Langzame hoofdvergisting

Gestart door Geruth, 05-01-2021 12:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Geruth

Hallo,
Ik heb inmiddels een paar biertjes gebrouwen, maar voel me nog wel een beginnend brouwer en heb een paar vragen over het brouwproces.
Afgelopen zaterdag een Indiana Ale gebrouwen middels de BIAB methode. Proces verliep goed en na het koken weten af te koelen tot 30 graden. Toen vanuit de pan overgeheveld naar de brouwemmer en SG gemeten (1056 waar recept 1068 aangaf). Daarna korrelgist toegevoegd en in de vergistingskast geplaatst.
's Avonds was er al de nodige activiteit waar te nemen, maar de volgende dag was dit al beduidend lager. Lage schuimrand, maar wel druk op de deksel. Voor de zekerheid het wort een keer geroerd en de deksel afgeplakt met tape. Het borrelt nu zo'n 1x per minuut.
Voor de volledigheid: 20 liter Indiana Ale brouwpakket van Brewferm, 11.5 gram Fermentis SafAle T-58 korrelgist.
Wat ik hier en daar terug lees, is dat wanneer gist wordt toegevoegd aan wort welke eigenlijk nog iets te warm is, dat dit van invloed kan zijn het 'schuimend' vermogen en hierdoor de ogenschijnlijke hevigere vorm bij de hoofdvergisting achterwege blijft. Mijn vragen: is dat inderdaad zo en kan ik dit zo laten staan of kan ik beter bijsturen en op welke manier zou ik dat dan moeten doen?

Andert

Citaat van: Geruth op 05-01-2021  12:10 uHallo,
Ik heb inmiddels een paar biertjes gebrouwen, maar voel me nog wel een beginnend brouwer en heb een paar vragen over het brouwproces.
Afgelopen zaterdag een Indiana Ale gebrouwen middels de BIAB methode. Proces verliep goed en na het koken weten af te koelen tot 30 graden. Toen vanuit de pan overgeheveld naar de brouwemmer en SG gemeten (1056 waar recept 1068 aangaf). Daarna korrelgist toegevoegd en in de vergistingskast geplaatst.
's Avonds was er al de nodige activiteit waar te nemen, maar de volgende dag was dit al beduidend lager. Lage schuimrand, maar wel druk op de deksel. Voor de zekerheid het wort een keer geroerd en de deksel afgeplakt met tape. Het borrelt nu zo'n 1x per minuut.
Voor de volledigheid: 20 liter Indiana Ale brouwpakket van Brewferm, 11.5 gram Fermentis SafAle T-58 korrelgist.
Wat ik hier en daar terug lees, is dat wanneer gist wordt toegevoegd aan wort welke eigenlijk nog iets te warm is, dat dit van invloed kan zijn het 'schuimend' vermogen en hierdoor de ogenschijnlijke hevigere vorm bij de hoofdvergisting achterwege blijft. Mijn vragen: is dat inderdaad zo en kan ik dit zo laten staan of kan ik beter bijsturen en op welke manier zou ik dat dan moeten doen?

Door de hoge temperatuur is je bier waarschijnlijk heel snel vergist. Normaal gesproken voeg je de gist toe bij ca 20 graden.

Geduld, lekker laten uitbluppen en na een week SG meten. Als je dan in de buurt van je verwachte  SG zit om de 3 - 4 dagen meten totdat het niet meer zakt. Daarna bottelen.

Maar vooral: geduld.

Geruth

Andert, dank je wel. Iets om de volgende keer beter in de gaten te houden. Ik laat het zo en volg je advies.

Jacques

Citaat van: Geruth op 05-01-2021  12:10 uWat ik hier en daar terug lees, is dat wanneer gist wordt toegevoegd aan wort welke eigenlijk nog iets te warm is, dat dit van invloed kan zijn het 'schuimend' vermogen en hierdoor de ogenschijnlijke hevigere vorm bij de hoofdvergisting achterwege blijft. Mijn vragen: is dat inderdaad zo en kan ik dit zo laten staan of kan ik beter bijsturen en op welke manier zou ik dat dan moeten doen?

Als je op een hoge temperatuur gist toevoegt aan het wort worden er meer hogere alcoholen en esters gevormd. Vooral hogere alcoholen zijn schuimnegatief.

Veel beginnende hobbybrouwers hebben mogen ontdekken dat temperatuurgecontroleerd vergisten je de mogelijkheid geeft om de vergisting te sturen. Als je de zoekfunctie gebruikt kun je hier heel veel over lezen.

brouwer_paul

Citaat van: Geruth op 05-01-2021  12:10 uHallo,
Ik heb inmiddels een paar biertjes gebrouwen, maar voel me nog wel een beginnend brouwer en heb een paar vragen over het brouwproces.
Afgelopen zaterdag een Indiana Ale gebrouwen middels de BIAB methode. Proces verliep goed en na het koken weten af te koelen tot 30 graden. Toen vanuit de pan overgeheveld naar de brouwemmer en SG gemeten (1056 waar recept 1068 aangaf). Daarna korrelgist toegevoegd en in de vergistingskast geplaatst.
’s Avonds was er al de nodige activiteit waar te nemen, maar de volgende dag was dit al beduidend lager. Lage schuimrand, maar wel druk op de deksel. Voor de zekerheid het wort een keer geroerd en de deksel afgeplakt met tape. Het borrelt nu zo’n 1x per minuut.
Voor de volledigheid: 20 liter Indiana Ale brouwpakket van Brewferm, 11.5 gram Fermentis SafAle T-58 korrelgist.
Wat ik hier en daar terug lees, is dat wanneer gist wordt toegevoegd aan wort welke eigenlijk nog iets te warm is, dat dit van invloed kan zijn het ‘schuimend’ vermogen en hierdoor de ogenschijnlijke hevigere vorm bij de hoofdvergisting achterwege blijft. Mijn vragen: is dat inderdaad zo en kan ik dit zo laten staan of kan ik beter bijsturen en op welke manier zou ik dat dan moeten doen?


Geduld is het woord dat ik sinds mijn brouwstart het meeste bezig, ook al is dat niet mijn sterkste punt (daarom is thuisbrouwen daarvoor ook een goede training) . Mijn eerste vergistende brouwsels volgde ik met bovenmatige interesse. Maakte me dan - op basis van een naar mijn gevoel minder actief waterslot - zorgen of het niet verstokte etc en deed (onnodig) vaak een SG-meting. Ik deed uiteindelijk nooit iets met de bevinding: Geduld bleek eigenlijk altijd de beste remedie. Je hebt een mooie vergistingskast dus daar ligt het niet aan. Wat me wel opvalt is dat je een alternatief waterslot gebruikt (doet me herinneren aan mijn eerste brouwsels met zo'n Hema pakket) en een brouwemmer. Kan zijn dat de emmer niet 100% luchtdicht is of dat er wat lucht ontsnapt langs de slang/rubber. Afijn, rustig afwachten: het wor(d)t vanzelf bier :-)

Geruth

Geduld is wel een ding ja... Ik heb voor de zekerheid wel de rand van de emmer afgeplakt met tape om eventuele lekkage tegen te gaan. Vandaag SG gemeten en zit bijna op beoogd percentage. Over een paar dagen nogmaals meten en dan overhevelen voor de nagisting.

biking rebel

Citaat van: Geruth op 12-01-2021  22:50 uGeduld is wel een ding ja... Ik heb voor de zekerheid wel de rand van de emmer afgeplakt met tape om eventuele lekkage tegen te gaan. Vandaag SG gemeten en zit bijna op beoogd percentage. Over een paar dagen nogmaals meten en dan overhevelen voor de nagisting.

De navergisting is al bijna ten einde. Je hevelt over om het bier te lageren bedoel je denk ik.

Jacques

Citaat van: Geruth op 12-01-2021  22:50 uGeduld is wel een ding ja... Ik heb voor de zekerheid wel de rand van de emmer afgeplakt met tape om eventuele lekkage tegen te gaan. Vandaag SG gemeten en zit bijna op beoogd percentage. Over een paar dagen nogmaals meten en dan overhevelen voor de nagisting.

Als je wilt overhevelen kun je dat het beter niet doen als de vergisting helemaal voorbij. Het beste is om over te hevelen als de heftigste vergisting voorbij is en het waterslot nog regelmatig blubt. Er wordt dan nog koolzuur gevormd waardoor je bier beter beschermd is voor oxidatie. Er is dan al veel gist op de bodem van je gistvat. Door over te hevelen raak je die kwijt en dat het voornaamste doel van het overhevelen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.