Ik kom zojuist om 17.00 uur thuis direct door naar het gist vat en ik was zeer blij verrast.
Het waterslot was zeer actief met het ene blupje na het andere  :D :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #45 Gepost op: 03-06-2013 19:53 u »
Dan gaat het goed! :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #46 Gepost op: 03-06-2013 20:06 u »
Gelukkig wel.
Het zal me toch niet gebeuren dat de eerste keer gewoon goed gaat zeker.
Ik weet het hoor er kan nog veel gebeuren maar ik ben heel blij met de voortgang zover.
Als er daadwerkelijk iets lekkers uit voort komt eet ik mijn schoen op  :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #47 Gepost op: 03-06-2013 20:11 u »
Dat zou ik maar snel terugnemen, je eerste bier gaat heel vaak goed. ;)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #48 Gepost op: 05-06-2013 17:49 u »
Na iets meer dan 2 dagen heftig gisten worden de belletjes in het waterslot beduidend minder.
Ik weet dat het nog lang niet uit gegist is en wil ook zeker niet te vroeg gaan beginnen met de verdere werzaamheden.
Als ik echt geen activiteit meer heb in het waterslot zal ik het sg eens meten en dan een dag later nog eens echter dit roept bij mij wel een vraag op.
Maakt een dag meer of minder in het gistvat iets uit wanneer de vergisting ten einde is gekomen?
Ofwel gaat bier wat uit gegist is bederven wanneer het wat langer in het gist vat zit?

Heb het antwoord al gevonden in beginnersvragen  :D

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #49 Gepost op: 05-06-2013 20:11 u »
Heb het antwoord al gevonden in beginnersvragen  :D

Waarschijnlijk heb je dan gevonden dat het geen enkel probleem is om het bier langer in het vat te laten zitten.

Tags: