Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor 1e moutbrouwsel  (gelezen 16695 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept voor 1e moutbrouwsel
« Gepost op: 29-05-2013 19:35 u »
Hallo Allemaal.

Na een tijdje niets meer te hebben gedaan op het gebied van brouwen heb ik nu bijna mijn benodigdheden bij elkaar om mijn eerste keer te gaan moutbrouwen.
Nu heb ik al bij de recepten gekeken en ik zie echt door de bomen het bos niet meer.
Kunnen jullie mij vertellen wat voor recept ik het beste voor een eerste keer kan gebruiken?
Ofwel met een niet al te hoge moeilijkheidsgraad.

Al vast dank.

Patrick.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline mashtun

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • brouwerij de distel
Re: recept voor 1e graan brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2013 20:10 u »
Hoi  Patrick

In het boek verander water in bier van adrie otte staat een mooi basis recept om mee te beginnen een blonde klasse C lichte bieren met veel alcohol.
Van hieruit kan je prima jouw smaak aanpassen {dry hopping,mout soorten gist etc} groet kees

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2013 20:34 u »
Een eenvoudig recept? Die zijn er genoeg.

Hoeveel liter wil je brouwen? Wil je een blond, amberkleurig of donker bier?
Weinig bitterheid of juist veel bitterheid?
Een licht alcoholisch of zwaar alcoholisch bier.

Pas als je een idee hebt wat je wilt brouwen kun je een recept ontwikkelen. Eerder niet.


Mijn algemeen advies:
- gebruik niet te veel verschillende moutsoorten;
- gebruik hopbloemen omdat die makkelijker zijn uit te filteren dan hoppellets;
- hanteer één temperatuur tijdens het maischen;
- gebruik korrelgist en hydrateer niet;
- hanteer één temperatuur voor de hoofd- en nagisting;

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2013 20:34 u »
is dit recept ook zonder boek te verkrijgen?

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2013 22:31 u »
Mijn eerste brouwsel was een bewezen recept van (uit mijn hoofd) Tjeerd...

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9440.0.html

Hij had een pils gemaakt met alleen pils mout.

Ik heb de hop vervangen door de hop die ik in al mijn onwetendheid had gekocht.. (even rekenen met de percentages).

Vervolgens heb ik hier een algemeen bovengist bij gedaan (ook in onwetendheid gekocht, en ik had nog geen gistkast).

Dit leverde een biertje op dat ik best door derden heb durven laten proeven.

Veel geleerd van het hele proces.

Paulus

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2013 08:02 u »
 Dank voor alle antwoorden.
 Het voorgestelde boek heb ik meteen voor vaderdag  gevraagd  :D
 Wat betreft de bieren die ik lekker vind zijn vooral Belgische dubbels een tripels.
 Ik denk dat ik even wacht tot het boek binnen is aangezien ik toch nog zoekende ben naar een brouw ketel.

 Groet Patrick.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2013 11:21 u »
Ben het eens met Jacques z'n tips om het simpel te houden.

Een Belgische blond is vrij simpel qua recept, ben ik mee begonnen.
Als je nog geen brouwsoftware gebruikt is het allemaal een beetje gissen qua rendement en verdamping. Maar dat geeft niet voor zo'n eerste keer.

Per 10 liter te maken bier:
- 10 liter brouwwater
- ongeveer 4 liter spoelwater
- 2,5 kilo pilsmout (0,5 kilo vervangen voor munchenermout kan ook, dan wordt ie wat voller/donkerder)
- ongeveer 20 gram bitterhop, 60 minuten rollend koken (bij alpha boven 7% iets minder, bij alph onder 7% iets meer)
(neem een edele Duitse hop zoals magnum of Hallertau)
- korrelgist zakje Fermentis S33 of T58 (direct uit zakje op het wort strooien)

Succes!

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2013 19:37 u »
Kijk dank je wel.
Dit lijkt me een mooi recept om te gaan maken.
De brouwketel is ook binnen en het is die van Brewferm geworden de standaard elektrische.

Groet Patrick.

Offline Franx

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2013 20:11 u »
Ha Patrick,

Volgens mij zitten wij een beetje in hetzelfde stadium... mijn schrootmolen is vandaag binnengekomen ;-) Ik ben op een paar siliconenslangen en een filter unit helemaal compleet om te starten.

Ik kijk zelf op dit moment vooral naar de moutpakketten van Brewferm. Dan heb je het complete setje op elkaar afgestemd. Nu ik bovenstaande recept zie, vraag ik me af hoe moeilijk het allemaal is?!? Dat met die alfa moet ik nog effe checken. Dat zegt me nog niks...

Maar is er een speciale reden voor dat je die pakketten links laat liggen?

Ben benieuwd.

Grtz F.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #9 Gepost op: 30-05-2013 20:25 u »
Ha Patrick,

Volgens mij zitten wij een beetje in hetzelfde stadium... mijn schrootmolen is vandaag binnengekomen ;-) Ik ben op een paar siliconenslangen en een filter unit helemaal compleet om te starten.

Ik kijk zelf op dit moment vooral naar de moutpakketten van Brewferm. Dan heb je het complete setje op elkaar afgestemd. Nu ik bovenstaande recept zie, vraag ik me af hoe moeilijk het allemaal is?!? Dat met die alpha moet ik nog effe checken. Dat zegt me nog niks...

Maar is er een speciale reden voor dat je die pakketten links laat liggen?!?

Ben benieuwd.

Grtz F.

Hoi F.

Leuk te lezen dat er nog iemand is in het beginstadium van deze prachtige bezigheid.
Ik heb geen speciale reden om de moutpakketten niet te gebruiken.
De enige reden is dat met deze pakketten de smaak al voor je is bepaald door iemand anders.
Het mooie van (echt) graan brouwen lijkt me juist het zelf bepalen wat hoeveel en dus de smaak van het uiteindelijke bier.
Voor ik zover ben dat ik echt zelf smaak kan bepalen zal nog wel even duren maar ik wil dus wel van 0 af beginnen en het zodoende goed onder de knie krijgen.

Groet Patrick.

Offline Franx

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2013 20:35 u »
Ha Patrick,

Leuk! Ik vind het zelf al een hele uitdaging om iets te maken dat (bewezen) lekker is... maar ik moet zeggen dat jouw visie me ook wel aanspreekt... Ik heb alleen de laatste weken de tijd niet gehad om lekker te gaan zitten neuzen in allerlei recepten en formules... Gevalletje gemak dient de mens zullen we maar zeggen.
Bedenk me nu ik dat - van dat gemak dient de mens - grappig op mijn omgeving over kan komen... die kopen hun bier in de supermarkt ;-)
Ik ben wel heel benieuwd naar wat je gaat brouwen en hoe dat gaat bevallen.

Grtz.

Franx

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #11 Gepost op: 30-05-2013 20:45 u »
Een eenvoudig recept? Die zijn er genoeg.

Hoeveel liter wil je brouwen? Wil je een blond, amberkleurig of donker bier?
Weinig bitterheid of juist veel bitterheid?
Een licht alcoholisch of zwaar alcoholisch bier.

Pas als je een idee hebt wat je wilt brouwen kun je een recept ontwikkelen. Eerder niet.


Mijn algemeen advies:
- gebruik niet te veel verschillende moutsoorten;
- gebruik hopbloemen omdat die makkelijker zijn uit te filteren dan hoppellets;
- hanteer één temperatuur tijdens het maischen;
- gebruik korrelgist en hydrateer niet;
- hanteer één temperatuur voor de hoofd- en nagisting;

hoi Jacques

Dank voor deze tips.
Een kleine vraag aangaande het aanhouden van 1 maisch temperatuur.
Ga ik het goed doen wanneer ik met bovenstaand recept dan een temperatuur van 67 graden aan moet houden ?

Groet Patrick

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #12 Gepost op: 30-05-2013 20:48 u »
Ja, dat kan prima. :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #13 Gepost op: 30-05-2013 20:52 u »
Nog 1 vraag.

In het recept staat geen extra suiker toevoeging. Is dit omdat er uit de mout voldoende suikers vrijkomen?
Het kwam in mij op omdat je bij die blikbrouwsels soms wel tot een kilo suiker toe moet voegen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #14 Gepost op: 30-05-2013 21:00 u »
Een brouwsel zonder suiker is inderdaad wat men "volmout" noemt. Doorgaans smaakt dit voller en moutiger, omdat niet alle (langere) suikers en overige smaakstoffen uit de mout vergist worden.

Eenzelfde soort effect had je met een blikbrouwsel kunnen benaderen wanneer je geen suiker maar moutextract had toegevoegd. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.277
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #15 Gepost op: 30-05-2013 22:13 u »
Een kleine vraag aangaande het aanhouden van 1 maisch temperatuur.
Ga ik het goed doen wanneer ik met bovenstaand recept dan een temperatuur van 67 graden aan moet houden?

Je kunt spelen met de temperatuur. 65 en 66 ºC  voor een wat droger bier en 68 en 69 ºC voor een wat zoeter en voller bier. 67 ºC zit er mooi tussenin. 

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #16 Gepost op: 31-05-2013 07:41 u »
Je kunt spelen met de temperatuur. 65 en 66 ºC  voor een wat droger bier en 68 en 69 ºC voor een wat zoeter en voller bier. 67 ºC zit er mooi tussenin.

 Dank je wel weer  :groots:

Is het nu wel nog de bedoeling na het maischen op deze 67 graden en  voor  het   spoelen de temperatuur te verhogen om de enzym werking te stoppen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #17 Gepost op: 31-05-2013 07:51 u »
Ja, dat kan maar hoeft ook niet.
Door de enzymen niet te stoppen krijg je een verder vergistbaar wort, droger zo je wilt.
De enzymatische afbraak gaat immers nog verder tijdens het spoelen en filteren totdat je wort in de kookketel >78 grc is.

Aan jou de keuze.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #18 Gepost op: 01-06-2013 19:45 u »
Ok dikke paniek.
Ik had voor het schroten een oude de koffiemolen op de kop getikt.
Zojuist een klein beetje geprobeerd en helaas het komt er uit als meel op welke stand ik hem ook zet.
Iemand enig idee hoe ik nog meer zou kunnen schroten daar anders mijn brouwdag morgen in het water zal gaan vallen.
Als er iemand in de omgeving van Tilburg mij zou kunnen helpen heel graag.
Eerst volgende stop Brouwmarkt voor een schrootmolen.
Al vast dank.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #19 Gepost op: 01-06-2013 19:59 u »
Ok dikke paniek.
Ik had voor het schroten een oude de koffiemolen op de kop getikt.
Zojuist een klein beetje geprobeerd en helaas het komt er uit als meel op welke stand ik hem ook zet.
Iemand enig idee hoe ik nog meer zou kunnen schroten daar anders mijn brouwdag morgen in het water zal gaan vallen.
Als er iemand in de omgeving van Tilburg mij zou kunnen helpen heel graag.
Eerst volgende stop Brouwmarkt voor een schrootmolen.
Al vast dank.

Werd het helemaal niks grover dan? In elke stand zal er altijd ook meel uitkomen, dus wellicht had je even door moeten draaien om het verschil te zien?
Als de molen losser staat, zou je de as ook wat heen en weer moeten kunnen bewegen, wellicht zit ie vast.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #20 Gepost op: 01-06-2013 20:06 u »
Ik heb zelfs het complete stelasje er uit gedraaid en het leek op bloem er zat niets meer in wat leek op een korrel.
Ik kan het asje inderdaad op en neer bewegen. Wat is dan de grofste stand helemaal los of juist vast ?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #21 Gepost op: 01-06-2013 20:13 u »
Da's jammer, je zou nog een beetje klam kunnen schroten. Maar zoals je het beschrijft, zal dat ook niet zo veel uithalen.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #22 Gepost op: 01-06-2013 20:17 u »
Nou het asje zat inderdaad vast. Dank voor die tip. Nu weet ik alleen niet wat de grove stand en wat de fijne stand is.
Is grof helemaal los of juist vast ?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #23 Gepost op: 01-06-2013 21:01 u »
Probeer en vind uit!
:duimop:

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #24 Gepost op: 01-06-2013 21:16 u »
Ja, snap ik. Ik heb echter precies genoeg mout voor mijn brouwsel.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #25 Gepost op: 01-06-2013 21:46 u »
Nu ja, een klein beetje extra meel zal er niet toe doen. Logischerwijs verwacht ik dat je de stand moet nemen waarmee de as het meest in- en uitgetrokken kan worden. Op mijn wandkoffiemolen moet ik dan het schroefje/moer naar de wandhouder toe draaien (kloksgewijs, naar beneden dus), dan komt er beweging in de as.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #26 Gepost op: 01-06-2013 22:08 u »
 So heb ik hem nu staan.  Ik ga het mogen  gewoon proberen.
 Dank voor de hulp zover.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #27 Gepost op: 01-06-2013 22:50 u »
Ja, snap ik. Ik heb echter precies genoeg mout voor mijn brouwsel.
Hoezo dat, een moutpakket? :weetniet:

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #28 Gepost op: 02-06-2013 00:20 u »
 Nee ik heb mijn ingrediënten gehaald bij de 3 Horne in Kaatsheuvel.
 Zodoende precies de hoeveelheid die ik nodig heb.
 Na het gangbaar maken van het asje in de koffiemolen ziet het er een stuk beter uit.
 Op hoop van zege  :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #29 Gepost op: 02-06-2013 11:49 u »
Succes ermee!

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #30 Gepost op: 02-06-2013 12:44 u »
Hallo allemaal.

Het schroten is perfect gegaan.

Het recept is wel een andere geworden namelijk:

2400 gram pilsmout 3.5 EBC
85 gram choco 800 EBC
115 gram suiker

8 gram styrian goldings
9gram Saaz
6 gram Tettnanger.

gist: belgian abby 1214.

8.5 liter maischwater
8 liter spoelwater.

Het maischen heb ik op 1 temperatuur gedaan namelijk 67 graden.
Het viel me erg mee de juiste temperatuur te houden.
Daarna het spoelen met de zelf gemaakte spoelemmer. Ook dit ging goed en het filterbed sloeg gelukkig niet dicht.
nu staat het geheel te koken met de styrian en de Tettnanger hop en over 3 kwartier gaat de Saaz er bij.
Het SG na het maischen en spoelen was 1040.
Ik heb er een prima gevoel over.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #31 Gepost op: 02-06-2013 13:49 u »
Wat is je beoogd doel?
Zowel voor wat betreft je SG, volume als het bier(type)?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #32 Gepost op: 02-06-2013 13:59 u »
10 liter dubbel Westmalle begin SG 1066 eind SG 1016.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #33 Gepost op: 02-06-2013 14:04 u »
Oke.
Had je dan niet beter een kloonrecept als uitgangspunt kunnen nemen?
De Westmalle Dubbel is wat zwaarder dan dat en daarvoor heb je uiteraard de Westmalle gist voor nodig (Wyeast trappist high gravity)...

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #34 Gepost op: 02-06-2013 14:10 u »
Het is een recept wat ik hier heb gevonden en om eerlijk te zijn ben ik voor een eerste keer al heel blij als alles gaat lukken.  :D

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #35 Gepost op: 02-06-2013 14:45 u »
Het is een recept wat ik hier heb gevonden en om eerlijk te zijn ben ik voor een eerste keer al heel blij als alles gaat lukken.  :D
Zo is het maar net  ;)
Succes! :brouwen:

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #36 Gepost op: 02-06-2013 14:54 u »
SG na het koken en koelen 1066. ik sta versteld  :biersmile: :biersmile:
smaak hele duidelijke bitter smaak en redelijke zoethout achtige afdronk.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #37 Gepost op: 02-06-2013 14:56 u »
SG na het koken en koelen 1066. ik sta versteld  :biersmile: :biersmile:
Je hebt wat litertjes verdampt, waardoor je SG gestegen is. Mooi SG.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #38 Gepost op: 02-06-2013 15:39 u »
Een nadeel heeft dit avontuur wel gehad.
Of het nu een lekker bier gaat worden of totaal gaat mislukken ik heb het virus nu echt te pakken.
Jaren lang graanbrouwen uitgesteld niet durven maar wat is dit gaaf zeg.
Iedereen heel erg bedankt voor alle hulp zover.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #39 Gepost op: 02-06-2013 19:07 u »
Een nadeel heeft dit avontuur wel gehad.
Of het nu een lekker bier gaat worden of totaal gaat mislukken ik heb het virus nu echt te pakken.
Jaren lang graanbrouwen uitgesteld niet durven maar wat is dit gaaf zeg.
Iedereen heel erg bedankt voor alle hulp zover.

Het virus is hardnekkig, maar er is mee te leven! Ik wens je nog veel brouwplezier!

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #40 Gepost op: 03-06-2013 07:56 u »
 Vanmorgen ruim 12 uur na toevoegen van de Wyeast gist nog geen activiteit in het vat.
 Nu heb ik al wat zitten lezen en daaruit begrijp ook dat het vaker gebeurt dat de Wyeast langer duurt dan een korrelgist.
 Ga me dus maar niet druk maken en laat het gewoon zijn gang gaan aangezien ik niet veel meer kan doen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #41 Gepost op: 03-06-2013 09:50 u »
Gewoon dicht laten en wachten.
Je hebt al ervaring met dit vat?
(Dus geen gaslek of zo?)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #42 Gepost op: 03-06-2013 10:31 u »
 Ja ik heb het eerder gebruikt. Is perfect dicht.  De productiedatum van de gist was 20  feb.
 De gist heb ik 24 uur voor gebruik geactiveerd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #43 Gepost op: 03-06-2013 13:38 u »
Stond hij ook al bol voor het toevoegen?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #44 Gepost op: 03-06-2013 13:52 u »
Het pak stond gespannen maar niet volledig bol.

En herstel.
Ik kom zojuist om 17.00 uur thuis direct door naar het gist vat en ik was zeer blij verrast.
Het waterslot was zeer actief met het ene blupje na het andere  :D :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #45 Gepost op: 03-06-2013 19:53 u »
Dan gaat het goed! :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #46 Gepost op: 03-06-2013 20:06 u »
Gelukkig wel.
Het zal me toch niet gebeuren dat de eerste keer gewoon goed gaat zeker.
Ik weet het hoor er kan nog veel gebeuren maar ik ben heel blij met de voortgang zover.
Als er daadwerkelijk iets lekkers uit voort komt eet ik mijn schoen op  :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #47 Gepost op: 03-06-2013 20:11 u »
Dat zou ik maar snel terugnemen, je eerste bier gaat heel vaak goed. ;)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #48 Gepost op: 05-06-2013 17:49 u »
Na iets meer dan 2 dagen heftig gisten worden de belletjes in het waterslot beduidend minder.
Ik weet dat het nog lang niet uit gegist is en wil ook zeker niet te vroeg gaan beginnen met de verdere werzaamheden.
Als ik echt geen activiteit meer heb in het waterslot zal ik het sg eens meten en dan een dag later nog eens echter dit roept bij mij wel een vraag op.
Maakt een dag meer of minder in het gistvat iets uit wanneer de vergisting ten einde is gekomen?
Ofwel gaat bier wat uit gegist is bederven wanneer het wat langer in het gist vat zit?

Heb het antwoord al gevonden in beginnersvragen  :D

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #49 Gepost op: 05-06-2013 20:11 u »
Heb het antwoord al gevonden in beginnersvragen  :D

Waarschijnlijk heb je dan gevonden dat het geen enkel probleem is om het bier langer in het vat te laten zitten.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #50 Gepost op: 05-06-2013 20:47 u »
inderdaad toch bedankt voor je reactie  :duimop:

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #51 Gepost op: 07-06-2013 19:12 u »
Heel apart.

Na dat de activiteit in het gistvat al 2 dagen stil lag het sg gemeten.
Deze was 1018 net zoals gisteren dus ik ben tevreden.
De flessen schoongemaakt en uiteraard ook even het jongbier geproefd.
Dat het geen copy van een WM dubbel zou zijn dat wist ik maar het smaakt echt lekker.
Het bier in de flessen gaan doen en tot mijn verbazing kom ik maar aan de 5 liter terwijl het toch echt een 10 liter recept is  :weetniet:
Ergens is dus 5 liter vocht verloren gegaan.
Nou goed de liters die er wel zijn zijn goed van smaak en niet te strerk dus ik denk niet dat ik het met koken ben kwijt geraakt.
waar wel ?? geen idee.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #52 Gepost op: 07-06-2013 20:33 u »
tot mijn verbazing kom ik maar aan de 5 liter terwijl het toch echt een 10 liter recept is  :weetniet:
Ergens is dus 5 liter vocht verloren gegaan.
Tip: breng een maatverdeling aan op je gistvat of mandfles.

Na het hopkoken en koelen hevel ik naar mijn gistemmer en zie daar het gebrouwen volume. Als het bedoelde SG klopt doe ik niks en als het SG te hoog ligt voeg ik nog water toe.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #53 Gepost op: 07-06-2013 21:31 u »
 Ja zo simpel is het inderdaad.  ik ga meteen een schaal verdeling aanbrengen voor de volgende keer.
 het vreemde is wel dat het sg  na het koken van de hop perfect klopte.
 in ieder geval dank voor de tip.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #54 Gepost op: 07-06-2013 21:39 u »
het vreemde is wel dat het sg  na het koken van de hop perfect klopte.
 in ieder geval dank voor de tip.
Dat is niet zo vreemd. Elke installatie/methode heeft een ander mout-rendement. Omdat je voor het eerst brouwde ben je uitgegaan van een geschat rendement.
Voor een volgende moutbrouwsel moet je dus uitgaan van een lager rendement, oftewel je hebt meer mout nodig.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #55 Gepost op: 09-06-2013 15:32 u »
Ik kon het niet laten om nadat ik  vrijdag het jongbier op de fles had gedaan een flesje te proberen.
Er zat al aardig wat koolzuur in en de smaak bevalt mij erg goed. Een erg hoppig bier lekker bitter en met heel in de verte de smaak van wat voor mij lijkt op zoethout.  :biersmile:
Ben toch bang dat ik mijn schoen op moet gaan eten.
Nu de rest met rust laten zodat alle smaak over een aantal weken echt tot zijn recht komt.

Voor mijn 2e brouwsel ga ik toch de Belgische blonde die Aart hier heeft opgeschreven brouwen.
Kortom het brouw virus heeft echt toegeslagen hier.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #56 Gepost op: 09-06-2013 16:19 u »
Voor mijn 2e brouwsel ga ik toch de Belgische blonde die Aart hier heeft opgeschreven brouwen.
Kortom het brouw virus heeft echt toegeslagen hier.
Misschien een leuk moment om eens BrouwVisie of BrouwHulp te proberen? Voer het recept in en kijk welke alfazuur je hop heeft. Als je het vervolgens hier post kunnen we je misschien nog wat tips geven.

Met die software kan je ook terug-rekenen wat je mout-rendement was bij je vorige brouwsel.

Maar als je er geen zin in hebt hoeft het helemaal niet. Er is immers duizenden jaren bier gebrouwen zonder software :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #57 Gepost op: 09-06-2013 16:49 u »
Ik heb BrouwHulp gedownload maar ik kan er nog niet echt chocola van maken.
Even in verdiepen denk ik.

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #58 Gepost op: 09-06-2013 17:03 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume20,00 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)44 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMagnumbellen14,9%60 min.43,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #59 Gepost op: 09-06-2013 17:16 u »
Maar als je er geen zin in hebt hoeft het helemaal niet. Er is immers duizenden jaren bier gebrouwen zonder software :)
Ook zonder metingen aan het wort, maar waarom zou je jezelf die gemakken en informatie ontnemen? ;)

@Patrick:
:duimop: dat je het ingeklopt hebt.
Zie je ook meteen dat je huidige recept flink (te) bitter is voor een blond. :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #60 Gepost op: 09-06-2013 17:20 u »
inderdaad. ik moet dus iets met mijn hop hoeveelheid of hopsoort gaan doen.

Zoiets ?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume20,00 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Water
10,63 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,40 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,8 %
1,08 kgMünchenermoutDingemans15 EBC16,6 %
0,04 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC0,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gHallertauerpellets4,8%90 min.32,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #61 Gepost op: 11-06-2013 09:50 u »
Ik heb nu een aantal malen gespeeld met de software en het werkt inderdaad erg makkelijk.
Ik wil alleen wel nog een keer de hoeveelheid verdamping van mijn kook ketel bekijken.
Kan ik dan gewoon bijvoorbeeld 5 liter water in de ketel doen dit een kwartier laten koken en dan X 4 of ga ik nu te kort door de bocht?

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #62 Gepost op: 11-06-2013 11:21 u »
Ik heb nu een aantal malen gespeeld met de software en het werkt inderdaad erg makkelijk.
Ik wil alleen wel nog een keer de hoeveelheid verdamping van mijn kook ketel bekijken.
Kan ik dan gewoon bijvoorbeeld 5 liter water in de ketel doen dit een kwartier laten koken en dan X 4 of ga ik nu te kort door de bocht?
Das te kort door de bocht.
Beter de volle hoeveelheid gebruiken bij de volle tijd, dan kom je beter in de buurt. Normaal kook je geen water maar wort dus er zal nog steeds een afwijking in de waarde zitten maar deze zal redelijk in de buurt komen schat ik.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #63 Gepost op: 11-06-2013 14:17 u »
Die verdamping vind ik niet zo heel belangrijk, want je kan gewoon water aanvullen in je gistvat (na het koelen).

Software is een beetje wennen in het begin, juist omdat je nog niet weet hoe je de instellingen moet inschatten. Maar op de lange termijn echt heel erg handig :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #64 Gepost op: 11-06-2013 20:12 u »
De verdamping weet je als je de volgende keer even goed meet tijdens het kookproces. :)

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #65 Gepost op: 16-06-2013 11:25 u »
Het bier zit nu 1 week in de fles dus heb ik gisteren een flesje geprobeerd.
Er zat precies genoeg koolzuur op een mooie sis bij het open maken van het flesje.
De schuimkraag was mooi fijn van structuur en bleef mooi overeind gedurende een 5 minuten en het bier was zeer mooi helder.
De smaak... ondanks dat ik het teveel aan verloren kookvocht niet heb aangevuld na het koken en koelen en het bier dus bitterder is dan bedoeld is het echt een lekker biertje geworden.
Ook hoop ik dat wanneer het wat meer tijd heeft gekregen in de fles dat de smaken nog wat meer naar voren gaan komen al zal het altijd een wat te bitter bier blijven.
Toch veel geleerd van mijn eerste brouw ervaring uiteraard met dank voor jullie hulp  :groots:
Dit gezegd hebbende vind ik dit bier zo lekker dat ik het in de toekomst nog eens ga maken en dan wel goed ga letten op de eind hoeveelheid vocht.
Ik kan alleen maar dromen over hoe smakelijk dit bier dan gaat worden.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #66 Gepost op: 16-06-2013 11:28 u »
Heerlijk toch? En dan te bedenken welke lekkere bieren je nog meer kunt brouwen.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #67 Gepost op: 16-06-2013 12:42 u »
Goed om te horen :)

Wanneer ga je de blond brouwen?

Offline patrick1975

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #68 Gepost op: 16-06-2013 14:12 u »
Die is gisteren geboren.  Ik heb er een nieuw topic voor geopend.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Recept voor 1e moutbrouwsel
« Reactie #69 Gepost op: 17-06-2013 20:04 u »
Goed om te horen Patrick! Geniet er lekker van. Zo zie je maar weer, het komt wel goed! Ook al brouw je niet precies volgens recept, dit zorgt er niet meteen voor dat je een slecht bier krijgt.

Tags: